ЕУ глупости

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Vo dalecnata 1950 ili tuka nekade pocnuva intenzivno bukvalno nasilno stvaranje na zemjodelskite zadrugi i nesto podocna "praznenje" na selata zaradi takanarecenata industrijalizacija......
Vecerva na TV gledam edna oskubana guska koja nevesto im objasnuva na strumickite zemjodelci , deka kako mali nema da gi bide i ke treba da se zdruzuvaat za da mozat da dobijat bilo kakva EU poddrska, a moze da se ocekuva GOOOOLEM odliv na rabotna sila koja ke si ja najde srekata vo novonastanatata industrija...
Aj onie prvite bile "glupavi" komunisti....ne mi e jasno sto se "Evropjanive"... :)
Ocigledno nekomu pamet ne mu ide...pogodete komu :)

N

n/a

Гостин
Bate...
spored pazarnata logika imase nekoi presmetki (a jas nejku da liferuvam brojki za da ne me brois i mene u onie sto dobile djumka za matematika na boks mec :) ) deka trebaat odreden broj na hektari koi sto se obrabotuvaat za nekoja kultura za da proizvodstvoto stane likvidno.

Takvi brojki (u hektari) retko koj zemjodelec u Makedonija ima samostojno.Muabetot im e...da se zdruzat Stevo,Jane,Milko i normalno ...Trpe :) i da sadat edno isto i zaedno da go obrabotuvaat,zaedno da kupuvaat mehanizacija i svojstveno=zaedno da delat profit.

E sega...delumno poznavajki go nietot na makedonskite zemjodelci...golemoto prasanje e kolku toa e ostvarlivo,posto takvi kakvi sto se...na mene mnogu pologicno ke mi izgleda deka so lopati za brzo vreme ke se brkaat niz sred selo posto...Trpe sadel i rabotel...a ovie drugive mu gi obrale parite...:pos2: :kesa:

efendi

Трпение Спасение
Член од
20 јануари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
0
Тој што паметно ќе изигра, ќе си остане земјоделец и ќе си млати пара.

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
331
Pa EU funkcionira kako Jugoslavija, batinjata od EU napravija samo Copy-Paste na ideite na taa poranesna federacija.

N

n/a

Гостин
Pa EU funkcionira kako Jugoslavija, batinjata od EU napravija samo Copy-Paste na ideite na taa poranesna federacija.
So toa sto prvo morase `stariot bunar` od koren da se razdrma i poebe-za da ne moze da se najde kade e primarnata ideja i primena.

Zatoa jas-hehehe-:toe: -koga ja cukam mojata inaku mnogu tvrda glava na varijanta...cekaj be p.m...zosto ustvari nie moravme prvo i te kako krvavo da se razdelime za posle toa da se `integrirame` site u EU...stalno doagjam do eden ist zaklucok:
FASHIZAM!
Germanija pak pravi gacki.I pak nekoj ke turi zname na rajhstagot,i Bog znae deka i jas,kako mnogu drugi ke bidam od negova.

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Јас пак нешто друго подразбрав денеска под ЕУ- глупост.
Бламот на Словенија,која сакаше да се оправда пред Србија за признавањето на Косово лиферувајки документ во јавност со кој САД бара од Словенија прва да го признае Косово. Јас Словенија ја сваќев за сериозна држаба, ама таа се понижи себеси и ја дивалвираше ЕУ во светот како субјект. Толку ли е тешко да се опстои на еден став, ако се за признавање да признаат без трикови ако не, нека не признаваат. Сто се правдаат со директиви од САД, нашите бар зборат како се водат од економските интереси е не дека САД ни налага.
Ебати Словенците, се покажаа како безрбетници.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па Словенците барем јавно кажаа кој им командува во нивната "дежела" а нашиве невешто прикриваат кој раководи со ГЕТОТО Македонија.

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Па Словенците барем јавно кажаа кој им командува во нивната "дежела" а нашиве невешто прикриваат кој раководи со ГЕТОТО Македонија.

AБЦ ,ај подразмисли малце уште кога Јанша и Кучан имаат изјавено дека Косово треба да биде независно, наседнуваш на нивната финта. Се правдаат на Србите, се од економски причини ги играат тие игри. Словенија уште од 1990 ради Косово ја напушти седницата на СКЈ.
Тие ем сакаат да го потрупаат Косово со нивните производи, ам све да си остане со Србија исто. Сепак е Србија 10 милионски пазар кој брзо расте, а и геостратегиски е важна.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
AБЦ ,ај подразмисли малце уште кога Јанша и Кучан имаат изјавено дека Косово треба да биде независно, наседнуваш на нивната финта. Се правдаат на Србите, се од економски причини ги играат тие игри. Словенија уште од 1990 ради Косово ја напушти седницата на СКЈ.
Тие ем сакаат да го потрупаат Косово со нивните производи, ам све да си остане со Србија исто. Сепак е Србија 10 милионски пазар кој брзо расте, а и геостратегиски е важна.
Kога Јанша и дружината изјавија за Косово дека треба да биде независно типуваа на слободно и непречено издвојување од Југославија при што ја зачутија Србија со изјавите дека Косово може да остане во состав а Словенија излегува оти е Република и има право да излезе.Србија деновиве станува економски најмоќна држава на Балканот а со тоа и во Европа бидејќи Русите таму го ставија главниот енергетски вентил кој на Словенците им е повеќе од потребен доколку сакаат ефтина енергија па објавуваат и државни тајни со цел да им се пикнат во "шупак" на Србите за својата досегашна антисрпска политика.
Друга е работата што тие увидоа дека без Македонија и Србија во ЕУ нема друг пат преку кој ќе можат ефтино да ги пласираат своите производи на Косово.Трета пак е работата што голем број Српски фирми ставија светлечки реклами со имињата на Горење и слични затоа што едноставно газди станаа Словенски предприемачи.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Bate...
spored pazarnata logika imase nekoi presmetki (a jas nejku da liferuvam brojki za da ne me brois i mene u onie sto dobile djumka za matematika na boks mec :) ) deka trebaat odreden broj na hektari koi sto se obrabotuvaat za nekoja kultura za da proizvodstvoto stane likvidno....................

Takvi brojki (u hektari) retko koj zemjodelec u Makedonija ima samostojno.Muabetot im e...da se zdruzat Stevo,Jane,Milko i normalno ...Trpe :) i da sadat edno isto i zaedno da go obrabotuvaat,zaedno da kupuvaat mehanizacija i svojstveno=zaedno da delat profit.

E sega...delumno poznavajki go nietot na makedonskite zemjodelci...golemoto prasanje e kolku toa e ostvarlivo,posto takvi kakvi sto se...na mene mnogu pologicno ke mi izgleda deka so lopati za brzo vreme ke se brkaat niz sred selo posto...Trpe sadel i rabotel...a ovie drugive mu gi obrale parite...:pos2: :kesa:
bate...spored pazarnata logika nemase nikakva LOGIKA da rasturis sistem na koj mu trebase samo malo steluvanje za da bide SAMPION.....no ima druga logika koja ne e pazarna tuku PREDATORSKA...a toa znaci razbucaj pa opljackaj....normalno vo imeto na globalizmot, koj mislam deka isto se rimuva so fasizam ...i drigi izmi..
Ako idninata na svetot e klasicnata Indiska kastinska struktura...togas odjebi takov svet......treba brgu da se pretvori vo vruka plazma...
...................no ne e bitno toa.....bitno e, vsusnost smesno e koga nekoja oskubana guska na TV ( a pred toa pred "pocituvaniot auditorium" na Strumicki zemjodelci , prodava koncepcija koja e sramota nas da ni ja prodava...PA NIE SME JA IZMISLILE .........

he,he a pazar od 25 miliona???...vo sekoj slucaj e podobar od onoj od 10 :)...., a slovenci garantirano ne se budali kako nekoi "domorodci tamo na jugu", da pretpocitaat "nacionalna" iluzija pred cvrsta valuta.......
taka da, ABC...kako mnogu cesto e nekade blizu do metata...:)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Za koja "oskubana guska" se raboti?

EU e raj za tie na vlast! Eldorado.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Za koja "oskubana guska" se raboti?

EU e raj za tie na vlast! Eldorado.
Точно,се додека не го приближат и сопствениот народ кон истата.Ако пак случајно го внесат тогаш ќе прострадаат за леб,мислам оние што се менуваат на власт.

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Kога Јанша и дружината изјавија за Косово дека треба да биде независно типуваа на слободно и непречено издвојување од Југославија при што ја зачутија Србија со изјавите дека Косово може да остане во состав а Словенија излегува оти е Република и има право да излезе.Србија деновиве станува економски најмоќна држава на Балканот а со тоа и во Европа бидејќи Русите таму го ставија главниот енергетски вентил кој на Словенците им е повеќе од потребен доколку сакаат ефтина енергија па објавуваат и државни тајни со цел да им се пикнат во "шупак" на Србите за својата досегашна антисрпска политика.
.

Знам се сто се случувало во СФРЈ, зборот ми беше сто тие први се се истрчаа со независноста уште пред 3 год, уште кога Македонија се залагаше за решение за кое ќе се договорат Белград и Приштина.
Документот лично е даден на медиумите од највисоките политичари на Словенија, без водење сметка за честа на ЕУ чии председавачи се.
Нивната политика се води стриктно од економски причини и нас не дупат на ист начин, како Косово и Србија ,демек не сакаат во ЕУ, само за да си ги наополнат џебовите нивните тајкуни. Оваа со визите за Србија е нивна идеја, тие уште пред европската комисијата изјавија на Србија да и се укине визниот режим. Доволно е само да го покажеш Македонскиот пасош на влезот во Словенија и веднаш ти станува јасно дека Словенија е „голем„ пријател на Македонија ама сепак не поголем од Албанија. Јасно е дека за третманот на Македонски граѓани при влез во Словенија има директива од горе.

п.с. Доаѓа екипа од Словенија, и вели ни треба тоа тоа и тоа, дали биле деца за посвојување или незнам што, нашите веднаш се натртуваат. Ќе не подржале за во ЕУ, мивки едни австриски.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па сега,пред 3 години Словенците не ни предпоставуваа дека низ Србија ќе врви главниот енергетски вентил за Европа,а Косово им беше интересно пред се оти сеуште имаше аверзија на Словенски производи во Србија која порано беше еден од главните нивни пазари и дестинации за реизвоз во Русија и останатиот Источен Блок.
Што пак се однесува до Македонија,се започна со зголемените царини на Словенски производи за влез во Македонија што резултираше со одредени замижувања токму кога е најпотребно за Македонската кауза.
Тоа беше иницирано од нашиот сопствен дилетантски политички врв во тоа време кој беше управуван од пробугарска еминенција која беше и главен увозник на Кинеска роба која им парираше на Словенските производи во тоа време,барем со цена и надворешен изглед но никако со квалитет.Изненадува и фактот што Словенците во најголем дел ни продаваа само сопствен бренд на производи склопен во Кина или Турција по дупло повисока цена за Македонија одколку некој непознат и сеуште не пробиен на пазарот во Македонија.Таков беше примерот со телевизорите Беко(турски) кој сеуште се рачунаат за помалку квалитетни од оние на Горење иако истите со години ги произведува Беко а Словенците само ни ги носеа од Турција како "квалитетен" Словенски производ.Кога сфативме што е работава почнаа антилобирањата против нас и Србите истовремено.Значи бизнис интересот си работи најмногу на политички план,а можеби Албанија или Косово не ни знаат дека Горење телевизор е исто што и Беко само во друга кутија.:)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
133
Поени од реакции
0
ЕУ нјама ама ништо обшто с начина по којто функционираше југославија.
Нај-малкото нјама федеративен характер, поне не и докато вие не гласувате за европска конституција.

Сега, за intenzivno bukvalno nasilno stvaranje na zemjodelskite zadrugi и дума не може да става.
Тука поне е така - нап'лно доброволно е.

Еј примерно за близо 600 декара земја

получаваш субсидија равна на половината от разходите за закупуването на еј това:

nasilno stvaranje нјама и не може и да има в ЕУ. Насилното е това че трјабва да направиш сдружение което да отчете и регистрира земите и посевите и с'ответно да получи субсидијата.
Това е, друго нјама.
Предполагам така ште е и при вас, ако сами не си наложите доп'лнителни условија.

Kajgana Shop

На врв Bottom