Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
еден совет...
ако сакате некој да ви ги чита постовите гледајте да ги пишувате на кирилица...
посебно оние километарските... :smir:

S

stefi

Гостин
ako razmislete malku po logicki ke dojdete do zaklucokot koj jas go dobiv..ako mi e smesno mislenjeto slobodno koregirajte...

nanazad isus hristos grkot kazal deka ke se pojavi antihrist....eiii ama e pameten ovoj..
znaete sea vaka...mnogu pati niz internetov sum cital za toa kako celata religija i tie sranja e cista izmislica na grupa luge koi imale golemi celi da go kontroliraat sveto vo koe i delumno uspevaat.Edno nesto sto bev zapametil od seto toa e deka 12te apostoli bile 12te meseci.Pa nestoto bese podeleno na 4 dela t.e. 4 godisni vreminja i takvigluposti izma4kani...e sea...Vo Skientologijata kako religija Ron Habard rekol "ako vistinski sakate da stanete milioner izmislete si svoja religija" i toj vo toa delumno uspeva xaxaaxa..
e sea da se navratam na Antihristot.Dali znaete deka i najglupio covek bi trebalo da se sete na celata poenta...
-> ISTITE TIE KOI JA IZMISLILE RELIGIJATA ZA KONTROLA NAD LUGETO SE ZAMISLILE VO EDNO NESTO.VO TOA KOGA SE SETILE DEKA EDEN DEN NARODOT KE OSOZNAE DEKA SETO TOA E IZMISLICA!!I STO NAPRAVILE??REKLE DEKA KE SE POJAVI ANTIHRISTOT SO CEL DA IM KAZAT NA LUGETO DEKA GOSPOD IPAK POSTOI I TREBA DA VERUVAAT VO NEGO A NI TROSKA VNIMANIE NI VERBA DA NE IM OBRNAT NA ANTIHRISTITE KOI BI TREBALO DA SE POJAVAT PREKU BOGOHULENJE KAKO OVA MOJTA PREKU VESTICI I bla bla sranja....
zatoa narode posle ova sleduva antihristot...eee si vikam sega uste kolku li vreme ke se laze narodot deka isus postoi...ako ako neka neka...sega ke pise nekoj deka bila najdena nametkata na isus bla bla...pa sto...toa mozebi e vistina no toa ne pokazuva deka postoi i BOG vi6iot komandant cc ...
A i dosta poznato e toa deka niz istorijata milioni luge se ispoubieni poradi religijata i tie sranja .... i uste se ubivaat i uste ke se ubivaat...

A inaku da vi kazam ne znam dali e voa znak ama veke 5 minuti mi mirise sobata na temjan i na sveki..... stra me faka zimi majka...ne znam od kaj mirise voa??!!Ke saka li nekoj da mi kaze dali e voa znak =S

Da toa e znak deka ti e otvoren prozorot ili pa nekoj so koj sho ziveesh donel temjan doma :pos2:

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
моме можеш да ставиш уште 1111111111 причини за да бидеш атеист
јас имам само една да верувам во Бога и таа ми е сосем доволна

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
моме можеш да ставиш уште 1111111111 причини за да бидеш атеист
јас имам само една да верувам во Бога и таа ми е сосем доволна
имаш убав потпис... :back:
мислам на делот со ебењето

*не сум офтопик

Член од
12 ноември 2008
Мислења
87
Поени од реакции
7
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.

3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.

4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...

5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.

6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.

7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.

8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.

9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог)

10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.

11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее

Само неук и ограничен човек може да тв'рди, че Бог не с'штествува.

Не б'рзај. ште дојде ден, когато ште призоваваш Бога на помошт.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
132
Поени од реакции
12
Зошто во анкетата нема дополнителна опција и мора де се определи Бог - Наука. На пример јас верувам и во двете и уште повеќе верувам дека двете не се контрадикторни т.е. ниту Бог ја оспорува науката ниту науката го оспорува Бог. Конфликтот се јавува меѓу црковниот (или конфесионалниот) догматизам и науката, а тука сметам дека нема дилема науката е во право.

Бидејќи секој верува во нешто, инаку како ќе си го објасниме успехот на оние кои не ги поднесуваме, и како што сакам да кажам - секој верува во нешто Вие го нарекувате среќа јас го нарекувам Бог.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Само неук и ограничен човек може да тв'рди, че Бог не с'штествува.

Не б'рзај. ште дојде ден, когато ште призоваваш Бога на помошт.
на олкав цитат ти успеа само 2 реченици без никакви факти со кои би не убедил дека си во право да напишиш?:nesvest:

Член од
12 ноември 2008
Мислења
87
Поени од реакции
7
на олкав цитат ти успеа само 2 реченици без никакви факти со кои би не убедил дека си во право да напишиш?:nesvest:
Нима си мислиш, че с'м тр'гнал да те убеждавам ?
Да ти го покажа на слика ли сакаш?
Нима за слепија с'штествуват багрите на цветјата и синьото небе?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Зошто во анкетата нема дополнителна опција и мора де се определи Бог - Наука. На пример јас верувам и во двете и уште повеќе верувам дека двете не се контрадикторни т.е. ниту Бог ја оспорува науката ниту науката го оспорува Бог.
И јас реагирав за истото, но очигледно нема начин да се промени анкетата. Очигледно станува збор за погрешно поставена анкета, што пак ми даде идеја за една нова тема што сега ќе ја отворам

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
50 причини да бидеш теист

Атеизам или Наука?

Целата природа сведочи дека постои Бог. Целата природа сведочи дека зад созданието стои Создател, зад фасцинантниот дизајн стои Дизајнер, зад природните закони постои Законодавец и зад разнобразниот живот стои Животодавец.
Колку што повеќе напредува науката, таа се повеќе докажува дека целата вселената и животот во неа не се случајни појави, туку плански созданија целисходно создадени од еден интелигентен Создател.
Познатиот научник Луј Пастер изјавил:
,, Колку што повеќе ја проучувам природата, толку повеќе Му се восхитувам на делото на Створителот. "
,, Науката ги доближува луѓето до Бог. "

Познатиот физичар и астроном Исак Њутн изјавил:
,, Атеизмот е бесмислен. Набљудувајќи го Сончевиот систем, гледам
дека Земјата е поставена на оптимална оддалеченост од Сонцето, за
да добива соодветна количина топлина и светлина. Ова не се случило случајно!"

Научникот Вилијам Томсон пак изјавил:
,, Околу нас има изобилство од докази дека се е создадено интелигентно и со дизајн... атеизмот е толку бесмислена идеја што немам зборови да го искажам тоа !"
,, Во врска со потеклото на животот, науката... цврсто потврдува дека зад тоа стои сила на Творец."

Постојат многубројни научни аргументи кои ја потврдуваат неопходноста од постоењето на Интелигентен и Плански Создател, кој популарно се нарекува - Бог.
Во интерес на вашето внимание и просторот на овој форум, ќе наведам само 50 аргументи, а потоа секако заедно со ваша помош ќе продолжиме да наведуваме и други научни аргументи за постоењето на Бог.

Исто така ги поканувам и атеистите да наведат што е можно повеќе научни аргументи за непостоењето на Бог, за да можеме на крајот да измериме кој има повеќе аргументи за својата вера.

Член од
13 ноември 2008
Мислења
22
Поени од реакции
0
Sloboda na govor be ejjjjj :) :helou:
site imaat slobodna volja da si biraat sto si sakaat vo zivotot!!!
баш затоа не треба атеистичката уста да биде сметана за погана нели? и таа избрала тоа што сакала, и таа учевствува во слбодниот говор...
фала 'ногу:salut:
Hail Atheism.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Законот за каузалност

Секоја последица има своја причина или, што е еквивалентно, нема последица без причина.
Причина за моето постоење се моите родители. Јас сум последицата.
Причина за нивното постоење се нивните родители итн.
Причина за постоењето на дрвената маса е некое дрво, тоа пак од некоја семка, семката пак од некое друго дрво итн. На овој начин се создаваат каузални низи и бидејкји од една причина може да произлезат повеќе последици, кои потоа исто така стануваат причини за некои други последици, всушност добиваме едно огромно причинско-последично дрво (станува збор за симболично дрво).
Ако погледнеме во коренот на ова дрво, доаѓаме до една прапричина (првопричина) за постоење на се друго, освен на првопричината, која мора да биде независна од сите творби, надвор од нив и над нив. Вакво својство има само Бог.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Бог е најдоброто објаснување за почетокот на Универзумот.

1) Се што почнува да постои мора да има своја причина.
2) Универзумот има свој почеток. (15-20 милијарди години)
3) Затоа Универзумот има своја причина

Првата премиса следи дирекно од законот на каузалноста. Последицата е
почетокот на новото постоење.Но дали може Причината да произведе
Последица, ако таа Причината сеуште не постои?

Втората премиса е добро позната.Универзумот не е вечен. Спротивното
тврдење се судрува со Вториот Термодинамички Закон. Тој вели дека
со текот на времето ентропијата(мерка за неред) расте, а потенцијалната
енергија со која може да се изврши некоја работа се намалува. Па така
ако универзумот би бил вечен, сите ѕвезди, вклучувајќи го и нашето Сонце
би требало могу многу одамна(бесконечно минато време) да согореле
т.е. топлотната смрт требала да се случи многу одамна. Но не е така,
Сонцето и уште милијарди други ѕвезди сеуште светат.
Без конкуренција, една од најпознатите и најприфатените теории за
настанокот на универзумот е теоријата Big Bang (Големата Експлозија)
Теоријата вели дека таа експлозија се случила пред 15-20 милијарди
години, иако е тоа пред огромно време, сепак е конечно.

Третата премиса е логичка импликација од првите две.

Kajgana Shop

На врв Bottom