Кучиња (грижа, општи дискусии)

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Здраво, сега ќе земам мало загарче, 3 месеци старо и стварно што треба односно како треба да го чувам ? во колку часот треба да се шета кучето и така натаму. Па кој сака да ми објасни како се чува куче од добра раса нека ми каже затоа што не сум чувал кучиња од добри, сортни раси...
П.С : ве молам кажете :smir: :kesa:

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Здраво, сега ќе земам мало загарче, 3 месеци старо и стварно што треба односно како треба да го чувам ? во колку часот треба да се шета кучето и така натаму. Па кој сака да ми објасни како се чува куче од добра раса нека ми каже затоа што не сум чувал кучиња од добри, сортни раси...
А што има врска дали е сортно и со педигре или обично куче? Не ли треба иста љубов и внимание?

Се шета обавезно насабајле и навечер...а зошто е мало можеш и многу почесто за да не ти мочка и кака насекаде.
Ама ке си одредиш термини и секој ден во истиот за да знае дека го чека прошетка да не врши нужда предходно :)
За храна како што пишува треба по 3-4 пати па постепено да намалуваш и после 6-7 месец да се намали на 2 пати...наутро и навечер а кога ке има повеќе од година 1 на ден. Ама не ни мора така да го раниш, може или повеќе или помалку.
За вакцини веројатно знаеш ?!?

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Па кажи и за вакцини...

Blue_Boy

THE WAY I AM
Член од
29 октомври 2009
Мислења
345
Поени од реакции
33
Колку пари би чинел мал бернандинец?

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Колку пари би чинел мал бернандинец?
Скапи кучиња се,а и нема малечки моментално во Македонија.Едино од Србија да набавиш ама доста ќе те чини.

Па кажи и за вакцини...
Имаш вакцина па уште една ревакцина кои се обавезни и го штитат кучето од многу опасни болести.Потоа следи вакцина против беснило.

Blue_Boy

THE WAY I AM
Член од
29 октомври 2009
Мислења
345
Поени од реакции
33
Скапи кучиња се,а и нема малечки моментално во Македонија.Едино од Србија да набавиш ама доста ќе те чини.

Еххх а баш и по дома зборевме да зееме куче,али ја сакам чисто бернандинец.Ништо тогаш од србија не планирам да зиам многу ќе ме фати.Ок,фала на помошта.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Еххх а баш и по дома зборевме да зееме куче,али ја сакам чисто бернандинец.Ништо тогаш од србија не планирам да зиам многу ќе ме фати.Ок,фала на помошта.
Имаш многу други убави раси,немора да е бернандинец :)

Ако го земаш на 3 месеци би требало да е вакцинирано,ама за секој случај ќе прашаш.

Два пати дневно шетање е доволно,а куче од добри раси се чува како и секое друго куче,без разлика дали е џукела или е шампион.

Дали загарот ти е за лов или онака чисто за милениче си го чуваш?

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Димитри која возраст е најдобра за вакцината против беснило?
Ветеринарот сакаше уште на 5 месеци ама јас не дозволив зошто ке му се прекинеше растот.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Димитри која возраст е најдобра за вакцината против беснило?
Ветеринарот сакаше уште на 5 месеци ама јас не дозволив зошто ке му се прекинеше растот.
На пет месеци мислам дека е рано,искрено незнам кој ветеринар би вакцинирал на 5 месеци.После 8 месеци е најдобро да се вакцинира против беснило.

И за оваа вакцина ќе го носиш во Автокоманда пошто само тие имаат надлежност да вакцинираат против беснило,нека не ги вакцинира приватен ветеринар.

Може да падне во шок после таа вакцина,затоа најдобро ти е во таа амбуланта.

Зборев со ветеринар и тој ми потврди дека само државните имаат овласување да ставаат вакцина против беснило која ја прима секоја година.

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
На пет месеци мислам дека е рано,искрено незнам кој ветеринар би вакцинирал на 5 месеци.После 8 месеци е најдобро да се вакцинира против беснило.

И за оваа вакцина ќе го носиш во Автокоманда пошто само тие имаат надлежност да вакцинираат против беснило,нека не ги вакцинира приватен ветеринар.

Може да падне во шок после таа вакцина,затоа најдобро ти е во таа амбуланта.

Зборев со ветеринар и тој ми потврди дека само државните имаат овласување да ставаат вакцина против беснило која ја прима секоја година.
Таму и го носам секогаш и од таму ветеринар сакаше на 5 месеци со изговор дека од 4 смеело па да не ме казнеле што навреме не сум го вакцинирала :) Сепак ке чекам може и годинка па после :)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Таму и го носам секогаш и од таму ветеринар сакаше на 5 месеци со изговор дека од 4 смеело па да не ме казнеле што навреме не сум го вакцинирала :) Сепак ке чекам може и годинка па после :)

И јас уште ја немам вакцинирано мојава,а еве сеа за 4 дена полни една година.Почекај си не е ништо страшно :)

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Имаш многу други убави раси,немора да е бернандинец :)

Ако го земаш на 3 месеци би требало да е вакцинирано,ама за секој случај ќе прашаш.

Два пати дневно шетање е доволно,а куче од добри раси се чува како и секое друго куче,без разлика дали е џукела или е шампион.

Дали загарот ти е за лов или онака чисто за милениче си го чуваш?

Па мало е уште за на лов, кога ке потпорасне да... Позз

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Јас си имам 2 пикинизерчиња и ок се само по некад се досадни малце со константното лаење али слатки се

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.627
Поени од реакции
6.434
Некои имиња за машко куче,да ми дадете идеја? :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom