Економски факултет (стара тема)

• Креатор на темата Креатор на темата energichen
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Luge dajte kazete so najmnogu se paga kaj Kalina statistika na ispit :S Krsete race, noze utre :)

Ај да видам колку знаете статистика :) Кој ќе биде доволно нојс да ми ја реши задачава т.е. да ми каже дали воопшто може да постои ваква задача:

1. Платите на вработените во едно претпријатие имаат нормален распоред со аритметичка средина 16.000 денари и стандардна девијација 2.000 денари.
а) Учеството на вработените со плати до 15.000 денари изнесува -0,5.
б) Учеството на вработените со плати до 15.000 денари изнесува 50%.
в) Учеството на вработените со плати поголеми од 20.000 денари изнесува 97,72%
г) Учеството на вработените чии што плати се движат помеѓу 14.000 и 18.000 денари изнесува 84,13%
д) Ништо од наведеново не е точно

Moze li nekoj ljubezen kolega sto polagase sega matematika na ispit da gi napise zadacite sto mu se padnaa ( ova e mnogu korisno za tie so se na dopolnitelna)

Ај да видам колку знаете статистика :) Кој ќе биде доволно нојс да ми ја реши задачава т.е. да ми каже дали воопшто може да постои ваква задача:

1. Платите на вработените во едно претпријатие имаат нормален распоред со аритметичка средина 16.000 денари и стандардна девијација 2.000 денари.
а) Учеството на вработените со плати до 15.000 денари изнесува -0,5.
б) Учеството на вработените со плати до 15.000 денари изнесува 50%.
в) Учеството на вработените со плати поголеми од 20.000 денари изнесува 97,72%
г) Учеството на вработените чии што плати се движат помеѓу 14.000 и 18.000 денари изнесува 84,13%
д) Ништо од наведеново не е точно

Чек чек напишав нешто што не е точно
ќе а измислам првен

Под а) и б) не се точни...за да се точни треба место 15000 да си напишал 16000
Под в) Учеството на вработените со плати над 20000 е 1- 97,72= 2,28 %
Под г) има пишано правило кое вели... P(M - devijacijata < X > M + devijacijata) = 68 %

И на крај излезе дека точното е Д)

Фала многу колега, за а)б)в) знаев дека не се точни по некоја си логика, али за другово не бев сигурен а и не знаев како да решам... а и од кај ќе го најдев тоа правилото хахах :)
Се надевам дека нема да се падне ваква задача...

moze li nekoj da kaze kaj se naoga na fakltetot spisokot za polaganje statistika kaj kalina?fana odnapred:smir:

Знае некој кога се полага утре е-бизнис ?

Да не знае некој кај може да се најдат готови есеи за трговко право затоа шо темиве ги има давано и пред тоа. Ако ги има некој напишано нека ги аплодира.

Вечно ќе му должам :)

znae nekoi koga se zemaat oceni po predmetot upravuvanje so sistemite kaj zlatka?? :)
fala odnapred

bev denes da go zamolam Ljubisa osnovi na smetkovodstvo da me pusti za 1 poen..mi rece da dojdam u cetvrtok...ke me pushti,ili samo me vozi ?:D:D:D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom