Хипхоп културата надвор од нашите граници

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.822
Поени од реакции
7.143
Иксонамузук,океј сето тоа,тоа е големо постигнување и никој не може да го порекне,ниту се обидувам.Ама,мене лично..ми е досаден и сето тоа,имам симнато 2-3 албуми и така..

Па,да.Јас саул вилијамс го ставам во купче на:Aesop rock,sage francis,buck 65,cage до некаде,p.o.s.,уствари,повеќето фаци од стренџ фемоус,дефинитив џакс,el-p,murs.Мене тоа ми е поблиско и ми се допаѓа..

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Aesop Rock, Sage Francis, Buck 65 (може и Beck на времето), P.O.S., Atmosphere, Pharoache Monch, Talib Kweli, Mos Def, Rakim, Common итн итн that's the shit.
Тој поджарн на хип хопот (алтернативниот хип - хоп) мене ми се чини како најблиската модерна форма на оригиналната цел на хип - хопот (од самото создавање), вистинската насока по која требаше да се движи...
Една многу влијателна група заедно со Jurassic 5 врз алтернативците (според мене)
И да... погодете кој го режисираше видеото и доби MTV award за најдобро рап видео во 1993 :) ?

Член од
27 март 2009
Мислења
1.051
Поени од реакции
112
Добро Lord, не разглабив убаво на wikipedia :) ..да чепнев малце поише ..можда ќе најдев XD

Член од
3 декември 2007
Мислења
466
Поени од реакции
30
Новиот албум на "EMINEM-RECOVERY" е едноставно немам што да казам туку само нешто од "Dr.Dre - LIGHT YEARS AHEAD OF YOU...haha WHOO!" или што ќе казе и самиот EM "I'm the American dream!...еве во моментов како стои албумот на "ALONE KING-FOREVER" кај фали уште да биде No. 1:
1.Billboard 200!!!
1.R&B/Hip-Hop Albums!!!
1.Digital Albums!!!
1.Rap Albums!!!
1.Canadian Albums!!!
Или три недели е на No. 1 на Billboard 200 од Март,и има продадено 229,000 копии,едноставно EM е роден да руши рекорди,како шлаг на се ја ставам "Not Afraid" бил и ќе биде "KING".

Wannabemceez

Welcome to my WORLD!
Член од
17 јули 2007
Мислења
909
Поени од реакции
20

What if Hip Hop was never born,yo? No Herc,No Flash,No Band,No Change,yo No DJ's,No grab,No breakers,No MC What would the state of dope world truly be?No throw your hands,no screaming,no noise no DJ's cutting,No B-Boys,no B-Girls,No Grafitti,No nothing. If Hip Hop was never born?let me make this clear just the thought of it definitely brings me tears!!!

Дали се имате запрашано самите себе за ова?Што ако не постоеше хип хоп???

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043

[Big L]
Yo yo what the fuck man?
Big L.. takin over the streets
Flamboyant Entertainment

Chorus One: DJ Premier (repeat 2X)

"What y'all bout to witness.." -> Jay-Z
"Big L, Big L, Big L.."
{*cut*} "My-my-my-my, my whole crew wild.."
"The game is called rap.."
"Other MC's ain't got a chance at all.."
{*cut*} "My-whole, my, my whole crew wild.."

[Big L]
Yo, I'm straight loco, to hell with you and your broke hoe
You ain't a big dog, you more like Toto, you got no dough
I smoke 'dro mixed with cocoa, strong as bolo
I pack a fo'-fo', platinum ro-ro
Anti-homo, that's a no-no so fuck po'-po'
I push the seven-fo'-oh and not the Volvo
C-Town push the six-oh-oh, I'm with a bitch on dolo
Chips from here to Acapulco
While y'all buck for legs I, buck for heads
I even buck celebs, nigga fuck the feds
My underground niggaz, y'all can shine with me
Got my own label now, so y'all can sign with me
Y'all can take me from the bottom and climb with me
that's fine with me, that's how it was designed to be

Chorus Two: Big L (repeat 2X)

Aiyyo, gats we bust (backs we crush)
Only hot tracks we lust (crazy stacks we clutch)
And we need plaques to touch (that say platinum plus)
cause half of you niggaz that's rappin now (is wack to us)

[Big Daddy Kane]
And cats still wonder can they get as hot as he been
That probably depends, let me show you how to begin
Bang chicks in Marriotts down to Quality Inns
Hit the bar spend cash like Monopoly ends
Plushed out, rock gators and exotical skins
Come in the hood, flippin the chicken and broccoli Timbs
Niggaz come in the game, block they shot at the rim
That ain't in you - the FUCK you gon' possibly win?
I do it, "Booty Calls" on the BlackSTREET Teddy tip
Keep a steady grip, make cream just like Ready Whip
Heavy with, styles that's the deadliest
Cats on that petty shit watch how much lead he get
You tryin to go places, chasin Oasis
About nothin gettin low wages
Drink Hennessey with no chasers
Right hooks (write hooks) like Joe Frasier's
I'm the bodacious
Body parts are big and like Schwarz-a-niggaz
Smokin Garcia Vega tryin to get the larger paper
If you, block the cash, we lockin ass
I'ma put it in your chest like a Stockton pass
Only out to earn figures like we please
but I don't mind to burn niggaz like CD's
Now - exhibit, styles I kick with it
[*COUGH*] Pardon me, but I'm fuckin sickwiddit

Perfecto

Rugged'n'Raw
Член од
15 февруари 2007
Мислења
1.408
Поени од реакции
152
Еве нешто добро во последниот период... Рецензија на новиот албум на The Roots via www.hiphopmacedonia.com

Имаш рап групи и ги имаш The Roots. Вистински професионалци од времето на MTV кога пушташе музика, и покрај сите нови критики дека не требаше да одат во шоуто на Jimmy Fallon, тие како да ги искористија овие сомнителни зоборови и на цел свет му го докажаа спротивното.
После излегувањето на нивниот осми албум “Rising down”, сите најави беа дека тоа ќе му е последен албум на групата, муабет што мене лично многу ме погоди.
Но кога Questlove на Twitter соопшти дека снимаат нов албум насловен “How I got over”, скокав како мало дете. И конечно на 22 Јуни 2010, албумот издаден!

Албумот има 14 песни, со многу интересни и докажани музичари. Тука се старите другари на The Roots кој ги има и на претходниот албуми: P.O.R.N, Peedi Peedie и Dice Raw. Исто има и некои нови лица како: STS, Truck North, Blu, Phonte, Joanna Newsom, Monsters of Folk и John Legend. Последните две имиња завршија изворедна работа на 3 траки на кои се најдоа. Од толку многу гости, Black Thought само на 2 траки рапува соло, што не викам дека е лоша работа.

Албумот почнува со изненадувачки монотони, тажни траки, но траки кои даваат надеж дека овој свет ќе се подобри иако е во лоша состојба со извртени вредности и навики. Така на “Walk alone” P.O.R.N вели: “I\'m a snake in the garden of bones/ I\'m a loner in a world of clones”. Потоа следи Dear God 2.0, трака за која се зборува одамна меѓу сите рап фанатици. На траката гостуваат една од најпоуларните инди-рок групи Monsters of Folk, кој го прават рефренот да удира право во срце и прават кожата да ти се ежи. Натаму следат уште две траки со тој ист монотон шмек, па после следи водечката песна на албумот “How I got over” (еве од каде е името на албумот), песна во која може да го слушнете Black Thought да пее! Да, да, и тоа го прави проклето добро: “Out on the streets, where I grew up / First thing they teach us, not to give a fuck / That type of thinking can’t get you nowhere / Someone has to care”. Колку свест носи овој рефрен а? Тоа ти се The Roots. Едноставно, но многу интелегентно.

Потоа следат песни со стварно добри вокални рефрени, тука мора да се спомне Joanna Newsom на “Right on” која прави една мистична атмосфера со своето пеење, и секако тука е John Legend на “Doin it again” и “The Fire” вокал кој остава извореден печат на рефрените каде што се појави. Крајот на албумот го красат две траки, едната е “Web 20/20” песна која има еден чуден електронски шмек, песна на која 3 артисти ги докажуваат своите лирички battle способности. Последната песна на овој албум е “Husta”, трака за која Questlove изјави дека најмногу се мислеле дали да ја стават на албумот, затоа може стои како бонус трака. На песната гостуваат STS, тип кој одлично си ја заврши работата и на рефренот и на делот кој требаше да рапува. Е сега другиот гостин е многу непожелен помеѓу раперите, тој гостин се вика Auto-tune, елемент кој го придружува рефренот, и прави една заразна певлива песна. Песна во која се зборува татковски кон своите деца, барем Black Thought тоа го прави. Да деца, родителските маки нека бидат ваши потпори и сили во животот.

Тука ја привршувам мојата рецензија на овој магичен рап исполнет со jazz/blues/fank примеси. “How I got over” мора да се слушне, иако не е совршен, носи јака порака преку сите метафори, споредби и фрустрации кој ги пружи овој чуден живот. Иако деветти албум, иако премногу издаде песни, пак The Roots успеаа да донесат звук кој мора повторно да се слушне. Овај албум мора да се најде во вашиот звучник, едноставно немате никакво оправдание. Да да, не примам никакви медицински белешки, не примам родители и не верувам во блиски смртни случаи. Нема оправдание за отсуство од овој час!

P.S Еве линк на кој можете целосно да го преслушате овој албум http://www.myspace.com/theroots/music/albums/how-i-got-over-16019281

Џоџо (Стрес)

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
кај сте рап обожаватели? -.-
темава пропадна... ае нешто ново, свежо и доста остро како шо треба да наликува рап

Член од
25 август 2010
Мислења
179
Поени од реакции
23
Не ви да дискутирам за рап со идиоти од постовиве на првиве страни сватив дека е дебилно сеа ке скокнам некојлку страни ако темава продолжила во иста насока знајте дека сте ме разочарале и дека сте тапа и дека не сте сватиле што е рапот кај почнува и зошто почнува и џабе фурате некој филм РАПЕРИ

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Не ви да дискутирам за рап со идиоти од постовиве на првиве страни сватив дека е дебилно сеа ке скокнам некојлку страни ако темава продолжила во иста насока знајте дека сте ме разочарале и дека сте тапа и дека не сте сватиле што е рапот кај почнува и зошто почнува и џабе фурате некој филм РАПЕРИ
просветли не со твоиве исцрпни и интелегенти постови те молам

Kajgana Shop

На врв Bottom