Раѓањето на Македонската Нација

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Za etnos nekoj drug neka ti odgovori.

Shopite ne se narod. Shopite mozhe da stanat narod ako imaat svoi obichai, istorija, tradicija, folklor i jazik koi gi izdvojuvaat od drugite okolu niv.

Ako Shopite ne se narod ne mozhe da bidat ni nacija.

Za Slovenite. Koi Sloveni? Vo Rusija, na Balkan, vo Polska, kade??? Ima golemi razliki.

Pretpostavuvam mislish na Makedonija pa taka i kje ti odgovoram.

Prvo postoi razlika vo mislenje i konflikt shto znachi zborot sloven. Dali e toa etnichka pripadnost ili samo jazichen poim.

Genetikata pokazhuva golemi razliki pomegju slovenskite narodi taka da ne mozhe da stane zbor za eden narod.

Vo Makedonija poznato e deka slovenite bile podeleni vo povekje pleminja. Nie ne znaeme dali tie pleminja imale ista kultura, isti obichai,ista tradicija ili ista istorija. Duri ne znaeme i dali doshle od isto mesto. Mozhebi se borele i pomegju sebe (shto e mnogu verojatno). So ogled na seto ova slovenite vo Makedonija nikako ne bi gi narekol narod tuku pleminja.

Slovenite kako posebna grupa se spomnuvaat naporedno so Makedoncite se do 12 vek koga ischeznuvaat kako posebna grupacija. Od toj moment stanuvaat (iako vekje ne postojat) sostaven del na makedonskiot narod. Istoto se sluchuva vo Grcija i Albanija.

Kako shto kazhav makedonskata nacija ja imalo pa se izgubila pa sega povtorno se ragja.

Za zaednicata Sing Sing nikogash ne sum slushnal i zatoa nema da komentiram.

Дали е етноним “ Шоп “ , дали Шопите се народ ?

Shopite ne se narod. Shopite mozhe da stanat narod ako imaat svoi obichai, istorija, tradicija, folklor i jazik koi gi izdvojuvaat od drugite okolu niv.

Ako Shopite ne se narod ne mozhe da bidat ni nacija.

Сметам дека Шоп е етноним , па ако Шоп е етноним тогаш Шопите се народ кој припага и е дел од словенските народи .

Ти не одговори дали “Шоп “ е етноним за да можеш покомотно да кажеш дека не се народ , во спротивно , ако има етноним , неможе да нема народ.

Шопите имаат посебен дијалект со свои специфики по кои се разликува од другите т.н. словенски дијалекти на Балканот .
Ова се нарекува “ШОПСКА НОСИЈА“:

200px-Shopska_nosiya.jpg

И се разликува од :

nosnja_sumadija_4.jpg

И од :
nikolabacevicnw1.gif

Што значи дека според дијалектот , според носијата и според местоположбата можеш да препознаеш “Шоп“, а тоа значи дека има свои белези, свои специфики, своја посебност.

Ти имаш погрешна представа за поимот “народ“ и со самото тоа грешиш во дефинирањето на нацијата.

Историјата покажала дека во определени временски периоди и под определени услови се создаваат народи и периоди и услови кога народите како заедница исчезнуваат, при што од таа супстанца се создаваат нови народи, нови заедници. Не дека античките Македонци или пак атичките Тракијци исчезнале, туку од нив се создале други етнички заедници , кои можеби носат и друго име.

“Словените“ во делото “О писменех“ се представени како народ, заедница која имала свој јазик и писмо, свои спецфики, но не и своја држава, своја географска и економска компактна целина, а тоа значи дека не биле нација. Во делото се говори за словените општо, без разлика на генетиката, генетика за која неможеш да знаеш каква била во тоа време.

Дали е етноним “ Шоп “ , дали Шопите се народ ?

Сметам дека Шоп е етноним , па ако Шоп е етноним тогаш Шопите се народ кој припага и е дел од словенските народи .

Ти имаш погрешна представа за поимот “народ“ и со самото тоа грешиш во дефинирањето на нацијата.

Ete sega nauchiv neshto novo, Shopite se narod. Ok. Svesni li se Shopite deka se narod? Imaat li tradicii, narodni pesni, kultura, razlichna od ostanatite?

Primenuvajkji ja tvojata gorna formula mislam deka "otkriv" ushte nekolku narodi.

Smetam deka Mijak e etnonim, pa ako Mijak e etnonim togash Mijacite se narod koj pripagja i e del od slovenskite narodi.

Smetam deka Dalmatinec e etnonim , pa ako Dalmatinec e etnonim togash Dalmatincite se narod koj pripagja i e del od slovenskite narodi.

Smetam deka Goranec e etnonim , pa ako Goranec e etnonim togash Gorancite se narod koj pripagja i e del od slovenskite narodi.

Mi se dopagja tvojata formula zatoa shto se pojavuvaat mnogu novi narodi. Ako ja primenime na cela Evropa ne ni ginat ushte 500-600 novi narodi. So eden zbor odlichna e :-)

“Словените“ во делото “О писменех“ се представени како народ, заедница која имала свој јазик и писмо, свои спецфики, но не и своја држава, своја географска и економска компактна целина, а тоа значи дека не биле нација. Во делото се говори за словените општо, без разлика на генетиката, генетика за која неможеш да знаеш каква била во тоа време.

Ne mozham da znam kakva bila vo toa vreme ama mozham da znam kakva e denes a denes slovenski geni imash 15% vo deneshnite Makedonci od koj eden genetski marker shiroko zastapen kaj Rusite, Ukraicite i Belorusite voopshto go nema kaj Makedoncite. Objasnuvanje na avtorite na studijata e deka imalo preselba od jug (od Balkanot) kon sever a nikako obratno.

Za "O pismeneh". Ich ne me interesira kako slovenite bile pretstaveni vo edno delo. Mene me interesira globalna slika za tie vreminja koja ja gradam vrz baza na povekje dokumenti i toa od povekje avtori, romejski, bugarski, slovenski, srpski itn.

Vrz baza na taa opshta slika slovenite bile pleminja! Samo toa e 100% sigurno a se drugo e shpekulacija. Od kaj znaeme deka na avtorot na "O pismeneh" mozheme 100% da mu veruvame. Posle 1000 godini nekoj istoto mozhe da go tvrdi za Srbite i Hrvatite koi se 2 sosema razlichni narodi.

Nema nikakvi dokazi deka slovenskite pleminja poteknuvaat od ista teritorija pa spored toa ne mozhe sigurno da se kazhe deka bile eden ist narod.

Se ostanato e shpekulacija.

Шопите не се народ, а бугарска етнографска група. Шопите се дел од бугарскиот народ. Ако речеш на еден шоп дека припага на посебен словенски народ, ке ти се смее многу. И ако во Италија, Франција, Шпанија, Германија има илјади и илјади етнографски региони и групи, никој не зборува за илјади и илјади народи. Нема народи "брсјаци", "мијаци", "торбеши", туку етнографски групи.

Да бе..И Двајт Ајзенхауер е бугар...право име му е Даит Асен Кауров...

Шопите не се народ, а бугарска етнографска група. Шопите се дел од бугарскиот народ. Ако речеш на еден шоп дека припага на посебен словенски народ, ке ти се смее многу. И ако во Италија, Франција, Шпанија, Германија има илјади и илјади етнографски региони и групи, никој не зборува за илјади и илјади народи. Нема народи "брсјаци", "мијаци", "торбеши", туку етнографски групи.

Шопите неможе да бидат група, туку дел од заедница - група. Не кажав дека Шопите припаѓаат на одделен словенски народ, они имаат посебности и се дел од словенскиот народ.

Етно-с (гр. Etnos племе, народ од народот)

Графија (грч. grapho пишувам, опишувам ) завршен збор во сложен збор, значи: опис, опишување, наука (н.п.р. географија, биографија, етнографија итн.).

Па така според тебе излегува дека Шопите не се народ тука етнос , дел од бугарската “етнографска група“ на која и припагаат и Татарите , Гагаузите ......

Можеби и ќе се смејат Шопите кога би им се објаснило што се и каде припагаат, незнам. Тоа за смеењето е сепак шпекулација.

Ete sega nauchiv neshto novo, Shopite se narod. Ok. Svesni li se Shopite deka se narod? Imaat li tradicii, narodni pesni, kultura, razlichna od ostanatite?

Primenuvajkji ja tvojata gorna formula mislam deka "otkriv" ushte nekolku narodi.

Smetam deka Mijak e etnonim, pa ako Mijak e etnonim togash Mijacite se narod koj pripagja i e del od slovenskite narodi.

Smetam deka Dalmatinec e etnonim , pa ako Dalmatinec e etnonim togash Dalmatincite se narod koj pripagja i e del od slovenskite narodi.

Smetam deka Goranec e etnonim , pa ako Goranec e etnonim togash Gorancite se narod koj pripagja i e del od slovenskite narodi.

Mi se dopagja tvojata formula zatoa shto se pojavuvaat mnogu novi narodi. Ako ja primenime na cela Evropa ne ni ginat ushte 500-600 novi narodi. So eden zbor odlichna e :-)

Ne mozham da znam kakva bila vo toa vreme ama mozham da znam kakva e denes a denes slovenski geni imash 15% vo deneshnite Makedonci od koj eden genetski marker shiroko zastapen kaj Rusite, Ukraicite i Belorusite voopshto go nema kaj Makedoncite. Objasnuvanje na avtorite na studijata e deka imalo preselba od jug (od Balkanot) kon sever a nikako obratno.

Za "O pismeneh". Ich ne me interesira kako slovenite bile pretstaveni vo edno delo. Mene me interesira globalna slika za tie vreminja koja ja gradam vrz baza na povekje dokumenti i toa od povekje avtori, romejski, bugarski, slovenski, srpski itn.

Vrz baza na taa opshta slika slovenite bile pleminja! Samo toa e 100% sigurno a se drugo e shpekulacija. Od kaj znaeme deka na avtorot na "O pismeneh" mozheme 100% da mu veruvame. Posle 1000 godini nekoj istoto mozhe da go tvrdi za Srbite i Hrvatite koi se 2 sosema razlichni narodi.

Nema nikakvi dokazi deka slovenskite pleminja poteknuvaat od ista teritorija pa spored toa ne mozhe sigurno da se kazhe deka bile eden ist narod.

Препоставувам дека ти би умеел да разликуваш Шоп од Далматинец , иако според тебе немаат различна историја , немаат специфики во јазикот , носијата , обичаите , религијата ... ( Иако не ги сметам Далмантинците како народ и сметам дека “Далматинец“ е геогравски опис . )

Со “ мојата “ теорија може да се објасни зашто Татарите не се појавуваат како народ во 4 век пред нашата ера , зашто ги нема во 7 век , зашто никаде не се спомнуваат во 11 век и.т.н. Ги немало ни Куманите , Турците , Чувашите , Гагаузите , во 7 век , а тоа значи дека они се создават како етнички заедници подоцна и од одредена етноматерија , која денес науката ја именува како Турански.
Нема ни Мијаци , Шопи , ... во 7 век , нема во во 15 век ..... а ти сега спориш од што тој е создаден , од која етноматерија . Ташковски излегува со теза дека тоа е словенски народ , барем дека основата му е словенска . Оспори го !

....

Можеби е лично прашање , но дали ти имаш за себе направено ДНК , дали ти лично знаеш чиви гени носиш ?

Етно-с ( гр. Etnos племе , народ од народот )

Графија (грч. grapho пишувам, опишувам ) завршен збор во сложен збор , значи: опис, опишување, наука (н.п.р. географија, биографија, етнографија итн.).

Па така според тебе излегува дека Шопите не се народ тука етнос...

Етнографска група
от Уикипедија, свободната енциклопедија

Етнографска група е понјатие от народната култура обозначавашто част от даден народ, обикновено локализирана в нјакој регион от територијата му, притежавашта особености на диалекта и културата(облекло, психически черти, храна, обичај и тн.), например шопите в Средна Западна Б'лгарија, рупците в Тракија и Странджанско.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Етнографска_група

Па оно се разбира дека шопите имаат посебни "особености на диалекта и културата(облекло, психически черти, храна, обичај и тн.)". Инаку немаше да им викаме "дрвени шопи" :)))

И уште нешто - нема "словенски народ".Како нема и латински народ. Има словенски народи! И бугарскиот народ е еден од тех. А шопите се дел од бугарскиот народ.

Лингвистички разлики , “заедница“ и “група“.

Шопите се дел од македонкиот и српскиот етникум, они се одличен пример како згаснуваат, се растураат етничките заедници, во слушајот Шопите.

Со “ мојата “ теорија може да се објасни зашто Татарите не се појавуваат како народ во 4 век пред нашата ера , зашто ги нема во 7 век , зашто никаде не се спомнуваат во 11 век и.т.н. Ги немало ни Куманите , Турците , Чувашите , Гагаузите , во 7 век , а тоа значи дека они се создават како етнички заедници подоцна и од одредена етноматерија , која денес науката ја именува како Турански.
Нема ни Мијаци , Шопи , ... во 7 век , нема во во 15 век ..... а ти сега спориш од што тој е создаден , од која етноматерија . Ташковски излегува со теза дека тоа е словенски народ , барем дека основата му е словенска . Оспори го !

Jas voopshto ne znam koja e tvojata teorija?!? Zoshto ne ja napishesh pa kje diskutirame po nea.

Prvo tvrdeshe deka shopite se narod a sega velish nema ni Mijaci ni Shopi ni vo 7 ni vo 15 vek??? Pa zashto togash ne ni ja kazhesh etnogenezata na shopskiot narod?

So kakva teza izleguva Tashkovski ne e moj domen na diskusija, za toa ne ni razgovaravme i sekako nemam namera bilo kogo da osporuvam.

Ne sum napravil moi genetski ispituvanja no koga kje mozham kje napravam. No toa nema ni za jota da gi smeni moite ubeduvanja steknati vrz baza na dokumenti i razmisluvanje.

Da se vratam na prvata misla. Definiraj shto e za tebe narod a shto nacija pa togash mozhe da diskutirame ponatamu.

Jas voopshto ne znam koja e tvojata teorija?!? Zoshto ne ja napishesh pa kje diskutirame po nea.

Prvo tvrdeshe deka shopite se narod a sega velish nema ni Mijaci ni Shopi ni vo 7 ni vo 15 vek??? Pa zashto togash ne ni ja kazhesh etnogenezata na shopskiot narod?

So kakva teza izleguva Tashkovski ne e moj domen na diskusija, za toa ne ni razgovaravme i sekako nemam namera bilo kogo da osporuvam.

Ne sum napravil moi genetski ispituvanja no koga kje mozham kje napravam. No toa nema ni za jota da gi smeni moite ubeduvanja steknati vrz baza na dokumenti i razmisluvanje.

Da se vratam na prvata misla. Definiraj shto e za tebe narod a shto nacija pa togash mozhe da diskutirame ponatamu.

Прво , не ме читаш внимателно , второ го оспоруваш Ташковски без да го прочиташ , трето и најважно , ми ја нудиш генетиката како наверодостон аргумент , како единствен доказ ,иако ти немаш за себе направено испитување . Но што е најстрашно , твдиш дека без разлика на генетските резултати ти сепак ќе се придржуваш кон твоите убедувања и “ документи “ Па зар има поголем документ за тебе од тој што ќе го добиеш од лабараторија ? Јас мсиалм дека нема .

Покажи малку повеќе респект кон книгата и читај ја .

Тука е интересно да се забележи вокабуларот кој се користи и македонското етичко сознание во границите на бугаркста држава .
Баш за Костурско не сум сигурен дали е било дел од Бугарската држава во периодот 1941 -1944 г. Поскоро - не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom