Кој е навистина проблемот на грците?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Стануваат веќе заморни проблемите со Грција. Тоа се огромни проблеми. Тие се плашат, се плашат од неколку работи:

1. Брендот Македонија.

Повеќето Грци, Македонија ја сметаат за нивно историско наследство. Меѓутоа истите тие незнаат, или повеќето од нив незнаат од каде и од што потекнува поимот Македонија. Мислат дека Македонија потекнува од Александар III Македонски. Мислат дека во античка Македонија се говорело на старогрчки јазик. Мислат дека античка Македонија била дел од таа формација на градови-држави.

Прв крал на античка Македонија бил Каранус Каран. Не го знам точно времето на неговата власт, но претпоставувам дека тоа било околу 700 година п.н.е.. Имено тој бил дел од династијата Аргеади, династија од која произлегле кралеви како Филип II и Александар III.

Факт е дека пред 500 година п.н.е античките Македонци говореле на јазик различен од старогрчкиот. Во до овој период, истите, не биле сметани ни приближно блиски до Грците, биле сметани за варвари, дивјаци. Според Плутарх, Александар III имал обичај кога им се обраќал само на македонските војници, да им се обраќа на старомакедонски јазик. Александар III им се обраќал на старогрчки јазик на сите војници во неговата војска.

Античка Македонија не била град-држава како Атина или Спарта, што е евидентен случај кај Грчките градови-држави. Да била град-држава, би се нарекувала Пела или пак би постоел држава наречена Пела.

2. Различни страни.

Во моментот кога се формира воена сила наречена Македонија, некои Грчки градови-држави, исплашени од таа сила, на секаков начин се трудат да станат противници на истата. Доказ за тоа е битката кај Херонеја, војската на Филип II против сојузот меѓу Тебанците и Атињаните. Во војската на Дариј III учествувале 30000 грци, платеници, кои биле пратени како помош од грчките градови-држави. Во првата македонско-римска војска, од Римска страна се бореле етолската лига, грчки платеници кои биле околу 50000.

3. Егејска Македонија.

За да го зачува делот добиен од букурешкиот договор, Грција, во 20-от век врши различни репресии на македонското население во Егејска Македонија. Им забранува да говорат на македонски јазик, им забранува да се образуваат на македонски јазик. Тајно ги крати сите врски на македонците од Егејска Македонија со македонците од Вардарска Македонија. Ги менува топонимите, а во 80-те години, територијално ја дели Егејска Македонија на три региони, Источна Македонија, Западна Македонија и Централна Македонија.

4. Стравот за соединување.

Евидентно е доколку Р.Македонија е призната под уставното име од Грција, Грција ќе мора да го признае и македонското малцинство во неа. Со признавањето на македонското малцинство во Грција, Грција ќе се откаже од брендот Македонија и ќе се откаже од неколку други работи. На иселените Македонци ќе мора да им бидат вратени териториите одземени по граѓанската војна. Со тоа ќе се направи незадовоство меѓу Грците кои ги добиле тие територии. Ќе мора да стапи во сила Букурешкиот договор, во 2013 сите територии одземени со истиот да станат независни и да се соединат кон една држава. Со тоа од историјата на Грците би им останале само Спарта и Демократијата со што би можеле да се гордеат.

На Грција не и е толку важна историјата, туку територијата, за која знаеме дека е единствена што може економски да се исползува од останатата во Грција.

Разбуди се! Кажи стоп на нападите на твоето достоинство и постоење! Спротивстави се!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Стануваат веќе заморни проблемите со Грција. Тоа се огромни проблеми. ..............

....................................Разбуди се! Кажи стоп на нападите на твоето достоинство и постоење! Спротивстави се!

Zanimlivo...uste da kazes sto otkako ke ja razbudime???
Kolku mozam da vidam barem od 1992 e i formalno OKOKORENA , ama
izgleda toa Argeadite odaaamna izumrele.....samo nekoi ovci ostanale da bleat....po Makedonskite ridovi i dolini....:)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Па не е баш така како што викаш...Агреади има еден куп, дури и повеќе отколку што самите мислат дека ги има...се е до добра организација и себемотивирање...Јас пред две години делев флаери низ цел Солун со кампањата „Република Македонија - Лулка на културата, земја на природата“ на самоиницијатива и се тепав со крелиња поради тоа. Ама сам неможам ништо да направам освен да го изедам јако :) Ако јас решам на цела горештина да застанам и да ги блокирам границите на грчките влезови во нашата земја, прашање е дали уште двајца ќе застанат со мене во знак на протест поради неправдата која му се нанесува на Македонецот, сите ќе поддржуваат - да, ама никој нема да мрдне ни со прст, некој дури и будали ќе не прави...

Без разлика на се, отпор против пропагандата е нешто што мора секој да засили во својот карактер. Македонскиот народ никогаш не бил слаб, имало тешки времиња но го поминал сето тоа и преживеал и не се предал, тоа е јунаштво, тоа е лавовски дух а не овчи...Затоа, секој кој што е горд што е Македонец, треба да најде начин за да ги натера да се засрамат оние кои пробуваат да ја извалкаат светоста на ова име.

Спремен ли си ти за такво нешто? Не за политичарите, не за нечиј џеб, не за пари - туку за твоето достоинство и самобитие да застанеш во одбрана на нападите на твојот идентитет и да возвратиш со истиот удар?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Абе грците лесно ќе ги добиеме...треба само виза да им бараме за влез во МК, нивните претпријатија во Гевгелија, Струмица, Битола и јуж
но-македонските градови да почнат да плаќаат поголеми даноци. Да престане македонскиот народ да иде на одмор во Грчка и да почне повеќе да го цениме нашиот Охрид.
Грците сами ќе не викнат после да го решиме "проблемот".
Ништо повеќе не е потребно, ама ич.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Покрај сите овие работи што ги наброја Трн, они сега го засилуваат притисокот врз Македонија бидејќи знаат дека полека ја губат битката и дека ќе бидеме признаени под уставното име,тоа е само прашање на време.
Иначе во минатото грците ги презирале Македонците тоа е јасно, и самите грчки историчари без број пати го имаат нагласувано и од тоа нема бегање, а после грчкото востание против турска власт околу 1823 г. мислам дека беше, се раѓа мегало идејата и растат апетитите на Грција за проширување кон север и со тоа ја шират и пропагандата дека Античка Македонија била дел од Елада.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Абе грците лесно ќе ги добиеме...треба само виза да им бараме за влез во МК, нивните претпријатија во Гевгелија, Струмица, Битола и јуж
но-македонските градови да почнат да плаќаат поголеми даноци. Да престане македонскиот народ да иде на одмор во Грчка и да почне повеќе да го цениме нашиот Охрид.
Грците сами ќе не викнат после да го решиме "проблемот".
Ништо повеќе не е потребно, ама ич.
Абе така е ама оди докажи му на овој стока народ да не оди у Грција на одмор.
Види ги србине се отцепи Црна Гора и никој не им оди на одмор таму

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Vremeto raboti protiv niv definitivno.
Pokraj rabotite na diplomatski plan i vlezot vo EU sto konecno ke stavi kraj na grckata fasisticka politika sprema Makedonija, definitivno ni se potrebi i radikalni merki pri zastitata na nasite arheoloski lokaliteti. Isto kako i pokrenuvanje na akcija za apsenje na najgolemite "divi" kopaci koi sto ne mal del se arheolozi ili profesori !
No isto taka e potrebna i malku pogolema samosvest i samokriticnost okolu momentite sto pogore gi kazavte kako i vo nekolku drugi temi.. ne e grev da pokazeme so prst i ukor kon nekoi sto i pokraj se, i site problemi i skrseni koli i isprazneti djebovi seuste slepo ne gledaat druga varijanta za soping ili odmor osven vo nasiot juzen sosed :(

P.S Aleksandar, da taka bese minatata godina gi bojkotiraa ama so uveduvanjeto na vizi za bugarija rabotite definitivno se smenija. vizite nadopolneto so ogromniot vlez na stranski investitori i ogomnata crnogorska promocija vo svetot doprinesoa da ovaa godina Montenegro bide preplaven uste vo juni, duri iako cenite se so nekoi 20% povisoko otkolku prethodno.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
P.S Aleksandar, da taka bese minatata godina gi bojkotiraa ama so uveduvanjeto na vizi za bugarija rabotite definitivno se smenija. vizite nadopolneto so ogromniot vlez na stranski investitori i ogomnata crnogorska promocija vo svetot doprinesoa da ovaa godina Montenegro bide preplaven uste vo juni, duri iako cenite se so nekoi 20% povisoko otkolku prethodno.
Ако де убаво е тоа нека си имаат они туристи ама зборот ми беше дека многу малку срби им одат без разлика дали е скапо или ефтино. Не им одат поради патриотизам ја сум праел муабет имам другарчиња срби, така би требале и ние за у Грција ама џабе збориме

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Прво имаат еден навистина голем проблем. Проблем во главите нивни.
Второ, премногу се плашат, зашто знаат што украле и не сакаат да го вратат, па затоа се однесуваат толку параноично.
Ама премногу замараат. Досадни се. Не можам да ги слушам. Ушите ме болат кога ги слушам како се жалат. Барем нешто ново да измислат. Едното па исто цело време го вртат!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Нашите одат најчесто во Македонија на одмор,не во Грција,тоа само така ви изгледа.Би сакал на пример да знам кој од вас бил Каламата на одмор,оти не смее да се заборави докаде е Македонија,всушност за тоа се борат Грците,да им остане анектираниот дел кој го задржаа со помош на Англичаните а покасно и Американците во 1946-7г.,кога Американците помагаќи му на генералот Метаксас за прв пат применија Напалм бомби во историјата врз Македонците кој беа веќе навлезени во Атина со цел да си обезбедат позиции за отцепување на оној дел во кој денес одат Македонските граѓани како туристи.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Па не е баш така како што викаш...Агреади има еден куп, дури и повеќе отколку што самите мислат дека ги има...се е до добра организација и себемотивирање...Јас пред две години делев флаери низ цел Солун со кампањата „Република Македонија - Лулка на културата, земја на природата“ на самоиницијатива и се тепав со крелиња поради тоа. Ама сам неможам ништо да направам освен да го изедам јако :) Ако јас решам на цела горештина да застанам и да ги блокирам границите на грчките влезови во нашата земја, прашање е дали уште двајца ќе застанат со мене во знак на протест поради неправдата која му се нанесува на Македонецот, сите ќе поддржуваат - да, ама никој нема да мрдне ни со прст, некој дури и будали ќе не прави...

Без разлика на се, отпор против пропагандата е нешто што мора секој да засили во својот карактер. Македонскиот народ никогаш не бил слаб, имало тешки времиња но го поминал сето тоа и преживеал и не се предал, тоа е јунаштво, тоа е лавовски дух а не овчи...Затоа, секој кој што е горд што е Македонец, треба да најде начин за да ги натера да се засрамат оние кои пробуваат да ја извалкаат светоста на ова име.

Спремен ли си ти за такво нешто? Не за политичарите, не за нечиј џеб, не за пари - туку за твоето достоинство и самобитие да застанеш во одбрана на нападите на твојот идентитет и да возвратиш со истиот удар?
Јас идам бе Трн:), шо се секираш? Како 1991... 50 демонстранти, 500 полицајци спремни да удрат по нас.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Време е да се проба,па кој ќе дојде добродојден е,кажувајте термини,реквизити и слични потрепштини за вакви работи,јас идам обавезно со цела "воена опрема".

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
epa me imate i mene vo redot :)
samo jas ne se plasam od policajcite i grcite, mene nekako me plasat nasive sto cekaat da ostavat uste nekoe (najcesto do poslednoto) evro vo Grcija :(

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Paaaa...napraite spisoci na tie sto odat da trosat pari vo Grcija.Posle po kilo ricinus...ako ne funkcionira i toa, na kraj krivolak vo plitka jama :):)!!!.....ama koj ke go frli prviot kamen...ima takov bezgresen???? :):)!!!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Денот кога Македонската победа, Македонскиот триумф, денот кога храброста на секој Македонец е најголема е Илинден. Зошто?

2 Август не е дата само на Македонските револуционери,

2 Август е датата кога Македонците ги бутнале на колена сите до еден грци.

2 Август 338 пне - Битката кај Херонеја

2 Август 2014 - Дата кога Македонија пак ќе се обедини.

Бидете и вие дел од тоа. Самуиловото проклетство ќе трае уште 7 години. После доаѓа нашето време.

Kajgana Shop

На врв Bottom