LCD телевизори

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
ne znam sto si cital ama eve ti soveti od pro. faci sto se zanimavaat so taa problematika
http://www.hdtvtest.co.uk/Article/How-Far-Should-I-Sit.php
Не ми пастирај линкови, ако ти не си ги прочитал прво.
Знаеш што викаат тие ПРО фаци?

Еве ти:

40 inch diagonal TV – 720 material – 8 feet

Тоа е за 720p, ако сакаш да гледаш детали збориме, а не за обична телевизија кога станува збор.

Еве ти и за обична:

576 resolution:
40" = 10.5'

10,5 стапки, тоа е ти отприлика 4 метри. Јасно ти е сега, кога не ми веруваш мене, ќе си веруваш на твојот сопствен линк?
А да, ова е МИНИМУМ растојание, не оптимално. Бар така пишале ПРО фаците.

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
Не ми пастирај линкови, ако ти не си ги прочитал прво.
Знаеш што викаат тие ПРО фаци?

Еве ти:

40 inch diagonal TV – 720 material – 8 feet

Тоа е за 720p, ако сакаш да гледаш детали збориме, а не за обична телевизија кога станува збор.

Еве ти и за обична:

576 resolution:
40" = 10.5'

10,5 стапки, тоа е ти отприлика 4 метри. Јасно ти е сега, кога не ми веруваш мене, ќе си веруваш на твојот сопствен линк?
А да, ова е МИНИМУМ растојание, не оптимално. Бар така пишале ПРО фаците.
ti pisuvas kako tebe ti odgovara a tamu si pisuva za full hdtv , bluray koa gledas rastojanie od 5 stapki (1.52 metra) ako veke sakas da gledas od 3 metra djabe ti e full hd sposoben televizor zemi si hd ready, aj dosta e nadmudruvanja ako sakas i od 10 m gledaj tvoe si e

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
ti pisuvas kako tebe ti odgovara a tamu si pisuva za full hdtv , bluray koa gledas rastojanie od 5 stapki (1.52 metra) ako veke sakas da gledas od 3 metra djabe ti e full hd sposoben televizor zemi si hd ready, aj dosta e nadmudruvanja ako sakas i od 10 m gledaj tvoe si e
Па ти пишав дека таму зборат за ДЕТАЛИ, за ПИКСЕЛАЖА и за перфекција од слика. Исто ко да ти пишам дека iPhone 4 можеш да го гледаш и од 10 сантима без пиксели никакви да видиш. Дали тоа значи дека треба да го гледаш од 10 сантима цело време или пак дека тоа е препорачливо?

Не е мое дали ќе си гледам од 10 метри, тоа е право на секој. Ти можеш и од пола метро да застанеш и да гледаш телевизија, ама да ме убедуваш дека тоа е оптимално искуство - не можеш. Ти реков, ако уште си убеден во твоите теории, ќе отидеме до Нептун/Техно-Маркет и ќе го направиме тестот. Никој не ти збори дека НЕ МОЖЕШ да гледаш 40ка LCD од пола метро, ти можеш, ама што ќе видиш е прашањето.

Знаеш, многу е лошо коа се водиш по тоа што/каде/некој кажал и го зимаш тоа здраво за готово, место сам да земеш и да процениш.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
:pos: zver!

Nego on topic, jas cel mebel na soba smeniv za da namalam na 3 metri. Ne mozam od daleku da gledam, moram da sum 280cm rastojanie ili pomalce. Sve e toa do covekot, ama da ne e preterano, ne moze od 1 metro da gledas film, pa makar toa bilo 32 inchen, onaka epten mal.

Nego, znae nekoj do koga LG nema da moze da pusta DTS audio?

legend

legend is back
Член од
25 април 2008
Мислења
1.527
Поени од реакции
235
LG 32 Full HD
* Display: LCD TV 32”
* Resolution: 1920 x 1080
* Contrast: 60.000:1
* Angle: 178/178
* Response time: 4ms
* DVB-T/DVB-C
* USB (2.0), HDMI input
Ај ако може помош при избор на ТВ јас мислам дека овој е супер бидејќи сакам да има и DVB-C а и цената да му е некаде до 27.000
Инаку овој е од Нико. :smir:

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.516
Поени од реакции
2.652
LG 32 Full HD
* Display: LCD TV 32”
* Resolution: 1920 x 1080
* Contrast: 60.000:1
* Angle: 178/178
* Response time: 4ms
* DVB-T/DVB-C
* USB (2.0), HDMI input
Ај ако може помош при избор на ТВ јас мислам дека овој е супер бидејќи сакам да има и DVB-C а и цената да му е некаде до 27.000
Инаку овој е од Нико. :smir:

Овој телевизор ти е во Техномаркет а и во Нептун за 50 евра поефтин.Еве ти и линк :) http://technomarket.com.mk/product_detail.php?product_id=09077664

B

Blacks

Гостин
Добар е за 15к денари(на ново) овој:

Samsung 22" P2370HD with TV Tuner HDMI, DTV Tuner 16:9 LCD LED ?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
Добар е за 15к денари(на ново) овој:

Samsung 22" P2370HD with TV Tuner HDMI, DTV Tuner 16:9 LCD LED ?
За тие пари имаш 3x подобар монитор со IPS панел супериорна технологија во секој поглед од аспект на квалитет на слика.

23 инчен IPS монитор Dell U2311H за 12000, значи кај многууу подобар уште и 50 евра поефтин.

Kонтактирај ја фирмава.

Еве малце за различните панелите што се вградуваат во мониторите.

http://www.mbsdirect.com/current/Photo-Solutions/Photo-Index/lcd-panel-technologies-explained.html

Samsung моделот кој сакаш да го купиш има TN панел (најлошите видови на панели) како за ориентација кога ќе читаш.

B

Blacks

Гостин
За тие пари имаш 3x подобар монитор со IPS панел супериорна технологија во секој поглед од аспект на квалитет на слика.

23 инчен IPS монитор Dell U2311H за 12000, значи кај многууу подобар уште и 50 евра поефтин.

Kонтактирај ја фирмава.
Ама мене ми е дека овој Самсунгов има и тв тјунер т.е ќе го користам и како телевизор.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Kонтактирај ја фирмава.

Еве малце за различните панелите што се вградуваат во мониторите.

http://www.mbsdirect.com/current/Photo-Solutions/Photo-Index/lcd-panel-technologies-explained.html

Samsung моделот кој сакаш да го купиш има TN панел (најлошите видови на панели) како за ориентација кога ќе читаш.
Тууу, на 12 000 паднал овој монитор! Последен пат кога погледнав беше над 20 000!
That's good news! :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
Ама мене ми е дека овој Самсунгов има и тв тјунер т.е ќе го користам и како телевизор.
A да си купиш посебен тв тјунер? :)

Тууу, на 12 000 паднал овој монитор! Последен пат кога погледнав беше над 20 000!
That's good news! :)
Зависи кај си гледал, ако бараш на вистинско место уште пред 2 месецa беше 15000 :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
A да си купиш посебен тв тјунер? :)

Зависи кај си гледал, ако бараш на вистинско место уште пред 2 месецa беше 15000 :)
90% сум сигурен дека баш овој модел беше, знам сакав да го купам, го гледав на сајтот на макпетрол, па го препорачав на друг што спојуваше High-End машина и го зема за (мислам) 23 000 ден. нешто така.
Ова беше мислам ноември 2009 :) Брзо лета времево да го оваквам...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
90% сум сигурен дека баш овој модел беше, знам сакав да го купам, го гледав на сајтот на макпетрол, па го препорачав на друг што спојуваше High-End машина и го зема за (мислам) 23 000 ден. нешто така.
Ова беше мислам ноември 2009 :) Брзо лета времево да го оваквам...
Грешка си, најверојатно бил Dell 2209WA. Бидејќи U2311H го исфрлија негде во мај 2010 :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Грешка си, најверојатно бил Dell 2209WA. Бидејќи U2311H го исфрлија негде во мај 2010 :)
Можно е, знам беше најдобар за тоа време (кај нас) таков Ultrasharp со слика у пм!

Битно сеа за 12 000 IPA 23", мора да се земе :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
Можно е, знам беше најдобар за тоа време (кај нас) таков Ultrasharp со слика у пм!

Битно сеа за 12 000 IPA 23", мора да се земе :)
Ќути, дојде време поефтини од TN да бидат, само види како е изработен U2311H и колку конекции има а за сликата не ни зборам :) среќа што тињата од монитори Самсунг (overrated as hell) сеуште нудат високи цени па ќе сфатат луѓево дека не вредат т.е. за истите пари има многу подобар избор.

П.С. Итд дистрибуција, од таму барај не Макпетрол, и кажи им дека твој другар го земал за 12000, у стилу мој дргар земал некој 23 IPS демек незнаеш кој модел, од околу нели ) за во случај ако ги поскаеле да земеш по стара цена, купија 4-5 комада корисници од it.com.mk :) па може да им текнало да ги качат :)

Kajgana Shop

На врв Bottom