Дали “Бугарија“ е мисловна именка ?

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Eве како ми се исповедаше еден блгар:

"Оште една заблуда има - ова дека доаѓаме од Азиja не означува дека сме од жолтата раса. Многу европски народи доаѓат од Азиja - и франки, и маджари, дури германци....

Оште нешто мораат да ми кажуват оние луѓе што велат дека сум турко-монгол -- как е возможно да разбирам сешто од вашиот jaзик и да го говорja, ако тоj е различен од болгарскиoт?"

Hе сум преправал ништо, блгарот учел по нашки.

Еве ти „Масакрот од Батак“
http://www.pravoslavieto.com/hramove/batak/kostnica-oltar.jpg

http://www.pravoslavieto.com/hramove/batak/kosti_photo-phorum_milena.jpg
Целото село било во черквата и изклано и деца и жени.Това е Маскарад?Има хора които не са ст'пвали во Батак и лупат глупости.Историата ке ги заборави.Лека им праст на сите.

СПОМЕНИ ОД БАТАК
(расказ од едно дете)

Од Батак сум, чичо. Го знаеш ли Батак?
Е, таму зад горите... далеку е многу,
немам татко, мајка: јас сум сираче,
и треперам малку, зима дојде веќе.
Ти за Батак не си чул, а јас сум од таму:
го помнам колежот и страшното време.
Бевме девет браќа, а останав сам.
Ако ти раскажам, страв ќе те земе.

Кога ги заклаа, чичо, јас видов...
Со топор ги сечеја, ех... на дрвникот;
а пак јас плачев, па ми беше страв.
Само бате Пењу извика со голем глас...
И издиша бате... А еден ајдук
баба ми ја закла под ветвата стреја
и крвта потече низ нашиот капчук...
А јас бев мал и мене не ме колеја.

Татко ми излезе од куќи тогаш
со секирата в раце и нешто рече...
Но тие беа многу: припукаа веднаш
и тој падна мртов, куршумот го уби.
А мама излезе, од каде не знам,
и над татка фати да вика, да плаче...
Но, неа ја убија со еден нож голем,
затоа сум, чичо, јас сега сираче.

А беше многу страшно да си таму.
Не знам оти не сакаа да ме заколат и мене:
но племната пламна и зеде да гори,
и страшно мукаа кравата и волот.
Тогаш побегав плачешкум надвор.
Но после, кога страшното замина -
кажаа, дека во големиот оган
изгореле и вујче, и дедо, и стрина.

И црквата наша, чичо, изгоре,
и школото пламна, и девојки двесте
станаа јаглен - некој ги затвори...
Та и уште многу деца и невести.
А двете тетки, и други жени
ги мачеја два дни, па ги убија.
Уште слушам, чичо, како пискаат они!
И дечиња многу на копје набија.

Сиот свет го сотреја! Како не им беше грев?
Само дедо Ангел оживеја, кутриот.
Тој пари со котел збираше за нив;
но поп Трендафил со железа го коваа!
И колку беше страшно, но не ми беше страв,
јас треперев само, но не плачев веќе.
Мене и други деца не одведоа со нив
и скинати чалми ни навреја на сите.

Во торбешко село, не знам кое беше,
мене ме затворија под земја негде.
Низ дупка го гледав синото небо
и секој ден плачев за мама, за тате.
Подобро умирав, но Турчин не станував.
Кога не пуштија, пак в Батак живеев...
По две години го сретнавме Гурка!

Тогаш лошо време и за нив дојде:
ги колевме и ние, како тие нас;
но нашето село, чичо, запусте,
и татко, и мама веќе не станаа.
Ти, чичо, не си ли чул за Батак?
Јас сум од таму... далеку е многу...
Два дни тука гладувам, оти сум сираче,
и треперам малку: зима дојде веќе.

Пловдив, 1881

Џабе ти се песните, 100 пати се докажа фактот дека Батак е напумпана работа...и така си извртувате работи :wink:

Туку, ајде, што е тоа бугарија? :)

Џабе ти се песните, 100 пати се докажа фактот дека Батак е напумпана работа...и така си извртувате работи :wink:

Туку, ајде, што е тоа бугарија? :)

Колењата во Батак

Неопходно е да се привлече вниманието на европските влади врз еден, навидум толку незначителен факт, што владите воопшто не го забележуваат. А фактот е дека еден народ е убиван. Каде? Во Европа. Овој факт има ли сведоци? Еден сведок - целиот свет. Владите го гледаат ли? Не...

Ние ќе ги зачудиме европските влади, напомнувајќи им едно нешто, имено, дека престапките си се престапки. Имено тоа не е дозволено за една влада отколку што една индивидуа да биде жртва, имено Европа е солидарна, имено сетоа тоа коешто се прави во Европа е направено од Европа, имено ако постои една глупава и свирепа влада, таа треба да биде третирана како животно; имено сега сето тоа е до нас, таму пред наши очи убиваат, опожаруваат, разграбуваат, истребуваат, обезглавуваат татковци и мајки, ги продаваат момчињата и девојчињата, а децата коишто се премногу мали, за да бидат продадени ги распарчуваат со два удара со сабјата; така ги горат семејствата во своите куќи, имено тој град Батак, на пример е намален за неколку часа од 9 илјади жители на 300; имено гробиштата се затрупани од премногу трипови бидејќи нема место; на таков начин што на живите убијци, мртвите им одговорија со чума коешто е справедливо; ние и го покажуваме на европската влада тоа, тука; имено тука ги отвораат бремените жени за да им ги убијат децата во утробите; имено тука јавните места се затрупани со купови женски скелети, последица од масакрите; имено тука кучињата ги гризат по улиците черепите на млади силувани девојчиња, тука се е ужасно и тука е доволен само еден гест на европските влади за да го прекратат тоа. И дивјаците коишто го направиле тоа се ужасни, но и цивилизираните коишто им дозволиле да го направат тоа се уште полоши.

Дојден е моментот да дигнеме глас. Сеопштата одмазда се насетува. Има мигови во кои човечкото сознание го зема зборот и и дава на владата заповед да слуша.

Виктор Иго, Парис
29 август 1876

Французскиот текст сакаш ли го ? :toe:

бугар - мислам дека има врска со багра (селско необразовано население)

Не вие сте предпоследни по необразованост в Европа.Последни са С'рбите с половин % зад вас. И какви са тези 29ки под ника. Такива самолети в МК нема.Или греша?

А конкретно ти си втора куропушина на Европа прв е Парамаунт пошто он им дува и на коњите:bilokojzbor;

http://dunek.blog.com.mk/node/117445

Дали само таму каде што живеат луѓе со бугарско етничко сознание, таму е Бугарија ?

map.gif

Оооо Дунек, отдавна не сум те виждал. Зашто зареза Дира? Иначе добре се ровиш по темата за Волжко-Камска Болгариjа :-))))
Ако ти е интересно поразгледаj и Большаја советскаја энциклопедија

На този линк е без пари. Например тази статиjа ште ти е интересна.
Колкото до бугарското етничко сознание, много е относително. Например Алсу като идва да пее в Софиjа казваше че е "татарка" и не се е интересувала от историjа, но и стана интересно, като и подариха историја на Волжко-Камска Болгариjа :wink:

:wink: Обаче виж какво пише пак в тази енциклопедиjа:

"
Климент Охридскиј (Величскиј или Словенскиј) (около 840—916), славјанскиј просветитель, один из основоположников древнеј болгарској литературы. Как ученик и ближајшиј сподвижник Кирилла и Мефодија участвовал вместе с ними в Моравској миссии (863). После изгнанија из Моравии немецким духовенством К. нашел убежиште в Болгарском царстве. Создал Охридскују литературнују школу, занимавшујусја переводами, подготовил просветителеј из духовенства, обучил грамоте около 3500 человек. Был первым славјанским епископом в Велице (отсјуда — К. Величскиј). К. — автор многих поучительных и похвальных слов (в т. ч. Кириллу), церковных песнопениј, житиј и т.д., содержание которых нередко имело светскиј характер: гражданственность, патриотизм, постановка философских проблем. Творчество К. сыграло значительнују роль в развитии древних славјанских литератур.

Лит.:
Ундольскиј В. М., Климент, епископ словенскиј, "Чтенија в Обштестве истории и древностеј Россијских при Московском университете", 1895, т. 172, кн. 1;
Туницкиј Н. Л., Св. Климент, епископ словенскиј, Сергиев Посад, 1913;
Климент Охридски. Сборник от статии по случај 1050 години от см'ртта му, Софија, 1966.

Нали нема да викаш, че сме подкупили навремето Хрушчов и Брежнев да напишат такава статиjа?

значи

Значи б'лгарите скочихме, штото се разбра, че това цјалото меропријатие е част от голјама кампанија за намалјаване на негативното отношение к'м Османската империја и турците на Балканите. Парите идвали от немската фирма Бош и турската влада. Само дето участва двама (?!) недоказани учени - културоложка от Б'лгарија и немски преподавател (но неизвестен като експерт по б'лгарска или османска историја). Ами тја работата јасна - взели парите, продали со г'..вете и ајде напред. Е, не мина, поне тоја п'т.
п.п немците шо не гледат во која држава мине не мине месец и палјат турски жилишта, а на нас ни ги предават тија фасони. Забравиха за концлагерите и зверствата и пак тр'гнаха да оправјат света.

А конкретно ти си втора куропушина на Европа прв е Парамаунт пошто он им дува и на коњите:bilokojzbor;
Ама ти Парамоунт го намрази повеке и од мене.Ке ти се обидам.Да Европа се прошири со Б'лгарија а и Б'лгарија со Европа.Мене ми е арно.Албанците пак думат ке вие се стесневате. Засега до каменниот мост во Скопие.Од другата страна било Шкопие.Лажат нели!!!:helou:

Kај нас нема "космонаутски-балкански" фаци. Bас така ви личат балканците? Hе е чудо, кога имаме предвид и прото-блгари...хе...хе.

Kаде ви истекнува такви термини...со црна коса има.
А дали знаеш зошто има лјуде со цр'на коса, со цр'ни и кафени очи и високи на р'ст ?
сите знаат оти славјаните са били со руси коси, со плави очи, бела кожа, дребни на р'ст, с крехко тело- ова е от географското положение и от поминако што са го имале!!
Али еве са - има секакви лјуде и руси и цр'ни и смугли....- ај кажи ми зошто?
Ке ти дадам жокер - ова е овр'зано со генетика , рецивност и доминантност на гени!
ако не си учил генетика- кажи, ја ке дадам отговор:helou:

А дали знаеш зошто има лјуде со цр'на коса, со цр'ни и кафени очи и високи на р'ст ?
сите знаат оти славјаните са били со руси коси, со плави очи, бела кожа, дребни на р'ст, с крехко тело- ова е от географското положение и от поминако што са го имале!!
Али еве са - има секакви лјуде и руси и цр'ни и смугли....- ај кажи ми зошто?
Ке ти дадам жокер - ова е овр'зано со генетика , рецивност и доминантност на гени!
ако не си учил генетика- кажи, ја ке дадам отговор:helou:
Mnogo ja razbira toj genetikata - od antichko vreme do den deneshen ! :pos2:

Се повеќе и повеќе се потврдува тоа дека ни самите бугари немаат поима што е тоа „бугарија“... после толку страни од темава...

Се повеќе и повеќе се потврдува тоа дека ни самите бугари немаат поима што е тоа „бугарија“... после толку страни од темава...
Б'лгарија си е Б'лгарија.Такава каквато е.В ЕС и Нато сме.И когато ни приемаха никоја страна не беше против.Затова сме в'тре.И можем да п'туваме и правим бизнес к'дето си искаме.Свободни сме!!! И таја свобода си ја извојувахме ние!...Сега си отговори к'де се намира по този пат РМакедонија.На мен не ми казвај.Аз знам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom