Масони

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Cudo-ke si zemam za pravo iako neprozvan da ti dadam pocelishoden odgovor na tvoeto prasanje za svetiot gral.DA templarite,masonite kako i poveketo iskreni svesteni lica go znaat odgovorot na ovaa prasanje kade e i sto e svetiot gral.Sega i javno ke ti go iznesam istoto a toa e deka svetiot gral sme nie,sekoj individualno oti nie sme duhovniot hram nosejki go sevisniot gospod bog sekogas vo nas i deluvajki spored negovite nacela.Nie sme duhovniot hram sekoj individualno oti sme gospodovata najvozvisena kreacija.Dovolno e samo da go ziveeme zivotot na prav nacin i da znaeme deka golemiot arhitekt e sekogas so nas i vo nas i na toj nacin vnimatelno ke gi pravime site cekori vo zivotot.Se ragjame od zemjata ziveeme na zemjata i zavrsuvame vo zemjata no duhot na sekoj od nas preku delata koi sme gi pravele zivee sekogas megju lugeto.

Член од
4 април 2009
Мислења
18
Поени од реакции
0
Да, за неверство се губи членството - познат пример од нашите простори е Иво Андриќ, кој е исфрлен во 20-тите, заради тоа. Тоа е дел од обврските и заклетвите кои секој масон ги полага и од тоа нема отстапување. Доколку некаде, некој отстапи, тогаш тој прави исто толку голем прекршок. Рано или доцна - таквите ситуации се доведуваат во ред.

Zidarski, iako ne poznavam pripadnici na makedonskata loza, po iminjata koi se svrtea vo javnosta mislam deka nekoj ne e vo pravo. Eden ili dvajca od tie se imaat razvedeno i ozeneto so druga zena. Samo nemoj da mi kazes deka toa ne e klasicno izneveruvanje i deka za toa ne se leta od lozata.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Да, за неверство се губи членството - познат пример од нашите простори е Иво Андриќ, кој е исфрлен во 20-тите, заради тоа. Тоа е дел од обврските и заклетвите кои секој масон ги полага и од тоа нема отстапување. Доколку некаде, некој отстапи, тогаш тој прави исто толку голем прекршок. Рано или доцна - таквите ситуации се доведуваат во ред.

Zidarski, iako ne poznavam pripadnici na makedonskata loza, po iminjata koi se svrtea vo javnosta mislam deka nekoj ne e vo pravo. Eden ili dvajca od tie se imaat razvedeno i ozeneto so druga zena. Samo nemoj da mi kazes deka toa ne e klasicno izneveruvanje i deka za toa ne se leta od lozata.
Разводот е дозволен. Останатото, за тоа дека разводот и преженувањето е изневера - тоа е твој став...

Член од
26 октомври 2009
Мислења
420
Поени од реакции
12
Pred se izvinete za latinicava bidejki sum nadvor od makedonija. Kolko jas sto znam i kolko sto imam citano niz knigi Masonite se najgolema misterija vo svetot toa e ocigledno, kolko sto imam citano tie se pojavuvaat mnogu odamna i postepeno izrasnuvaat vo edna od najmoknite organizcii vo svetot. Se smeta deka Hramot na kral Solomon i Pentagon se izgradeni tokmu od niv. A Templarite i Iluminatite ili pak Sionskiot Priorium sepak postoele a dali postojat i do den denes ne sum siguren i neznam samo tie se sosema druga rabota od Masonite za koi kako sto velat uste nisto ne se znae a ova eksponirajne kako sto se veb stranite ili pak objekti vo javnost mi mirisa na golema laga. :salut:
Za sionskiot priorium sum siguren deka postoi bidejki davidovata zvezda i logoto na sionskiot priorium gi ima vo eden manastir vo zapadna makedonija samo zaboraviv vo koj.
A relikvii od vremeto na isus postojat samo nikoj ne znae kade se bidejki za vreme na krstonosnite vojni templarite gi zele od Erusalim i gi prenele vo Francija, no podocna vo 1307 golemite majstori bile zatvarani. Edna nok pred da bide faten glavniot majstor na teplarite od nivnoto zasolniste vo francija ispadnale 5 broda i zaminale vo nepoznat pravec a sledniot den koga bil otvoren trezorot istiot bil prazen a bogatstvoto na templarite ne se znae i do den denes kade e.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
За масоните многу се знае и масонството не е тајно од 1717-та година. Низ цел свет, зградите (ложите) во кои се собираат масоните се јавно означени, некаде дури и времето на состаноците се објавува во локалниот весник (ова е особено застапено во Англија, Шкотска и САД). И после 3 века јавно постоење... луѓето сеуште викаат "не знам ја тоа, мене ми мириса чудно, они мора да се тајни, ја така сум чул"...

Колку до Ѕвездата на Давид - тоа не е знак на сионскиот приориум, туку е Симбол за Исус! Присутна е во СИТЕ Православни Цркви, влези во било која и убаво разгледај, ќе најдеш. Симболизира дека човечкото наследство на Исус е од линијата на Давид.
Библија, Нов Завет (со ова почнува Новиот Завет):
Матеј 1:
1 Книга на родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов:

и описот на родословот завршува со:

17 И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет родови; и од Давида до преселбата во Вавилон четиринаесет родови; и од преселбата во Вавилон до Христа четиринаесет родови.

Тоа е битно, за исполнување на пророштвото за Спасителот, дадено во Стариот Завет, во книгата на Исаија, глава 7.
Кога во сериозна дискусија презентираш нешто како факт, пожелно е барем да имаш познавање од темата...

Член од
26 октомври 2009
Мислења
420
Поени од реакции
12
Колку до Ѕвездата на Давид - тоа не е знак на сионскиот приориум, туку е Симбол за Исус! Присутна е во СИТЕ Православни Цркви, влези во било која и убаво разгледај, ќе најдеш. Симболизира дека човечкото наследство на Исус е од линијата на Давид.
Библија, Нов Завет (со ова почнува Новиот Завет)
Za davidovata zvezda znam jas zboruvam za ZNAKOT LOGOTO na Sionskiot Priorium vo nieden slucaj ne sum rekol deka davidovata zvezda e simbol na SIONSKIOT PRIORIUM.

Cudo - тоа е легенда од разно-разни неособено квалитетни автори дека Темпларите го поседувале Светиот Граал, па потоа го предале на масоните. Проблемот е во следното... Нема никаков доказ дека Темпларите го поседувале Светиот Граал. (eden tvoj post na temava) Kako sto napisav vo predhodniot post od vcera TEPLARITE za vreme na krstonosnite vojni od erusalim vo francija prenele golem broj HRISTIJANSKI relikvi kako platnoto vo koe bil zamotan Isus i red drugi raboti megu koi mozebi i Holly Grail :) Inaku vo vreme na krstonosnite vojni templarite bile edna od najmoknite organizaaci i se smetalo deka pronasle nesto mnogu vredno so sto i okolnite kralstva im se plasele.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Интересна тема бидејќи оваа организација ги почитува моралните вредности на општеството.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
...i red drugi raboti megu koi mozebi i Holly Grail ...
Клучниот збор за целава дискусија е "можеби". Да, можеби го донеле Светиот Граал. Можеби го донеле и Ковчегот на Заветот. Можеби... но... можеби и не. Сепак тоа не пречи на десетици автори да издаваат книги како тоа да е потврден факт и да измислуваат дополнителни теории (повторно неподдржани со факти) за да го оправдаат.

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
Zidarski зошто бе брат кога Масноите се познати во јавноста и "сите" знаат за нив, каде им се ложите, ги знаат одреден број кои се тие масони, зошто толку се тајни внатрешните дејствија? Зошто некои луѓе се криат дека се Масони ?
Ако толку многу е идеално Братството или се стреми кон тоа да е, зошто не излезете во јавноста и да кажете јавно пред сите со што и за што се залагате, кои се вашите "ритуали", што постигнувате со Масонеријата ???
Зошто Се трудите се што се случува Внатре да биди тајно ако тоа не му штети никому, туку напротив како што Ти велиш ? Зошто некој мора да биди Брат за да биди присутен на тие sobiranki ???
Едноставно Зошто треба да си Масон или зошто Ти на пример сакаш / си Масон ? Зар не можи останатата популација да биди и да го прави тоа шти Вие го правите? Мора да се има Членска ?
Немој да ми речиш " не СИ Масон и затоа не сфаќаш"
btw ... сфаќам ... but nvm

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Zidarski зошто бе брат кога Масноите се познати во јавноста и "сите" знаат за нив, каде им се ложите, ги знаат одреден број кои се тие масони, зошто толку се тајни внатрешните дејствија? Зошто некои луѓе се криат дека се Масони ?
Ако толку многу е идеално Братството или се стреми кон тоа да е, зошто не излезете во јавноста и да кажете јавно пред сите со што и за што се залагате, кои се вашите "ритуали", што постигнувате со Масонеријата ???
Зошто Се трудите се што се случува Внатре да биди тајно ако тоа не му штети никому, туку напротив како што Ти велиш ? Зошто некој мора да биди Брат за да биди присутен на тие sobiranki ???
Едноставно Зошто треба да си Масон или зошто Ти на пример сакаш / си Масон ? Зар не можи останатата популација да биди и да го прави тоа шти Вие го правите? Мора да се има Членска ?
Немој да ми речиш " не СИ Масон и затоа не сфаќаш"
btw ... сфаќам ... but nvm
Mozes li da otides i da prisustvuvas na sednica na CK na SDSM ili Izvrsen komitet na VMRO DPMNE ako ne si clen i izbran vo tie tela?Pa daj be coveku daj bidi realen !!!!!Mozam li da prisustvuvam jas kaj tebe doma koga ke imate nekoja semejna rasprava(donesuvanje na semejni koe kakvi odluki)??Daj uste ednas bidi realen,pa ne sme deca!!!!!

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Масоните владеат со светот, а светот е во хаос, па така да не ги сакам многу!:baeh:

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
Mozes li da otides i da prisustvuvas na sednica na CK na SDSM ili Izvrsen komitet na VMRO DPMNE ako ne si clen i izbran vo tie tela?Pa daj be coveku daj bidi realen !!!!!Mozam li da prisustvuvam jas kaj tebe doma koga ke imate nekoja semejna rasprava(donesuvanje na semejni koe kakvi odluki)??Daj uste ednas bidi realen,pa ne sme deca!!!!!

Човеку, ВМРО ДПМНЕ или есдеес кога тогаш излегуваат пред народот и кажуваат што планираат кои им се тактиките кои им се плановите итн...како второ не зборуваме за Семејство од 5-6 души кое нема никаково влијание за надворешниот свет, туку за многу голема и јака организација која го има опфатено целиот свет.
И не ти се обратив тебе за ти да демантираш туку на именуваниот во постот од предходно. Не давај глупави примери и не размислувај детски... Aко беше ти Некој или Нешто ќе знаеше за што всушност правам муабет но nvm
off : Ти ја знам и другата страна на лицето

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Уште едно масонско копиле лажно се праеше божји пратеник на земјата, антихрист, ке си ја добие правдата кај оној чиј крст му го превртуваше...

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Внатрешните церемонии се само за посветени. Причината што се тајни и што се чуваат само за членовите е токму затоа што тоа ја создава поврзаноста меѓу масоните низ целиот свет. Јас, тука во Торонто, некој во Скопје и некој во Токио, сме браќа, токму затоа што сме поминале низ истиот процес на иницијација. Тоа не врзува, тоа не сплотува. Едноставно е чин на создавање на меѓусебна врска и доверба.
Somoteitbe даде МНОГУ точен пример. Масонската ложа е семејство. Тоа што се случува внатре во ложата - е работа само на членовите на тоа семејство.
Инаку - не е се што се случува во ложата тајно. Само мал дел е реално таен. Овде на форумов имам давано многу примери за тоа што се случува во ложата. Тајни се знаците на распознавање и се што е врзано со објаснувањето на знаците за распознавање.

Се ова го имаме направено... има стотици книги, веб-сајтови, списанија, издадени од Големите Ложи, во кои доста детално се објаснува сево ова. Тоа што тебе ти нема попаднато в раце, не е наша кривица.
Затоа што е привилегија да се биде таму! Затоа што не е за секого. Затоа што тоа е само за оние кои се посветиле на тие цели. Ако пуштаме секого - ќе изгуби на својот чар... сериозно...

Може. Секој може тоа да го прави. Па сепак - не го прават. Поскоро треба тоа да се запрашаш... зошто останатата популација не го прави тоа што ние го правиме - да се посвети на подигнување на моралот, на духовните вредности, на меѓусебното помагање, на братски односи меѓу сите луѓе без разлика на вера и нација... Тоа треба да се запрашаш.

Уште едно масонско копиле лажно се праеше божји пратеник на земјата, антихрист, ке си ја добие правдата кај оној чиј крст му го превртуваше...
Ах колку сакам Христољупци кои немаат основни познавања за Христијанството. Крстот кој се наоѓа зад Папата, се нарекува Крст на Свети Петар. Свети Апостол Петар бил распнат на крст, наопаку! Католичката Црква (односно Црквата во Рим), бидејќи се смета за наследничка на Свети Петар, го превзема тој знак, како симбол за сите оние кои го наследуваат неговиот престол - односно, папскиот трон (Свети Петар е првиот "папа" на Црквата во Рим).
Така што - не е сатанистички симбол. Сатанистите користат Распетие завртено наопаку - што е сосема различна работа.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.360
Поени од реакции
8.462
зошто кога се тајни главниот кај нас на ложата се кажа со име и презиме и даваше интервју дали некој му дозволи и како тоа се многу јаки а кај нас не му даваат да лета копанијата и колку нашата ложа мислам на македонската е етаблирана односно какво место заваќа во светски рамки и колку или како му има поможено дали нашата ложа или друга на државата и како е можи хомосексуалци да примате не ми е јасно :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom