Ајде бидејќи сум малку поупатен во сево ова да појаснам. Овој поклон под итно треба да се одбие од две причини. Прво бугарите го декларираат како поклон од 800 000 евра.А цената сами си ја одредиле. Но каде лежи зајакот. После за одржување на истиот нивна фирма која има формирано огранок тука ќе бара 3 до 5 000 евра месечно. А министерството за одбрана веќе има купено софтвер од македонска фирма. Додуша компјутерската фирма е блиска до претходна влада. Но софтверот чинел само 50 000 и фунционира. А одржувањето за него е 1000 месечно. Но што е главниот проблем ако се земе овој софтвер. И што е всушност неговата намена.Секој парче оружје, дел од оружје орудие што го има АРМ треба да добие свој бар код според НАТО стандарди. Тој софтвер треба да коминицира и со централната база на податоци во Брисел. И ако се земе софтверот поклон од Бугарија, бугарите ќе знаат за секое наше парче оружје каде се наоѓа. Може тоа ако сме во НАТО и не е проблем но сепак јас и покрај тоа што ќе ме наречат србин би го одбил поклонот.