Let 3 rabotata e vo toa sto, mozam da slusam metal muzika, no ne mora da go sledam stilot i odnesuvanjeto. Sekoj si ima svoi razgranicuvanja i mozebi metal kulturata vo celost ne mu se dopaga....
...... jas kolku 5 sum metalka, bas me interesira?
А што ти се допаѓа кај метал песните ? Ритамот ? Музиката? Мелодијата? гитарските сола ? Текстот?
Дали на пример си прочитала текстови од тие метал песни и дали се најде себе си во нив или не обрнуваш многу внимание на тоа туку ти е битен само ритамот ? Метал се во главном песни со агресиввна содржина, со некои Буковски теми на алкохол, блуд, насилство, па дури и песимистички што се однесува на карајот на животот или светот, и психоделични во својите пораки (Сабат како некој зачетник на метал). Остај фантом што кажува, Кисс не се метал, тие се сценска атракција за тинејџери и нивните песни се во главноим во стил “Ја те љубам мило моме...“ Нивната публика се во најголем број тинејџери кои ги напуштаат кога ќе созреат и пораснат.
Се и сешто денес му се става етикета метал, во мое време Шкорпион и Вајтснејк ги преставуваа како метал исто така и АЦ ДЦ кои самите велеа за себе дека свират Рок ен Рол, а па денес поставија толку многу подфоруми во металот што не може човек ни да се снајде: Треш, Спид, Дед.., во мое време имаше и Свит метал - обично амерички групи од лепотанчиња мои свиреа педерљиви сола и беа до одвратност чисти и уредни, нашминкани и со грижливо средени фризури.
Метал кој јас го упражњавав беше Блек Сабат (најповеќе со Ози), Моторхед Џудас Прист (раниот) Еј Си Ди Си до 1980 кога умре Бон Скот (иако тие не знам дали да ги ставам во метал) првите албуми на Тајгерс оф Пен тенг, Ајрон Мејден од 80 десетите и некои групи кои повеќе спаѓаа во Хард рок па затоа нема да ги споменувам овде.
Тоа беа моите “ударни“ бендови од кои најударниот и денес е Ози и Блек Сабат, што не значи дека не подслушнуваф и Металика, Ван Хален, Веном, Раш ... али успат. Е сега да не должам, најдувајќи се во идеологијата на металот, жестокоста на мелодијата и пораките на песните јас ПРИРОДНО се најдов и во кожна јакна, маица со Ози, беџеви, шиенки, тесни фармерки и пиво во едната а синџир обвиткан во другата рака.
Денес, кога тро подпораснав, металот остана во мене, али го открив и Блузот и Џезот и Соулот, открив музики кои ми го проширија видикот и кои ми го збогатија уживањето, така да денес ни јас не сум 100% металец, дури од цела генерација металци од моето верме во битола можеби само еден остана тврдокорен и непопустлив (А и тој беше помлада генерација - тој беше во металските пионери од моето време).
Инаку она за оценка на металството беше само зафркавање на тој дискутантот, али ако веќе запна ти можеби да си и некои 10% метал.