И јас го прашав истото, и ми го одговори во едно од моите мислења. Има доста одговори таму, ако те интересира нешто за масоните. Вклучувајќи ја и нивната цел.cekaj malku ..Zidarski ..sto e celta na masonite ? na kratko ?
kade e toa mislenje ..golema e temata za da mozam da jandamИ јас го прашав истото, и ми го одговори во едно од моите мислења. Има доста одговори таму, ако те интересира нешто за масоните. Вклучувајќи ја и нивната цел.
Хаха, 3-4 страници наназад другар, доста големи се постовите, ќе ги забележиш не се грижи.kade e toa mislenje ..golema e temata za da mozam da jandam
Ако сретнеш некој на улица или во редовниот живот, не претставува никаков проблем тоа што е припадник на непризнаена ложа. Доколку се остварува посериозна комуникација, тогаш се проверува на која ложа припаѓа човекот (има утврден метод и начин). Така што - на чисто човечко ниво - ништо не ти пречи да комуницираш со било кого, но ако веќе остваруваш масонска комуникација, тоа може да се случи само меѓу двајца регуларни и признаени масони.Zidarski, nekolku prasanja.
Dokolku mason od regularnata loza sretne mason od neregularna loza vo prviot moment nema da znae deka e pripadnik na nepriznaena loza. kako treba da se odnesuva kon nego?
Најразлични причини. Некои се зачленуваат без да знаат дека ложата во која одат е нерегуларна. Некои затоа што таму имаат пријател, член од семејството... иако - во денешно време, многу е лесно да се провери која ложа е регуларна, а која не.Zosto lugeto clenuvaat vo takvi lozi, koga moze mnogu ubavo da clenuvaat vo regularni lozi?
Врати се на 90-та страница.Sto znaci toa rabota vo loza sto se spomenuva niz postovite, kako izgleda toa. Dali e toa sekoj den, nedela....ili kako. Kako se dobiva stepen na majstor i ostanatite dva stepeni
Има методи на распознавање. Токму тие методи се "тајни" и не се кажуваат на немасони. Доколку се сретнат масон од Торонто и масон од Токио - веднаш ќе се познаат, без проблем.И уште нешто... како ќе се распознаат два масони припадници на различни ложи?
Исто - врати се на 90-та страница.cekaj malku ..Zidarski ..sto e celta na masonite ? na kratko ?
Прво - знакот не се нарекува така.:smir:Да речеме, дека при апсењето уапсениот ќе го сигнализира „знакот на синот на вдовицата“ според кој секој брат е должен да му помогне на братот во неволја.
Ти верувам и, се разбира, нема да те прашам како се нарекува знакот:smir: Lawful undertakings е сосема прецизен (и исправен) став. Уште еднаш, благодарам за одговорот, и голем поздрав!Bobipp - нема никаква врска со масонерија. Не гледам зошто е воопшто поставено на темава.
Прво - знакот не се нарекува така.:smir:
Второ - ова е многу често погрешно разбирање, кое немасони го имаат во врска со масоните и меѓусебното помагање. Масонот има должност да помогне на друг, само и исклучиво кога станува збор за помош во рамки на законот (на англиски изразот е: Lawful undertakings).
Во случај на прекршок, единствена помош што треба да се укаже е евентуално кон семејството (сопругата, децата), доколку тие испаднат во невоља заради тоа (ако останат на улица итн.), но во никој случај не смее да се помага надвор од рамките на законот! Тоа е јасно искажано во масонските правила и од тоа не треба да се отстапува.
Bobipp - нема никаква врска со масонерија. Не гледам зошто е воопшто поставено на темава.
Прво - знакот не се нарекува така.:smir:
Второ - ова е многу често погрешно разбирање, кое немасони го имаат во врска со масоните и меѓусебното помагање. Масонот има должност да помогне на друг, само и исклучиво кога станува збор за помош во рамки на законот (на англиски изразот е: Lawful undertakings).
Во случај на прекршок, единствена помош што треба да се укаже е евентуално кон семејството (сопругата, децата), доколку тие испаднат во невоља заради тоа (ако останат на улица итн.), но во никој случај не смее да се помага надвор од рамките на законот! Тоа е јасно искажано во масонските правила и од тоа не треба да се отстапува.
Да, преводот е точен и изразот е доста адекватен да се употреби кога се комуницира со профани, или кога се пишува во мемоари за тоа... но реалното име на знакот е сосема друго. Навлегуваме во објаснување на масонската легенда, а тоа е нешто што не би сакал да го правам. Не толку заради тоа што е тајно (поголемиот дел од таа легенда не е), но објаснувањето ќе "одземе" од убавината на искуството на оние кои допрва треба да поминат низ тој процес...Знам дека навлегуваме во чувствителна материја. Како би го превел the sign of the widow’s son? Знакот на „Синот на вдовицата?“ на „Хирам Абиф“? Се надевам дека не се работи за некоја забуна. Ако да, те молам појасни доколку можеш.
Доволно, е, благодарам. Тие јавно достапни делови од легендата, ритуалот на иницијација, и симболиката на синот на вдовицата ми се познати. Масонските тајни не ги доживувам како "gatekeeping tricks" или „заверашки планови“ туку како степени на усовршување до кои се доаѓа со трпение, труд и морален подвиг. Во масонската литература тоа е сосем јасно зацртано. Св, Јован Лествичник има напишано една одлична книшка која се занимава со степени на христијански духовен подвиг. Според мене, „Лествица“ е една од најкорисните книги за секој што сериозно сака да делува како Христијанин и да работи врз себе. Дали има книга за масонскиот подвиг која ти би ја препорачал како некој пандан на „Лествица“? Иако билингвално го зборувам англискиот јазик (не само современиот) „Морал и Догма“ ми е преопширна (и „непробојна“). Не ми пречи опсегот на Пајк, туку „бизарноста“ на некои од идеите. Ова го пишувам за да појаснам дека моите прашања не доаѓаат со некоја скриена намера или безделничка љубопитност.Да, преводот е точен и изразот е доста адекватен да се употреби кога се комуницира со профани, или кога се пишува во мемоари за тоа... но реалното име на знакот е сосема друго. Навлегуваме во објаснување на масонската легенда, а тоа е нешто што не би сакал да го правам. Не толку заради тоа што е тајно (поголемиот дел од таа легенда не е), но објаснувањето ќе "одземе" од убавината на искуството на оние кои допрва треба да поминат низ тој процес...
Ne sum bil mason,toa go rekov onaka,a toa sto go napisav vo vrska so masonite e nesto sto sum go sretnal nekade(knigi,filmovi i sl.),za mene masonstvoto e misterija navistina,a i ne me interesiralo tolku mnogu za da navlezam vo nego kako nekoi drugi na forumov.Moe mislenje za mosonite e toa deka ne se losi,satanisti i sl. jas mislam deka se mnogu mokna organizacija ili taka nesto.Ne sum sretnal mason vo zivotot a da znam deka e, ne znam nisto za nivnite tajni pozdravuvanja i zakletvi,znam i sum sretnal samo vo knigi i filmovi toa sto go napisav predhodno.Ne sum...........kako toa bev ednas a ti??????????
zidarski-procitav vo eden tvoj post deka moze da se bide del od bratstvoto se dodeka covekot e pri zdrava svest i razum.....ne razbiram.......primer ako masonot e poveke od 15 godini vo bratstvoto i covekot e cenet kako mason i se najdobro i posle toa zaboluva od nasledna sizofrenija ili nekoja druga psihicka bolest,potoa ke bide li isfrlen od bratstvoto poradi toa.:salut:
Skywallker77 - доколку масонот направи кривично дело, никој нема да му помогне во тоа. Не само затоа што ги нарушил законите на државата, туку и масонските закони и правила. Да, за неверство се губи членството - познат пример од нашите простори е Иво Андриќ, кој е исфрлен во 20-тите, заради тоа. Тоа е дел од обврските и заклетвите кои секој масон ги полага и од тоа нема отстапување. Доколку некаде, некој отстапи, тогаш тој прави исто толку голем прекршок. Рано или доцна - таквите ситуации се доведуваат во ред.Vaka javno zboruvanje po forumi za vas masoniote g-ne ZIDARSKI i otkrivanje na nivnite prioriteti i celi bez nikakov problem prosto ne mi stima nekako,a i toa deka masonite se bas cvekina za mirisanje i toa ne mi se veruva ne znam ama onie koi letaat se molat da se spustat zemjata gi povikuva zatoa sto dokolku ne sletaat mozno e da mu se svrti vo glavata PLS.