Помош: Кратки програмки

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Ако може помош околу програмава да се реши во Ц:

- Да се пресмета нормата на матрицата А=[aij]m×n внесена преку
тастатура, дефинирана со формулата ||A|| = maxi=1,m{Σj=1,n|aij|}.

ако може некој да ми каже како да изведам трети корен од некој број во паскал преку експоненцијална функција...тоа епс шо е

Како во VB6 да можам да ставам копчиња како во VS2005, без остри рабови ..... и т.н.

Како во VB6 да можам да ставам копчиња како во VS2005, без остри рабови ..... и т.н.

Да те надополнам јас... исто во VB6 да не знае некој како... да речеме дека имам 5 Текст Боксови и сега како да направам кога ќе ги менувам со Таб (дугмето од тастатурата) автоматски да ми го селектира целиот текст кој ми е во текст боксот... некој да не знае ?

Ова:
Код:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<assembly xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v1" manifestVersion="1.0">
	<assemblyIdentity
	   version="1.0.0.0"
	   processorArchitecture="X86"
	   name="Microsoft.Winweb.Gradezno"
	   type="win32"
	/>
	<description>Your comment here</description>
	<dependency>
	   <dependentAssembly>
	     <assemblyIdentity
	       type="win32"
	       name="Microsoft.Windows.Common-Controls"
	       version="6.0.0.0"
	       processorArchitecture="X86"
	       publicKeyToken="6595b64144ccf1df"
	       language="*"
	     />
	   </dependentAssembly>
	</dependency>
</assembly>
Стави го во фајл и зачувај го како <ime_na_exe>.exe.manifest каде што <ime_na_exe> ти е извршниот фајл, знаеш де, во истиот директориум како и кај извршниот фајл. И воала. Ако ти зее нешто, десен клик -> пропертис -> run in compatibility mode for Windows 98.

Да те надополнам јас... исто во VB6 да не знае некој како... да речеме дека имам 5 Текст Боксови и сега како да направам кога ќе ги менувам со Таб (дугмето од тастатурата) автоматски да ми го селектира целиот текст кој ми е во текст боксот... некој да не знае ?
Разгледај:
GotFocus event
SelStart property
SelLenght property.

Верувам дека ќе смислиш нешто.

Разгледај:
GotFocus event
SelStart property
SelLenght property.

Верувам дека ќе смислиш нешто.

Фала... средив.. еве како изгледа тоа ако му затреба на некој:

Код:
Sub SelectAllText(tb As TextBox)

tb.SelStart = 0
tb.SelLength = Len(tb.Text)

End Sub

Private Sub Text1_GotFocus()

SelectAllText Text1

End Sub

Private Sub Text2_GotFocus()

SelectAllText Text2

End Sub

Знае ли некој во Assambler да ми направи програма која ќе прави word count пребројување на зборови во датотека, на име од командна линија... ми треба многууу... Благодарам однапред!! :D

Знае ли некој во Assambler да ми направи програма која ќе прави word count пребројување на зборови во датотека, на име од командна линија... ми треба многууу... Благодарам однапред!! :D

Колку шо знам јас, Assembler е програмски јазик на ниско ниво (low-level). Кога ќе пишиш код во Assembler мораш да ја знајш архитектурата на процесорот за кој шо ја пишиш програмата. Значи работиш со регистри, мемориски локации и сл... Немаш никаква врска со командна линија, датотеки зададени во командна линија и сл... И мораш да ги знајш инструкциите кои ти се на располагање за процесорот за кој пишиш програма.

Еве еден пример од код во Assembler за HIP процесор (хипотетичен процесор - процесорот го измислил професорот шо ми предава Архитектура на компјутерски системи):

Код:
		.data
		.org 0x40000000

POLJE:	.word 40,23,12,32,12,34676,24,21,45,67
MIN:	.space 4
MAX:	.space 4

.code
		.org 0x0

lhi r30, #0x400001FC
		addui r30,r30, #0x400001FC

;prvi parameter *polje
		lhi r24, #POLJE
		addui r24, r24, #POLJE

;drugi parameter n_elem
		addui r25, r0, #10

;push *max
		lhi r1, #MAX
		addui r1,r1, #MAX
		sw 0(r30), r1
		subui r30,r30,#4

;push *min
		lhi r1, #MIN
		addui r1,r1, #MIN
		sw 0(r30), r1
		subui r30,r30,#4

;dolg klic zaradi 0x40000....
		lhi r27, #NAJDI_MIN_MAX
		addui r27,r27, #NAJDI_MIN_MAX

call r31, 0(r27)
		addui r30,r30,#8 ;gi cistime parametrite so gi kladovme vo stack, vo ovoj slucaj se 2 *min, *max i zato #8

halt

NAJDI_MIN_MAX:

;push r31
		sw 0(r30), r31
		subui r30,r30,#4

;push r29
		sw 0(r30), r29
		subui r30,r30,#4

add r29,r0,r30

;push r1 : za MAX
		sw 0(r30), r1
		subui r30,r30,#4

;push r2 : za MIN
		sw 0(r30), r2
		subui r30,r30,#4

;push r3 : za n_elem : BROJAC
		sw 0(r30), r3
		subui r30,r30,#4

;push r4
		sw 0(r30), r4
		subui r30,r30,#4

lw r1, 0(r24)
		lw r2, 0(r24)
		add r3,r0,r25

ZANKA:
		lw r4, 0(r24)
		sgt r5, r4, r1
		bne r5, POS_MAX

PROD:
		slt r5, r4, r2
		bne r5, POS_MIN

PROD2:
		addi r24, r24, #4
		subi r3,r3,#1
		beq r3, KRAJ
		j ZANKA(r0)

POS_MAX:
		add r1,r0,r4
		j PROD(r0)

POS_MIN:
		add r2,r0,r4
		j PROD2(r0)

KRAJ:
		lw r3, 16(r29) ;*max
		sw 0(r3), r1
		lw r3, 12(r29) ;*min
		sw 0(r3), r2

;pop r4
		addui r30,r30,#4
		lw r4, 0(r30)

;pop r3
		addui r30,r30,#4
		lw r3, 0(r30)

;pop r2
		addui r30,r30,#4
		lw r2, 0(r30)

;pop r1
		addui r30,r30,#4
		lw r1, 0(r30)

add r30,r0,r29

;pop r29
		addui r30,r30,#4
		lw r29, 0(r30)

;pop r31
		addui r30,r30,#4
		lw r31, 0(r30)

j 0(r31)

Пак ти?
Assambler?
Сигурно?

Добро, дали имаш уствари престава како би изгледала ваква програма напишана во асемблер? Една програма за пресметка на средна вредност од повеќе елементи (пази, претпоставено дека се наоѓаат некаде во меморијата) е огромна а камо ли па да отвориш фајл и да читаш од него.
Дали ти си свесен дека во целава игра треба да се пристапува преку хардверски команди кон хард-дискот и да се знае типот на фајл системот и како тој е организиран? Не знаеш?

Знаеш што бараш?

Пак ти?
Assambler?
Сигурно?

Добро, дали имаш уствари престава како би изгледала ваква програма напишана во асемблер? Една програма за пресметка на средна вредност од повеќе елементи (пази, претпоставено дека се наоѓаат некаде во меморијата) е огромна а камо ли па да отвориш фајл и да читаш од него.
Дали ти си свесен дека во целава игра треба да се пристапува преку хардверски команди кон хард-дискот и да се знае типот на фајл системот и како тој е организиран? Не знаеш?

Знаеш што бараш?
Знам бато!! :vozbud: Јас да знаев да ја решам немаше да барам помош... не сум програмирал во асемблер и затоа побарав помош :) Да беше С, С++, Java, или некој друг ќе си решев сам, ама што им текнало на овие од факултет да бараат во асемблер не ми е јасно, фала богу нема да ја учам цела синтакса и сите концепти на асемблерот, затоа пишав, немора сега да ме караш што сум прашал...еее па ти па...дај RELAX...здрвен си ми нешто :) Ако знаеш дај помогни :vozbud:

Знам бато!! :vozbud: Јас да знаев да ја решам немаше да барам помош... не сум програмирал во асемблер и затоа побарав помош :) Да беше С, С++, Java, или некој друг ќе си решев сам, ама што им текнало на овие од факултет да бараат во асемблер не ми е јасно, фала богу нема да ја учам цела синтакса и сите концепти на асемблерот, затоа пишав, немора сега да ме караш што сум прашал...еее па ти па...дај RELAX...здрвен си ми нешто :) Ако знаеш дај помогни :vozbud:

Кај студираш и која година си? Не можи само така да ти ја дале задачата.... Сигурно ти кажале за шо процесор е.

А и како шо рече HsIlOmEdUs не е едноставно да пристапиш до податоци на хард диск.

Не, озбилен сум само.

Асемблерски за ова, барај гуру, ако навистина си сериозен за барањето.

И не ја дрви, вакво нешто на факс, не верувам. Докторски, можда.

Не, озбилен сум само.

Асемблерски за ова, барај гуру, ако навистина си сериозен за барањето.

И не ја дрви, вакво нешто на факс, не верувам. Докторски, можда.

Сериозно бач, проект е за во трет семестар, за секого различно е...кој сака да се зафркне ела на ПМФ!! :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom