Раѓањето на Македонската Нација

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
Книга која ја препорачувам , браво за творецот на страната :
http://macedonian.atspace.com/knigi/dt_rmn.htm

scan0000.jpg

scan0001.jpg

Од малкуте што прочитав на сликата којашто си ја приложил, јас оваа книга ја сметам за пропагандна. Тука читам за некакви си македонски Словени, а не за Македонци. Подобро е да ја сокриеш оваа книга додека не им паднала во рацете на некои Грци, оти после ни нема спас. Таа само ја потврдува желбата на Грците за преименување на Р. Македонија во Славомакедонија, а Македонците - Славомакедонци.

Тоа ти се вика "Со свој камен по своја глава!".

Ти сакаш да ја сокриеш книгата за да имаш аргументи пред Грците , затоа што ти е важно нивното мислење ?

Ти пријател имаш проблем, но верувај, не е тоа книгата.

Дали може на глас да читам , да ме слушнат Грците ?

Chitaj, no koja e poentata na temava? Dali ja zastapuvash tezata na Tashkovski? Koja e taa teza? Mene mi deluva knigava neshto kako knigata na Vanja Hadziev koj umre pred da ja zavrshi, so mnogu defanzivnost vo obid da se "objasnuva" a propos sosedite, namesto da go kazhuva svoeto.

Ajde chekame pokonstruktiven pristap, vo sprotivnost kje ja brisham.

Поентата на темата е книгата на Ташковски за создавање на македонската нација , нешто што може да биде одличен пример за грешката во македонската историографија , или пак објективноста и научниот приод во македонската историографија . Сепак тоа е книга , ќе избришеш книга .......

Ти решаваш .

Од малкуте што прочитав на сликата којашто си ја приложил, јас оваа книга ја сметам за пропагандна. Тука читам за некакви си македонски Словени, а не за Македонци. Подобро е да ја сокриеш оваа книга додека не им паднала во рацете на некои Грци, оти после ни нема спас. Таа само ја потврдува желбата на Грците за преименување на Р. Македонија во Славомакедонија, а Македонците - Славомакедонци.

Тоа ти се вика "Со свој камен по своја глава!".

Дали тоа значи дека доколку би можел ти би го сокрил “ О писменех “ само затоа што во него пишува за “ словенски просветители “ , “ словенски букви “ ?

Јас и разбирам друг да брише книги на македонски автори , но не разбирам Македонци тоа да го прават на самите себе си .

Пишува и за Словенски народ....Ама суштинско нешто е што тој словенски народ, бил на балканот т.е. Македонија од непамтивек, уште пред да дојдат Етиопските хорди на исток...А не дека дошле од некои задкарпатски полиња...

Пишува и за Словенски народ....Ама суштинско нешто е што тој словенски народ, бил на балканот т.е. Македонија од непамтивек, уште пред да дојдат Етиопските хорди на исток...А не дека дошле од некои задкарпатски полиња...

Mozhebi ama tuka imame golem problem so poimite.

Koga na stranec mu kazhuvash zbor Sloven na nego toa mu asocira na Sloveni od 6 vek a ne na Makedonci od 1 vek ne.

Vtoro. Makedoncite (Trakijcite, Ilirite, Frigijci, Brigi itn) nikogash vo istorijata sebe si ne se imenuvale kako Sloveni taka shto i tuka nastanuva zabuna ako se insistira deka Slovenite bile na Balkan i pred 6 vek. Tuka imame problem so znachenje na zborot Sloven.

Vo delata na povekje stranski patepisci kako zhiteli na Makedonija vo 10 i 11 vek se spomnuvaat Sloveni no i Makedonci shto znachi deka seushte nema kompletno meshanje pomegju niv. Sega stranec koj gi videl tie dokumenti kje bide totalno zbunet koga kje prochita termin kako slovenite bile od pamtivek vo MK, pa ushte kje chue Makedoncite bile sloveni od antichko vreme i ushte koga kje gi vidi terminite koko makedonski sloveni (za nas) rabotata stanuva kako Grci da ja izmislile.

Mene licno mi se "temni" koga kje vidam izraz kako makedonski Sloveni zatoa sho imam vpechatok deka se odnesuva za tugj narod so koj nemam nishto. Nikogash ne sum se chustvuval sloven i ne gledam zashto da se identifiviram so edno malcinstvo koe ushte pred 700 godini e asimilirano i pretopeno vo mnozinskoto i kulturno pojako makedonsko naselenie.

Poznato ni e od antichkata literatura deka patriotizmot kaj Makedoncite bil na osobeno visoko nivo, ama sekade se zboruva za makedonski patriotizam a ne slovenski.

Genetikata i onaka ne ja interesira naseto mislenje tuku si gi kazuva faktite, onakvi kakvi shto se.

ps. Ova ne beshe replika za Trnot tuku samo pottik da go posocham problemot so poimite.

А генетиката кажува нешто сосема друго од она што се нарекува „голема преселба на словените“....Ама кога се исфрлија тие резултати, не им одеше во прилог на етиопјаните и ги отфрлија како пропаганда, а не вистина што и е...Проблемот е тоа што успеаја да вродат несогласност меѓу Македонските премиња...

И што ако модераторот не се согласува со тебе , дали и тебе треба да те избрише ? Или тоа твое толкување за словените е дозволенo да го знаат Грците ?

scan0003.jpg

вреди да се прочита ......

И што ако модераторот не се согласува со тебе , дали и тебе треба да те избрише ? Или тоа твое толкување за словените е дозволена да го знаат Грците ? вреди да се прочита ......

Јас досега моите тврдења сум ги елаборирал милијарда и еден пат, скоро секој нафорумот ги знае моите ставови...Ти постираш книга и викаш да ја прочитаме без да објасниш на што целиш со тоа и кои се твоите тези во врска со Македонците...Дали е така поради тоа што немаш аргументи или?

Demkesh, koga kje vidam izraz makedonski sloveni mi se grozi a kako shto gledam ni drugite shto se javija ne bea voodusheveni.

Knigata e otrov i totalno pogreshna, dovolno e uvodot da go prochitash. Takva kniga izdadena vo najdobrite denovi na YU-Slavopropagandata treba ili da se unishti ili da se stavi vo bunker da sluzhi kako primer za perenje mozok na cel eden narod.

E sega koja ti e namerata so knigata, sakash da debatirash ili shto???

Јас досега моите тврдења сум ги елаборирал милијарда и еден пат, скоро секој нафорумот ги знае моите ставови...Ти постираш книга и викаш да ја прочитаме без да објасниш на што целиш со тоа и кои се твоите тези во врска со Македонците...Дали е така поради тоа што немаш аргументи или?

Како што прочитав

Регистриран: May 2005
Години: 4
Мислења: 3,182

Ти со твоите ставову опстојуваш подолго време , значи мора да ја говориш историската вистина штом толку долго опстојуваш на овој форум и што милијарда и еден пат се исто елаборираш.

Јас само пастирав книга со која не се согласуваш и во истиот момент добив закана дека темата ќе ја избришат. Можеби и имам аргументи но премногу сум зафатен во објаснувањето дека е злочин да се избрише книга , поинаков став , поинакво мислење .......... па малку и се уморив од тоа.

Незнам , можеби некој и ќе ја прочита и ќе се спори за ставовите во книгата а не за мене и слободата на мислата .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom