Масони

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Се зезаш, нели?!
Од кога Дејвид Ајк е пример за факти?!?!?! И што тоа кај него се факти?
Веројатно "најфактографска" му е теоријата дека Англиската Кралица, заедно со уште еден куп светски политичари (пред се во белата куќа) се всушност рептили кои се претвораат во чудовишта кога нема никој, и во луѓе кога се меѓу народот и владеат со земјата во име на некоја вонземна цивилизација. Сигурно тоа ќе да е... пофакти од тоа - здравје.
Мора има и од тоа поголеми факти кај Ајк... како на пример тоа што тврди дека е Син Божји и дека е Месијата. Да - сериозно, тој тоа го тврди во неговите книги и сајтови, разгледајте убаво.
Има многу други анти-масони што може да се најдат на нет, дајте бар посочете некој што пишува нешто смислено па да дискутираме со аргументи за и против, а не за некој што пишува за рептили, вонземјани и што се претставува за Христос.
А ако вие самите верувате во идејата за рептилите, вонземјаните и мислите дека тој е месијата - е тогаш... не ви се мешам во муабетот.
Еве малку инфо за него: http://www.masonicinfo.com/icke.htm
Не за религија не зборувам, како најголемо зло на човештвото.
Зборувам за ФАКТИ како тоа дека народната МАСА се контролира преку политика, религија, дека медиумите се најголемите кругови преку кои се манипулира со народот.
За тоа дека се креира светска Влада преку нов светски поредок, за сите наместени војни во светот, за фактот со терористите од Израел и за тоа кој ги финансира евреите, само за да им работат машините на САД, за кулите близначки и за глобалниот 'тероризам' кој уствари е една голема измислица на Нацистичка Америка.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.035
Поени од реакции
80.883
Дали таканаречената Гностичка Миса е дел од масонските ритуали?

ова прашање веќе го поставив, но не добив одговор (пост #285)
 
Член од
24 мај 2007
Мислења
78
Поени од реакции
7
Znaci,masonite zastitnici na hristijanstvoto ,ne postojat,samoto veruvanje vo Bog:toe:(graditel na univerzumot),nema ovde sveto trojstvo,toa sto imaat svoi znaci simboli,kalendar,rituali,mozebi ni kazuva za nekoja religija ,nekoe veruvanje,Vasington,grad graden po masonski terk,izobiluva so masonski znaci,pentagrami,astroloski znaci,gradbi koi se postaveni sprema sodzvezdija od astrologijata,so bi rekle masonite ....heaven:nenene:,tuku the cellestial lodge above,noviot svetski poredok,se odlikuva so centralizacija na vlasta na svetsko nivo,i kontrola nad lugeto,WSB(znaenje,sila,ubavina),forbiden knoledge, koe stanuva dostapno za sekogo koj stanuva mason,t.e,vadenjeto na lugeto od temnina i doveduvanje na svetlina,dodeka drugive ostanati ostanuvaat da si ziveta vo temninata,mnogu mokni,bogati luge,predsedateli na drzavi,"koi nemaat dr. rabota",i si igraat rituali,maskembali.Mislam deka ima mn kontroverzni raboti,exic kiznaj so da recis :smir:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Junkie - нема проблем да зборуваме за тие теми... но со факти. Само не го користи Дејвид Ајк за факти - затоа што објаснив кој е и што е.
InsDel - за мене - Големиот Архитект на Универзумот е Светото Тројство. За муслиманот масон, тоа е Алах... итн... така да - не држи твојата теза.
Календарот е чисто симболичен и е врзан со Библијата - Генезис 1. Прочитај го првото поглавје од Библијата, ќе ти стане јасно (веќе објаснував за ова, да не се повторувам).
Cellestial Lodge Above - е симболичен израз за рајот - во контекст на тоа дека работата на душата продолжува и понатаму, затоа што не умира, а е вечна. Тоа е истотака Христијанска идеја.
Централизација на власта - не е точно. Самите ложи немаат централна власт и се противници на таа идеја. Напротив, ложите се поборници за локализирање на власта и на бизнисот, затоа што се залагаат за унапредување на локалната заедница.
Wisdom, Strenght, Beauty - да, Мудрост, Сила, Убавина - мудрост, затоа што само со знаење и мудрост се движиме напред. Сила, затоа што е потребно многу сила и напор за да се оствари знаењето на дело. Убавина - ова се однесува на уметноста - како начин да се продухови човекот. Односно - не е доволно само работа и знаење, туку е потребна и духовна храна.
Forbidden Knoledge - нема такво нешто. Знаењето е достапно за сите кои го бараат сами.
Вадењето од темнина во светлина - истотака - Генезис 1, погледни ја Библијата.
За останатите работи - имам објаснувано доволно, ако сакаш повеќе - дај конкретно, па ќе зборуваме.

1307 - Не, никаква миса не е дел од масонскиот ритуал, ниту гностичка, ниту било каква друга религиозна.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.035
Поени од реакции
80.883
Дали имаш било каква информација (став), за ложата 99 (уште и наречена FOCG ложа), која постоела во триесетите години (XXв.) во Дрезден?
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Прво, информацијата околу постоењето на таа ложа (и нејзината улога) не е сеуште јасно дали е мит или вистина, бидејќи податоците се во конфликт.
Во секој случај - не е поврзана со масонството по никаков начин, (според она што се знае) се занимавале пред се со магиски ритуали и тоа со црна магија.
Разно разни непознавачи на темата, тврдат дека е масонска ложа, која е за масони со 99-ти степен и нагоре, што е апсурд, затоа што само еден масонски орден имал 99 степени и е укинат уште во средината на 19-тиот век, заради недостаток на интерес и заради баналноста на ритуалот (премногу помпа и фамозност, премалку реална содржина и смисла). Орденот се викал Мизраим-Мемфис. Денес има разни групи кои тврдат дека го обновиле орденот (пред неколку години), но е докажано дека немаат никаква врска со оригиналниот орден. Во секој случај - масони над 99-та степен нема, а масони со 99-та степен, нема од средината на 19-ти век. Дури и тогаш, повеќето масонски ложи не го признаваат овој орден како масонски, заради тоа што освен театралност, нема реално никаква содржина или значење.
Така што - тврдењето за "99-ти степен и нагоре" - e уште една поредна измислица.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.035
Поени од реакции
80.883
Прочитав прилично доста анти-масонски текстови и масонски одговори на нив (не мислам само на овој форум, туку низ целата мрежа). Пајк (и неговата Морал и Догма), обично е во центарот на таквите дискусии.
Некои работи ми се разјаснија.
Според мене, анти масонските текстови/теории стојат на стаклени нозе, а масонството делува прилично блиско со сите (да ги наречам) трагачи по Вистината кои одат по Десната Патека. Учам за да служам (помагам) е начелото кое, гледам и' е блиско и на масонеријата.
Она што ме загрижува е навистина големиот број застранувања на некои членови или цели ложи (во текот на историјата). Тоа би можело да ги одврати оние кои со чиста совест и чесни намери би сакале да пристапат.

А сега уште оваa конкретна работа:
Никаде не најдов одговор на ова (од Менли Хол):

"When the Mason learns that the key to the warrior on the block is the proper application of the dynamo of living power, he has learned the mystery of his Craft. The seething energies of Lucifer are in his hands, and before he may step onward and upward, he must prove his ability to properly apply energy."
Ова е твојот одговор, кој не ме задоволи баш:

Проблемот е што за да го сфатиш тоа што Хол го вели во конкретниот цитат, треба да се прочита буквално целата книга - Lost Keys of Freemasonry (60-тина страници е).
"Енергиите на Луцифер се во неговите раце."(на масонот)

Прилично конкретно ми делува, не знам баш колку прочитувањето на целата книга би ме разубедило дека твојава изјава не е лага*:

..ДА, масонството ја отфрла и отфрла се што е во врска со Луцифер и со силите на злото!

* или барем во контрадикција со масонските доктрини на Хол





 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
1307 - како што реков, треба да се прочита целата книга, за да се знае точно за што зборува Хол - од проста причина, што кај него се е врзано во една единствена поента. Ќе се обидам да објаснам најкратко што можам, а кој сака може да провери во книгата (ја има делумно на Google Books, и целосно во секоја подобра on-line книжарница).
Конкретниот цитат се однесува на вториот степен - Калфа (или Fellowcraft). Пред овој цитат (кој изваден од контекст звучи доста лошо), зборува за примената на знаењата кои се достигнати до тој момент. Односно, вели дека преминот од вториот во третиот степен е моментот во кој практичните знаења кои до тогаш се учени - треба да се применат (што е нормалниот премин од Калфа (кој сеуште учи) во Мајстор (кој е автор и кој поучува)).
Но, да видиме што вели токму пред овој цитат:
The only way that man can ever expect to be entrusted with great powers is by proving his ability to use them constructively and selflessly.

Што значи ова (и пак да повторам - погледни ја книгата за да можеш да го провериш сам точниот контекст - 76-та страница)...
Човекот, кога преминува од ученик во учител, реално прв пат ја добива вистинската "моќ" (се мисли на интелектуална - знаење, не на физичка - тоа е објаснето порано во книгата). За да може да ја употреби, тој треба да докаже дека може да ја употреби за конструктивна цел, и безрезервно, несебично. Односно - не смее да ја користи со деструктивна цел, и не смее да ја крие од оние кои треба да ги поучува.
За да го објасни тоа, го користи токму "спорниот" цитат - вели - тој во рацете ја има и зовриената, напливна енергија на Луцифер (способноста да уништи, да разори, да направи зло). Тоа сеуште се однесува на ученикот! И во истата реченица вели - за да може да ја користи енергијата, мора првин да докаже дека е способен правилно да го примени знаењето, пред да стане самиот учител, за да докаже дека нема да ја користи таа енергија деструктивно, туку конструктивно - како што претходно се објаснува.

Наједноставно објаснето - целта на целиот цитат е да се објасни дека човек треба да е внимателен, затоа што многу лесно може она што е добро и корисно, да го употреби за лоши цели и за уништување и токму затоа - мора пред да му се даде "моќта" да поучува, треба да докаже дека е способен за тоа и дека е способен да ја контролира таа своја моќ и да ја користи само и единствено за добро (за конструктивно).
Земи пример со еден асистент на факултет, кој стекнал доволно знаење за да биде професор, има доверба од професорите, од студентите... но треба да докаже дека тоа свое знаење може да го пренесе на студентите како што треба и безрезервно, инаку може да им наштети и на студентите (да не ги научи) и на професорите (со тоа што го валка нивното име).
Така што - ниту книгата, ниту Менли Хол е сатанист. Лошо изваден цитат може било која книга да ја направи да изгледа така. Погледни го стихот за Луцифер во Библијата кај Исаија и ќе видиш дека ако само тој стих го извадиш - изгледа како да го велича сатаната - но ако го прочиташ целото поглавје, разбираш дека всушност зборува против него.
Се надевам дека е малку појасно (ако не, повели прашај конкретно, ќе дообјаснам), но сепак - се обидувам да објаснам цела книга во еден пост.
 
Член од
24 мај 2007
Мислења
78
Поени од реакции
7
Zidarski,ocigledno e deka si dobro upaten,i fino e so mozime da debatirame:smir:,imam citano slusano,ama bi sakal i tvoe mislenje za nekoi simboli.
-Jabolkoto;-pentagramot;-buvot;-G(golemiot graditel,gospod,geometrija?).
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Јаболкото?! Не сум го сретнал тој симбол во ниеден орден, или имаш нешто друго во предвид, па не се разбираме... те молам објасни...
Пентаграмот - совршената пропорција. Има многу објаснувања и е доста стар симбол. Во раното Христијанство се користи за да ги симболизира раните Христови на Крстот - и затоа го има и во многу цркви. ДаВинчи го користи за да покаже како треба да изгледа совршената пропорција на човечкото тело (Човекот од Витрувиј). Во Еврејската традиција, се користи од кабалистите, за објаснување на енергетски центри итн...
Се разбира - ова е најзлоупотребуваниот симбол од страна на сатанисти и слични окултисти - но таа појава е од средината и крајот на 19-тиот век, а во масонството, Христијанството, Јудеизмот - се користи од многу многу порано.
Бувот - не е масонски симбол. Се користи од разно-разни култури како приказ на мудрост, на старост, на стабилност, но нема конкретно масонско значење, ниту пак е присутен во масонската симболика. Има многу многу бледа темпларска конотација, но повторно - во контекст на мудрост.
G... за ова можеме да зборуваме цела година и повторно да не стигнеме до објаснување. Ќе се обидам накратко. Г - означува Геометрија пред се, а со тоа го означува Бога. Зошто? Затоа што Геометријата е јазикот со кој Бог зборува. Се во универзумот е Геометрија, и тоа совршена Геометрија - од поставеноста на соѕвездијата, од пропорциите во телата на луѓето, животните, растенијата, од соодносот меѓу различните планети, соодносот меѓу се што се наоѓа во природата и универзумот. Тоа е Неговиот начин да изгради совршенство. Ништо во универзумот не се движи по случајна патека, ништо во природата нема случаен развој или изглед. Се е Божја Творба и се е со совршена Геометрија.
Затоа - проучувањето на Геометријата е многу важно во масонството, за да се разбере подобро Делото Божје на земјата. Се разбира, проучувањето на Геометријата, и на Делото Божје не се состои само во проучување на математика, а се состои во проучување на уметностите и науката воопшто.
 
Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski-dali vo masonskite lozi primaat luge i da li ima pederi,homoseksualci,travestiti....pozzz:salut:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
zidarski-dali vo masonskite lozi primaat luge i da li ima pederi,homoseksualci,travestiti....pozzz:salut:
Dali vo masonskite lozhi primaat lugje? Da... obichno lugje primame...:kesa:
Homoseksualci, da - ne gledam zoshto ne bi primile. Travestiti - ne, zatoa shto se primaat samo mazhi, a kaj travestitite ne e bash jasen toj moment...:toe:
 

kashkavalce

Џедај
Член од
16 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
6
Epa kako mislite da napravite podobro opstestvo koga primate lugje koi se sprotivno od ona sto go kazuva Biblijata i sekoe zdravo opstestvo go znae toa ( pederite se izrod i nema mesto za niv vo zdravo opstestvo, isto kako sto ne pripagjaat i narkomanite i prostitutkite):nenene:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Kashkavalce - тоа е твое видување, што не значи дека е точно.
 

kashkavalce

Џедај
Член од
16 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
6
Epa neznam zosto ali ako se o.k togas zosto i vo Biblijata pisuva deka Gospod ja sozdal Eva, a ne uste nekoj Adam ( ili Pero, DJole itn.). Daj mi bas obrazlozuvanje ili nesto slicno da moze da se uveram deka ne sum vo pravo. Ili pricina za opravdanosta za clenstvoto na takvite vo masonerijata ( neli sakate da go napravite svetot podobar:uvo:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom