Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
?

..........

Гостин
Nema dokazi ni deka Bog ne postoi ... a moze da ima dokazi deka postoi... Big Bang teorijata
http://www.conservativeunderground.com/forum505/showthread.php?t=19890
Њахаха, нема докази дека јас не сум Елвис Присли:wink:
Глупо е да се вадат терои според таа теза дека немало доказ дека нешто не е така, кога знаеме дека нема ни доказ дека е така.:smir:

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Се додека ќе постои нешто што човекот не ќе може да си го објасни ќе постои Бог. Бог е потреба на човекот кој сам си ја создал во минатото и трае до ден денес и ќе трае уште долго време се додека тој ќе може да зависи од самиот себе и ќе свати што навистина се случува околу него, дека работите не се случуваат поради некоја надприродна сила туку поради нешто кое за нас е несватливо бидејќи немаме доволно развиен мозок.

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Господ е литературна творба наменета за подучување на морални принципи, не постои стварно и не мораш да веруваш во него.

BTW Во наука не се верува, науката се утврдува дали е точно или не е точно.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Анкетата ама баш не држи место. Првпат слушам дека постои верување во науката. Тој што верува во науката да не му пали свеќи на Алберт Анштајн хаха. Еве шега за атеист, не е толку невозможна мисија. Не можам да се декларирам како верник, нити како атеист. Сепак овие причини за да бидам атеист се одлик на некој кој е недораснат да дискутира на ваква тема. За да ме убедиш дај ми 11 причини зошто да бидам атеист, а не зошто да не бидам верник. И барем една од овие причини да држеше место. И друга работа што не можам да ја сватам кај атеистите е зошто толку се заангажирани кон осудување на религијата. Пазете религиозните луѓе јавно не ги критикуваат атеистите.

tienly

Robbie, one and only!
Член од
6 октомври 2007
Мислења
60
Поени од реакции
5
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

Da te prasham neshto:
1.Ja gledash li ljubovta kon tvoite roditeli? Od kade znaes deka gi sakas?
2. Ja gledash li bolkata koga te boli zab? Od kade znaes deka te boli?

Odgovori mi i ke gi doznaes i postoenjeto i verbata kon Gospod!
Ne si ja rezili ustata:nenene:
Brat, koga te boli zab, odis na zabolekar ili stomatolog kako sakas vikaj go, e sega toj tamu go otvara zabot i ti kazuva deka nervot ti e bolen sfakas.... ili koga te boli stomak naucno e dokazano deka imas nekoja bakterija vo stomakot, koja po odredeno vreme se unistuva...

Иако не можам да кажам за себеси дека сум верник, сепак во овој случај ќе се сложам со Фантом. Пред се заради неиздржаноста на повеќето од овие 11 причини. Најглавната од нив е: Нема доказ за постоење на Бог, точно, но нема доказ ниту за негово непостоење. Второ, религиите не биле баш секогаш искористувани за манипулација на народот, биле тука и за соединување на истиот.
Другите нема ни да ги коментирам!
Не знам бато од каде си ја нашол оваа критика и кој ја напишал, ама стварно е премногу неупатен тој што ја пишувал. Ако сакаш да критикуваш нешто, простудирај го, изанализирај го, најди му ги слабите точки па после дај критика, така барем нема да те исмејуваат.
Religiite se sostaveni od visoki intelektualci so koi ke mozat da go kontorliraat narodot, ili bar pogolema masa od narodot...

Ова што го напиша е стварно булшит. Тој што е прав верник, не го копка ништо, тој знае дека верува. А зошто атеистите се во право? Има некој цврст доказ што укажува дека се во право?.... и мисли малку другпат пред да напишиш вакво нешто.
Da ima nesto sto me tera da mislam deka se vo pravo. Evo vaka ke ti kazam kratko.

Porano uste vo vremeto na Isus, toj i negovite sopatnici sirele razni dogmi, za hristijanstvoto i za verbata vo Bog. E sirele tie sto sirele, nisto strasno, no ona sto me zacuduva e toa sto otkako se pojavile gnosticite so nivnite spisi so dokazi protiv Bog i opsto sekoja religija bile ubivani, a nivnite spisi bile unistuvani odnosno gi palele?! :uvo:

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
12... не треба да трошиш пари за боја за јајца.. за лебче... за свеки... за крштевки.. за да плакаш поп / оџа на погреби, свадби, крштевки, сунети... али ае .. јбг

tienly

Robbie, one and only!
Член од
6 октомври 2007
Мислења
60
Поени од реакции
5
Едно ке ви посочам само,

Погледајте го "Zeitgeist" филмот, т.е. документарецот, првиот дел. Наменет е за економија но на почеток има дел религија. Е финтата е сега шо сите се противат на филмот бидејќи не се подготвени да ја дознаат вистината, или едноставно да не ја прифатат вистината. Поз...

H

^HITMAN^

Гостин
Леле темава... Значи теистите веруваат во Бог, а атеистите во наука??? Верував и јас во наука едно време се додека не сфатив дека истата таа наука во која верувам неможе да објасни половина од феномените на земјата и целиот универзум.
Само временска машина може да ни помогне за да навистина еднаш засекогаш се решат сите дилеми и со Бог и со науката и со историјата и со се...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Верував и јас во наука едно време се додека не сфатив дека истата таа наука во која верувам неможе да објасни половина од феномените на земјата и целиот универзум.
И? Пак се врати на верување во Бог?
Дека тој може да објасни повеќе од половина од феномените на земјата и целиот универзум.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
А шо прајме ако верувам и во Бог и во наука. Најпосле и црквата не ја отфрла науката, освен Дарвиновата теорија за која и атеистите се држат како слеп за стап. Сепак тоа е теорија, а не факт (во која јас бтв верувам).

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Mуабетот беше за феномените.
Ако не беше науката, и само вербата во Бог, верувам дека уште ќе се плашевме од виножитото како можен знак дека пак ќе не поплави севишниот, уште ќе нудевме девици како жртви кога ќе грмеше, етц етц да не потам со примери.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.614
А шо прајме ако верувам и во Бог и во наука. Најпосле и црквата не ја отфрла науката, освен Дарвиновата теорија за која и атеистите се држат како слеп за стап. Сепак тоа е теорија, а не факт (во која јас бтв верувам).
Црквата моментално е принудена да прифати дел од науката, тешко и е да се спротистави на очигледни факти и докази, мора да се прилагодува на новиот начин на размислување и новите методи на спознавање на материјалниот свет, ако сака да опстои како институција.
Конечно црквата е принудена, таа не принудува!!!
Не треба да се прави разлика помеѓу Бог и наука.
Не треба да се прави разлика помеѓу една и било која друга работа, зошто од таму следува болка...

Една месечина се појавува во секое езеро.
Во секое езеро, Една месечина.
- Zen Forest -
:wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom