Духот и по смртта на човекот живее?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.465
Честопати имам слушано дека телото умира но душата никако.

Што мислите вие? Дека луѓето онака само си зборат што ќе им дојде или духови навистина има?
Всушност многу малку луѓе "си зборат што ќе им дојде", повеќето не кажуваат баш се' што им е во главата.

А доколку се сака сериозно да се размислува на дадената тема, добро би било да се приберат информации во врска со феномените:
- астрална проекција, своеволно или несвоеволно одвојување од материјалното тело,од страна на остатокот;
- NDE near death expiriences, искуства блиски до смртта, кога луѓето по враќање во живот од клиничката смрт, доаѓаат со нешто што го сметаат информација во врска со "посмрттниот живот";
- појавите на "духови"
- испитувањата во врска со губењето на маса, при настапувањето на смртта
и уште неколку други феномени.
Исто така можат (треба) да се земат во предвид и сите светски религии и пропратните мистични и езотеријски учења.

Milanez`

Tutta lα miα vitα...
Член од
6 август 2007
Мислења
14.523
Поени од реакции
5.515
докажал некој не .... ама си веруваме кој како :smir:

Член од
3 октомври 2007
Мислења
197
Поени од реакции
1
Teloto umira ali dusata ne.Od koa 4oekot kje umre dusata kruzi okolu domot i grobot na 4oekot 40 dena i posle toa ide u rajot.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
душата е чиста енергија која не може да исчезне. После смртта на телото таа го напушта и оди во збирот на енргии, кои го прават “универзумот“, апсолутот, бескрајната интелегенција, која раководи со душите на земјата според моето мислење

Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Духови како оние на Скуби Ду не постојат. А душата живее и по смртта.
А од кај знајш ако не е тајна?

Teloto umira ali dusata ne.Od koa 4oekot kje umre dusata kruzi okolu domot i grobot na 4oekot 40 dena i posle toa ide u rajot.
Исто ко на филм. А кога ке видите вие душа да ми кажите многа сакам да видам

Член од
28 јануари 2007
Мислења
259
Поени од реакции
4
I.S.Corleone напиша:
Исто ко на филм. А кога ке видите вие душа да ми кажите многа сакам да видам
ti ne razbiras toa ne se gleda :). energija e nekoja ama nemozes da ja pocustvues, a pushti gi nauchnicive sto vikaat deka nema takva energija tapa se oni:pos2:[sarcasm]

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Да живее... а ако сакате малку повеќе да се вдлабочите во оваа тема ви предлагам да ја прочитате „Задгробни тајни“ . Таа е црковна книга и опишува доста детално што и како се случува за време и по смртта. Книгата е од Православен (а и мој аспект) и знам дека на многу нема да им се „фати на вера“ али тоа е ваше. Инаку книгата ја има во повеќето Македонски Православни Цркви.

V

Viktoranius

Гостин
Одсекогаш сум сакал да испитувам вакви работи.
Во нашето соседство има една куќа во која цела фамилија беше убиена пред 45 години. Еднаш со другарите влеговме внатре, се е исто морничаво, има оставено уште фотелји, столици ништо не е сменето. Незнам како ама се чуствува внатре како да не си сам, се чуствува присуството на друга личност ама е во фаза што не можеме да ја видиме. После тоа што го доживеав таму секој ден одиме со другарите таму, играме карти и си седаме. Незнам зошто ама кога излегувам од таму се осеќам многу сигурно во себе, многу исполнето.... Дали тоа има врска со нешто натприродно?
Мое мислење е дека душата живее после смртта, ама не верувам во духови кои одат од куќа на куќа и ги плашат луѓето.

**Buli**

засекогаш дете!!!
Член од
3 декември 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Абе види...дека нешто се дешава, тоа мислам дека е неизбежно...како што си учевме физика уште у основно...енергијата не се губи, само се претвара од еден у друг вид, па според тоа, како е можно толкава енергија да се изгуби при со предтанокот на срцето и мозокот???

**Buli**

засекогаш дете!!!
Член од
3 декември 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
али дека постојат духови....тоа не ми се верува...астралната проекција, наводно, ја одвојува душата од телото....па кој е храбар, нека проба па нека каже што се дешава...
ако му требаат информации и вежби за тоа, слободно нека се обрати, ги имам еден куп, али пошто сум скептик, не се трудам да ги направам...:)

E*V*I*L~G*I*R*L

>>>uvek tu<<<
Член од
2 декември 2007
Мислења
192
Поени од реакции
5
Ne znam dali da vervam vo ova.
Mislam deka ova e najgolema misterija.
Ke znaeme dokolku se vrati nekoj od mrtvite i da ni kazi ama nikoj ne se vratil i nema da se vrati taka da nikogas nema da doznaeme.

Член од
1 декември 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
Smetam deka site psihicki vo svojata potsvest veruvaat vo nivniot vnatresen duh!!! nemoze da se zamisli zivot bez um i bez psihicka potsvest ima mnoogu dokazi!!! A skoro site veruvame vo zadgrobniot zivot toa e najubedliviot faktor!

Член од
1 декември 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
Zavisno od svoite postapki posle 40 dena jas semetam deka covekot go sudat spored negovite dela i spored toa ide u raj ili u pekol!

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да, мислам дека и душата и духот, по смртта на човекот живее.
Не би можела да објаснам зашто верувам во тоа, но едноставно сметам дека е така.
Необјаснива и неразрешлива мистерија според мене, зашто никој што починал не се вратил да каже дали е тоа така.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom