Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Би застанала на страната на Ред Девил.
Не поради тоа што се сложувам со неговото мислење, туку поради тоа што секој има право да си одбере во што ќе верува.
Не мора да го користите фактот дека има 14 години против него, впрочем, каква улога играат неговие години во вербата што ( не ) ја има во Бог? Има некои кои уште од пелени веруваат во “Семоќниот“, а некои и на 99 не веруваат.
Едноставно, Бог не му дал доволно голема причина за да верува во неговото постоење и толку.

Член од
16 февруари 2008
Мислења
38
Поени од реакции
0
jas moram da veruvam vo Gospod

moram da veruvam deka postoi nesto pogolemo od moeto postoenje,nesto poveke od toa sto go gledame

deka otkako jas ke napravam se sto mozam za odredeno nesto,koga moeto vlijanie prestanuva,mojata mok pominuva...deka Bog e tuka...

a nie ne razbirame se okolu nas...toa sto ni deluva pogresno i nepravedno...ne mora da bide...sekoj kraj e pocetok...

K

kat.<3

Гостин
Леле, леле, леле!

Не требаат докази, а? : )
Секоја чест, народе, верувајте во џинови, постојат, нема докази, ама нема везе, мене ми даваат сила за живот!

Абе Бог е само во вашите мисли, дај сфатете, се однесувате како деца од 5 години!
Посмешно е да веруваш во Бог, него во Дедо Мраз.

Тоа што мислите дека ви го спасува животот и ви дава сила за него е заблуда во вашиот мозок. Не ни знаете дали тој ви дава, ама важно верувате во тоа.

А иначе за доказите за воздухот....:pos2::pos2:
Нема докази, а? :tapp::tapp::tapp::tapp:

Ниту јас разбирам како можеш да живееш без тие три работи, љубовта, надежата и вербата, од кои најважна е вербата, а толку многу грешиш, еден вистински верник знае што верата му дава, впрочем тоа го напишав во претходниот пост, се за што човекот живее е во верата во Бога, чистотата на срцето, искрениот образ, секој еден благослов е од Него.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Нејзините зборови се вистинити, Бог е во срцето, не е одење во црква и палење свеќи, кога постои вистинска вера, таа светлина на свеќата излегува од срцето, не требаат докази за воздухот, го дишеш, тој ти дава живот, и е свет подарок од Бога,тоа е се што ти треба да знаеш и за љубовта не треба објаснување, таа се чувствува во срцето, не се бараат дефиниции по книги, и најголемиот доказ дека во тебе има љубов е тоа што само ја чувствуваш силно без таа потреба да бараш докази, како со верата, таа и не е вистинска вера ако почнеш да бараш докази, и да се запрашуваш себе зошто, затоа што = погледни во срцето:smir:.
Не е тоа поентата на темата.Овде треба да претпоставиме дека Бог постои,а потоа да го определуваме неговиот карактер.Значи,каков Бог е тој?Која е поентата на неговото постоење ако тој своите омилени креации не ги кормилира на правилната насока и не интервенира кога му е најпотребен на човекот...

Дракула бодел луѓе на кол,Римјаните ги уништија Картагинците,Турците палеа Ерменци,Треблинка беспрекорно си ја заврши работата,гореле држави,страдале луѓе,смрт и распад на сите страни.Каде е среќата,освен во нашите мали субјективни срца?Освен во самозалажувањето кое мора да си го наметнуваме за да можеме да го истуркаме денот....дали Бог е надеж?Дали Бог е љубов во животот?Или било која друга човечка способност да преживее....ако е,тогаш не е Бог,бидејќи паѓа во вода прашањето на неговата омнипотенција.Надежта умира,љубовта е минлива...Бог мора да биде семоќен,за да биде она што Христијаните,како глобален ентитет,го обожаваат...а,ако е таков,и ако неговата природа е добра....тогаш,тој е директен виновник за страдањата на неговите деца....а тоа,се коси со нормите и законите,кои,наводно,ги напишал лично тој.А,со самото тоа,дека Бог не се придржува на сопствените закони и правила,тој нема легитимитет да биде обожуван...

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Никој не е крив за сето добро или лошо шо се дешава освен самите ние, така да доста префрлате вина и заслуга на нешо шо не постои.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Се изначитав тралалајќи дека Бог не постои, а никој храбар не изнесе ниту ЕДЕН аргумент против Божјото постоење. Патетично.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Се изначитав тралалајќи дека Бог не постои, а никој храбар не изнесе ниту ЕДЕН аргумент против Божјото постоење. Патетично.
Читај поубаво.
Бог е самопобивачки концепт.И ЈАС го докажав тоа *се гордее сам со себе*

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не разбирам што си докажал. Каков самопобивачки концепт? Каде ти си докажал дека Бог не постои? :)

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Не разбирам што си докажал. Каков самопобивачки концепт? Каде ти си докажал дека Бог не постои? :)
Не докажав ништо,ми дојде да тропнам нешто од тој тип за да се чувствувам важно.:pipi:

Не,сериозно,сакав да кажам дека Бог е концепт на омнипотенција,и добра природа.Сегашнава ситуација,а и целокупната човечка историја го побиваат тоа.Не реков дека не постои виша сила...само дека семоќно суштество нема.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
nema dokazi za toa.ne e dovolen fakt za tebe????
Нема математички доказ ни за постоење, ни за непостоење на Бог. Но има аргументи и за и против. Едните се нарекуваат теистички аргументи, а другите атеистички.
Кои се твоите атеистички аргументи?

IDontWantU2Know

Perfect imperfection
Член од
1 јануари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
2
Нема математички доказ ни за постоење, ни за непостоење на Бог. Но има аргументи и за и против. Едните се нарекуваат теистички аргументи, а другите атеистички.
Кои се твоите атеистички аргументи?

a po sto ti zakluci deka jas sum ateist?mozebi sum vernik na koj ne mu trebat argumenti za nepostoenjeto i dokazi za postoenjeto!

a kaj se tvoite za postoenjeto????????
od koga argumentot e posilen od dokazot????????

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
a po sto ti zakluci deka jas sum ateist?mozebi sum vernik na koj ne mu trebat argumenti za nepostoenjeto i dokazi za postoenjeto!

a kaj se tvoite za postoenjeto????????
od koga argumentot e posilen od dokazot????????
1. Од твојот предходен коментар, но сепак не заклучив ништо.

2. Јас имам многу аргументи за мојата вера во постоењето на Бог. Ќе ги наведам во следниот мој пост.

3. Никогаш аргументот не бил посилен од доказот, иако ова е малку чудно прашање бидеќи самиот доказ се состои од множество на аргументи.
Факт е дека доказ дека Бог постои или не постои НЕМА. Теистите веруваат дека Бог постои, а атеистите исто така веруваат дека Бог не постои. За да видиме кои се поголеми верници, ајде да видиме кој има повеќе аргументи за својата вера. Секако дека оние кои имаат помалку аргументи се поголеми верници, нели? :)

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
1. Од твојот предходен коментар, но сепак не заклучив ништо.

2. Јас имам многу аргументи за мојата вера во постоењето на Бог. Ќе ги наведам во следниот мој пост.

3. Никогаш аргументот не бил посилен од доказот, иако ова е малку чудно прашање бидеќи самиот доказ се состои од множество на аргументи.
Факт е дека доказ дека Бог постои или не постои НЕМА. Теистите веруваат дека Бог постои, а атеистите исто така веруваат дека Бог не постои. За да видиме кои се поголеми верници, ајде да видиме кој има повеќе аргументи за својата вера. Секако дека оние кои имаат помалку аргументи се поголеми верници, нели? :)
A so toa ke dokazeme deka bog postoi , aj vaka da ja vidime verodostojnosta , na Svetata kniga , a?

Sto velis , aj ke te pustam pocni prv ...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Idontwantu2know, замисли си дека се шеташ во пустина. Одеднаш здогледуваш часовник (касио). Се вртиш лево-десно, нема никој. Кој е твојот заклучок за потеклото на овој часовник?

1. Тој се самосоздал од малите зрна песок со помош на сонцето и ветарот.

2. Некој Часовничар го создал, иако моментално не го гледаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom