Помош, шум на срце!

• Креатор на темата Креатор на темата For_My_Love_o-0
  • Време на започнување Време на започнување

For_My_Love_o-0

...Morsko Prase...
Член од
25 мај 2007
Мислења
80
Поени од реакции
0
Me interesira se za sum na srceto kolku e stetno kako se pojavuva od sto se lece i slicni raboti ajde site so znaete pisite mi treba itno ve molam......:toe:

proveri na temata dezurna ordinacija,tamu imase nesto za sum na srce,na strana 11 mislam deka bese

јас колку што знам не е дозволено да се спортува. Многумина уште во прва година кај мене во средно се отпишаа поради тоа.
Иначе имаше некои со ~врски~ што завршија четврта и сеуште се спортисти ама во лек.потврда им пише шум на срце.

Уживај брат јас го имам истиот "проблем" веќе 12-14 години па никому ништо.Не се плаши ама ич, мене ми рекоа не идај веќе ни на преглед

имаше една песна за ова, мсилам вака идеше каде ли шумат, шумитеее, шумитеее! :)

п.с. ноу хард филингс ама не е ништо страшно. Единствено можеби само пречка ке ти биде што нема да можеш да спортуваш.

Шум на срце може да ти се јави и ако си настинат, па ако си бил болен пред прегледот можно е и од тоа да е. Друго можно е после пубертет да се изгуби , а ако ти се точни годините тогаш имаш уште некоја година и после пак провери. Инаку ништо страшно.

Еве по втор пат:)

Нормалното срцево работење продизведува два звука ( систолен, кога срцето е стега и дијастолен звук, кога срцето се полни со крв по истиснувањето на крвта со систолата) и тоа се звуците од затварањето на срцевите залистоци. Срцевите шумови се абнормални звуци кои се создаваат со работењето на срцето, заради турбуленцијата на крвта во срцето или близу срцето, во големите крвни садови.

Срцевите шумови можат да бидат присутни од раѓање или да се развијат покасно во животот. Срцевиот шум не е болест за себе - но во одредени случаи шумот укажува на болест на срцето.

Најголем дел од срцевите шумови се безопасен наод и не бараат никакво лекување. Овие шумови се нарекуваат „невини“ шумови. Лице со невин шум има нормално срце. Овој тип на срцев шум е најчест кај бебињата и децата. Речиси половина од сите деца во одреден период имаат срцев шум и најголем дел од тие шумови се невини шумови.

Абнормален срцев шум е посериозна состојба. Кај деца, абнормален срцев шум обично е резултат на конгенитална, вродена срцева мана. Кај возрасни абнормалните срцеви шумови се обично здобиени болести на срцевите залистоци.

При лекарски преглед, со помош на стетоскоп докторот може да ги дијагностицира срцевите шумови и најчесто ќе бидат потребни додатни тестови за точна дијагноза на проблемот. Третманот, доколку е потребен, е секогаш насочен кон причината за појава на срцев шум.

Знаци и симптоми

Доколку се работи за невин срцев шум нема никакви симптоми и знаци на срцева болест.
Многу често и при постоење на абнормални срцеви шумови пациентот нема никакви симптоми. Следниве симптоми и знаци укажуваат на проблем со срцето:
  • Кожата е модра, особено на врвовите на прстите и усните
  • Појава на отоци
  • Недостаток на воздух, чувство на гушење
  • Зголемен црн дроб
  • Проширени вени на вратот
  • Слаб апетит и бавен раст (кај бебиња)
  • Нагло зголемување на телесната тежина (кај возрасни и деца)
  • Изразено потење при минимален напор или во мирување
  • Болка во градите
  • Вртоглавица
  • Слабост
  • Пристапи на губење свест
Причини

Постојат голем број на причини за појава на срцеви шумови.

Невини срцеви шумови
Невин срцев шум може да настане како последица на забрзување на протокот на крв низ срцето-како при зголемена физичка активност и покачена телесна температура.
Причини кои најчесто доведуваат до појава на невин срцев шум се:
  • Бременост
  • Покачена телесна температура
  • Анемија, при што нема доволно здрави еритроцити за да ја пренесат доволната количина крв до органите и ткивата.
  • Хипертироидизам, состојба при која тироидната жлезда произведува премногу тироидни хормони кои го зголемуваат метаболизмот, со што се забрзува протокот на крв низ телото
  • Физичка активност
Промените кај срцето кои се резултат на стареење или операција на срцето исто така можат да доведат до појава на невин срцев шум.
Со тек на време, невиниот срцев шум може да исчезне.

Абнормални срцеви шумови
Иако многу од срцевите шумови не се сериозни, некои укажуваат на срцева болест. Најчеста причина за абнормални срцеви шумови кај децата се вродените срцеви мани- од раѓање овие деца имаат структурни дефекти на срцето. Најчести вродени срцеви мани се:

Отвори во срцето.
Повеќе од половина од абнормалните срцеви шумови се резултат на абнормални отвори во ѕидот помеѓу преткоморите и коморите и абнормална поврзаност на големите крвни садови ( помеѓу аорта и горната шуплива вена најчесто) кои излегуваат од срцето.

Исто и ја имав (имам) шум на срце, многу се заморувам додека спортувам , ама не ме боли стојко . Еднаш спомнаа и за операција ама не!
Да не те плашам , додека трае пубертетот може да се има шум на срце, но најчесто после тоа се губи. Не е некој голем проблем освен таа слабост и задишувањето..мене не ми смета.
Поздрав!

Леле и јас имав и тогаш за мене беше крај на свет,не можев нагло да станам,да возам брзо точак,да се растрчам на физичко,еднаш ме стегаше околу 40 минути и ред други работи.Ми дадоа да пијам Бедоксин или Витамин Б6...Но со тек на време ми помина,ништо страшно.Милсам дека многу луѓе имаат само се срамат да кажат.Кога кажав дека имам,сите се отворија...поз

Fala na site so se potrudivte da kazete i da pomognete po nesto pozdrav na site!

...Леле и јас имав и тогаш за мене беше крај на свет,не можев нагло да станам...

Дали кога стануваше нагло ти се стемнуваше пред очи и губеше рамнотежа , или ?:nesum:

had it, still have it. И мака немам.
Како мал добив невин шум, од некое си воспаление на плуча, што ти знам. Го изгубив скоро во целост после пубертет, а денес го имам многу малце само во седечка положба.
Станувањето нагло и притоа затемнувањето и губење рамнотежа е последица на бавно прилагодување на притисокот од старите никакви потреби за лежење (читај низок притисок) кон новите зголемени потреби на мускулите при стоење(читај повисок притисок). Притоа мозокот губи крв и затоа shit happen.

Да да,само што ќе станев ќе ми се стенмеше,губев рамнотежа и одма ќе седнев.Ми требаше одреден преиод да се вратам во нормала.Фала богу помина тоа :helou:

Ej i mene otsekogash mi se slucuvalo koga ke sedam povekje vreme pred televizor na primer, i koga kje stanam naednash da mi se stemni pred oci... Dali toa znachi deka imam srcev shum ?
Izvinete sho pisam so latinica, ama poshto sum vo hrvatska nema tuka mk poddrshka...

Ej i mene otsekogash mi se slucuvalo koga ke sedam povekje vreme pred televizor na primer, i koga kje stanam naednash da mi se stemni pred oci... Dali toa znachi deka imam srcev shum ?
Izvinete sho pisam so latinica, ama poshto sum vo hrvatska nema tuka mk poddrshka...

abe i na mene mi se sluciva toa ama nikoj do sega ne mi ima kazano deka imam srcev sum ne znam zaso izgleda doktorite ne se dovolno strucni!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom