Вест: Вакцина против ХПВ

• Креатор на темата Креатор на темата Gorco
  • Време на започнување Време на започнување
Јас верувам на моќта на медицината и сметам дека со тоа што се донесоа вакцини и тука е големо напред за Македонија.Штета што сум постара и не можам да се вакцинирам.:nesum:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=44339
http://www.dailymail.co.uk/news/art...-given-cervical-cancer-jab.html#ixzz0SQsRptMJ
Не е лошо и малку едукација по нетов, па да проверите дали е или не е добра ХПВ вакцината,кои нус појави ги има и слично.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=44339
http://www.dailymail.co.uk/news/art...-given-cervical-cancer-jab.html#ixzz0SQsRptMJ
Не е лошо и малку едукација по нетов, па да проверите дали е или не е добра ХПВ вакцината,кои нус појави ги има и слично.
А дали со сигурност е утврдено дека умрела од вакцината?

Ефектите од вакцината се стопостотна заштита доколку се дава кај девојчиња и жени на возраст од 9 до 26 години и кај момчиња на возраст од 9 до 15 години. Вакцината засега не е задолжителна и трошоците за неа не се на товар на Фондот за здравствено осигурување. Една доза од оваа вакцина чини 8.600 денари (135 евра), а во рок од шест месеци треба да бидат примени три дози за што треба да се плати 405 евра.
... Светската здравствена организација (СЗО) ги препорачува ХПВ вакцините како дел од редовните програми за имунизација во сите земји, заедно со други превентивни мерки, ХПВ вакцинацијата има за цел превенција од развој на инфекција од страна на одредени типови ХПВ,
... потребни се две или три дози во зависност од возраста на лицето и имуниот статус, препорачана возраст за вакцинирање на девојчињата е од 11 до 12 години (вакцинацијата може да се започне и на 9 годишна возраст), а самите вакцините обезбедуваат заштита барем 5 до 10 години, но редовниот скрининг за рак на грлото на матката се уште е препорачлив!
... има некои проценти на превенција, 70% карцином на грлото на матката, 80% карцином на анусот, 60% вагинален карцином, 40% од карциномите на вулвата и орално карциноми исто вакцините дополнително спречуваат развој на генитални брадавици предизвикани од „нискоризични типови“ на ХПВ.

... Светската здравствена организација (СЗО) ги препорачува ХПВ вакцините како дел од редовните програми за имунизација во сите земји, заедно со други превентивни мерки, ХПВ вакцинацијата има за цел превенција од развој на инфекција од страна на одредени типови ХПВ,
... потребни се две или три дози во зависност од возраста на лицето и имуниот статус, препорачана возраст за вакцинирање на девојчињата е од 11 до 12 години (вакцинацијата може да се започне и на 9 годишна возраст), а самите вакцините обезбедуваат заштита барем 5 до 10 години, но редовниот скрининг за рак на грлото на матката се уште е препорачлив!
... има некои проценти на превенција, 70% карцином на грлото на матката, 80% карцином на анусот, 60% вагинален карцином, 40% од карциномите на вулвата и орално карциноми исто вакцините дополнително спречуваат развој на генитални брадавици предизвикани од „нискоризични типови“ на ХПВ.

Жал ми е што подлегнав тогаш на муабетиве за ХПВ вакцината и не ја вакцинирав ќерка ми кога имаше 14 години.

Сега сум спремен да платам да се вакцинира, да не знае некој колку пари е и дали може да се вакцинира на 20 години?

Жал ми е што подлегнав тогаш на муабетиве за ХПВ вакцината и не ја вакцинирав ќерка ми кога имаше 14 години.

Сега сум спремен да платам да се вакцинира, да не знае некој колку пари е и дали може да се вакцинира на 20 години?
Нема да Ви одговорам на прашањето, извинете - немам информација околу тоа, меѓутоа само сакам да ви посочам дека ни вакцината не е доволна заштита, заради тоа што постојат многу типови на ХПВ вирусот, а вакцината не штити од сите нив. Дури има и доста случаеви каде вакцинирани девојки се заразуваат со ХПВ (дури и типот од којшто би требало да се заштитени - ова го знам од лични искуства на девојки кои маката т.е. добивањето ХПВ, ги 'натерала' да споделат дека плус биле и вакцинирани). Да имам сега деца, единствено би сакала да бидат едуцирани околу самиов вирус, заштита, и секако девојките во секој случај треба да прават редовни контроли. Најголема грешка што чини човечки животи е што ова е табу тема и ретко кој е запознаен. Не само кај нас, туку дури и во развиените земји... А опасност има и за мажите исто така (иако помала). Сите треба да сме едуцирани. И јас немам примено вакцина, секако да имав би било добро, но уште подобро би било да бев запознаена со последиците, причината, како и дали се препознава и сл. Се зборува за ХПВ вакцини, но не се кажува доволно околу самиот ХПВ вирус за луѓето да станат свесни што всушност е тоа...
Доколку добиете информација дали може подоцна да се прими вакцина, и како е процедурата - ако не Ви е проблем пишете во темава. Фала Ви :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom