Потурчување

Член од
1 август 2006
Мислења
91
Поени од реакции
1
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ, СЛОБОДА ИЛИ СМРТ!

Што не ти е јасно ДРКАЏИЈО коњолупска... ај мавни се ти се плукнам на тоа шопот без корен.

Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
Зашто таков однос кон човекот? Искористете ја можноста да му докажете дека е во заблуда, искористете го да ја преиспитате вашата вистина. Зарем се плашите од него?

Член од
1 август 2006
Мислења
91
Поени од реакции
1
Еј не филизофирај.. тука има документи во оригинал тескови во оригинал, ЧУДА и врагови. Само на слепец што можеш да му покажеш. Под автоматизам (ко што би рекле контињата дефаулт) чим некој спомне гоце и јане биле су бгари. ОДМА ТРЕБА КУРШУМ СРЕД РОГОВИ.

Член од
22 јуни 2007
Мислења
70
Поени од реакции
0
Jane Goce i dame se vrtat v grobovete.Te ne biha si smenile imenata i azbukata.Sram i pozor

Член од
1 август 2006
Мислења
91
Поени од реакции
1
Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
Еј не филизофирај.. тука има документи во оригинал тескови во оригинал.. ЧУДА и врагови ...
Само на слепец што можеш да му покажеш.. Под автоматизам(ко што би рекле контињата дефаулт) чим некој спомне гоце и јане биле су бгари..ОДМА ТРЕБА КУРШУМ СРЕД РОГОВИ
Како што гледаш, бугарската пропаганда огромни пари фрла за да ја промовираат нивнатa верзија на историјата, ти тоа можеш да го чиниш безплатно.

Бугарот сам ти доаѓа, во скут ти е, искористи го тој момент.

Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
Ti si vdel li be srednovekovno MAKEDONSKI

Ај ова прочитај коњолубе
http://www.soros.org.mk/archive/G02/images/Sg0702.gif
http://www.soros.org.mk/archive/G02/images/SG0701.JPG

Ние имаме право да менуваме што сакаме. ЗАТОА ШТО ЈА ИЗМИСЛИВМЕ
АЛОООООО
Абе може и вака :

Начертанија кириллических букв, вычеркнутых из азбуки рукој Петра I.
1710 год.

И така дознаваме дека Гоце и Јане користејки ја буквата “ј“ всушност користеле руска азбука . Тоа што Бугарите ја препишале од русите не ја чини бугарска!

Бугари

Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
Турците како дел од Туранскиот ( Тјуранскиот ) народ од Азија , на кои му припагале и Бугарите , само ја продолжиле асимилацијата која се случувала на Балканот .
Проф.д-р Божидар ДИМИТРОВ
“...Според широко утв'рдена у с'временниците ни представа нашите древни предци, наричани в науката праб'лгари, са чергарски народ от тјуркски произход.....“

http://bg.wikipedia.org/wiki/Тјуркски_народи

Не може лесно да се прокара точна линија между различните тјуркски народи. Следва неизчерпателен спис'к на главните групи:

.......
....
..
.
татари (казански татари) (между татарите и башкирите има разлика само в диалекта)
туркмени
турци (виж с'што османски турци)
турски кип'рци
......
....
..
.

Потурчување или Туранизирање. Не ја гледам причината да си против потурчувањето а да се идентификуваш како побугарчен .
Во суштина тоа е иста работа, туранизирање.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
смешно

Абе може и вака :

Начертанија кириллических букв, вычеркнутых из азбуки рукој Петра I.
1710 год.

И така дознаваме дека Гоце и Јане користејки ја буквата “ј“ всушност користеле руска азбука . Тоа што Бугарите ја препишале од русите не ја чини бугарска .

Бугари
Ама русите сами го кажуват, дека од назе, Б'ЛГАРИТЕ су зели азбуката, дали знаш кој е првиот руски патриарх и дека му е гробот и от дека е отишал там. Като си толку голем зашто не идеш да скидаш ј-то от ЛУКОјЛ - па има го из цела РМ. И даи извор, дека бракјата и техните ученици на латиница су пишували. А сега излез на улиците во скопие и види колку реклами има на "македонска латиница"... Мали мајко јунашка многу е зле работата...

Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
Па и не мора се што ќе кажат Русите да е вистина , не се сите Бугари за да им веруваат безрезервно . Да , буквата “ј“ која е користена во Бугарија е руска буква , немало разлика помеѓу руската и тогашната “бугарската“ азбука , па така да може да се каже дека Гоце и Јане пишувале со руска азбука затоа што буквата “ј“ не е буква која ја содале Кирил и Методија , тоа не е буква од 9 век .

П.С. Бугарите со векови и векови се молат во црква во која е закопан српски крал , црквата населението си ја нарекло “св. Крал “ и се наоѓа во Софија , денешна “св. Недела“, преименувана за да се прикрие историјата .

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
Ехааа

Па да, да сме кажували дека св.краль стефан е бугарски крал, мале мајко необразована. Па знаш дека и св. сава е код нас сахранен. Ама црквата кажува дека повторното местене на гробове е лоша поличба, ако не е заради заплаха от уништиване. ама србите - дај та дај.
А виж зашто они светци су кај нас погребани и много добро схаранени и почетувани - ти кажи. Ако кај вас е било нешто - одмах ке биде македонец, нали т'ј. Ама толеранцијата е нешто което ти и неки други луге не знајат што е. Недеј да лупаш, многу ставаш смешен за сите форумджии а и дбри докази за Б'лгарија као толерантна и добра држава даваш, ке те банират ако наставиш. со здраве и немој тако....

а оно шо су дали бракјата е ГЛАГОЛИЦА, кирилицата е многу по-к'сно, читајте бре, мало читајте, J го знаем сите от дека е- КАРАДЖИЦА ли шо ли беше

Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
И днес те се пазјат благоговејно в софијската ц'рква Св. Неделја, д'лго време наричана от софијанци „Св. Крал“.
По стар обичај Софијската митрополија всјака година чествува паметта на св. крал Стефан Милутин на 30 октомври.

На 30октомври , дали може да ти честитам празник ?

Но незнаат дали првиот хан се викал Аспарух или Исперих , чудно .

ПОБЕДА КРАЛја МИЛУТИНА
НАД' ТАТАРИМА око год. 1274.

A

anaveno

Гостин
смешно е што ја започнал темата потурчување..
требало да биде ОДТУРЧУВАЊЕ...
дел од блгарите се ОТТУРЧИЛ и станале христијани...
и пишувале по "грецки"...
и се казвале за греци..
бидејќи многу љубеле "грецки" си го задржале и името на главниот град СОФИЈА...
кој пред тоа имал друго име..
жив доказ се Паисија..
Јуриј Венелин..
В. Априлов
.....
Шафариќ е најголем сведок...за истата таа нација во 1826 год. ЗНАEШЕ САМО ТОЛКУ ДЕКА НИВНИОТ ЈАЗИК Е ОД - "СРПСКО" НАРЕЧЈЕ и дека брои околу 600 000 души.

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
A be ne treba Safarik za da se uvidi deka tie samite sakaat da napravat sinteza megu Bugari i site ostanati. I koga se raboti za takva sinteza so Turcite, doagaat do vistinata za turanskoto im poteklo, ama ja negiraat:

Нај-характернијат пример е словото, произнесено от Пет'р Оджаков (1871 г.) в б'лгарското читалиште в Цариград:

"От туј сја види еште и нашето сродство с турците, дето освен че царскијат двор на великите султани сја сроднјавал с б'лгарскија двор, но и много паши сја оженвали за б'лгарки; много б'лгари са приемвали мохамеданство (сина на последнаго Шишмана 1394 при Никопол приел мохамеданство), и чрез тоз само п'т сми сја сроднили с днешнија владетелниј народ в Б'лгарија, т.е. турците, а не както искат да кажат нјакои, че б'лгарите биле един народ в VII столетие с татари, тјуркмени и турци."

A

anaveno

Гостин
A тек овој Д.ЈУРУКОВ - "Рамисленија врху производа на Блгарите", Софија 1926, 30.

проф.ИВАН ШИШМАНОВ и ЈОРДАН ИВАНОВ кои бараа историски докази за оваа ХИПОТЕЗА крај р.Волга и тамошниот град - урнатина Болгар и НЕ НАЈДОА НИКАКВИ ДОКАЗИ за оваа хипотеза,но најдоа една друга СТРАШНА ВИСТИНА - дека тамошните ВОЛГОГРАДСКИ ЦИГАНИ СЕ НАРЕКУВААТ - БУГАРИ.

Kajgana Shop

На врв Bottom