Реакции по повод откритието на професорите Бошевски и Тентов за Розетскиот Камен

Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Дали евентуално, сте слушнале за некои реакции во меѓународните научни кругови на, како што некои ги нарекоа „епохалните откритија“ на академик Томе Бошевски и професор Аристотел Тентов околу новото читање на текстовите од Каменот од Розета?

За сега, во Париз, каде што актуелно се наоѓам на докторски студии, не се знае ништо за ова „епохално откритие“.На неколку професори со кои се консултирам за мојата работа а и на неколку колеги докторанти (некои од нив и идни професори во Франција или во другите држави во светот) им го пренесов ова и тие останаа шокирани од ваквите несериозни тези, и посебно од целата френетичност што настана кај нас во врска со тоа.

Хипотезите на Бошевски и Тентов на некој начин се спротиставуваат на сето она што досега е постигнато на полето на египтологијата.Имате ли евентуално некаква своја теорија зошто во македонската наука се јавуваат такви тенденции?

Не ми е јасно за што се работи, но мора да се стави крај на ваквите смешни теории, кои можат да бидат многу опасни за сликата на Македонија во светот.Инаку, доколку сето ова е предизвикано од спорот со Грција, тогаш, на ваков начин, Македонија може само да загуби.Што се однесува како ние во Македонија треба да гледаме на овие работи , би рекла дека треба да се држиме до онаа позната максима на еден друг Аристотел-“Мил ми е Платон, ама помила ми е вистината.

Кои се слабите точки на теоријата на Бошевски и Тентов?

Ги има многу.Еве неколку: тие велат дека лигатурите се “карактеристика на античкиот македонски јазик“.Ова апсолутно не е точно.Најстариот документ напишан на демотско писмо датира од времето на фараонот Псаметих Први (664/610 г.п.н.е), значи скоро цели три и пол века пред доаѓањето на Македонците во Египет!И да претпоставиме постоење на македонски антички јазик во Египет, не можеме никако да го одвлечеме дури во 7 век п.н.е.!Потоа, на некои монети од Египет кои исто така датираат од пред доаѓањето на македонската династија исто така се јавуваат легенди со демотско писмо.Документите со демотско писмо се најбројни.Пронајдени се илјадници предмети напишани со ова писмо (парчиња текстил, кожа, керамика и слично)Сите тие се совршено точно прочитани и пред појавувањето на наовата теоријана Бошевски и Тентов.
Инаку за тоа дека современиот македонски јазик води потекло од старословенскиот е излишно да се даваат докази.

Неделен Весник “Глобус“, број 7, 2007, стр. 28/29

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Pa nikoj ne kazuva deka toa pismo bilo ekslkuzivno za MK. Vidi mi go klipot na ova otkritie sto go imam na Youtube i jasno ke vidis vo edna recenica kako pisuva deka "toa pismo bilo upotrebeno za pisuvanje na makedonskiot jazik a ne deka bilo avtenticno i rezervirano samo za makedoncite." Toa pismo bilo upotrebuvano isto kako sto jas sega go koristam latinskoto namesto kirilicnoto, bidejki nemam kirilicna podrska momentalno.

Jasno ili ne?

A za studiite so sreka i ako go nemas prociteno celo oficialno tvrdenje na ova otkritie, togas ti predlagam da go napravis toa pred da prenesuvas sto i da bilo na tvoite ceneti kolegi.

Член од
9 мај 2006
Мислења
150
Поени од реакции
7
Ова се вика: одам низ шума и си потсвиркувам за да ме мине стравот.

Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Што значи таа мијачка мудрост?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Тоа значи дека и ти самиот што си го постирал, не си го ни прочитал туку си поминуваш како и многу пред тебе што како Бyгар се плашиш за твојот идентитет, а зошто ни самиот незнаеш...

Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Академик П. Х. Илиевски:

Бидејќи во последно време некои автори зборуваат за словенска писменост постара дури и од сумерската, посебно внимание привлекуваат прашањата: имало ли словенска писменост пред св. Кирил и Методиј?........................(..........)....................И денес има автори, кои раководени од националистички и разни други побуди,тргнуваат од средновековни легендарни извори и во нив бараат поткрепа на своите современи идеали.

П.Х. Илиевски “Појава и развој на писмото“, Скопје 2001, стр. 117

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Марс: Секако дека имало писменост, за тоа постојат научни докази, а не квази-тврдења за дневна политичка употреба од типот на Глобус какви што си постирал.

Цела тема развивме тука за кое е најстарото писмо на светот кое потекнува од Балканот - дали тнр. винчаница.

Верувам Станковска Ѕамали ќе чуе еден ден за винчаницата. За жал, во таа тема беше избришана од технички причини.

P.S. Откако ја постави темата, ред е да дадеш свое мислење со објаснување зошто не само да цитираш едикоја си.

Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Здраво, Мисирков.Се согласувам дека темата за древната писменост е интересна.Она на што се спротиставувам е барање на божемен континуитет помеѓу древниот македонски и словенскиот јазик од јужната словенска група кој го нарекуваме македонски.Киксот на Бошевски и Тентов со прогласувањето на домородното египетско демотско писмо за древномакедонско (наспроти фактот дека траги од него не се најдени во Македонија) е пример на дилентатизам недостоен ни за основци.

Линкот,каде се зборува за египетската палеографија е:
http://www.systasis.org.mk/sodrzhini/broj09/statii/0905statii.asp

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
„Глобус” е новиот бугарски сателит во Македонија....едноставно бојкотирајте го...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Mars: ti se sprotivstavuvash na "bozhemen" kontinuitet ili na kontinuitet na jazikot? Ili komentarot ima vrska so pismoto?

Deka se sprotivstavuvash mi e jasno i sosema mi e jasno od koi prichini nekoj se sprotivstavuva na neshto a priori. Gornata formulacija
kompletno te izdava ideoloshki.

Otkako za kontinuitetot na antichkiot jazik i "slovenskiot" t.e. makedonskiot se povekje izleguvaat na jave dokazi, se povekje se lansiraat grchko-bugarski nebulozi. Toa vo naukata se vika "pravenje buka" za da se zaseni ili zabavi nekoj pronajdok.

Prvoto grchko pretanje beshe deka antickiot makedonski jazik bil grchki i za ova atinjanite dignaa golema prashina. Ne deka ne se znaeshe vistinata, se debatirashe, no otkako izlegoa na videlo antichki istoriski dokumenti od prv red kako na primer "Rechnikot na Hesihij" i "Rechnikot na Suda", im se izmeshaa lonchinjata na atinsite cigani.

Imеno, vo ovie dokumenti makedonskiot e sosema oddelen jazik od grchkiot, trakiskiot, ilirskiot itn., i tаmu se navedeni makedonski zborovi koi se isto ili mnogu slichni na deneshnite nashi zborovi.

A pismenost imalo vo Makedonija ushte pred 7000 godini so azbuchno pismo shto znachi linearno - toa e fakt!

Bitno e dejka od tuka, od kaj nas, trgnuvaat modifikaciite na pismata vo drugite pismeni centri na svetot. Toa treba da se potencira, deka atinjanite kopiraat od treta raka, od fenikijcite koi pak kopiraat od nas.

Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Речникот на Хесихиј отсегогаш бил познат на современата наука.Оттаму се и зборовите кои ги наведов во темата за јазикот на античките Македонци.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Ако "Речникот на Хесихиј" отсекогаш бил познат, во најмала рака е чудно што се спротивставуваш на континуитетот на македонскиот јазик односно целосно е контрадкикторно.

Речникот e познат на научниците што се бават со ова прашање, познат им е и на некои историчари, но до ден денес не е целосно прикажан на светската јавност.

Единствената копија од Речникот се чува во Венеција, а за прв пат еден негов дел беше објавен во 1953 година., додека подоцна друг дел беше објавен во два тома во 1956 година.

Сепак, интегралната верзија на речникот не е објавена!

Вакви изданија како Релниците на Хесихиј и Суда будно беа чувани од македонската јавност која воопшто и не знаеше за нивното постоење ниту пак дека експлицитно во примарен историски извор се даваат македонскиот, хеленскио и тракијскиот како посебни јазици со свои зборови, граматика итн.

Јасно е зошто, нивното постоење ја растура политиката и историскиот мит на Република Атина, која едно време најмногу се фати за јазикот како “аргумент’’ -- посебно во ненаyчните, народни препукувања како овие на Марија Станковкска Ѕамали.

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.749
Поени од реакции
1.003
Абе Марс...по презимето на таа дотичната Марија ( Ѕамали ) се гледа дека е или мажена за Грк (Aleksandros P.Samalis) така да не е важно што вели и што мисли таа, џабе си се мачел да го постираш текстот...хе хе хе

Член од
10 јуни 2007
Мислења
57
Поени од реакции
1
Значи ако е мажена за Грк, кариерата и е безвредна.По таа логика јас не можам да бидам непристрасен бидејќи купувам во „Веро„.Она што Марија го зборува е точно мислење кое ќе ви го потврди секој македонски лингвист,бил во брак со грчка личност или не.Побарајте гугл за демотско писмо и камен од розета,англофони и ако нешто не ви е јасно, прашајте го вујче Марс.

ПС не, не сум Бугарин, уште само тоа би ми фалело.

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.749
Поени од реакции
1.003
Марс...нејзина работа си е за кој ќе е мажена....муабетот ми беше дека прогрчки е настроена заради тоа

Kajgana Shop

На врв Bottom