Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
А знае ли некој каде се повеќе учи програмирање.. на ИКИ или КСИА ?

На ИКИ имаш најмногу програмирање,додуша прва година сите исто учат.Ама размислете убаво пред да влезете на Феит пошто факсот многу бара за учење,ама ако го завршите нема утка,луѓе за респект ќе бидете тогаш:smir:

Никој не сакат на овој смер дека е најтежок??
Штета што не сум бубалица и никогаш не сум сакал да научам колку да добијам оценка, освен допрва ако е морално. Секогаш сум ги учел работите со разбирање (аха, ако ова е вака, значит ова ќе бидит вака...).
Сепак мислам дека вредит да се пробат и мислам дека не е невозможно да се завршит.
Бев јас на отворениот ден, не овој последниов, туку тој шо беше февруари-март и можит се имаме видено, ако си бил тука тогаш. Баш се вратив со другарите уште еднаш да прашам подетално. Поздрав, па се гледаме во лаб. Е :helou:

Bev na prviot otvoren den se vrtkav kaj merenjeto na parametri na zvucnici, nekoe vreme i jas objasnuvav.
A na vtoriot nemozev da dojdam oti bev vo Crnagora na Elektrijada.
Sledniot pat koga ke doagas pobaraj go Zarko. Ke ti kazat kaj sum pa ke se vidime.
Pozz

Значи зезнат смер ова Ксиа а баш таму планирам да одам хехе

Поз и фала другар ке се видиме таму
Инаку каде е подобро да се запишеш на КСИА или на ИКИ каде ке имас поголем просперитет

знам дека некој од предметите се без везе но делот каде што е автоматика и роботика има голем просперитет па затоа сакам да одам таму тоа ме влече повеќе и тука е иднината на планетава

Stvarno na KSIA se uci robotika, avtomatizacija i sl.Ama tebe toa so te interesira ke bidat 2 predmeta za 8 semestri. Ti mislis deka robotika ke naucis da pravis roboti i neznam da odat humanoidi i sl. I koga ke ti dojde predmetov ke te utepaat so matematika. Pa nekoi glupavi transformacii i neznam stabilnost, pa usrednuvanje vo prostorot na sostojbi, neki cudni matrici i uste mn gluposti. Ke ti se odmili zivotot. Kako sto vikaat deckite od ksia i po 4 godini i oni neznaat so naucile. So KSIA vo makedonija ima rabota samo vo mikrosam prilep i nikade na dr mesto.A oni vrabotuvaat po eden inzinjer na sekoi 3 godini a moze i poretko pa ti vidi si ja sega idninata. Celo vreme ucis nekoja matematika za koja poima nemas kade da ja primenis. Ke te bide ako rabotis vo nekoj istrazuvacki centar za avtomatizacija a takvi vo Evropa se retki a da ne zboruvam za Makedonija (voopsto gi nema !!!). Ama sepak vo site tie gluposti ke si najdes po nekoi interesni raboti. Pozdrav pa se gledame na Fax.

Значи зезнат смер ова Ксиа а баш таму планирам да одам хехе

Odi pa ke raskazuvas kako e.
I sekako so sreka

Па добро бе деца,видете ја програмата за КСИА, ИКИ, ТК или било кој друг смер ве интересира и запишете се. Цело време прашувате кој е најпросперитетен,каде биле професорите позаебани, дали било тешко, те ова те она. Ако сакате да учите нешто од областа на овој факултет, одберете го and stick to it. Другото само ќе си дојде, а не само кукате овде, мислиш имате 10 предмета за полагање.

Крај на прва година за мене :vozbud: кога сме веќе тука

Stvarno na KSIA se uci robotika, avtomatizacija i sl.Ama tebe toa so te interesira ke bidat 2 predmeta za 8 semestri. Ti mislis deka robotika ke naucis da pravis roboti i neznam da odat humanoidi i sl. I koga ke ti dojde predmetov ke te utepaat so matematika. Pa nekoi glupavi transformacii i neznam stabilnost, pa usrednuvanje vo prostorot na sostojbi, neki cudni matrici i uste mn gluposti. Ke ti se odmili zivotot. Kako sto vikaat deckite od ksia i po 4 godini i oni neznaat so naucile. So KSIA vo makedonija ima rabota samo vo mikrosam prilep i nikade na dr mesto.A oni vrabotuvaat po eden inzinjer na sekoi 3 godini a moze i poretko pa ti vidi si ja sega idninata. Celo vreme ucis nekoja matematika za koja poima nemas kade da ja primenis. Ke te bide ako rabotis vo nekoj istrazuvacki centar za avtomatizacija a takvi vo Evropa se retki a da ne zboruvam za Makedonija (voopsto gi nema !!!). Ama sepak vo site tie gluposti ke si najdes po nekoi interesni raboti. Pozdrav pa se gledame na Fax.

Odi pa ke raskazuvas kako e.
I sekako so sreka

Прво да се разбереме нема факултет на кој ке те научат да правиш роботи(исто како што нема факултет каде што ќе те научат да правиш оперативен систем) ! Ти кога ке завршиш ке имаш знаење за основите на роботиката кое ако сакаш ке си го надоградиш (или со друго зборови ке епспериментираш). И да разграничиме математика теорија . . .и слично е неопходно за инжињер.(а ако сакаш да си мајстор не ти треба факс(теорија, математика) - знаеш тоа е така „АКСИОМАТСКИ“)

И прашање до цитираниов член: Која таа математика што ја учиш а незнаеш каде да ја примениш??

сега дечки ме направивте да се двоумам кај да се записам инаку немам јак успех за ИКИ па затоа планирам да се запишам на КСИА зошто и од таму може да бидеш програмер како што слушнав од отворениот дел затоа што го учиш C++ кој е еден од најважните програмски јазици и најупотребуван па така и од тука можиш да бидеш програмер

Но да ве прашам дали можиш да се префрлиш втора год од КСИА на ИКИ ако има место во државна квота. Зошто знам дека половина ученици пагаат на првите семестри

сега дечки ме направивте да се двоумам кај да се записам инаку немам јак успех за ИКИ па затоа планирам да се запишам на КСИА зошто и од таму може да бидеш програмер како што слушнав од отворениот дел затоа што го учиш C++ кој е еден од најважните програмски јазици и најупотребуван па така и од тука можиш да бидеш програмер

Но да ве прашам дали можиш да се префрлиш втора год од КСИА на ИКИ ако има место во државна квота. Зошто знам дека половина ученици пагаат на првите семестри

Можиш ИКИ и Охрид да пробаш :). Computer Science and Engineering се вика насоката :)

Во прва година, втор семестар, слушаш предмет Објектно-ориентирано програмирање, преку програмскиот јазик С++. Без разлика дали си на ИКИ, КСИА, ЕЕУ, ЕРПС.... Сите од прва година слушаат исти предмети (освен ИНФО). Нема потреба од префрлување.

Добро но мислев од втора да се префрлам на ики но сепак ке размислам мисалм дека ке останам на овој смер ксиа и ке го заврсам па после ке се думам дали ке најдам работа каква што сакам.

На ИКИ имаш најмногу програмирање,додуша прва година сите исто учат.Ама размислете убаво пред да влезете на Феит пошто факсот многу бара за учење,ама ако го завршите нема утка,луѓе за респект ќе бидете тогаш:smir:

Хмм ... нема на Инфо повеќе програмирање :D ? Бар јас така знам 8=)

пс:Ми тргна со испитиве !!!!

Зборев за 4 годишните студии:smir:

пс:За потенцијалните кандидати ....На Инфо се најзгодните женски :))))

Хм .. него што ми беше зборот ... Абе јас кога се запишував пред 2 год Инфо не беше акредитиран (као нов смер нели) па после го акредитираа а у .... се префрлив таму и ми рекоа дека е исти ташак со ИКИ само што место 4+1 ова е 3+2 (ако реши човек да ги земе и постдипломските) ?

Ениуан ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom