Вест: Вакцина против ХПВ

• Креатор на темата Креатор на темата Gorco
  • Време на започнување Време на започнување

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
За првпат на Клиниката за гинекологија деновиве се вакцинирани две девојки против Хуман Папиломавирус- ХПВ, кој е причина за голем број жени да заболат од цервикален карцином (рак на грлото на матката). Според д-р Адела Стефанија, директор на Клиниката за гинекологија, изненадени се од интересот за вакцинирање кај младата машка популација. Во конкретниов случај тие се преносители на овој вирис кај женската популација, а ХПВ-то кај мажите може да предизвика рак на пенисот.

-Се интересираат девојките за нивните партнери, за заедно да бидат вакцинирани. Многу родители исто така доаѓаат и се распрашуваат за вакцината со цел нивните синови и ќерки да ја примат-вели Стефанија. Таа е задоловна што за кратко време од откривањето на оваа вакцина веќе на Клиниката за гинекологија се обезбедени првите 1.000 парчиња од квадривалентна хуман папиломавирус вакцината од типовите 6, 11, 16 и 18.

Ефектите од вакцината се стопостотна заштита доколку се дава кај девојчиња и жени на возраст од 9 до 26 години и кај момчиња на возраст од 9 до 15 години. Вакцината засега не е задолжителна и трошоците за неа не се на товар на Фондот за здравствено осигурување. Една доза од оваа вакцина чини 8.600 денари (135 евра), а во рок од шест месеци треба да бидат примени три дози за што треба да се плати 405 евра.

-Најдобро е вакцината да се прими по 11-тата година-смета д-р Стефанија. Според неа тоа е најидеалната возраст за девојчињата пред да почнат со сексуалниот живот, а заштитата тогаш е сто отсто. Кај жените што се инфицирани од некој од типовите на ХПВ, вакцината ги штити од останатите типови на вирусот, оти се откриени повеќе од 100 типови на ХПВ.

Инфекцијата се пренесува по сексуален пат, но како ризик фактори за ова инфекција се промискуитетот, пушењето, оралните контрацептиви, како и нарушување на имуниот систем.
Во Јуни 2006 година во САД беше одобрена првата вакцина против ХПВ. Вакцината е позната под називот Gardasil вакцина. Во клиничките испитувања, вакцината се покажа како многу ефикасна во спречување на инфекција со два типа ХПВ вируси од групата со висок ризик, ХПВ 16 и ХПВ 18. Овие вируси се одговорни за 70% од случаите рак на грлото на матката предизвикани од ХПВ. Вакцината исто така заштитува и од инфекција со ХПВ тип 6 и 11, кои предизвикуваат приближно 90% од гениталните брадавици.

ХПВ вакцината е рекомбинантна вакцина, што значи дека во себе не содржи живи вируси. Вирусот во вакцината е протеин добиен со генетски инжењеринг и не може да предизвика ХПВ инфекција. Се дава во серија од три инјекции во мускул во тек на шест месечен период.
Во САД вакцината рутински им се дава на девојчињата на возраст помеѓу 11 и 12 години. Сепак, вакцината може да им се даде и на девојчиња на 9 годишна возраст во соработка со матичниот гинеколог.

Најдобро е ХПВ вакцината да се дава пред девојката да стане сексуално активна. Иако жените кои не биле претходно изложени на ХПВ имаат потполна корист од вакцината, се покажало дека од вакцината имаат корист и жените кои веќе претходно биле сексуално активни и притоа биле изложени на ХПВ. Од тие причини се препорачува жените на возраст меѓу 13 и 26 години исто така да се вакцинираат.

Жените кои примиле вакцина треба да продолжат да се придржуваат кон редовните гинеколошки прегледи и ПАПА тестови. Вакцината не заштитува од останатите полово преносливи болести па жените мораат да се придржуваат кон вообичаените мерки за заштита од овие болести.

Браво Gorco, убаво си се потрудил за темата секоја чест...,,дали само во клиниката во Скопје може да се прими оваа вакцина?...Ја има ли и по други болници во републикава.....:salut:

Вакцината ја има и во приватните Ремедика и Систина (Мала Богородица). Но и оваа одлична вест мораше да биде оцрнета. Имено Бирото за лекови дозволило увоз на оваа вакцина без претходнодо да се издаде одобрување за користење. Дури имаше и изјава од директорката на Гинeколошката клиника дека нема да се употребува се додека не се добие дозволата, но ете сега читаме дека веќе се користела.
Најверојатно поради нечии интереси се дозволи таков увоз. Се шпекулира дека две компании биле заинтересирани да ја увезуваат оваа вакцина и имале доставено барање за дозвола, но ете некој за да не закасни и да не му се намали профитот си направил добар дил со директорот на фондот.

Велат дека во Белград оваа вакцина ја имало по пола цена од онаа кај нас...Кој може нека провери дали е точно...па нека напише...

Cenata e sekade ista, duri i vo evropska unija e poskapa, bidejki vakcinata e dosta nova i bioloshkite materijali za proizveduvanje na vakcinata se dosta skapi zatoa i samata sega za sega e skapa.So tek na vreme koga poveke farmacevski kuki ke pocnat da ja proizveduvaat ke padne i cenata.

Пред една недела ја примив првата доза од вакцината, и се помина ок само не знам од каде ми се изроди сомнеж дали докторот ми стави вакцина или аква дестилата???:mist: Има ли овде некој што ја примил вакцината да сподели искуства...мислам дека во оваа држава каде што владее корупција и неморал нема ништо чудно во тоа пациент да се посомнева во вакцината што ја прима...

Претпоставувам за нус појавите ќе дознаеме после неколку години иако првите случаи веќе се појавија. Секој што сака да се вакцинира треба прво да провери на интернет што всушност ќе внесе во организмот.

Не верувам ниту во вакцини, ниту во доктори. Не знам дали читавте на насловната страница на Кајгана, дека доктори заразиле деца со ХИВ.

Претпоставувам за нус појавите ќе дознаеме после неколку години иако првите случаи веќе се појавија. Секој што сака да се вакцинира треба прво да провери на интернет што всушност ќе внесе во организмот.
Ajde prosvetli ne nas neukite koi se tie primeri i nus pojavi barem koga zboruvas da bide potkrepeno so argumentacija soodvetna i realna

Ajde prosvetli ne nas neukite koi se tie primeri i nus pojavi barem koga zboruvas da bide potkrepeno so argumentacija soodvetna i realna

Ако неуките ми се обраќаат со сарказам како во твојот случај, ќе им препорачам да го направат тоа што веќе го спомнав-сопствено истражување на интернет (како најлесно и најбрзо) и создавање на сопствено независно мислење. Има референци, примери и многу други податоци.

За нуспојавите од вакцини постојат веќе обемни досијеа. Секој има избор што ќе прими во организмот.

Ako nekoj videl na internet nesto poveke za ovaa vakcina za iskustvata vo drugite zemji neka pise me interesira zosto imam bliska drugarka koja ima cin.1 i sakam da i pomognam.

Ako nekoj videl na internet nesto poveke za ovaa vakcina za iskustvata vo drugite zemji neka pise me interesira zosto imam bliska drugarka koja ima cin.1 i sakam da i pomognam.

Вакцина служи за спречување, односно имунизирање на организмот, не за лечење на веќе заболен организам.

Cin (1,2,3) е промена на клетките на грлото на матката која обично настанува како последица од некои видови ХПВ. На другарка ти може да и помогне само зајакнување на имунолошкиот систем и намалување на стресот во кој што се наоѓа. Цин 1 не е страшно, добро е што е откриен на време пред да прогресира во цин2 или цин 3 (цин 3 е веќе рак). Чудесен лек не постои.

Znam deka vakcinata sluzi za sprecuvanje na bolesta a ne za lecenje na bolesta.Me interesirase za iskustvata so vakcinata vo drugite zemji bidejki na drugarka mi i rekoa deka moze da se vakcinira iako ima cin1.

Devojki jas ne bi vi preporacala da se vakcinirate!

Ziveam vo Avstrija i pred okolu pola godina i kaj nas pocna vakciniranjeto i na pocetok isto rekoa deka bilo za site zeni i devojcinja preporaclivo, imase i reklama i se po red.

Ne pomina eden mesec i se desi edna zena da pocine samo sto ja primila vakcinata pa posle toa uste edna se razbole. Imase golemi kritiki zatoa sto tuka ima edna institucija kade mozes da se javis i da kazes za nus pojavite od nekoj lek i ako ima nekoj procent na zalbi od isiot lek togas toa mora taa institucija da go objavi javno (sto vo slucajov ne napravila a imalo zalbi).

Imase i intervju so edna doktorka koja megju drugoto ja prasaa dali koga bi imala kerka bi dozvolila da se vakcinira. I kako sto moze da pretpostavite odgovorot bese ne.

Isto tuka se slucuva i so vakcinata protiv grip sto sekoja godina lekarite ja preporacuvaat, pa na kraj poveke lugje umiraat od nea nego sto spasuva.

Jas mislam deka se zavisi od toa koja farmacevtska koncerna go ima napraveno lekot i kade saka da go plasira i na koj nacin.

Ne se slozuvam so DREAM deka umrele luge od vakcina protiv grip.Poznavam luge sto se vakcinirani nekolku godini po red so vakcina protiv grip i nemaat losi iskustva. Ne vikam deka toa ne e vistna mozebi umrele od kompikacii od grip, alergiska reakcija na organizmot na nekoi sostojki na vakcinata ili nepravilno cuvanje na odredeni uslovi i pominat rok na vakcinata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom