Зошто кампањи?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Абе ајде! Ако сакаш да амалуваш во странство, што не одиш бе дроне...ајде, оди извади бугарски пасош, и харај по белосветските дупки, кој те спречува. Ако толку е лесно, нема само на збор да го кажуваш.

Башка, работа има за сите. Ама и тие сите истотака несакаат да работат.

најпросто да ти нацртам ли? Ти му викаш, еве, работи го ова. тој ти вика, е дааа бе, јас на шо ти личам?

Албанија не нема претркано, не влагај во филмови.
и не се 60.000, едвај 30.000 се. На кој му текнува вакви бројки, алал да му е.
Не сакам од една причина можеби нема да ми поверуваш али сум патриот кога станува збор за мојот идентитет.:smir:А имам многу пријатели кој имаат аплицирано за бугарско државјанство со цел да избегаат од државата тоа е факт со кој мора да се соочиме.Ако не се подобри државата ќе ни се претвори во хаос благодарение на оние кој до вчера си ги продаваа гзовите за Д ФКИ и за Червени на Бит Пазар.

Со овие податоци излезе бугарскиот амбасадор Трн тоа е факт многу македонци аплицираа за бугарско државјанство токму од таа причина слушај ме кога ти зборувам не оти што сакаат.....

Како мислиш ти мислиш дека не не претрка Албанија во Стандард???
Сигурен си???

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]СПОРЕД КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВЕЕЊЕ[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Не претрка и Албанија[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Во годишниот извештај на ООН, кој е објавен вчера, стои дека според квалитетот на живеење, Македонија падна три места подолу од лани и се наоѓа на 69. место[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Македонија падна три места подолу од лани на скалата на Обединетите нации на која се рангираат земјите според квалитетот на живеење. Во годишниот извештај на ООН, кој е објавен вчера, стои дека Македонија се наоѓа на 69. место од вкупно 177 земји. Лани нашата земја беше рангирана на 66. место.
Албанија е посочена како подобро место за живеење од Македонија. Таму се подобрува квалитетот на живеење и за една година Албанија скокнала погоре цели пет места. Пред нас, односно на 66. место се наоѓа и Босна и Херцеговина. Далеку понапред се рангирани Хрватска - 47. место и Словенија - 27. место. Нашиот источен сосед Бугарија е на 53. место на списокот на Обединетите нации.
Индексот содржи три димензии на човековиот развој: податоци за очекуваниот животен век на населението, ниво на образование и примања по глава на жител.
Македонија многу полошо се рангира според животниот стандард и куповната моќ на жителите. Со бруто-домашниот производ од 7.200 долари годишно по глава на жител, Македонија е на 80. место. Македонците имаат иста куповна моќ како и жителите на Алжир, Колумбија, Намибија и на Малави. Луксембург има најдобар животен стандард.
Според животниот век на населението, Македонија е рангирана на 55. место, зашто Македонците, во просек, живеат 73,8 години. Најдолг живот имаат Јапонците кои, во просек, живеат 82,3 години, а жителите на Замбија најкратко - 40,5 години.
Според индексот на човековиот развој на ООН, најпосакувана држава за живеење оваа година е Исланд, а најлоша Сиера Леон. Животниот стандард во Исланд е 45 пати поголем од оној на Сиера Леон.
Богатите држави со пазарна економија доминираат на врвот каде што на второ место е Норвешка, а потоа Австралија, Канада и Ирска.
САД се лизнаа на 12. место од минатогодишното осмо според индексот на човековиот развој на ООН.
22 држави од категоријата на низок човеков развој се во потсахарска Африка. Во 10 од овие држави, две од пет деца нема да доживеат 40-та година, пред се, поради катастрофалното влијание на сидата, се наведува во студијата на ООН.

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=144170&idg=7&idb=2234&rubrika=Makedonija

И ај сега кога една Албанија не претрка по стандард како да завршиме ние помладите оние кој сакаат еден мочан факултет??

Бугарите исто така види колку отидоа напред.....Оние држави кој ги шиевме со децении не претркаа

СРАМОТА е тоа за македонецот....само тоа ти е кога не знаеме да си ја цениме државата
[/FONT]

За ова со Албанија имаше цела тема, најди ја и читај дали не поминале...

Значи, сеуште не не поминале, ама потенцијал имаат за да не поминат...Имаат море побогу! Туризам!

За ова со Албанија имаше цела тема, најди ја и читај дали не поминале...

Значи, сеуште не не поминале, ама потенцијал имаат за да не поминат...Имаат море побогу! Туризам!

Не знам јас читам горе и пишува дека ние сме паднале за 3 места подоле, или со еден збор убаво пишува и насловот дека не претркале...

Како и да е ние овие две држави ги ШИЕВМЕ со децении по стандард.....

Стварно незнам што да кажам веќе со ова, ова е СРАМОТА.Јас само незнам народов како не се крена со мотика и копач па да влезеше во собрание да ги кренеше сите овие на клоци..
Ништо не направија.......

Нема теорија во некои работи неможеш да ме разубедиш.Самите сме си криви за ова што ни се случува, а најмногу владата е крива за ова што се случува во државата.

Еве Албанија дури и да не не претркала мислиш дека е во ред што Бугарите не претркаа???

Сите знаеме кој беа бугарите многу убаво......

Додуша донекаде ова е и поврзано со темата, зошто како ние помладите да завршиме факултет кога крпариме ние крај со крај (а и родителите со нас).

А зошто си толкав поборник за факултетиве кога и така не ти се учи...?

Кој ти рече дека не ми се учи??Јас ти реков дека НЕМАМ МОЖНОСТИ поради тие, тие и тие причини(да не ги набројувам пак).И не збори пред време, зошто вака, така решен сум да го завршам факултетот...али сега за сега толкави ми се можностите
А јас само ја зборувам вистината.....која е реална и мораме да се соочиме тоа е факт.

Кампањава е добро осмислена и ја поддржувам.треба некој да ни стави во глава дека вреди да се образоваш.Но денес факултетот не е доволен.Такво е времето,бара константно вложување во себе и сопствена надоградба.тука пред се мислам на магистериуми,странски јазици,волонтерство,собирање искуства,членување во разни здруженија кои подоцна може многу да ти помогнат...
Мене многу ме боли што за мојот факултет плаќам 600 евра.Но што е тука е,еве бркам просек за да се префрлам на државна квота,зошто мислам дека сум кадарен,дека можам да успеам.
Ако некој сака да се запише на факултет,може да се запише.За тоа постојат државни квоти,стипендии за најдобрите,посебни квоти за малцинствата...

Многу квалитетни луѓе од Македонија си заминаа (ги избркаа) по другите земји за да го работат тоа за што учеле или да учат за тоа што сакаат да го работат.Зошто?Епа затоа што тие како што вели Милчо Манчески во рекламана (кампањата) немале пријатели и пари за да ги примат овде,тие места биле зафатени од синовите и ќерките на овие од најголемава невладина,а тие си “учеле“ (со парите од тато) и си се местеле на разно разни функции кои неможеле,т.е.немале капацитет-знаење за да ги водат,како што немале и нивните татковци затоа што дипломите си ги купиле со пари.Ете затоа се доведе до овај ред Дежавава,од неуки буџованчиња жедни само за власт и фотељи.
Сега треба уште да се доведат на ред и професорите-цицачи да не ги дерат тие што сакаат да се школуваат овде.

Кампања за образование-се согласувам, ама нели е подобро таа да се изведе во форма на трибини во сите градови и поголеми села во Македонија, а не да се фрлаат пари на правење медиумски спотови, истите тие можат да се искористат за зголемување на стипендиите, кредитите или друг вид студентски стимул. Оние што не сакаат да си го тупат денеска мозокот ,а можат да си дозволат приватни колеџи, факултети, курсеви... и не му ја мислат многу дали државата се грижи за нивното образование, за нив и онака тате ,,обезбедил,, фотељичка.
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ кога ќе ми текне како чекав во долгиот ред пред министерство за образование,за стипендија од 3000 денари, па добро бре почитувани претставници на владата , една книга е само 1000 до 1500 денари! :toe:
Што се однесува до забелешката на авторот на темава, за значително нискиот % на едуцирано население во Македонија, ќе му одговорам со онаа добро познатата ГЛУП НАРОД СИЛНА ДРЖАВА.

Башка, работа има за сите. Ама и тие сите истотака несакаат да работат.

најпросто да ти нацртам ли? Ти му викаш, еве, работи го ова. тој ти вика, е дааа бе, јас на шо ти личам?
Тачно !
Ама ако он има завршено Економски со диплома Финансиски менаџмент а ти му викаш да работи тука на линијава за производство на чевли :wink:

Плус кампањава е утната. Не можеш ти да кажеш дека талентот на Милчо е од образованието, или па на Мајк и Симон талентите исто така !

Јас еве да зеам да ти набројам многу режисери кои немаат високо образование па се најдобри во својата работа...

Бил Гејтс извини вака ама нема ни магистерска него му дадоа од Јејл почесна...

Тоа ти е ко да убедуваш фудбалски деца дека ако се упишат у вардар сите ќе станат како Пандев (мајкуму еве реклама за Вардар :))
Во Македонија има работа за сите?

Има работа дроне...има...нема жив човек што ќе ме убеди дека нема...

Трн ти очигледно појма немаш од економија...при инфлација од 3 % ти сакаш полна вработеност?!
Пиши си на гугл за Маргарет Тачер и Вилсон и како тоа идат правилата за вработеност...
Ај да речеш да имаме дарежливи социјални трансфери па на луѓево да не им се работи ама кој социјални трансфери? :pos:

И имаш право.Нема жив човек што ќе те убеди.Имаш економски закони за природна невработеност во општеството.

Кампањава е промашена. Треба да се превземе нешто околу сите овие проблеми но оваа кампања не е одговорот

Неколку работи.

Не станува збор дали е погодена кампањата или не, туку за што е наменета.

Што има срамно во тоа да дипломиран економист работи на погон?

Незнаеш што е зорт. Да знаеш, нема вака да размислуваш.

Џабе ти е диплома од било кој универзитет, ако незнаеш да си го најдеш твоето место во општеството.

Башка, муабетот беше образование, а не работа.

А шо викаш да работам ја на погон без образование...

Така ќе бидам у ќар 2400 евра...и нема да видам зорт уопште.

А чекај значи сите имаме место во општеството ама тоа не зависи од дипломата која ја имаме него од партиска определеност и од партијата на власт, тоа потајно сугерираш?
Убаво е да се има образование, поубаво е да се искористи истото

.Албанците и ромите се тие што прават анализата да биде ваква.Кажувам од моја гледна точка па сега....

Spored popis, albancite se nekade okolu 25%, spored tolkuvanja na forumov, edvaj 15%...

E aj togash, od tvoja gledna tocka, kako mozhe 25% albanci (hipoteticki da kazeme) site neobrazovani, da vlijaat na 65% neobrazovanost vo R. Makedonija?

Molim lepo.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom