ДУША

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
нема средина,
науката се обидува да го објасни светот преку материјата
додека религијата се обидува да го објасни светот преку нешто нематеријално..
бирај сега ...
наука..материја антиматерија енергија(потенцијална и кинетичка)
или
религија ...све што неможеме да видиме опипаме почуствуваме , све што неможеме да сфатиме , све што е надвор од домен на нашите разбирања и се што е нематеријално...
и самоит знаеш каде и е местото на филозофијата, мислам дека добро го разбираш значењето на зборот..љубов кон науката или така нешто..
бирај ти каде ке се сместиш , каде ке ја ставиш својата верба ,
во науката или во религијата трето нема ,
во основа на природата не постои ништо што стои измегју,
посто само ,
да или не
позитивно или негативно
точно или неточно
Болдирано: Љубов кон мудроста, ако пробуваш да ме ограничиш на тие два одговора, нема да добиеш одговор, ако ти сам си се ограничил на тие два одговора мислам дека треба да престанеме со дискусијава бидејќи ќе ми биде многу тешко да разговарам со тебе. Едноставно не гледам така на работите и мислам дека ќе си спориме за темава без воопшто да дојдеме до есенцијалниот нејзин дел. Затоа ќе се повлечам од понатамошна дискусија на оваа тема со тебе! Без да се навредиш, тоа е само затоа што гледаме премногу различно на работите.

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
нема средина,
науката се обидува да го објасни светот преку материјата
додека религијата се обидува да го објасни светот преку нешто нематеријално..
бирај сега ...
наука..материја антиматерија енергија(потенцијална и кинетичка)
или
религија ...све што неможеме да видиме опипаме почуствуваме , све што неможеме да сфатиме , све што е надвор од домен на нашите разбирања и се што е нематеријално...
и самоит знаеш каде и е местото на филозофијата, мислам дека добро го разбираш значењето на зборот..љубов кон науката или така нешто..
бирај ти каде ке се сместиш , каде ке ја ставиш својата верба ,
во науката или во религијата трето нема ,
во основа на природата не постои ништо што стои измегју,
посто само ,
да или не
позитивно или негативно
точно или неточно
Види ја темата за 11 причини... Науката и религијата не се исклучуваат меѓусебно. Има милион примери за научници што се големи верници. ;)

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
како сакаш , јас само мислам дека за да некое прашање се одговори темелно, дека треба да се иде до неговите почетоци.
а бидејки не се согласувеме за некои основни работи ,
јас само се обидувам да се дефинирам а не да се ограничам па ти ако ами мислиш дека тоа е ограничување ке си остане само твое мислење,
јас си сакам да си знам што сакам и зашто го сакам тоа нешто во животот мој. и нешто што најмногу мразам е да бидам неодреден

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Види ја темата за 11 причини... Науката и религијата не се исклучуваат меѓусебно. Има милион примери за научници што се големи верници. ;)
Предавници ,
како што реков ,нема средина,
има само еден одговор за сите прашања , а трката да се пронајде е отпочната одамна.
едните одговорот го гледаат во бог, а другите во наукта...средина нема ,

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Не знам уствари како ми реплицираше на постот... Како го објаснуваш тоа што научници се во исто време големи верници? Еве Ајнштајн како пример да го спомнам. Он има огромен придонес за науката ама сепак е верник.

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
како сакаш , јас само мислам дека за да некое прашање се одговори темелно, дека треба да се иде до неговите почетоци.
а бидејки не се согласувеме за некои основни работи ,
јас само се обидувам да се дефинирам а не да се ограничам па ти ако ами мислиш дека тоа е ограничување ке си остане само твое мислење,
јас си сакам да си знам што сакам и зашто го сакам тоа нешто во животот мој. и нешто што најмногу мразам е да бидам неодреден
Бато побарај дефиниција за Дефиниција и ќе видиш дека за да дефинираш нешто треба да го ставиш во одредени рамки, што би значело да го ограничиш.
Јас не реков дека сум неодреден, ама бидејќи ми даваш само две солуции (за што јас и ти замерив дека се ограничуваш) не се одлучувам за ниедна од нив. Ако решиш да си ги прошириш хоризонтите можеме да разговараме, но без ограничувања на две линии.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
еве зашто така избираат,
коа ке навлезат у тоа науката, и коа ке видат колку дупки има , и колку прашања остануваат без одговор,
а нивната жед за тие одговори е проголема, а времето да се одговорат тие прашање е кратко, и тогаш ги мава на психа..помислата а што ако сум згрешил...и на крај гледаат дека ако се покајат и одлучат да веруваат во бог дека нема ништо да изгубат,дека може само да заработат бенефиции за да идат у рајот...педеришта, предавници..

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
еве зашто така избираат,
коа ке навлезат у тоа науката, и коа ке видат колку дупки има , и колку прашања остануваат без одговор,
а нивната жед за тие одговори е проголема, а времето да се одговорат тие прашање е кратко, и тогаш ги мава на психа..помислата а што ако сум згрешил...и на крај гледаат дека ако се покајат и одлучат да веруваат во бог дека нема ништо да изгубат,дека може само да заработат бенефиции за да идат у рајот...педеришта, предавници..

Леле, леле, какви муаебти човече, мешање на поими во бесконечност.
Како прво, со самото создавање на човекот, се создала филозофијата, со прашањата: Кој сум јас? Што е овој свет? Наукта понатаму почнала да се развива + не можеш да ги органичиш со таква нелогична тематика науката и религијата. Науката си е наука бе брат, а религијата си е религија. Има многу научници кои се религиозни. Се гледа дека нешто си прочитал, или си слушнал, ама некако многу ти е измешано, па мешаш баби и жаби, и си ставаш некоја бесмислена граница на твоите матни сфаќања. Сори, ама смешен ми е муабетов што го куцаш...

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
imam edno prashanje:
koja e celta na postoenje na Naukata a koja na Religijata?

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
imam edno prashanje:
koja e celta na postoenje na Naukata a koja na Religijata?
најкратко и најасно:

Науката, за да се сфати што е можно во поголема смисла светот во кој што постоиме, и да се олесни животот, поточно кажано да се забрза ритамот на пулсирање на животот (објективно)
Религијата, за да се избегне човековата неспособност и ограниченост во борба со смртта, да се наметнат некои верувања, кои ќе им го ублажат на луѓето комплексот од смртта!
А ако успееш да погледнеш подлабоко низ призмата на оваа проклета вистина, ќе сфатиш дека и двете (науката и религија), покрај предметот на нивното изучување, постојат и поради интерес, или поточно кажано поради пари

Благодарам!

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Spored mene Dusata ne postoi, i mislam deka seto toa e proizlezeno od religiite.
p.s. Vie pogore, so goleeemite posta ne me napagajte samo kratko i jasno si napisav so mislam:kesa::icon_lol:

Член од
16 август 2007
Мислења
38
Поени од реакции
0
Decki, Imperatorot e vo pravo, a se slagam i so Martin...
Dusa e: idealisticka kategorija, sustinski sostaven del od covekot, vdahnat od boga, sto e smesno...
A, po napredokot na naukata (osobeno biologijata:)):
poetska figura za covekovata svest, a taa e cist proizvod na mozokot, koj e ednostavno materija.

Vi predlagam da procitate nesto od Foerbah...

S

Sweet666

Гостин
За мене душата претставува онаа енергија во нашето тело, која подоцна преминува во нешто друго. Не знам дали се реинкарнира, можеби само преминува во некоја друга енергија. Таа е тука во нас, а потоа не напушта. А за го имам ова мислење не ми треба ни вербата ни науката, можам и сама да го сфатам тоа.

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
Aj da se obidam da odgovoram... Dusata i den denes ne e celosno objasneta kako fenomen, ne e nitu potvrdeno, nitu negirano 100% nejzinoto postoenje.
E sega, znaci ova e moeto mislenje, koe e mislenje od eden laik, cii razmisluvanja na taa tema stasale do ovaa tocka ,znaci se ona sto ce kazam bi bile moi licni, na zdrav razum doneseni, razmisluvanja, koi se podlezni i na pobivanje, i na netocnost, kako i site drugi:
Znaci, nekoi od forumot rekoa deka dusata trae i posle samata smrt na covekot, a toa e dosta rasireno mislenje. E sega, moeto mislenje ce go doblizam i do nekoi naucni tezi, i do del od istocnata(posebno indiska) filozofija. Pa, veruvam deka site sme slusnale za nesto sto se vika kruzenje na energijata, evolucija i sindzir na ishrana. Vsushnost, zivotnite jadat rastenija, nie gi jadime i zivotnite i rastenijata, a nas ne' jadat crvi i drugi gadinki pod zemjata i\ili nad nea. Pa, taka, koga eden covek umre, negovata energija se transformira vo drug oblik, i prodlzuva da kruzi niz univerzumot. E sega, toa ce go povrzam so istonciot koncept za reinkarnacija. Jas licno odbivam da ja prifatam taa reinkarnacija na indijcite, vo toj nejzin ekspliciten oblik (na pr. koga umiras, vednas se preroduvas vo nesto drugo), no ako na nekoi nejzini aspekti gi nadovrzeme momentalnite naucni otkritija, rabotite se poklopuvaat.
2. Kon prasanjeto sto e dusata, epa tuka uste nemam oformeno celosen odgovor, ali sepak moite dosegasni pretpostavki se baziraat voglavno na moite poznavanja od psihologija, dosega taa mi ima dadeno najlogicni gledista. Tolku zasega od mene.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
За мене душата претставува онаа енергија во нашето тело, која подоцна преминува во нешто друго. Не знам дали се реинкарнира, можеби само преминува во некоја друга енергија. Таа е тука во нас, а потоа не напушта. А за го имам ова мислење не ми треба ни вербата ни науката, можам и сама да го сфатам тоа.
sakas da kazes . deka toa e nesto sto go custvuvas vo sebe???
i deka za toa sto go custvuvas nema potreba nekoj drug da ti go kazuva!?!?!
more , da porasnese izoliran od svetot na informaciite i da ne ti go kazese nekoj drug toa neznam ja toa ti kolku ke znese, sigurno nemase ni da se zaprasas a kamoli da najdes odgovor (duri i odgovorot ne e tvoja licna tvorba,samo si napravil kombinacija od veke postoecki filozofii)

Kajgana Shop

На врв Bottom