Масони

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
cekaj malku ..Zidarski ..sto e celta na masonite ? na kratko ?
И јас го прашав истото, и ми го одговори во едно од моите мислења. Има доста одговори таму, ако те интересира нешто за масоните. Вклучувајќи ја и нивната цел.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
И јас го прашав истото, и ми го одговори во едно од моите мислења. Има доста одговори таму, ако те интересира нешто за масоните. Вклучувајќи ја и нивната цел.
kade e toa mislenje ..golema e temata za da mozam da jandam

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Zidarski, nekolku prasanja.

Dokolku mason od regularnata loza sretne mason od neregularna loza vo prviot moment nema da znae deka e pripadnik na nepriznaena loza. kako treba da se odnesuva kon nego?
Ако сретнеш некој на улица или во редовниот живот, не претставува никаков проблем тоа што е припадник на непризнаена ложа. Доколку се остварува посериозна комуникација, тогаш се проверува на која ложа припаѓа човекот (има утврден метод и начин). Така што - на чисто човечко ниво - ништо не ти пречи да комуницираш со било кого, но ако веќе остваруваш масонска комуникација, тоа може да се случи само меѓу двајца регуларни и признаени масони.

Zosto lugeto clenuvaat vo takvi lozi, koga moze mnogu ubavo da clenuvaat vo regularni lozi?
Најразлични причини. Некои се зачленуваат без да знаат дека ложата во која одат е нерегуларна. Некои затоа што таму имаат пријател, член од семејството... иако - во денешно време, многу е лесно да се провери која ложа е регуларна, а која не.

Sto znaci toa rabota vo loza sto se spomenuva niz postovite, kako izgleda toa. Dali e toa sekoj den, nedela....ili kako. Kako se dobiva stepen na majstor i ostanatite dva stepeni
Врати се на 90-та страница.

И уште нешто... како ќе се распознаат два масони припадници на различни ложи?
Има методи на распознавање. Токму тие методи се "тајни" и не се кажуваат на немасони. Доколку се сретнат масон од Торонто и масон од Токио - веднаш ќе се познаат, без проблем.

cekaj malku ..Zidarski ..sto e celta na masonite ? na kratko ?
Исто - врати се на 90-та страница.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Има методи на распознавање. Токму тие методи се "тајни" и не се кажуваат на немасони. Доколку се сретнат масон од Торонто и масон од Токио - веднаш ќе се познаат, без проблем.

Моето прашање се надоврзува на твојот пост за препознавањето меѓу масоните. Логично е браќата да си помагаат и да даваат предност на масони во меѓусебни контакти, бизнис, итн. Се работи за силна меѓусебна доверба. Во САД, голем број полицајци и судии се масони (тоа се професии каде етиката и моралниот карактер се многу важни и се во полна согласност со масонските етички кодови). Во САД судиите и полицијата се главно непристрасни и ги спроведуваат федералните и државните закони и се пример за почитување на правото. Ме интересира следново: на пример еден масон направил престап или криминално дело и е уапсен од полицаец кој е масон. Да речеме, дека при апсењето уапсениот ќе го сигнализира „знакот на синот на вдовицата“ според кој секој брат е должен да му помогне на братот во неволја. Конкретно, дали полицаецот првенствено ќе се држи до професионалните обврски или ќе превагнат масонските обврски да се заштити братот? Да речеме да се сокријат некои материјални докази за неговата вина? Или воопшто да не се направи никаков записник за стореното кривично дело? Уште еден „хипотетички“ случај: дали еден судија масон ќе има ист третман кон обвинет масон (за кого се докажало дека е виновен и му следи, да речеме смртна казна). Заштитата на братот е света обврска, но споведувањето на законот е исто така сериозна обврска. Се разбира дека може да се одговори со аналогија „што ако се случи нечиј роден брат да биде уапсен?“ КОнкретно, ме интересира дали масонската конституција или практика има решение за вакви ситуации кога може да дојде до сериозни конфликти на интереси? Сосема ќе те разберам ако не сакаш да одговориш и ти благодарам однапред за евентуалниот одговор!

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.916
Поени од реакции
7.010
Еве јас да ви кажам нешто што ми се случи лично.

Завршив факултет скоро и сеуште барам работа. Кога еден ден доаѓа татко ми дома и ми вели:
-Сине бев кај еден човек кој се занимава(л) со одгледување на ноеви и ми ја понуди цела сточна храна (околу 1-2 тони ) без пари. Онака на добра волја. А нас ни треба храна за кравите (пошто имаме мала фарма).
А јас му викам шо така без пари? Кој дава така без пари нешто што не така за фрлање?
-Абе вика се вработил и тој и жена му и им се променил животот од корен, земале по 500 е месечно и затоа се откажува од ноевите и се друго од земјоделска работа и ќе си ја работи новата работа. Го прашав и за тебе ако можи да се најде некоја работа пошто сега скоро заврши факултет. А тој вика можи бе можи, секој можи ако сака.
Е што е работата татко ми го прашува, а овој му вели:
-Абе дојди ќе видиш. Имаме семинар, собирање, јадење, пиење, одиме заедно со жена ми и со зет ми. Него веќе го унапредија и зема голема плата. А што е работава не сака да каже.
-А кога си слободен?-го прашал татко ми.
-Кога сакаш тогаш си слободен. На секои 15 дена плата.
-А нема да му сметаат магистерските студии на синот во работата?
-Не нема да му сметаат, само ако сака да работи. Ако сака дружба. Прво се поднесува апликација преку мене и ако го прифатат влегува.

Мене сето ова ми мириса на масонерија. Препорака од друг за да влезеш кај нив, кога сакаш си слободен, висока плата а НИШТО НЕ РАБОТИШ. Маме му ебам можда прават некојси ритуали таму , му се молат на Ѓаволот, прават оргии и привлекуваат други како мене. Оти досега имам многу читано за нив и гледано док. филмови и токму тоа го прават.

Какава е таа работа за која не е битно степен на образование, старост? Дека се работело и се земало пари до крајот на животот (како што кажа човекот).А таму имало од сите типови луѓе: доктори, инженери, професори, работници (додека влегле таму а после не), со средно обра. со факултети...

Ваше мислење?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Bobipp - нема никаква врска со масонерија. Не гледам зошто е воопшто поставено на темава.

Да речеме, дека при апсењето уапсениот ќе го сигнализира „знакот на синот на вдовицата“ според кој секој брат е должен да му помогне на братот во неволја.
Прво - знакот не се нарекува така.:smir:
Второ - ова е многу често погрешно разбирање, кое немасони го имаат во врска со масоните и меѓусебното помагање. Масонот има должност да помогне на друг, само и исклучиво кога станува збор за помош во рамки на законот (на англиски изразот е: Lawful undertakings).
Во случај на прекршок, единствена помош што треба да се укаже е евентуално кон семејството (сопругата, децата), доколку тие испаднат во невоља заради тоа (ако останат на улица итн.), но во никој случај не смее да се помага надвор од рамките на законот! Тоа е јасно искажано во масонските правила и од тоа не треба да се отстапува.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Bobipp - нема никаква врска со масонерија. Не гледам зошто е воопшто поставено на темава.

Второ - ова е многу често погрешно разбирање, кое немасони го имаат во врска со масоните и меѓусебното помагање. Масонот има должност да помогне на друг, само и исклучиво кога станува збор за помош во рамки на законот (на англиски изразот е: Lawful undertakings).
Во случај на прекршок, единствена помош што треба да се укаже е евентуално кон семејството (сопругата, децата), доколку тие испаднат во невоља заради тоа (ако останат на улица итн.), но во никој случај не смее да се помага надвор од рамките на законот! Тоа е јасно искажано во масонските правила и од тоа не треба да се отстапува.
Ти верувам и, се разбира, нема да те прашам како се нарекува знакот:smir: Lawful undertakings е сосема прецизен (и исправен) став. Уште еднаш, благодарам за одговорот, и голем поздрав!

Oscar Wilde, whilst serving hard labour in Reading gaol, made a last direct reference to Freemasonry. There are two versions of the verbal comment allegedly made by Oscar about an incident that occurred at the Reading gaol prison yard. In the unpublished preface to Robert Ross’ planned collection of Oscar Wilde’s letters addressed to him, he states that in May 1897, a few days after Oscar’s release from jail, he asked him whether he had met any Freemasons in prison, to which Oscar replied:

Оваа информација ја најдов на http://www.freemasons-freemasonry.com/beresiner8.html . Текстот е од еден познат масон Jasha Beresiner и е објавен на сериозен масонски сајт и зборува за времето кога масонот Оскар Вајлд бил во зарворот Рединг (осуден за хомосексуалност). Го болдирав текстот со „знакот на вдовицата“

„Yes, it was very terrible. As I was walking round the yard one day I noticed that one of the men awaiting trial was signaling to me by Masonic sign. I paid no attention until he made me the sign of the widow’s son, which no mason can ignore. He managed to convey a note to me. I found he was in for fraud of some kind and anxious that I should get my friends to petition for his release. He was quite mad, poor fellow. As he would always insist on signaling and I was afraid the warders would get to notice it, I persuaded Major Nelson to let me wear black goggles until he was convicted and sent to Portland.

Знам дека навлегуваме во чувствителна материја. Како би го превел the sign of the widow’s son? Знакот на „Синот на вдовицата?“ на „Хирам Абиф“? Се надевам дека не се работи за некоја забуна. Ако да, те молам појасни доколку можеш.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Знам дека навлегуваме во чувствителна материја. Како би го превел the sign of the widow’s son? Знакот на „Синот на вдовицата?“ на „Хирам Абиф“? Се надевам дека не се работи за некоја забуна. Ако да, те молам појасни доколку можеш.
Да, преводот е точен и изразот е доста адекватен да се употреби кога се комуницира со профани, или кога се пишува во мемоари за тоа... но реалното име на знакот е сосема друго. Навлегуваме во објаснување на масонската легенда, а тоа е нешто што не би сакал да го правам. Не толку заради тоа што е тајно (поголемиот дел од таа легенда не е), но објаснувањето ќе "одземе" од убавината на искуството на оние кои допрва треба да поминат низ тој процес...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Да, преводот е точен и изразот е доста адекватен да се употреби кога се комуницира со профани, или кога се пишува во мемоари за тоа... но реалното име на знакот е сосема друго. Навлегуваме во објаснување на масонската легенда, а тоа е нешто што не би сакал да го правам. Не толку заради тоа што е тајно (поголемиот дел од таа легенда не е), но објаснувањето ќе "одземе" од убавината на искуството на оние кои допрва треба да поминат низ тој процес...
Доволно, е, благодарам. Тие јавно достапни делови од легендата, ритуалот на иницијација, и симболиката на синот на вдовицата ми се познати. Масонските тајни не ги доживувам како "gatekeeping tricks" или „заверашки планови“ туку како степени на усовршување до кои се доаѓа со трпение, труд и морален подвиг. Во масонската литература тоа е сосем јасно зацртано. Св, Јован Лествичник има напишано една одлична книшка која се занимава со степени на христијански духовен подвиг. Според мене, „Лествица“ е една од најкорисните книги за секој што сериозно сака да делува како Христијанин и да работи врз себе. Дали има книга за масонскиот подвиг која ти би ја препорачал како некој пандан на „Лествица“? Иако билингвално го зборувам англискиот јазик (не само современиот) „Морал и Догма“ ми е преопширна (и „непробојна“). Не ми пречи опсегот на Пајк, туку „бизарноста“ на некои од идеите. Ова го пишувам за да појаснам дека моите прашања не доаѓаат со некоја скриена намера или безделничка љубопитност.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Не сум љубител на Пајк... А неговите идеи се помалку бизарни, дури и за најдобрите познавачи на тематиката... :toe: Но... тоа е само негово лично мислење, сепак.
А за јазикот, сум во потполност согласен. Ужасен стил на пишување (иако доста типичен за англо-јазичните филозофи од втората половина на 19-тиот век).
Ќе проверам низ личната библиотека што би било најсоодветно и ќе ти пратам нешто во PDF формат.

За почеток... најдобро е да се оди на почетокот... :smir:
http://www.scribd.com/doc/16254809/The-Constitutions-of-the-Freemasons-1734-Anderson-Franklin-Royster
Ова е уставот на Андерсон, но збогатен со дополнителни текстови (издание од 1734-та година). Ги содржи основните принципи (ова би било токму - "Лествица"-та на масонството).
Во првиот дел има еден историски/библиски осврт - кој од чисто симболички аспект е многу важен. Исто така - обрни внимание на секцијата: Charges of a Freemason - тоа е "Лествица"-та.

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Ne sum...........kako toa bev ednas a ti??????????
zidarski-procitav vo eden tvoj post deka moze da se bide del od bratstvoto se dodeka covekot e pri zdrava svest i razum.....ne razbiram.......primer ako masonot e poveke od 15 godini vo bratstvoto i covekot e cenet kako mason i se najdobro i posle toa zaboluva od nasledna sizofrenija ili nekoja druga psihicka bolest,potoa ke bide li isfrlen od bratstvoto poradi toa.:salut:
Ne sum bil mason,toa go rekov onaka,a toa sto go napisav vo vrska so masonite e nesto sto sum go sretnal nekade(knigi,filmovi i sl.),za mene masonstvoto e misterija navistina,a i ne me interesiralo tolku mnogu za da navlezam vo nego kako nekoi drugi na forumov.Moe mislenje za mosonite e toa deka ne se losi,satanisti i sl. jas mislam deka se mnogu mokna organizacija ili taka nesto.Ne sum sretnal mason vo zivotot a da znam deka e, ne znam nisto za nivnite tajni pozdravuvanja i zakletvi,znam i sum sretnal samo vo knigi i filmovi toa sto go napisav predhodno.

Sega bas prelistav nekolku strani nazat na forumov i prosto se cudam,pa nie sme imale masoni na forumov,bravo.Prosto ne mozam da se iznacudam na glupostive na nazat:covek moze da bbide isklucen od bratstvoto samo poradi neverstvo vrz zenamu aauuuuu aman be,ili masonite dokolku go prekrsat zakonot nema protiv zakonski da bidat potpomognati od brakata cisto i jasno ne veruvam vo ovie gluposti!Zboruvame za ista tema?Pa masonite vladeat so svetot kolku sto se znae opsto vo javnosta a i poveke luge koi se navlezeni i go proucuvaat go tvrdat toa a dokolku se e spored zakonot toa ne e mozno .Vaka javno zboruvanje po forumi za vas masoniote g-ne ZIDARSKI i otkrivanje na nivnite prioriteti i celi bez nikakov problem prosto ne mi stima nekako,a i toa deka masonite se bas cvekina za mirisanje i toa ne mi se veruva ne znam ama onie koi letaat se molat da se spustat zemjata gi povikuva zatoa sto dokolku ne sletaat mozno e da mu se svrti vo glavata PLS.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
ZIDARSKI-edno prasanje za tebe no pred da go postavam eden voved za prasanjeto da ne bide isfrleno............vaka.........imam procitano deka svetiot gral go poseduvaat masonite,sto e vsusnost svetiot gral predmet ili informacija........:salut:

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Vaka javno zboruvanje po forumi za vas masoniote g-ne ZIDARSKI i otkrivanje na nivnite prioriteti i celi bez nikakov problem prosto ne mi stima nekako,a i toa deka masonite se bas cvekina za mirisanje i toa ne mi se veruva ne znam ama onie koi letaat se molat da se spustat zemjata gi povikuva zatoa sto dokolku ne sletaat mozno e da mu se svrti vo glavata PLS.
Skywallker77 - доколку масонот направи кривично дело, никој нема да му помогне во тоа. Не само затоа што ги нарушил законите на државата, туку и масонските закони и правила. Да, за неверство се губи членството - познат пример од нашите простори е Иво Андриќ, кој е исфрлен во 20-тите, заради тоа. Тоа е дел од обврските и заклетвите кои секој масон ги полага и од тоа нема отстапување. Доколку некаде, некој отстапи, тогаш тој прави исто толку голем прекршок. Рано или доцна - таквите ситуации се доведуваат во ред.
А за пишувањето на форуми - зошто да не?! Има десетици чисто масонски форуми (нема на македонски јазик). Има илјадници веб-страници со масонски содржини. Идејата дека масонството се држи во тајност е чист апсурд. Масонството е присутно во јавноста од 1717-та година наваму - речиси 300 години.

Cudo - тоа е легенда од разно-разни неособено квалитетни автори дека Темпларите го поседувале Светиот Граал, па потоа го предале на масоните. Проблемот е во следното... Нема никаков доказ дека Темпларите го поседувале Светиот Граал. Разно-разни автори, претпоставуваат дека е така и дека заради тоа добиле толку многу привилегии од страна на црквата, но тоа го базираат на логиката "штом црквата им дала толку привилегии, значи мора да го имале Светиот Граал". Нема никаква основа за тоа да се тврди, нема никакви докази, нема ни податок што точно претставува Светиот Граал.
Сепак - тоа не пречи на илјадници автори да печатат книги и да ги продаваат, полни со илузии, измислени податоци и непоткрепени приказни... се разбира - луѓето се прават за да спечелат некој долар - некои како Ден Браун, се дури и многу успешни во тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom