Канал 5 - дувло на србомани

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Вранишковски во право е кога вика дека за да имаш православна црква треба да биде признаена од другите цркви сестри .
Грците имаат моќ и ставаат вето на македонската црква исто како што руската става вето на украинската.
Го обвиниа дека крадел стотици иладници евра тоа е за мене апсурдно како може човек што се откажал од пари, жени, од земните задоволства да краде пари, тоа за мене е контрадикторно

Едит:
Не ми е јасно што толу сте запнале да имате сопствена држава што е филингот да бидеш патриота, мене лично сеедно ми е каде ќе живеам верувам дека сите народи потекнуваат од Адам и Ева и сметам дека границите религиите и државите се вештачки творевини продукти на човечката несовршеност.
Ти очигледно не си православен а? Дај да те просветлам за да станеш поп а после владика треба да си женет така да нема откажување од жена. А за парите доволно е да видиш што коли возат, да не им беа важни парите сите ќе возае дачиа логани како најефтин начин на транспорт, но не сите возат мерцедеси, аудиа, БМВ-ња
А да и симни се на земја од твоето седмо небо на кое си со твојот ум

Го демантирал ли некогаш некој тоа?
Нема ништо страшно и власта и опозицијата да си имаат ’свои’ медиуми... Секаде е така, па и во Македонија нека биде исто!
И за тебе и за интел: Законот за ќе беше донесен безразлика кој ќќе беше на власт дали СДС или ДПМНЕ, добро е што законот беше во согласност со двете најглеми верски заедници МПЦ и ИВЗ

Католиците си се паметни и немаат Француска католичка црква, Германска католичка црква, Шпанска католичка црква.... ме разбирате, нели. Католик си е католик, исто како што и православен си е православен ама ете, православните се делат БЕЗ ПОТРЕБА. Тоа нема врска со религијата. Само џабе вакви проблеми имаме.
Тебе ако не ти се допаѓа тоа како е структурирана и како функционира православието слободно можеш да прејдеш кај католиците, протерстантите или евангелисто-методистите.

kako ne e registrirana gledas deka e del od SPC

i tvrdam plaka ( minimalno ) na site koi ke otvorat crkva na teritorija na Srbija plaka, otvori i ti Makeonska i tebe ke ti plati

Vie go napraivte ko sea cel budzet ide za crkva tamu kako pa da ne se znae koj plaka celava zajebancija...Grcite
Свидн колку и да не ти се верува српската влада дава пари за СПЦ а СПЦ преку вранишковски вржи антомакедонска политика, и со тоа српските власти индиректно финансираат антимакедонски идеи. Не дека не треба да си ги финансираат верските организации, ама нека бидат ограничени тие финансии само за користење во нивната држава а не и надвор, за надвор нека собира црквата пари до други места.
А тоа што дополнително ГПЦ го финансира враниќковски тоа е друга приказна.
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Белград - 2005-08-11

Српската влада нема да дозволи изградба на храмови на Црногорската(ЦПЦ) или на Македонската православна црква (МПЦ), бидејќи тие цркви „не постојат“ според црковните канони.

Овој став го соопшти министерот за вери во Србија Милан Радуловиќ, кој беше пренесен синоќа од српските електронски медиуми.

- Бидејќи според црковното законодавство не постои МПЦ, како ни ЦПЦ, тие не можат ни да бидат регистрирани како цркви, „бидејќи не може да се регистрира она што не постои“, рекол Радуловиќ.

„Внатрешното законодавство на источните цркви утврдува дека на една територија може да постои само една православна црква, а други само со согласност на живата помесна црква и тоа само ако се канонски веќе устроени на некоја друга територија“, изјавил Радуловиќ.

Ok cekaj malce

Epa vaka sea ke kazam pravnicki

ubavo rekol covekot ako ne si priznat kako crkva nemas praven subjektivitet da gradis crkva.

Moj licen stav ko Srbin e da moze da gradat Makedonci crkvi ako bas sakaat najiskreno ama sea jebiga zakon e zakon sto sum ja kriv sto MPC ne ispolnuva uslovi za gradba .

Dali MPC e priznata od drugite crkvi ?

Ne e !

jebiga , po slovu zakona ne moze se izdade dozvola toas za gradba , jes da e malce pederski ne vikam jas kako coek deka ne e ama kako poznavac na pravoto znam deka nema pravo na gradenje.

Toa e moj komentar na ova

I ke dodadam so kleti grcho koj si fatil inat da vodi ne se ofajdil nikogash verujte

KOga ke bide priznaena MPC kako crkva toas ke i se dade dozvola kako i na Luteranci , kako i na Petrakostalci i ke im se dava od fondot toa minimalecot toa e mojot stav
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Србија не дозволува ни основни права на Македонците коишто живеат таму. Како што сите знаеме во Македонија има дури и гимназија на српски јазик, а Македонците во Србија немаат ни образование до 4-то одделение на мајчин јазик. А, ти ни зборуваш за отворање на Македонска Црква во Србија.

Kako molim ?

Gde to ima dovoljno makedonaca da traze osnovno obrazovanje na Makedonskom a nije im uslisheno to pravo ?

Sto lazesh bre ?

Dokazi
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
SPC ne izdava dozvola za gradba , nitu e nadlezna da se priznae MPC
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
znaes koj priznava crkvi po pravoslavni propisi koj e ko Vatikan ?
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Za tebe znam deka si vistinski vernik.

Vera si e vera i ne teba da meshate toa so politika ni so crkva. Verata nikoj ne moze da Vi ja zeme toa ko prvo ako ja imate vo sebe.
Problemot so Vraniskovski e drug , ne e do crkvata sto ke ja gradi nego e sto ne ja priznavaat MPC ovie koi kocat. Nekoj vika Srpska crkva kochi u nalog na Grcka , iskreno ne velam ne , mozno e . Sum objasnuval se raboti za golemi pari , crkovni imoti , tapii toa od strana na SPC a od strana na Grckata e cista politika da se podjebava MPC i degradira na bilo koj nacin.
I sto napravija go najdoa ovoj mutle , koj e dirigiran i iskoci na TV sea i kaza sto kaza .
Ama toa nema vrska so politika i so stav drzaven na Srbija. Pak ek povtoram koj ke mi dade praven nacin na koj Vlada na Srbija ke moze da nalozi na SPC da reagira kako Vladata saka eve sea odma ke mu dadam 10000 evra .
I zatoa ne meshajte poimi i ne barajte neprijateli kaj nema i ovoj naziv srbomani e mnogu navreduvacki i e staven vo pezorativna smisla na zborot ali Vas ne Vi smeta da go smenite ali ok. Ipak ne e u redu .

Znaci imate ponuda 10.000 evra na masa dajte praven nacin kako !
Па тогаш појди кај Коштуница за да му шепне на Иринеј оти оние 20 милиони евра што ги доби СПЦ од Грција не се доволни за да ја бојкотираат МПЦ.Инаку токму Коштуница беше исфорсиран од СПЦ на политичката сцена,на која остана до денес поради неговите роднински врски со врвни луѓе од СПЦ.Значи непотизмот на политичката сцена во Србија е длабоко забразден во црковни води.

Абе се знае дека проблемот со Вранишковски е проблем креиран од страна на Грците. Вранишковски е школуван во Грција. Исто како што им смета Република Македонија, така им смета и Македонска Православна Црква.
Вранишковски беше курирската врска за парите што ГПЦ и ги префрли на СПЦ за да ја игнорира МПЦ и практично да си го погази признавањето односно помазанието што еднаш им го дадоа на Македонците.Тоа беа не така мали пари за што алчниот по титули Вранишковски беше соодветно награден од СПЦ.

Toa shto imash-imate- neraschisteni smetki so Popra ne e prichina da ja odvlekuvash temata vo lichni prepukuvanja.Ovdeka diskutira vanchevtodor polemiziraj so moite stavovi.
ps.Kanal 5 negogledav ni dodeka bev vo Makedonija a so Stojmenov gi prekinav viduvanjata od momentot koga :
" Vo tie odenja vo Skopje, preku eden moj rodnina na negovo baranje imav nekolku pati viduvanja so tatkoto na Branko Crvenkovski,toj se ponudi da posreduva vo razgovorite so sin mu i deka Branko vo slucaj da novoformiranata partija prevzeme del od pratenicite ako se formira nova vlada premierskoto mesto bi mu go otstapil na Boris Stojmen. No otkako go zamoliv da go prasa svojot sin, Branko, koj go stitel Dragan Dalaverski vo sudskiot proces protiv Narodna Banka na Makedonija i koj mu ovozmozil da e del od drzavniot sverc na cigari,od pocetokot na 1995-1998 god. covekot poveke ne mi se javi."
Добро ама темава беше против Канал 5 или за неговата програмска и просрпска шема со Вранишковски.?А за шверцот на цигари имавме друга тема колку што знам.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.332
Поени од реакции
18.200
znaes koj priznava crkvi po pravoslavni propisi koj e ko Vatikan ?

Мислам дека немаш поим пак, како и за сите точки на темава за која се дискутира.

Ај да видиме кој издава?
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ja ne znam koj izdava ama SPC ne izdava ubeden sum imaat tamu nekoj vanseljenski sabor jebem li ga ama ne e sef tamu SPC

gresam ?

A ABC za Kostunica si ofsajd

tolku posten coek ne si videl i toa deka SPC bas go isturkala ne e verno insinuacii se

Al poenta e druga za nagradno pitanje od 10 000 evra

koj e praven nacin VLADA da i kaze na SPC priznajte ja Crkvata ?

Kako moze da i nalozi ???

MOze ?

Eve imate pravnik advokat strumix nek vi pojasni deka nema modus za takvo direktno vlijanie vrz crkvata ako gresam nek me demantira
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ja ne znam koj izdava ama SPC ne izdava ubeden sum imaat tamu nekoj vanseljenski sabor jebem li ga ama ne e sef tamu SPC

gresam ?

A ABC za Kostunica si ofsajd

tolku posten coek ne si videl i toa deka SPC bas go isturkala ne e verno insinuacii se
Распрашај убаво таму па ќе најдеш кој на кого му е зет за сестра и слични работи.Инаку анонимниот Коштуница немаше ни на ЕПП да го стават во Србија,ама Грците направија убав дил со оние 20 милиони евра,за да им маваат заушки на Србите штом овие помислат на братскиот Македонски народ од кого што потекнуваат и како народ и како црква.
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Свидн колку и да не ти се верува српската влада дава пари за СПЦ а СПЦ преку вранишковски вржи антомакедонска политика, и со тоа српските власти индиректно финансираат антимакедонски идеи. Не дека не треба да си ги финансираат верските организации, ама нека бидат ограничени тие финансии само за користење во нивната држава а не и надвор, за надвор нека собира црквата пари до други места.
А тоа што дополнително ГПЦ го финансира враниќковски тоа е друга приказна.


Pa ajde ti staj se i bidi za moment Srpska Vlada sto i kako moze ona da naprai da ja ogranici SPC da gi koristi sredstva kako saka ????

Kako bi go ti toa naprail ?
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.332
Поени од реакции
18.200
Ja ne znam koj izdava ama SPC ne izdava ubeden sum imaat tamu nekoj vanseljenski sabor jebem li ga ama ne e sef tamu SPC

gresam ?

A ABC za Kostunica si ofsajd

tolku posten coek ne si videl i toa deka SPC bas go isturkala ne e verno insinuacii se

Al poenta e druga za nagradno pitanje od 10 000 evra

koj e praven nacin VLADA da i kaze na SPC priznajte ja Crkvata ?

Kako moze da i nalozi ???

MOze ?

Eve imate pravnik advokat strumix nek vi pojasni deka nema modus za takvo direktno vlijanie vrz crkvata ako gresam nek me demantira
МПЦ има проблем што СПЦ не ја признава нејзината автокефалност, ако СПЦ тоа го направи, тогаш нема ни Вселенски собор, ни Космички ни било каков да прави проблем со независноста на МПЦ.

Разбираш?
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Pa ajde ti staj se i bidi za moment Srpska Vlada sto i kako moze ona da naprai da ja ogranici SPC da gi koristi sredstva kako saka ????

Kako bi go ti toa naprail ?
Нормално дека може. Во православните држави, поврзаноста на Црквата и власта секогаш е во нераздвојна врска. Црквата е секогаш во служба на политиката на власта, а и директно финансиски зависна од неа. Затоа, доволно е власта само пријателски да и сугерира на црквата, за и нејзината политика да се промени за 180 степени. Нормално, доколку и власта го сака тоа.
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Распрашај убаво таму па ќе најдеш кој на кого му е зет за сестра и слични работи.Инаку анонимниот Коштуница немаше ни на ЕПП да го стават во Србија,ама Грците направија убав дил со оние 20 милиони евра,за да им маваат заушки на Србите штом овие помислат на братскиот Македонски народ од кого што потекнуваат и како народ и како црква.

KOj be anonimen ?

Pa samo on imashe gz da iskoci da go smeni Miloshevich , i go izbraa deka beshe cist i do den denes e cist i posten , toj e naroden coek ovie Dzindzic i ostanatite bea bagra ovoj vozi bre stokec profesor na faks bese ... nemojte be taka koj mu bil na zena mu ova ona .

I ke se prodade Kostunica za 20 000 000 evra ma daj ako e neposten toa e mnogu mala cifra za politicar od toj kalibar

Al dobro ni ja ne mozam da dokazam a nemozes bogami ni ti deka e ova taka ...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom