На очен преглед сум бил еднаш, во поликлиника “Бит-Пазар“ и лекарката остај што ми рече дека ич не сум за леќи, туку и дека сум требало да јадам овошје и зеленчук :baeh: После тоа бев кај една докторка што има ординација во Карпош 4, не знам како се викаше, беше многу фина и ми рече и леќи да носам ама и наочари!Сменив и ординација.. денес сум на контрола.. ќе видам како ќе биде.. каде одите на преглед?? какви леќи носите??
Епа вака, најпрво кога ќе одиш на преглед ќе ти кажат кој тип на леќи најмногу ти одговара за твојот вид на проблем. Најчесто користен тип на леќи се меки леќи бидејќи се полесни за адаптација и притоа комфорни за голем дел од популацијата. И од нив има многу под видови во зависност од твојата потреба но во глобала типот на леќата е тој. Има и друг тип на леќи тоа се гас пропусливи леќи попознати како тврди (полутврди, полумеки) истото значи. Тие поретко се препорачуваат бидејќи се малку потешки за адаптација а обично се препорачуваат доколку потребите на окото се малку поголеми. Сепак и тие леќи имаат голема предност поради тоа што дозволуваат кислородот да продира до окото (гас пропусни) а исто така даваат поостар вид и корекција на многу недостатоци. Доколку не знаеш каде да појдеш на преглед, јас до пред некое време одев во Букурешт во одделот за контактни леќи кај Доктор Данка Новевска. Во глобала бев задоволна се додека не почне да инсиситира на тоа од каде да купам леќи а исто така не врши компјутерски преглед туку само со класична апаратура. Инаку за таму е потребен упат од матичен лекар + син картон + 50ден. Сега веќе некое време одам кај Доктор Благоја Стојановски, приватна офталмолошка ординација веднаш до гимназија Јосип Броз Тито. Доколку отвориш картон кај нив прегледот исто ќе те чини упат од матичен лекар + син картон + 50ден. Тука се врши и компјутрски преглед и презадоволна сум барем засега. Сум слушнала за ординацијата Визија дека има пофални зборови, немам искуство. Тие работат само приватно и преглед мислам дека е 800ден. :helou:Ej fala, epten ste mi od pomos!! Jas nosam cvik vekje 4 godini so istiot diopter.. i konechno se reshavam za lekji. Dali ima neshto posebno na shto treba da se pazi?? Na pr dali treba nekoja pretpazlivost okolu sminka, ili nesto slicno ako se setite na sto treba da se obrne vnimanie?? Kolku ste ljubezni, vednas go zasakav forumovjea:
Ова и мене ме снајде кај женава после падна едно пцуење и од тогаш немам стапнато кај неа sd погано женчеЕпа вака, најпрво кога ќе одиш на преглед ќе ти кажат кој тип на леќи најмногу ти одговара за твојот вид на проблем. Најчесто користен тип на леќи се меки леќи бидејќи се полесни за адаптација и притоа комфорни за голем дел од популацијата. И од нив има многу под видови во зависност од твојата потреба но во глобала типот на леќата е тој. Има и друг тип на леќи тоа се гас пропусливи леќи попознати како тврди (полутврди, полумеки) истото значи. Тие поретко се препорачуваат бидејќи се малку потешки за адаптација а обично се препорачуваат доколку потребите на окото се малку поголеми. Сепак и тие леќи имаат голема предност поради тоа што дозволуваат кислородот да продира до окото (гас пропусни) а исто така даваат поостар вид и корекција на многу недостатоци. Доколку не знаеш каде да појдеш на преглед, јас до пред некое време одев во Букурешт во одделот за контактни леќи кај Доктор Данка Новевска. Во глобала бев задоволна се додека не почне да инсиситира на тоа од каде да купам леќи а исто така не врчи компјутерски преглед туку само со класична апаратура. Инаку за таму е потребен упат од матичен лекар + син картон + 50ден. Сега веќе некое време одам кај Доктор Благоја Стојановски, приватна офталмолошка ординација веднаш до гимназија Јосип Броз Тито. Доколку отвориш картон кај нив прегледот исто ќе те чини упат од матичен лекар + син картон + 50ден. Тука се врши и компјутрси преглед и презадоволна сум барем засега. Сум слушнала за ординацијата Визија дека ма пофални зборови, немам искуство. Тие работат само приватно и преглед мислам дека е 800ден. :helou: