Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Вака..
Се десило нешто што ги натерало луѓето да веруваат во тоа ГОСПОД.
Сигурно не се што е насочено во Библијата туку едно нешто.. Натака се се приказни.. Оформување на Света Книга. Не се Господови зборови нели.. Тоа е од тие апостолите или како и да е..
Можеби се појавил тој Исус што им зборел на луѓето дека е Божји син.. Ама држи тоа единствено поради тоа што луѓето мораат да имаат мотив, да веруваат во НЕШТО.. Не е битно што.. За да продолжат понатаму и да се надеваат на подобро утре, иначе сите ќе отстапуваа на првата пречка. Мора да има страв од нешто, задгробен живот можеби. Ете ако оваа денешна библија е првичната зашто никој не ја тргнал од пазарот книгата Пеколот на Алигиери? Зашто тогаш немало теории за пекол и рај.. Колку и да се коси таа со сегашната.. Немало поинаква нели? Се се варијанти и продолженија на почетна визија на човекот.
Како и да е.. Ти можеш да веруеш во некое цвеќе, ламба, кутија цигари.. Трескам глупости де.. Битно да се верува во нешто. Затоа и постојат различни верувања и сваќања. Иако повеќето се држат кон Библијата.. Затоа што НЕКОЈ рекол дека така треба. Ај заебете да не го тупам и ја ептен забегав..

Ама чоече.. И ја сум атеист но сепак мислам дека теорииве што ти се наведени НЕ ТИ ДРЖАТ ама баш ич.. Па ни мојве може не се нешто подобри, но не ги наведов како причини да се биде атеист туку лично мои сваќања.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ако веќе веруваме во нешто, ајде да веруваме во Сонцето. Го гледаме, чуствуваме, постои и тоа ни е изворот на живот. Најлогично е така. Едноставно не можам да верувам во нешто за кое немам докази дека воопшто постои. А Исус дека бил син бојжи тоа е лага. Во книгата “Кодот на Да Винчи“ се напишани сите докази за тоа.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
taka e samo vo pravoslavieto...popovite se zenat imaat deca i toa go pravat za pari....jas sum katolik i znam deka svestenicite se zakolnuvaat na celibat i se celosno posveteni na boga a ako sakaat da se zenat se otkazuvaat od svojata "rabota"
Nema potreba da 'pagjash' na rekla-kazala prikazni, za bogatstvata so koi raspolaga sveshtenstvoto, so koi nekoi probuva da go opravda svojot ateizam. Vo ovoj moment 'katolichkite' sveshtenici se vo mnogu po nezavidna polozba od taa na 'pravoslavnite', koga se vo prashanje grevovite za koi poedinci od nivnite redovi se odgovorni.

Ако веќе веруваме во нешто, ајде да веруваме во Сонцето. Го гледаме, чуствуваме, постои и тоа ни е изворот на живот. Најлогично е така. Едноставно не можам да верувам во нешто за кое немам докази дека воопшто постои. А Исус дека бил син бојжи тоа е лага. Во книгата “Кодот на Да Винчи“ се напишани сите докази за тоа.
Inaku, Shorty, ne znam kolku si zapoznaen so faktot deka lugjeto vo odreden period veruvale vo sonceto. Za da mozesh da ja kritikuvash religijata, ne samo ti tuku i nekoi ostanati chlenovi, treba najprvo da ja prouchite i razberete. Zoshto, podednakvo losho e nekoj da ve tera da veruvate protiv svoja volja kolku shto e losho nekoj da ve tera da ne veruvate na osnova na nekoi lichno gledishta.
Slobodata na izborot e osnova, i na religijata i na ateizmot, pa od tuka bilo kakov nametnat stav moze da bide samo kontra-produktiven.
I te molam poshtedi gi chlenovite od 'Kodot na DaVinchi'.:wink:

Член од
16 октомври 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
Не е гордост да си Атеист му кажа Хуманист на Фаталист.Ниедна вера не го тера Човекот да верува во неа изборот е лично твој а по пат патем колку да се знае и Атеизмот е вид на религија.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
a od kaj znaes deka ne sum go osetila gladot i studot na moja koza?od kaj znes deka moite roditeli nemale pari leb da kupat?:lud:i ne sum ja zagubila verbata vo boga!:nenene:vsusnost sekoj den sum svedok na negovite cuda i sekoj den veruvam se poveke i poveke.....ne vikam deka do krajot na zivotot ke veruvam,rabotite se menuvaat i mozebi eden den ke ja zagubav verbata vo gospod,ama sega za sega....so ovoj poamet VERUVAM
Многу битен елемент во излагањето на госпогата."со овој памет"...По логика би следувало прашањето,со кој памет,ама не сакам да навредувам сега,и да ја претворам дебатава во нешто лично,што ми се случува секогаш кога сакам да му докажам на некој "испран",дека животот е негов и дека некој одозгора не одлучува за неговите потези,така да неможе да бара оправдание оттаму.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Poor Knight знам дека порано верувале во сонцето во дождот и така натаму. Тоа ми беше само дадено како пример. Јас никого не терам да биде атеист. Само си ги бранам моите ставови. А зашто да ве поштедам од Кодот на Да Винчи? Се плашиш од нешто? Или во која смисла го мислеше тоа (=

Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Треба после 2007 години само едно да ви биди јасно дека се на овај свет е природа и нема ништо друго освен природа. Барем до сега не се појавило нешто над природно. И една книга да му пркоси на цела наука и да ме убедва дека се случвале некакви чуда, а користејќи ја неа зад кулисно масовно да се кради сиромашниот народ јас како Македонец и националист не мо~ам да прифатам.

Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Tvoite predci, mozebi ne nacionalisti, no sigurno patrioti - mozele.
Од кај знајш ти бе брат толку за предците мој? Да не сме роднини нешто?
Знам јас шо се мачиш да кажиш ама покрај патриотите во Македонија имало националисти и пред и после пропагандите. Друг пат прочитај малку историја македонска пред да влезиш на форумот

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Од кај знајш ти бе брат толку за предците мој? Да не сме роднини нешто?
Знам јас шо се мачиш да кажиш ама покрај патриотите во Македонија имало националисти и пред и после пропагандите. Друг пат прочитај малку историја македонска пред да влезиш на форумот
Ochigledno ne znaesh shto se machev da kazam.:toe:

DZA

Член од
6 октомври 2007
Мислења
86
Поени од реакции
3
Dobro be luge citam i se cudam na razgovorive so se vodat vo temava,ama dobra tema stvarno.Prvo ne mi e uste tolku jasno kako ima luge so se palat na religija vo 21 vek, i da veruvas deka coekot e sozdaden od glina i deka gospod e tborec na se. Pa dobro be luge eve jas kako nevernik ce vi kazam ne 11 tuku 1000 pricini deka nema gospod ili raj ili pekol ili tamu kiznej so.Ama ako mozi prvin da mi kazi nekoj od vernicive so e gospod,kaj e,oti ne ni pomaga koga i samiot toj "ne stvoril",so e raj i kaj se najduva,ima pekol,angeli videl nekoj ili taka samo postojat,koj e Adam,koja e Eva ??????????????????

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Можеби има 11 причини да си атеист ако не ја знаеш верата. Па затоа ти предлагам (на сите атеисти де) да се поучиш малку подобро, па потоа ќе знаеш 1 000 000 причини да не си атеист.

Kajgana Shop

На врв Bottom