Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Анкетата е погрешно поставена, во Бог човек можи да верува или верува дека не верува, додека пак науката е егзактно нешто, и треба да го докажи тоа што го тврди.

Дефиниција за наука:

1. Знаење до кое се стигнува со примена на објективни принципи и методи и систематизирано набљудување на експериментирање со појавите, особено знаења за материјалниот свет, животот и природните закони;
2. а. Систематизирано и формулирано знаење , особено од определена област
б. принципите на и потрага по или стекнување на вакво знаење.

Јас никаде не прочитав верба, верување во наука :toe:.
Кој беше тој Ајнштајн што ја постави оваа анкета?
Наука е наука поради овие дефиниции, таа не е религиозно нешто за човек да верува или не верува.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
da ili na vladejackata klasa so tek na vreme
Е добро де, КОЈ ја измисли религијата:

1. „Слабите„
2. Дебелите
3. Владејачката класа
4. Сите набројани истовремено.
5. Некој друг?

Не може сите наведени категории истовремено да измислат една иста работа и притоа да бидат истовремено во право!

Mojata jakost se sostoi vo verbata.Verbata vo seba a ne vo nekoj drug za koj neznam dali postoi.
Sto ako eden den doznaes deka toa sto veruvas ne postoi???
Od toj den ke se cuvstvuvas kako da si go pominal zivotot ziveejki so nekoj izmislen "prijatel"

Вербата во самиот себе е првата пречка на патот кон Творецот.
Недовербата во самиот себе е почеток на верата во Творецот.

1(Отец)+1(Син)+1(Свет Дух)=1(Бог) НЕТОЧНО!!!!!!

како ете кога исус го крштевале се појавил госпо и рекол ја го јуа мојто чедо!!!!

значи исус-нееднакво со бог
Да, кога Јован Го крштеваше Исуса во реката Јордан, од Небеста се слушна гласот од Неговито Отец, а Светиот Дух, во облик од гулаб, слезе на рамењата Исусови и со тоа Го посочи Месијата. Затоа, денот на крштевањето Христово, се нарекува и „Богојавление„, оти токму на тој ден, Бог се јави во своите три лика: Отецот од Небесата, Синот на Земјава и Светиот Дух во воздухот.

R

RAYTHEON23

Гостин
така...солиден одговор.

а шо вели писмото за расите..мислам зошто црнци бели жути

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Ok kako sto gledam MIKI smeta deka ne treba da imame doverba vo seba. Pa Miki da ti kazam jas mislam deka ako nemas doverba vo sebe dzam(da ne go velam ona drugono) ce svitkas vo zivoto.

R

RAYTHEON23

Гостин
Анкетата е погрешно поставена, во Бог човек можи да верува или верува дека не верува, додека пак науката е егзактно нешто, и треба да го докажи тоа што го тврди.

.
значи човек можи да верува дека верува и овој кој верува дека верува има 'избор' да верува дека не верува...а чим верува дека не верува значи дека верува!!!!!

сите сме верници!!!!!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
значи човек можи да верува дека верува и овој кој верува дека верува има 'избор' да верува дека не верува...а чим верува дека не верува значи дека верува!!!!!

сите сме верници!!!!!
..или, како што рекол кениецот: „...Сите кенијци лажат!...„ Па ако кениецот е кениец, значи и тој самиот лаже, а ако лаже дека лаже, значи, ја негира лагата и ја говори вистиниата. А ако ја говори вистината, зашто вели дека сите кенијци (и тој самиот) лажат?

R

RAYTHEON23

Гостин
..или, како што рекол кениецот: „...Сите кенијци лажат!...„ Па ако кениецот е кениец, значи и тој самиот лаже, а ако лаже дека лаже, значи, ја негира лагата и ја говори вистиниата. А ако ја говори вистината, зашто вели дека сите кенијци (и тој самиот) лажат?

ЕРРОР 404...НО СЕНС!!!

Лаже дека е кениец:)

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
За мене ``нон сенс`` како може човек да каже дека е силен и дека се знае?
На пример, ако имаш сила (моќ) нареди му на сонцето да не изгрее, на дождот да не врне , на ветерот да не дува?????
Нареди им на ѕвездите да не се движат.

ИЛИ НЕШТО МНОГУ ЕДНОСТАВНО НАРЕДИ ИМ НА ТВОИТЕ МИСЛИ ДА ТЕ СЛУШААТ
НАРЕДИ ИМ НА ОЧНИТЕ КАПАЦИ ДА НЕ ТРЕПКААТ.
АКО СЕ ЗНАЕТЕ АЈДЕ КАЖЕТЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ УТРЕ ВО 10 И 23 МИНУТИ ВО (ЕТЕ ДА КАЖЕМЕ ) РЕСТОРАНОТ НА МАТКА??? КОЈ МОЖЕ ТОА ДА ГО ЗНАЕ- ЈАС ВЕРУВАЈ НЕ.

И ТИ СЕ НАРЕКУВАШ СИЛЕН МОЈ ПРИЈАТЕЛЕ, И ТИ ВЕЛИШ НЕМАШ ПОТРЕБА ОД СОВРШЕНСТВОТО??/

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Кој си верува нека си верува негова ствар
кој не верува нека не верува
на крајот од краиштата
по делата ќе бидете познаени
а не по догматиката и ритуалите на верата
кажете ми ги вашите дела па јас ќе ви ја кажам верата
а јас со моите дела појќе сведочам за Бога во кој не верувам
отколку вие во кој верувате но со делата го негирате
пошто огревовеност и слободната волја и склоноста кон грев
ја користите како оправдување
да истрајувате во нечесноста!

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
1 Самуил: 2:3 Не зборувајте многу горделиви зборови, нека не излегува дрскост од вашата уста, зашто Господ е Сèзнаечки Бог, Тој ги пресудува право делата.

10 Затоа чујте ме, вие умни луѓе: Злото е многу далеку од Бога и неправедноста од Сèдржителот.
11 Па Тој му плаќа на човекот според делата секому му дава според неговото поведение.
12 Навистина, Бог никогаш не прави зло, ниту Сèдржителот ја извртува некогаш правдата.
13 Кој освен Него мисли за земјата? И кој ја управува вселената?
14 Кога Тој би го повлекол Своето срце кон Себе, кога би го вратил сиот Свој Дух кон Себе,
15 сите суштества би издивнале одеднаш и човекот би се претворил во прав.

Член од
31 мај 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
1 Самуил: 2:3 Не зборувајте многу горделиви зборови, нека не излегува дрскост од вашата уста, зашто Господ е Сèзнаечки Бог, Тој ги пресудува право делата.

10 Затоа чујте ме, вие умни луѓе: Злото е многу далеку од Бога и неправедноста од Сèдржителот.
11 Па Тој му плаќа на човекот според делата секому му дава според неговото поведение.
12 Навистина, Бог никогаш не прави зло, ниту Сèдржителот ја извртува некогаш правдата.
13 Кој освен Него мисли за земјата? И кој ја управува вселената?
14 Кога Тој би го повлекол Своето срце кон Себе, кога би го вратил сиот Свој Дух кон Себе,
15 сите суштества би издивнале одеднаш и човекот би се претворил во прав.
:nesvest: чоек ти арен си??

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Јас сум арен до онаа мера до која можам да рассудувам и да го разликувам доброто од злото!

Се прашувам зошто при немање на соодветен одговор на нешто цитирано или напишано веднаш се преминува на фразите
Ти арен си, ти бе будала си, ти нафта ли пиеш... и тн.

Но од психолошко-егзинстеционално гледиште сето тоа е од болен немоќ проткаен со ниска перцепција и недостаток од интелектуалност во лексичко-наративниот исказ на говорителот на баналните фрази упатени кон некого со цел да го навредат, притоа не е можно да ја погодат целта бидејки се работи за две различни нивоа на елементарна култура и домашно воспитание.
Благодарам

Член од
31 мај 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
Јас сум арен до онаа мера до која можам да рассудувам и да го разликувам доброто од злото!

Се прашувам зошто при немање на соодветен одговор на нешто цитирано или напишано веднаш се преминува на фразите
Ти арен си, ти бе будала си, ти нафта ли пиеш... и тн.

Но од психолошко-егзинстеционално гледиште сето тоа е од болен немоќ проткаен со ниска перцепција и недостаток од интелектуалност во лексичко-наративниот исказ на говорителот на баналните фрази упатени кон некого со цел да го навредат, притоа не е можно да ја погодат целта бидејки се работи за две различни нивоа на елементарна култура и домашно воспитание.
Благодарам
:vozbud::vozbud: :pos2:..види вака да ти кажам..ај олабај се малце на форум си си правиме мубаети не мора да паничиш олади малце...на сите овие срања со ги пишиш на секој коментар од луѓето очигледно е дека ти неможиш да вратиш со свој одговор па ми копираш некој глупости шо си ги прочитал..аууф извини ама сите знајме да разликваме добро и зло таман работа!самиот си се вреѓаш со коментарите шо ти самиот си ги пишиш..биди си верник и јас сум вервам многу во Бог ама сето ова библија и приказни од народот се сувишни..понекогаш е поубо живото да го живејш поедноставно без многу филозфија..ај ај кулирам малце те молам

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
:vozbud::vozbud: :pos2:..види вака да ти кажам..ај олабај се малце на форум си си правиме мубаети не мора да паничиш олади малце...на сите овие срања со ги пишиш на секој коментар од луѓето очигледно е дека ти неможиш да вратиш со свој одговор па ми копираш некој глупости шо си ги прочитал..аууф извини ама сите знајме да разликваме добро и зло таман работа!самиот си се вреѓаш со коментарите шо ти самиот си ги пишиш..биди си верник и јас сум вервам многу во Бог ама сето ова библија и приказни од народот се сувишни..понекогаш е поубо живото да го живејш поедноставно без многу филозфија..ај ај кулирам малце те молам

Доколку можеш да забележиш апсолутно сум ``кул``, каде ја гледаш мојата паника???, јас можам да вратам на секој коментар , само се воздржувам од навреда, и воопшто не пишувам с..ња, и претходното напишано не е глупост и не е ``копи-пасте``, напишаното е само преточено знаење и искуство стекнато со многу работа , труд, самоодрекување од многу ``задоволства`` норнално читање и пак читање и пак читање ...., и така по многу години гледаш дека си прочитал мал куп книги (секакви од класици до сф-литература), дека си се обидувал да го најдеш она што било пред тебе а не си го гледал... Но да не забегувам од темата....

А фала му на Господ што веруваш во Него, но Библијата е таа која не` учи и поучува за Бог , јас за други извори не знам (покрај некои историски кои повеќето луѓе ги сметаат за нерелевантни) значи останува само Библијата која е сочинета така како што е сочинета.

(и во најмалото е сокриено бесконечното):smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom