Сирени

• Креатор на темата Креатор на темата ogi_bt
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 ноември 2007
Мислења
42
Поени од реакции
0
Spored grckata mitologija sirenite bile 2 od 3ite smrtonosni ptici-zeni koi ziveele na ostrovot Sirenium Scopuli..:)kolku sho znam jas tie peat i so to gi zavedvat lugeto a posle gi ubivat..neso drugo?i aman ve molam nemojte odma "SHOJMA TOLKU MISTERIOZNO"..aman nemojte toj komentar..zivi vas..pls

Как да не.... врска нема! сирените се жени риби не птици... и ги заведвеле морнарите шознам јас... ги убивале! знајш бе пола жена пола риба... опашка етц... не си го гледал онај цртанон...

Абе што сакајте викајте ама сирените се најубавите девојки кои ќе ги сретнеш на вода (море, океан :) ). Така да немојте да му ги јадете опашките пошто тие се добри риби ;)

Значи, сирената не е жена птица, туку сирената е суштество со тело на жена, ама место нозе има опаш, перка, наречете го како сакате ...

И сирени не постојат, жалам :pipi:

Еве успеав да ископам една фотка, како е замислена сирената :vozbud::vozbud::vozbud:

mermaid.jpg

he he int. slika alisia milano od charmed....
inaku sirenite se poluribi so volseben glas.

Значи, сирената не е жена птица, туку сирената е суштество со тело на жена, ама место нозе има опаш, перка, наречете го како сакате ...

И сирени не постојат, жалам :pipi:

Еве успеав да ископам една фотка, како е замислена сирената :vozbud::vozbud::vozbud:

mermaid.jpg
Уф, ама ја погоди. Alyssa Milano!!!!!!!:vozbud::vozbud::vozbud:

Тапа се сирениве.....што кога најбитниот дел го нема....немаат нозе за да можеш да им влезеш помеѓу:vozbud:....џабе што се убави:toe:

Sirenite se zeni ribi kako sto zaklucivme pogore spored legendata so nivnata pesna gi zaveduvale mornarite a podocna gi ubivale. Isto taka spored Odisejata samo eden covek t.e Odisej ja slusnal nivnata pesna i ostanal ziv toj im naredil na negovite luge da go vrzat cvrsto za brodot i kolku i da moli da ne go pustaat da odi nakaj niv. Ja tolku znam

Како и да е ние немаме видено ниту една сирена за жал :) Меѓутоа имаме многу копнени сирени нели, кои исто така имаат атрибути како и водените (освен перките) меѓутоа овие земниве се многу опасни по здравјето :) Имаат лошо влијание на срцето :)

Јас знам дека сирени не постоот, но имам слушнато оти сирените биле измислани од морнарите нешто как да им се појавувале.

Jas znam deka sirenite se ubavi zeni i tocka :) . Iako mislam deka malku ste greska so ova deka SIRENITE peat pesni a da ne se NIMFI ? :vozbud::vozbud::vozbud:
Mora da bea nimfi zatoa so mi teknuva koga citav vo vesnicite na opravdano prisutni deka nimfite peele ubavi pesni i bile epten prekrasni site moreplovci se vljubuvale vo niv i nivnata nezna pesna :music2:.. A samo dobro poznatiot Odisej se spasil od nivnata pesna ...

Kako so mi teknuva pisuvase deka Odisej si stavil vo usite nekoj krpi za da ne moze da slusa :nesvest: ...

Jas znam deka sirenite se ubavi zeni i tocka :) . Iako mislam deka malku ste greska so ova deka SIRENITE peat pesni a da ne se NIMFI ? :vozbud::vozbud::vozbud:
Mora da bea nimfi zatoa so mi teknuva koga citav vo vesnicite na opravdano prisutni deka nimfite peele ubavi pesni i bile epten prekrasni site moreplovci se vljubuvale vo niv i nivnata nezna pesna :music2:.. A samo dobro poznatiot Odisej se spasil od nivnata pesna ...

Kako so mi teknuva pisuvase deka Odisej si stavil vo usite nekoj krpi za da ne moze da slusa :nesvest: ...

ХАХАХАХАХАХА.....:nenene:. Брат нимфите се пола лав - пола орел

Како што веќе имаш споменато, сирените се суштества од грчката митологија кои имале глава и тело до половина кои биле налик на жена, но телото од половината надолу им било обвиено со пердуви, а имале и крилја. Тие живееле на споменатиот остров, и тие имале прекрасни гласови, песна. Со помош на таа песна, тие ги привлекувале морепловците кои доаѓале близу нивниот остров и ги убивале.

Одисеј, по завршувањето на 10-годишната Тројанска војна, си тргнал дома како и останатите учесници во војната, но поради сплетот на околности, тој дури по 10 години стигнал кај својата верна жена, Пенелопа. Одисеј имал многу фантастични доживувања,меѓу кои бил и настанот со сирените.
Тука е врската меѓу Одисеј и сирените во грчката митологија. Тој, кога дознал дека се приближува до сирените, му наредил на својот екипаж да си ги затнат ушите со пчелин восок и така да не ја слушаат песната на сирените. Откако сирените виделе дека нивната песна за првпат не успеала, тие се фрлиле во морето и се претвориле во камења. :pop:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom