Jahia Kemal или SABA?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Кој размислува за приватно средно нека иде у Нова. Сестра ми таму учеше и стварно беше задоволна. Воопшто не е како Јахиа Кемал, учениците имаа многу интерактивни активности, драмски представи, спортски натпревари и наставата е квалитетна заедно со професорите.

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Зашто имав некои предрасуди за таа гимназија, мислам, си мислев дека е онака шминкерска, дека учат снобчиња, дека тежината на предметите е несериозна во однос на сите останати гимназии?:uvo:

Ако не е касно ќе ѕирнам и до таму, макар што програмата што ја видов на интернет не им е лоша.

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Искрено квалитетите што ги спомна т.е. бенефитите од тоа можеш да ги добиеш и без помош на средно...

знаење...имаш знаење за нет за тие што се жалат дека на нет има некредибилно знаење сега скоро сите универзитети ги отворија вратите и нудат бесплатни lectures.

Ако си за знаење немаш извинување да не го добиеш денес.
Иначе извинете модератори за ова офф топик :)

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Кај се наоѓа Нова бе?

Нема шанси таму да учам, чисто прашувам пошто една другарка моја таму учи :)

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Искрено квалитетите што ги спомна т.е. бенефитите од тоа можеш да ги добиеш и без помош на средно...

знаење...имаш знаење за нет за тие што се жалат дека на нет има некредибилно знаење сега скоро сите универзитети ги отворија вратите и нудат бесплатни lectures.

Ако си за знаење немаш извинување да не го добиеш денес.
Иначе извинете модератори за ова офф топик :)
И некој на 15 е доволно созреана личност за да знае што треба да учи и ке се одлучи да слуша предавање од MIT?

FromSunWithLove

dance or die
Член од
1 февруари 2007
Мислења
524
Поени од реакции
13
Имам другар што учи во Јахја. Сега е втора година. Колку што јас разбрав условите за учење се многу добри, часовите се одржуваат на англиски јазик, само на часот по македонски си зборуваат македонски, нормално. Во прва година имале многу часови по турски, не знам колку ми рече (едно 10 часа неделно турски, ако не и повеќе). Мене лично тоа што има настава на англиски јазик многу ми се допаѓа.
Лошо е тоа што е многу строго, во училиштето не смее да се дознае дека имаш дечко/девојка, ако дознаат ќе мора да раскинеш или следи бркање од училиштето. Како во затвор се, како што напиша некој погоре имаат околу училиштето 2 метра висока ограда, ако сакаш да бегаш мора да рипаш :)
нека не ти перат мозок тебе зашто ја учам таму забрането е да се лапаш дур си во школо :baeh:
а дека ке те суспендираат за тоа не ме смеј :kesa:

пс. ме мрзи да пишувам кој сака нешто повејќе да знае нека ми пиши пм ке му опишам се

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Кој размислува за приватно средно нека иде у Нова. Сестра ми таму учеше и стварно беше задоволна. Воопшто не е како Јахиа Кемал, учениците имаа многу интерактивни активности, драмски представи, спортски натпревари и наставата е квалитетна заедно со професорите.
Денес бев до Нова.
Системот е типично американски, со градации на нивоа на знаење на ученикот со што практично од успехот и склоностите на ученикот ќе зависи неговиот смер, бар така разбрав.
Малку не ме бендиса она регулар, бејзик, адвансд-поделба на нивоа, мислам за нас несекојдневно. А друго, од формуларот што го добив, видов дека цената е астрономска, мислам што е многуи многу е. 5000 евра за една школска година:kesa:

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Знае ли некој колку се плаќа во Јахиа Кемал а колку во Саба?

FromSunWithLove

dance or die
Член од
1 февруари 2007
Мислења
524
Поени од реакции
13
јахја кемал скопје
2500 евра школарина ( ако си без стипедија ) плус униформа + книги +500евра
и ти доаѓа дека 1 и 3 се по 3000 евра а 2-4 се по 2750

без интернат е ова

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
За САБА не знам а за Јаха Кемал ти е 2500 евра во Скопје(интернат 2000) а во Струга и Гостивар е по 2000 евра..

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Во САБА е 1 500 евра, барем тие зборат дека се најефтини заедно со уште едно Американско приватно средно школо.

D

Deleted member 12196

Гостин
Погледнете ги републичките натпревари по математика од минатите години, и тие ќе ви кажат се за Yahya. (Оваа година малку потфрлија.)

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Погледнете ги републичките натпревари по математика од минатите години, и тие ќе ви кажат се за Yahya. (Оваа година малку потфрлија.)
Па тоа им е фората и многу луѓе вклучувајќи те и тебе се палат на тоа. Им даваат стипендии на основци со успех ги спремаат за натпревари долго време...и некој кога ќе види ќе рече wow Јахта биле јаки...кога во реалност 2-5% од учениците се јаки и тоа тие кои ги примиле стипендииве а овие кои платиле повеќето се дупки. Мене ова ми прави перфектна смисла.

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Ме интересира, дали во Јахија Кемал наставата завршува со завршување на часот, ако ме разбирате, мислам, дали има домашни работи и учење дома?:pipi:

И дали пред полагање на приемните се вршат некои посебни подготовки на ученици, (освен оние примероци на тестови и задачи кои ги даваат во школото или она што може да се најде на интернет?):kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom