За неверниците

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Pa i ne go zaklucivme bash toa od predhodniot tvoj post. Ne mi izgledashe taka. Nekako epten lesno si gi porstuvate grevovite vie hristijanite. Napraj belja,pokaj se,i super si..

I Koa sme kaj boldiranoto..Zivotot te uci: Ako napraish belja nenamerno,izvini se. Ako napraish belja namerno,ne se kaj za toa.
Не реков “извини се„, туку „исповедај се„, што не едно и исто. А исповедта е потребна и за намерно и за ненамерно сторените гревови, после која е потребен труд да не се повторат веќе исповеданите гревови. Но и ако се повторат, пак треба да се исповедаат.

Nikade vo Nov zavet ne sum sretnal:nenene: sveta tajna!
Во Црквата веќе ги има 7 (Свети Тајни). Ако ги нема некаде, незначи дека ги нема никаде...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
stom gi nema vo Biblijata, togas nemaat osnova vo vrvniot avtoritet spored Hristijanite a toa e svetoto pismo.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не реков “извини се„, туку „исповедај се„, што не едно и исто. А исповедта е потребна и за намерно и за ненамерно сторените гревови, после која е потребен труд да не се повторат веќе исповеданите гревови. Но и ако се повторат, пак треба да се исповедаат.

Во Црквата веќе ги има 7 (Свети Тајни). Ако ги нема некаде, незначи дека ги нема никаде...
Abe ne rekov deka ti rece " IZvini se" Ja kazav na sto stvarno te uci zivotot.A sto te uci crkvata ti si znaesh,samo neznaesh da go objasnish dovolno uverlivo. Ti ko so go kaza iskaca deka mozes da praish sho k.. sakash samo da se pokaesh [ispovedash or w/e] posle toa -.-

O

Omer el Faruk

Гостин
ЗНАЧЕЊЕТО НА ВЕРАТА
(Извадок од ДИЈАЛОГ СО ПРИЈАТЕЛОТ НЕВЕРНИК)

Пријателот продолжи:

-Слушај, ако постои џеннетот (рајот), како што велите, тогаш јас ќе бидам првиот што ќе влезе во него, бидејќи сум многу порелигиозен од могумина ваши пропагатори со бради и тесписи (бројченици) во рацете.

-Порелигиозен?! Што подразбираш под тоа?

Мислам, не навредувам никого, не крадам, не убивам, не мразам, не му мислам на никого лошо, намерата ми е само да учам добро и целта ми е секогаш заедничката корист. Станувам и легнувам со мирна совест. Начелото на мојот живот е да се поправи она што може. Зар сето ова не е вера?! Зарем вие не велите дека верата е целина на човековите односи?!

-Тоа што го кажа не е вера. Сето она што го правиш спаѓа во верата и се вика однесување. Ти не правиш разлика помеѓу она што е вера и она што и припаѓа на верата. Верата значи само едно: осознавањето на Аллах џ.ш. и однос кон Него, Големиот и Милозливиот, кој е блиску и кој се гледа и се слуша кој е единствен што е достоен за славење и фалење. Тоа всушност е верата и таа во себе го вклучува она што ти го спомена.

Божјиот Пратеник вели: Милосрдието Аллах џ.ш. го прима попрво од рацете на оној на кого му се дава. Кој го сака Аллах џ.ш. ги сака и Неговите суштества и убаво се однесува кон нив.

-Верувај ми, понекогаш сетувам дека постои некаква Сила.
-Сила!
-Да, некоја непозната сила, која стои зад целата вселена. Јас потполно верувам дека постои некаква сила.
-Како ти ја разбираш силата? Ја разбираш ли како суштество кое се слуша, гледа и појмува, дава ветувања на своите суштества, ги упатува и ги води кон вистинскиот пат, им праќа Книги и Пратеници и одговара на нивните молби.
-Искрено да кажам, јас таа сила не ја разбирам така, ниту ја појмувам така. А и повеќе од тоа, мислам дека тоа е наивно и неприлично за таа величествена сила.
-Значи, тоа е некоја слепа сила која несвесно и неодговрно управува со вселената?
-Можеби.
-Зарем не е лошо твоето појмување на најголемата сила? Ти дала очи, а велиш дека е слепа, ти дала ум велиш дека е несвесна. Ти си го одрекол Бога и така сам врз себе си сторил неправда...тој твојот Господ го замислуваш како слепа сила на која не и се молиш и не и се поклонуваш.
-Зошто да се молам и на кого да му се поклонувам? Јас ниту во вашата молитва не гледам никаква смисла. Зошто тие движења и зарем понизноста не е доволна?
-Смислата на молитвата е кршење на суровоста . Со паѓањето на сеџдата и со допирање на земјата со челото и со изговарањето Субхане раббијелеала го признаваш своето место, дека си ништожен во однос на Аллах џ.ш. , дека си земја. А што се однесува до молитвите и движењата во нив, и недоволноста на самата понизност, дозволи ми да те прашам нешто пред да ти одговарам: заради што е создадено човековото тело и зошто не се задоволуваш само со апстрактната љубов, која не влкучува во себе и тело? Аллах џ.ш. ти го дал телото за да ти го открие срцето. Ако во твоето срце има нешто, тоа ќе се покаже на телото. Ако твојата предаденост е искрена, ти ќе го покажеш тоа со телото, а ако не е, тогаш тоа ќе остане само на јазикот.
-А веруваш ли ти дека ќе влезеш во џеннетот?
-Сите ние ќе влеземе во џехеннемот, а потоа Аллах џ.ш. ќе ги спаси оние што правеле како што Тој наредил, а се чувале од она што Тој го забранил. Јас не знам дали сум од оние што ќе бидат спасени. Тоа го знае само Сезнајниот. Делото може да биде добро, но намерата која стои зад него можеби не била добра. Можеби некој нешто работи во име на нешто друго, а не во име на Аллах џ.ш. . многу се оние, кои се излажале во своите предвидувања. Ние го молиме Аллах џ.ш. да не сочува од сопственото залажување.
-Дали е можно човекот да биде искрен?
-Човекот сам не може да ја постигне потполната искреност. Таа е дар Божји и Аллах џ.ш. ветил дека ќе го упати и ќе го води по вистинскио пат оној кој Му се обраќа. Затоа не ти останува ништо освен да Му се вратиш Нему.
Д-р Мустафа Махмуд

Б

Бат Елохим

Гостин
stom gi nema vo Biblijata, togas nemaat osnova vo vrvniot avtoritet spored Hristijanite a toa e svetoto pismo.
vo Biblijata nema mnogu raboti ama lugeto go pravat vo nadez deka toa ke im pomogne da si ja iscistat necistata sovest!

Veze nemam zosto.... i taka i taka po dela nikoj ne e spasen (bas spored biblijata)

A

ateist

Гостин
v

Veze nemam zosto.... i taka i taka po dela nikoj ne e spasen (bas spored biblijata)
ПОГОЛЕМА ГЛУПОСТ ОД ОВАА НЕМАМ ПРОЧИТАНО

БАШ СПОРЕД БИБЛИЈАТА

НИКОЈ НЕ СЕ ОПРАВДАЛ - СПАСИЛ СПОРЕД ДЕЛАТА НА МОЈСЕЕВИОТ РЕЛИГИОЗЕН

ЗАКОН НА ТЕЛЕСНОСТА ( ТАКОВ ГО НАРЕКУВААТ АПОСТОЛИТЕ )

ОТИ НЕ СЕ ТЕМЕЛИ НА 10-ТЕ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ ТУКУ Е ДИРЕКТНО СПРОТИВЕН

БОЖЈА ЗАПОВЕД ...НЕ УБИВАЈ

МОЈСЕЕВ ЗАКОН .....УБИВАЈ

И БЕЗМАЛКУ СИТЕ ЧЛЕНОВИ ОД МОЈСЕЕВИОТ - ШЕРИЈАТСКИ ЗАКОН НА ТЕЛЕСНОСТА МОЖЕ ДА БИДАТ ОСПОРЕНИ ОД БИЛО КОГО

ПА ТАКА ПАВЛЕ ГО ДАВА ПРИМЕРОТ СО ПОСТОТ ВОЗДРЖУВАЊЕТО ОД ХРАНА КАКО ЛАЖНА ДУХОВНОСТ ЛАЖНО ВЕРУВАЊЕ ЛАЖНА СТРОГОСТ КОН БИОЛОШКОТО ТЕЛО

ОТИ БИЛО КОЈА АНОРЕКСИЧНА МАНЕКЕНКА ЌЕ ИСПАДНЕ ПОГОЛЕМ ВЕРНИК И ОД ПАПАТА И ОД МОНАСИТЕ И ОД СИТЕ СВЕШТЕНИЦИ ...ВЕРНИЦИ

Е ЗАТОА ХРИСТ ГО УКИНАЛ ЗА ТИЕ ШТО САКААТ ВЕЧЕН ЖИВОТ ПРВО ДА РАСЧИСТАТ СМЕТКИ - ГРЕВОВИ СПОРЕД МОЈСЕЕВ ЗАКОН ( ИЛИ ДРЖАВЕН БИДЕЈЌИ ДРЖАВНИ ЗАКОНИ ИСТО ТАКА РЕГУЛИРААТ ТЕЛЕСНИ ПРОПИСИ ) А ПОТОА ИМ ВОВЕЛ ДУХОВНИ - ИДЕАЛИСТИЧИ ЗАКОНИ

ПА ЗАТОА И ВЕЛИ ........"ВЕРАТА БЕЗ ДЕЛА Е МРТВА "

СЕ ПРИЗНАВААТ САМО ДЕЛА НАПРАВЕНИ ОД ЧИСТО ИДЕАЛИСТИЧИ ПОБУДИ-МОТИВАЦИИ

А КАКО ДУХОВНОСТ СЕ ПРИЗНАВА САМО ТЕЖНЕНИЕТО КОН ЕКСТРЕМНО ВИСОКА ОПШТЕСТВЕНА СВЕСТ........КОЈА ВЛАДЕЕ И ВО РАЈОТ А КОЈА Е МНОГУ СЛИЧНА СО САМОУПРАВНАТА НА ПРОСТОРИ НА БИВША СФРЈ И КОЈА Е ПОДЕТАЛНО ОПИШАНА ВО ДЕЛА АПОСТОЛСКИ И ПОСЛАНИЈА НА АПОСТОЛОТ ПАВЛЕ

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
najgolemata primedba za nepostoenjeto na Bog e zloto vo svetot, prvo ontoloskoto zlo, samoto umiranje, potoa prepustenost na slucajot i sudbinata, nekoj rekol ako site zla vo svetot se bozja volja togas praviot bog e satana, so toa sakal da kaze nema bog, ti imas svest i svakas deka nema smisla nisto, posto da imase nie veke ke se ragavme vo rajot, ke bevme site dobri edni kon drugite i slozni i ke se pomagavme, ke nemase smrt, bolest, starost, razdelbi i seta onaa drama na covekovoto stradanje.

Член од
22 ноември 2008
Мислења
150
Поени од реакции
0
najgolemata primedba za nepostoenjeto na Bog e zloto vo svetot, prvo ontoloskoto zlo, samoto umiranje, potoa prepustenost na slucajot i sudbinata, nekoj rekol ako site zla vo svetot se bozja volja togas praviot bog e satana, so toa sakal da kaze nema bog, ti imas svest i svakas deka nema smisla nisto, posto da imase nie veke ke se ragavme vo rajot, ke bevme site dobri edni kon drugite i slozni i ke se pomagavme, ke nemase smrt, bolest, starost, razdelbi i seta onaa drama na covekovoto stradanje.
така. ако злото е онтолошко зло со трајни последици, ондак стварно нема бог.

шо праиме ако злото е привремено тестирање и че биде испраено?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
togas neka bide ispraveno, do sega tolku mnogu vreme pominalo a se uste e se isto kako sto e.

Член од
22 ноември 2008
Мислења
150
Поени од реакции
0
togas neka bide ispraveno, do sega tolku mnogu vreme pominalo a se uste e se isto kako sto e.
колку време поминало? многу-малку? шо е многу-малку за Бог?

ме сфаќаш? лепиме термини без да ги обмислиме шо бараме.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
za nas e mnogu, mozebi stradanjeto na nekoj sto izgubil bliska i draga licnost e nisto za Bog, no e za nas, zatoa ako Bog e dobar ko sto vikaat toj treba da pomaga.

Б

Бат Елохим

Гостин
ateist: komentiras samo edna recenica od postot. zborev za sveki, ikoni, kilo zejtin,baci pope raka i takvi raboti. si olesnuvaat lugeto bezveze na sovesta, a vo srceto ostanuvaat truli vishnji :)

Kajgana Shop

На врв Bottom