Уапсен генералот Методиј Стамболиски за проневера на 1,8 милиони евра

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Генералот Методиј Стамболиски, поранешен началник на генерал-штабот на АРМ денеска е уапсен од полицијата. Против него МВР поднело кривична пријава за финансиски малеверзации за време на неговото раководење со ГШ на АРМ. Според доказите кои ги има полицијата, Стамболиски во ноември 2001 година склучил договор со МЗТ за изработка на резервни делови за бугарските тенкови во сопственост на АРМ. Цената која ја договорил генералот била четири пати поголема од реалната цена на деловите со што тој државата ја оштетил за 1,8 милиони евра. Резервните делови пак, кои биле изработени, воопшто не ни биле вградени во тенковите.

N

n/a

Гостин
Hehehe...dobro e ... dobro e...
Go `nacnaa` vrvot na santata mraz...
Arno ama...santata mraz e 1/3 nad vodata...i otprilike 2/3 pod vodata...
Neznam kako i koga ke zavrsat ovie apsenja...nitu pak kakov efekt ke donesat...
mene drugo mi e vazno i me interesira:
Pa dobro be...drugari...sega jasno li vi e zoshto R.Makedonija kako drzava e siromashna?
Pa U.S.A da bese...so tolku mnogu lopovi u site sveri...ke ja bankrotiraa koske...ne pa edna mala,mila i ubava drzava...kako nashata R.Makedonija...
p.s. Sakame uste....Sakame uste....
alea-le...sakame uste....
alea ...site u kjorka...
:pos2: :pos2: :pos2:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Затоа Бучко ја киднал од државава,да се надеваме дека ќе се врати па да видиме зошто ги "стопи" тенковите откако предходно купи мењачи за нив?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Затоа Бучко ја киднал од државава,да се надеваме дека ќе се врати па да видиме зошто ги "стопи" тенковите откако предходно купи мењачи за нив?
Стварно, тука логично е да се постави прашањето - зошто милионски договори за набавка за резервни делови кога се знаеше дека ќе се оттарасуваме од тенковите?

N

n/a

Гостин
Стварно, тука логично е да се постави прашањето - зошто милионски договори за набавка за резервни делови кога се знаеше дека ќе се оттарасуваме од тенковите?
Hej...i ti si mi eden cuden covek...
Pa nie imame stil...kako taka???
Ako frlame u otpad...frlame T-72 ...
kako inace?
Posle sto nemalo pari za tutunot...:pos2:
a be neka citaat Lenka-Kosta Solev-Racin...
i neka ne laat mnogu...
da ne izedat i nekoj pendrek po gla`a...
A ABC...sto ke kazes?
`Prav` sum...neli?

N

n/a

Гостин
Sega...ke vi raskazam eden vic...
skros off topic...za omilenite na ABC evrei i arapot.
Idel nekoj arap po toa pustinjata...ozednel skros na skros...
i gleda edna prodavnica na sred pustinja...i eden evrej kako prodava masni (vratovrski)...
Dobar den...vika mr.Arap...voda imate li?
Voda nema...ima na 7km od tuka na jugozapad...ama ti...
kupi si edna masna.
Arapot:A be ti lud li si?Kakva masna kakvi bakraci?Voda mi treba...!
Evreinot ne odgovoril nisto...i posle 10 saati se pojavuva istiot arap....
skoro na cetiri...kako edvaj ide po toa pesokot...i vika:
Daj masna!
Evreinot go prasa:
A be neli ti kazav uste preeska da si kupis?Zasto se vrati nazad?
Arapot:A be da...se e taka kako sto kaza...i ima voda...ama brat ti ne mi dava da si kupam dur ne vidi deka imam masna!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Aбе не беа баш Т-72 ама арни си беа за одбрана на некоја од границите.Но главен проблем по мене беше што уништувањето на еден тенк го плативме по 5 000 евра,а доколку се продадеа за старо железо сега би заработиле по 10 000 евра.И после немало да се слика лидерот на протестантите-газди на отпади со Бранко во секоја прилика,а ваму извезува радиоактивен отпад.:)

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
За истото кривично дело во 2001 кривична пријава на Стамболиски му поднел и Љубе Бошковски но таа била одбиена

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
Da ne zaboravime samo kako se nabaveni tenkoveto i topoveto ..... Znaci, dolga prikazna e ovaa, ova bi bil samo pocetok na nejzinoto razvrzuvanje, ako voopsto se sluci nesto takvo ....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
He.he...komedija ziva SME !!!!
Ne oprava samo nekoj Petar Veliki so toa baltijata i dovolno trupci...:)!!!
No sapak e dobro...Gruevski izigruvajki petarda...veke go aktiviral toa P-to od Petar....da se nadevame deka znae nesto ruski...
Ne sum znael deka Bucko duvnal.....daleku ???....., inaku toa zelezarijata mu e najmaloto grevce...
Samo mislam deka toa ilirskiot sigurnosen ventil sega ke se aktivira i ke ja "relaksira" atmosferata :):)!!!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Mислиш Хазарскиот,оти секоја сличност на ѕвездата од знамето подолу е можеби случајна.:)

Attachments

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Методија Стамболиски, екс началникот на Генералштабот на АРМ, вчера попладне беше приведен и предаден на истражен судија до скопскиот Кривичен суд, под сомнение дека извршил проневера во службата. Покрај него под истото сомнение, според најавите, се очекуваше да бидат поднесени кривични пријави, а најверојатно и да бидат изнесени пред Истражен судија и Нелко Менковски, осудениот на четири години затвор, кој во моментов се наоѓа во притвор за аферата со шверцот на армиското оружје и Александар Ѓорчевски, двајцата високи функционери во одделот за логистика на Армијата.
Сите приведени, пред истражен судија ќе треба да дадат исказ под сомнение дека ја оштетиле државата за околу 2,5 милиони евра, во набавка на делови за репарација на тенкови Т-55.
Според информациите до кои стигна Вечер, армиски функионери ја злоупотребиле службената функција и потпишале штетен договор помеѓу АРМ и МЗТ Фоб за репарација на тешки оклопни борбени тенкови. Тие за завршените услуги на фабриката и исплатиле 150 милиони денари, а сето тоа можело да се заврши многу поевтино за само 37 милиони денари.

Имено, Од МВР соопштуваат дека тогашниот началник на Генералштабот на АРМ изготвил барање за набавка на резервни делови за тенковите, во вредност од околу 500 илјади евра, а потпишал договор со Фабриката Металски завод Тито, сектор СОП, во вредност од околу 2,5 милиони евра.
Според МВР, Стамболиски му наложил на началникот на оклопно - механизираната единица да изготви барање за набавка на резервни делови, иако тоа не било во негова надлежност, туку на началникот на Г4, и истото барање го потпишал.
МВР продолжува со истрага дали во овој случај има вмешаност и на други лица.
Во јули 2002 година, тогашниот министер за одбрана Владо Поповски, дал налог за утврдување на состојбата со примените резервни делови, при што, меѓу другото, е утврдено дека голем дел од набавените делови не се вградени во тенковите, туку се чувани во магацин, а плаќањето кон МЗТ е целосно извршено. Методија Стамболиски беше пензиониран во март 2004 година.
Инаку, против Владо Бучковски за истото дело беше покрената кривична пријава, која кон крајот на 2004 година беше повлечена.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па нормално дека ќе биде повлечена зошто тогашниот премиер сигурно немаше да си суди сам за арамилакот.:)

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Uste edna glupost na portokalovite...
Celata ujdurma bese za Hari da go fatat,ova preku kumasinot Vuica se obidoa nekako,ama ostana na nekako...
Tie dzandarite sto go vodat ova,2 i 2 ne znaat da vrzat,ne kamoli predmet da storat...
Kako bilo i ovoj priveden si dobiva 30 dena.
Ajde city,kaj si,udri edna anketa,kolku stana rejtingot.

T

The Blob

Гостин
Uste edna glupost na portokalovite...
Си мислев да ти реплицирам за да видам зошто мислиш дека е глупост. Ама, ти ги прочитав твоите поранешни постови на други теми...Што да ти речам.....фурај си дечко...и Господ да ти е на помош :tapp: :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom