VeS
.
- Член од
- 16 мај 2008
- Мислења
- 4.749
- Поени од реакции
- 2.355
Дечко и мене сега да ми дадат понуда да одам Палма де Мајорка за 500 евра, нема да одам.Жалам, помило ми е здравјево од еден ебан одмор.Оф да му се ... Вес не се исконтрав, наврати погоре на моите мислења и ќе прочиташ , некултурни туристи има насекаде ама зависи колку туристичкото место е спремно да одговори на ваквите предизвици. Нивната спремност во овој случај на комуналните претпријатија. Сето ова зависи од државната власт, локалната власт, па до сопствениците на Хотел, вила или што и да е , па до секој граѓанин на Охрид. Во елитно туристичко место може ќе видиш една таква канта или контејнер, кај нас сите се со ѓубре наоколу, барем тоа видов едно утро во Охрид.
А доколку видам јас лично само едно ќесе ѓубре ДО контејнерот , ќе си помислам и ... : „ оваа некултурната скопјанка дошла пак на одмор овде, туку ај јас ќе го фрлам нејзиното ѓубре каде му е местото овој пат, да не добијат луѓево грешна слика за цел Охрид само заради едно ќесе односно една скопјанка“ ! А
-Србите и Македонците кои откажале не откажале заради тебе т.е. охриѓани туку заради тоа што за исти пари а може и поевтино ќе најдат нешто подобро, поатрактивно и тн ...
Е овде треба да се замислат малку оние кои имаат понуди во Охрид.
Мене Охрид ми се допаѓа и колку и да ме нервираат некои работи таму , ќе продолжам да го посетувам се додека имам можности, само заради патриотизмот кој го имам во мене и ќе се трудам да ги игнорирам сите негативности кои ми сметаат додека сум таму.
А доколку охриѓани сакаат повеќе туристи нека размислат што повеќе да им понудат, како да ги спречат некултурните туристи да го гнасат Охрид и нека научат што е тоа добронамерна критика. Толку од мене на оваа тема и ви посакувам успех во развивањето на туризмот :smir:
„ За едитот кој ти го болдирав , може и обратно да се сврти нели !? Па така и повеќе одговара бидејќи гостите пари трошат па може да си дозволат малку негрижа за нивните пари, а домаќините пари заработуваат , па можат да обезбедат малку екстра грижа за време на сезоните, па да бидат сите туристи позадоволни , а Охрид да остане чист , како што впрочем велиш дека е сега! “
Поздрав
Пандемија имат, тој ми кажвит туристи за Нова Година послабо зошто Охриѓани не чинеле.
Плус сметам дека државата не ивестира доволно пари во туристичкиве места, колку шо инвестира за да им обезбеди службени возила на пратеницине за куртирте да не си ги изгребат bmw-њата.
Да кажам уш еднуш?
Не планирам да одам позади секој туристички гз,за да им ги собирам ѓубрињата и јас сакам да уживам на лето во градов,колку и тие right?
Си се фатил ко пијан за бандера шо си видел една канта преполната.
Ко ќе им обезбедиш повисока плата на комуналцине за да го чистат градов на секој пола саат, тогаш ќе имаш најчист град,а воедно ко ќе им кажиш на туристине дека кантите шо се поставени на секои пет метри кај кејон се за фрлање ѓубриња внатре во нив,а не до нив.
А, шо треба да им напрам јас на туристине?
Го иам кажано примеров и пак ќе го кажам за да ме прочиташ.
Минатото лето под мојов стан,едни асолни туристи пред да си заминат оставија све живо и диво уклучено. Од шпорет,до ламби,а на шпоретот остаено некакво си јадење и во 3 навечер среќа шо ја сетивме миризбата,па трчавме до куќата кај шо се газдите да им побараме клуч за да влезиме.
И ќе ми кажиш дека Охриѓани се некултурни, Охриѓани не чинат?
А,шо требаше нив да им напрајме да ги бараме преку ФБИ за да ги заколиме?
Знајш.. колку шо се Охриѓани според тебе некулутрни, таа некултура кај туристиве е дупло поголема. Јас неможам на некој да му забранам вака или така.
Си има исклучоци,ама ако ти се фати за некултурата на Охриѓани и јас ќе се фатам ко слеп за стап за некултурата на туристиве.
И шо прајме сеа?