Дали “Бугарија“ е мисловна именка ?

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Никсон се прави енглез..
854397d.jpg

Многу ми се растревожија. За кај па толку нервоза ,,мили,, наши соседчиња? А оној рики или нејќе да свати или неможе. Зошто бе риксоне кога овде под Кралска Југославија, Србите правеле бербати демек од против комунистички побуди ли ги правеле? А правеле и во Македонија и во србија и по цела Краљевина. По твоја филозофија ние сме биле срби али они тики-туку-така ѓоа против комунистите овде праеле лом. Па нели и југославија беше членка на фашистичкиот сојуз.

Никс'н,Никс'н.."На глух да свириш ,пијан да черпиш и умрјал да кадиш-нема фајда"....ти зборуваш ко интелигентен човек и само обични вистини ,ама забораваш дека -"Там каде општеството е порочно-вистината е безумие..."

Eднаш незнам каде напишав дека бугарите себе си се нарекуваат "блгари" - и го преведуваат како бел сурат.

Hормално никој не го регистрираше мислењето, па денес решив повторно да го пласирам. Имаме:

- Eгеј и егејско море (односно имавме) - бело море
- Имаме на запад бела планина
- A на исток црно
- Oдносно гарав
- Oдносно бу гар

Одлично.
Гарави Бугари, демек црни Бугари.
Бугарите се црни, а ние сме бели. Претпоставувам дека тоа е поентата.
Тоа што тие се „црни„, а ние сме „бели„, ни малку не помага во тоа што тие се во право, а ние не сме.
Бојата на кожата нема врска со аргументацијата, фактографијата, вистината, логиката, смислата, каузата...
Бојата на кожата има врска со ксенофобијата, расизмот, етничка нетрпеливост, омраза, тензија, конфликт...

Vo sto se u pravo bugarite EDITED??

Ajde ti da mi argumentiras i da me naucis tuka...vo sto se pravi bugarite?

Ako ne mozes...ili ako gi koristis vekje koristenite kvazi istorii na tvojte novi sonarodnici,prekini da laes nevistini.
p.s Najdobro so predavnicite,dousnicite...:toe: ...opsto kodosite,postapuvale turcite.Od koga ke izdadat nekogo sto im e biten i ke `zavrsat rabota`...na kodosot prvo ke mu dadat pari pa odma posle toa eden metak u til.

Zosto?Kodosot sekogas e kodos... Ke gi izdade i niv koga ke se svrtat kockite na sudbinata...pa zatoa oni preventivno go prakjaat u vecnite lovista.

Одлично.
Гарави Бугари, демек црни Бугари.
Бугарите се црни, а ние сме бели. Претпоставувам дека тоа е поентата.
Тоа што тие се „црни„, а ние сме „бели„, ни малку не помага во тоа што тие се во право, а ние не сме.
Бојата на кожата нема врска со аргументацијата, фактографијата, вистината, логиката, смислата, каузата...
Бојата на кожата има врска со ксенофобијата, расизмот, етничка нетрпеливост, омраза, тензија, конфликт...

Jас го анализирав зборот бугар, а ти расна омраза ми сервираш.

Фалсификатите што ги пласира бугарија можеби влијаат на твојата свесност.

Ho имаш артефакти провери, па потоа ќе си размениме мислење.

Jас го анализирав зборот бугар, а ти расна омраза ми сервираш.

Фалсификатите што ги пласира бугарија можеби влијаат на твојата свесност.

Ho имаш артефакти провери, па потоа ќе си размениме мислење.
ќе мора да признаам дека си во право, затоа што ако почнам да спорам со тебе, веднаш ќе ме избришаат.

Toa se vika nemanje argumenti.

makedonsko: Bugarija e........?

Ima podatoci shto e toa Bugarija, nema podatoci, do kaj ste....?

A за блгариве, Јанко Сак'зов - "Блгарите во својата историја" - Софија, 1922, cтp. 39:

" БУГАРСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ – НЕ ГО ПОЗНАВААТ ПРОЦЕСОТ НА ИЗГРАДУВАЊЕТО НА НОВАТА БУГАРСКА НАРОДНОСТ,
и дека синтезата ја извлекуваат со посредство НА ОПШТИ СУДОВИ, А НЕ ОД ФАКТОГРАФСКИОТ МАТЕРИЈАЛ, БИДЕЈЌИ
НЕДОСТАСУВААТ ПОДАТОЦИ. ..."

ќе мора да признаам дека си во право, затоа што ако почнам да спорам со тебе, веднаш ќе ме избришаат.

Поентата ми беше за топонимите:

- Eегејско - бело море

- Бугарско - црно море

A мојот личен став е дека во Бугарија живеат многу Mакедонци кои под политички притисок морале да си го сменат името.

Е как са си го сменили името кога моментално сички од Пиринско са македонци и си кажуват дека са македонци -друг е вопросот дека користат името македонец ко локално име а се декларират ко бугари като националност...ти доагал ли си во Пиринска Македонија ...?дојди виж и не зборувај невистини...!

Tие знаат дека се Mакедонци.

3борувам дека Бугарија не ги признава како такви, ги именува како Бугари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom