Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Замисли си дека се шеташ во пустина. Одеднаш здогледуваш часовник (касио). Се вртиш лево-десно, нема никој. Кој е твојот заклучок за потеклото на овој часовник?

1. Тој се самосоздал од малите зрна песок со помош на сонцето и ветарот.

2. Некој Часовничар го создал, иако моментално не го гледаш.
OOOOOOOOO...
Ova ti e argument ??!!

Aj , vaka cel zivot se molis , cel zivot odis vo crkva , veruvas vo semokniot , ..se zenis , zenati zatrudnuva , a deteto se raga mrtvo ili so teski deformacii ...

Sega sto si velis , bev li nedovolno dobar ili nekoj saka da me gleda kako patam ??

p.s Mu padnal na nekoj beduin koj si go kupil od lokalniot market , a ( ako e Casio e najverojatno proizveden vo Azija( Japonija ) ...

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Inaku saatot ne e izgraden od zrna pesok , t.e. silicium , ne sporeduvaj neorganka materija so organska ...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Оаза, не споредувам неорганска материја со органска, туку споредувам создание со Создател.
Зошто некои кога ќе видат часовник, воопшто не се сомневаат дека постои Часовничар, а кога во природата гледаат уште повисоки и покомплицирани дизајни од простиот часовник тие се сомневаат во постоењето на Дизајнерот?

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Оаза, не споредувам неорганска материја со органска, туку споредувам создание со Создател.
Зошто некои кога ќе видат часовник, воопшто не се сомневаат дека постои Часовничар, а кога во природата гледаат уште повисоки и покомплицирани дизајни од простиот часовник тие се сомневаат во постоењето на Дизајнерот?
Toa mi bese zborot , casovnikot e predmet , sozdaden e , imas dokazi za toa ( malku banalno e de :) ) , a so rasteniata , zivotnite , mikrobite , lugeto e podrugo , toa e ziva priroda , raste , zivee , umira , se menuva ...

eve vaka ke ti recam , na krven agar( hranitelna podloga ) , stavi mal broj na bakterii , pa duri i edna ( ali ne e mozno :) ) , i cekaj da viis sto ke se sluci . Za eden den ke imas kolonija , taa kolonija ne e sozdadena od nikoj , samo se sozdava , od edna bakterija , oti ima uslovi ( toplina , zastita , hrana ) , ne znam zaso MORA da ima Sozdatel ??

Член од
14 февруари 2008
Мислења
81
Поени од реакции
5
Idontwantu2know, замисли си дека се шеташ во пустина. Одеднаш здогледуваш часовник (касио). Се вртиш лево-десно, нема никој. Кој е твојот заклучок за потеклото на овој часовник?

1. Тој се самосоздал од малите зрна песок со помош на сонцето и ветарот.

2. Некој Часовничар го создал, иако моментално не го гледаш.

Оваа споредба не е добра за да се докаже постоењето на Бог!
Оваа споредба може да се употреби само кај мали деца,никако кај возрасни.
Чорбаџија: Часовничарот е зависен од часовникот,додека Бог не е зависен од луѓето!
Часовничарот постои благодарение на часовниците,ако ги нема нив-ќе го нема и него КАКО ЧАСОВНИЧАР!
Додека Бог е независен од својот продукт!

Затоа,кога ќе споредуваш нешто,споредувај со попаметни работи,оваа споредба тие многу АМАТЕРСКА!
:wink:

Член од
14 февруари 2008
Мислења
81
Поени од реакции
5
Toa mi bese zborot , casovnikot e predmet , sozdaden e , imas dokazi za toa ( malku banalno e de :) ) , a so rasteniata , zivotnite , mikrobite , lugeto e podrugo , toa e ziva priroda , raste , zivee , umira , se menuva ...

eve vaka ke ti recam , na krven agar( hranitelna podloga ) , stavi mal broj na bakterii , pa duri i edna ( ali ne e mozno :) ) , i cekaj da viis sto ke se sluci . Za eden den ke imas kolonija , taa kolonija ne e sozdadena od nikoj , samo se sozdava , od edna bakterija , oti ima uslovi ( toplina , zastita , hrana ) , ne znam zaso MORA da ima Sozdatel ??
Оаза и тебе примерот тие ПОВЕЌЕ ОД СМЕШЕН!

Колонијата од бактерии е создадена од Бога,благодарение на КРВНИОТ АГАР.

Стави пластичен или гумен агар,па тогаш докажи ми дека ќе настане колонија од микроби.

Создател мора да има,затоа што тој ги создал условите за да може нешто да се создаде.

Само по себе ништо ниту се создало ниту ќе се создаде!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџија: Часовничарот е зависен од часовникот,додека Бог не е зависен од луѓето!
:wink:
Часовничарот не е зависен од часовникот. Ако сака, ќе го создаде, ако не сака, нема да го создаде.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Оаза, колку години имаш? :)
Дали има некој друг (малку повозрасен) атеист кој би сакал да дебатираме?

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Ne znam zaso smesen :) ( mozda sum pti komicen po priroda ) ...

On topic :

Kolonijata od Boga ne e sozdadena , toa sto ti veruvas deka postoi ne znaci deka e tamu gore ...

Aj ke probam :

Za pocetok , na Zemjata ima zivot oti :

1. sme na rastojanie od sonceto koe e ni pregolemo ( za da smrzneme ) , ni premalo ( za da se sprzime ) .

2. se razlikuvame od drugote planeti po toa sto imame voda vo tecna agregatna sostojba , sto e preduslov za sozdavanje organska materija.

3.Delumno( barem do sega ) zastiteni sme od nadvoresni vlijania ( meteori i sl. ) , fo imame jutiter da gi golta :) , sekako deka ima isklucoci ( ledenata doba ) .

4.Imame vo izobilie hranitelni materii i hemiski elementi , seto toa pomesano dava zivot , po dolg , tesok pat .

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Оаза и тебе примерот тие ПОВЕЌЕ ОД СМЕШЕН!

Колонијата од бактерии е создадена од Бога,благодарение на КРВНИОТ АГАР.

Стави пластичен или гумен агар,па тогаш докажи ми дека ќе настане колонија од микроби.

Создател мора да има,затоа што тој ги создал условите за да може нешто да се создаде.

Само по себе ништо ниту се создало ниту ќе се создаде!
Ha gumen i plasticen agar :) Nice one , ako postojat ...

Ne blagodarenie na Gospod , tuku blagodarenie na HRANITELNITE SOSTOJKI ...

Inaku aj ti daj primer za postoenje na Bog , ili podobro ako imas CVRST dokaz ...

Член од
14 февруари 2008
Мислења
81
Поени од реакции
5
Ne znam zaso smesen :) ( mozda sum pti komicen po priroda ) ...

On topic :

Kolonijata od Boga ne e sozdadena , toa sto ti veruvas deka postoi ne znaci deka e tamu gore ...

Aj ke probam :

Za pocetok , na Zemjata ima zivot oti :

1. sme na rastojanie od sonceto koe e ni pregolemo ( za da smrzneme ) , ni premalo ( za da se sprzime ) .

2. se razlikuvame od drugote planeti po toa sto imame voda vo tecna agregatna sostojba , sto e preduslov za sozdavanje organska materija.

3.Delumno( barem do sega ) zastiteni sme od nadvoresni vlijania ( meteori i sl. ) , fo imame jutiter da gi golta :) , sekako deka ima isklucoci ( ledenata doba ) .

4.Imame vo izobilie hranitelni materii i hemiski elementi , seto toa pomesano dava zivot , po dolg , tesok pat .

:tapp: Алоооооооооооооооооооо,а Сонцето,а Метеорите,а Земјата,а Вселената,а зеленилото,а водата, а.........а другите небески тела............................?

Кој ги создал,кој е тој којшто толку умешно и милиметарски прецизно ги распоредил тие нешта?

Или случајно самите по себе си настанале?-Немој да фатам кубуро:buum:

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
:tapp: Алоооооооооооооооооооо,а Сонцето,а Метеорите,а Земјата,а Вселената,а зеленилото,а водата, а.........а другите небески тела............................?

Кој ги создал,кој е тој којшто толку умешно и милиметарски прецизно ги распоредил тие нешта?

Или случајно самите по себе си настанале?-Немој да фатам кубуро:buum:
WOW , milimetarski :)...

A ako veke gi sozdal so ke mu se , ukras vo temninata ?!, lampioni ?!...

KAko so rekov , planeta , zivot ne se sozdava taka lesno , toa se dolgi procesi , biohemiski i fizicki , koj po slucajnost se sozdale ( ova izgleda smesno a)..

Inaku od koj materijal zemal Bog pa ne sozdal , nas , zivotnite , planeite , mesecinata ...

Corbadzija , a kako Gospod gi "oziveal" tie mrtvi materii ...

p.s Helsing od koga si ovde sakas da me pukas :)

Kajgana Shop

На врв Bottom