Свети Кирил и Методиј, основоположници на словенската писменост

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Море фми оти бе така едноставна работа неможе да ја сватите.

Бугарите доаѓаат со Аспарух и на него сличните.
Првпат тоа име се носи од источните брегови на црното море.
Убаво е опишано за Болгарите кои дошле на Балканот, ја прифатиле културата и цивлизацијата на домородниот народ.
Е сега вашата теза е дека Болгарите дошле кај Бугарите и ја прифатиле културата и цивилизацијата на Бугарите ??!!??!??
А овие будаливе Македонци кои имале 1000 години држава тука на овие простори, кои го преземале источното царство и кои од дамнина се овде, ни М од нив, ништо нема, пу пу, нема докази, не се важи.
Кирил и Методиј први почнале да ги описменуваат со нивниот јазик и со нивното писмо.
Лесно е да се свати, но тешко е да се вратиш назад, на корените, без притоа да не си направиш голема болка себе си и на блиските.

Eве првата ти грешка- прабугарите са тиja дошли со Аспарух,а не бугарите.
Тоja народ домородниот е дел от новата нациja-бугарската. Реално ти имаш создаване на нова нациja,коjaто е мешавина. Това е баш трудното да приемете и сватите. Ние не претендираме да име континуитет со се назад...
Кирил и Методиj измислили писменост за да може нивниот говор да биде предаван со писмо,а не само вербално,што е неразбирливо тука? После нивните ученици зели нивната писменост и ja модифицирали докато станала Кирилица... Извини,но за некои от вас има кирилица от 77 000 години... дали да се смеjaм или да плачам се чудам.

На бугарски народот коj бил воден от Аспарух им викаме прабугари.
На англиjски исто се прави разлика - днешните сме Bulgarians, тие от средните векове са Bulgars.
На руски - Болгары /во минатото Булгары/

Само една мнооогу битна работа забораваш фемчо,во тоа време во Солун и околината немало ни Б од Бугари:toe:

Само една мнооогу битна работа забораваш фемчо,во тоа време во Солун и околината немало ни Б од Бугари:toe:
Ако прочиташ назад,jaс НЕ велам дека са бугари... а дека са словени.Словени имало тамо? Имаш некаква грешка...

Кирил и Методи биле Бугари. Не. Кирил и Методи биле Словени. Не. Кирил и Методи биле Грци. Не. ... - и т.н.
Ова се повеќе личи на “Еднооки“ и репликите од Киро Глигоров.
Вистината е едноставна. Кирил и Методиј биле Македонци. Точка. Македонците како нација континуирано постојат со сите свои обележја (како најважно е името) повеќе милениуми, а меѓу тие обележја е и писмото. Писмото е истото она писмо што постоело неколку милениуми пред Кирил и Методиј, а постои и ден-денес, но со името “Кирилица“ кое е од понов датум. И што има лошо во тоа ако Македонците биле писмени повеќе илјади години пред н.е.? Зошто никој не реагира на писменоста од Египтјаните или Сумерите туку само на писменоста од Македонците? Или Македонците се глупав народ (односно “нов“ народ) и не би можеле да измислат писмо во никој случај?
Туку, и во ова се вмешува политиката. Сака да се докаже дека сегашниве Македонци немаат континуитет од Античките Македонци, следствено на тоа, значи и писмото нема континуитет, па според тоа значи писмото не може да се нарече Македонско и на крај, ни Кирил и Методиј не може да бидат Македонци, туку Словени!
Одамна ги имам “прочитано“ овие квази-теории и не поминуваат кај мене.
И нема Прото-Бугари, Нови-Бугари и слични небулози. Прото-Бугарите биле и поминале и не оставиле многу трага во Македонското море од народ во денешна Бугарија. Сегашниве Бугари се Македонци кои што “се заебале“ па се нарекле со името на некое Татарско племе - Бугари. И сега со вакви и слични глупости сакаат да ја замаскираат својата грешка па “тонат“ во се поголеми “научни“ глупости (како во вицот : “тези дупка - не е дупка“). Ај што не знаат (или имаат задни намери) некои странски научници, но се чудам на умот од Бугарските научници кои вадат вакви смешка-теории...

Сакам да ми покажеш една држава,коjaто вели дека Кирил и Методиj са македонци. Една словенска држава освен вас. Насекаде са почитани како словенски бракja,провери молам ти се.Види Полска,види Русиja,види Чехиja,види Слакиja... Напорите да ги представиш како македонци са меко речени смешни. Нема да ти поверват ни руснаци,ни Полjaци,ни Чехи,ни Словаци,ни Украинци.....

Мора да разбереш,дека не се што е на твоето тло е преко поврзано со тебе. Континуитета не е вертикално поврзан со се што се открива от архиологиjaта на твоите простори.

Ако писмото постоело,те(Кирил и Методиj) што направили?А што направил Климент? Па нали веке е постоело писмото,те са играли фудбол или ....?
Ти признаваш постоенето на словените?

Eве првата ти грешка- прабугарите са тиja дошли со Аспарух,а не бугарите.
Тоja народ домородниот е дел от новата нациja-бугарската. Реално ти имаш создаване на нова нациja,коjaто е мешавина......... дали да се смеjaм или да плачам се чудам.

Pa i treba da places. Del...koj e DRUGIOT del??? Koga ke svatite veke ednas deka najgolem del e od Makedoncite koi si go prodale najsvetoto nesto-NACIONALNOSTA.

Svati ednas i ti i tvoite pra-novi-bugari deka ne sme nie bugari tuku naprotiv, nie sme bile i sme ostanale Makedonci, tuku vie ste Makedonci koi se pretvorile vo nekakvi bugari.

Jas si ja znam dobro lozata, ama ti ako trgnes nanazad ke se iznenadis. Ne e problem, imate pravo na izbor i imate pravo da odlucite koi ste i kakvi ke bidete, ne ne smeete da ni go osporuvate tokmu toa NAM. Znaes li koga strastite ke se smirat i koga Makedonija i Bugarija ke imaat VISTINSKI dobrososedski odnosi? koga ke smogne sila i hrabrost bugarija toa i da go priznae!

Drugo, vo vremeto na Kirco i Meto, vo Solun nemalo ni B od bugari, preovladuvale Makedoncite, grcite i evreite. Grci i evrei sigurno ne se, aj pogodi sto se togas? :)

Ајнштајн убаво рекол : “Глупоста и вселената немаат граници. За второто не сум сигурен...“
Милион пати напишав, само на овој форум : -Словенска нација не постои! Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!
Треба уште да пишувам за да ти влезе во главата? Воопшто не е битно кој “научник“ пишувал дека тие биле “Словенски браќа“. Сите тие “научници“ поаѓале од премисата дека Македонци не постојат, или од други причини (политички) не сакале да го признаат постоењето на Македонците и затоа пишувале “Словенски браќа“.
Ако некој камион доаѓа накај мене и постои реална опасност тој да ме удри, истиот тој нема да исчезне ако ги затворам очите или не го признавам неговото постоење. Исто така, и Македонците не исчезнале или не значи дека не постојат и денес само ако некој не го признава нивното постоење.
Треба да ми пружиш поуверливи аргументи дека Кирил и Методиј не биле Македонци. Не од типот на она : татко и мајка им биле тие и тие, живееле таму, учеле таму, се шетале таму, работеле тоа и тоа...

pa i treba da places..del..koj e DRUGIOT del? koga ke svatite veke ednas deka najgolem del E od Makedoncite? koi si go prodale najsvetoto nesto-NACIONALNOSTA..svati veke ednas i ti i tvoite pra-novi-bugari deka ne sme nie bugari tuku naprotiv, nie sme bile i sme ostanale Makedonci a vie ste Makedonci koi se pretvorile vo nekakvi bugari..jas si ja znam dobro lozata, ama ti ako trgnes nanazad ke se iznenadis..ne e problem, imate pravo na izbor i imate pravo da odlucite koi ste i kakvi ke bidete, ne ne smeete da ni go osporuvate tokmu toa NAM..znaes li koga strastite ke se smirat i koga Makedonija i Bugarija ke imaat VISTINSKI dobrososedski odnosi? koga ke smogne sila i hrabrost bugarija toa i da go priznae.....
drugo..vo vremeto na Kirco i Meto, vo Solun nemalo ni B od bugari, preovladuvale Makedoncite, grcite i evreite..grci i evrei sigurno ne se, aj pogodi sto se togas? :)
Дечко,ако читаше погоре ке видеше,дека jaс не претендирам Кирил и Методиj да са бугари,а претендирам да са словени. А ако сакаш да зборуваме за етногенезиса на бугарите-отвори тема,нема проблем,ке коментираме. А грчките маниери да наjавуваш,коj е македонец и коj не мислам са безвкусни,а ?!
Ајнштајн убаво рекол : “Глупоста и вселената немаат граници. За второто не сум сигурен...“
Милион пати напишав, само на овој форум : -Словенска нација не постои! Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!Словенска нација не постои!
Треба уште да пишувам за да ти влезе во главата? Воопшто не е битно кој “научник“ пишувал дека тие биле “Словенски браќа“. Сите тие “научници“ поаѓале од премисата дека Македонци не постојат, или од други причини (политички) не сакале да го признаат постоењето на Македонците и затоа пишувале “Словенски браќа“.
Ако некој камион доаѓа накај мене и постои реална опасност тој да ме удри, истиот тој нема да исчезне ако ги затворам очите или не го признавам неговото постоење. Исто така, и Македонците не исчезнале или не значи дека не постојат и денес само ако некој не го признава нивното постоење.
Треба да ми пружиш поуверливи аргументи дека Кирил и Методиј не биле Македонци. Не од типот на она : татко и мајка им биле тие и тие, живееле таму, учеле таму, се шетале таму, работеле тоа и тоа...
Иди това го обесни на руснаците,на чехите,на украинците да видим што ке ти речат.... Сите тиja са во заблуда,дека са словени? Или ти правиш историja и митове за внатре во твоjaта држава? Света не прифакja тази тези, а прифакja само едно- словени и ништо повеке. Земи и провери.
Еве ти например руската теза-белким научиш нешто.
http://www.saints.ru/k/Kirill_i_Mefodii.html
http://vob.ru/public/vrn/obraz/3/popov.htm

Дечко,ако читаше погоре ке видеше,дека jaс не претендирам Кирил и Методиj да са бугари,а претендирам да са словени...
pa ne pretendiras sega, ama spored dobropoznatata bugarska politika, ke pocnes od utre ili po pet dena :) zatoa e najdobro da se svestis na vreme.. :)

Дечко,ако читаше погоре ке видеше,дека jaс не претендирам Кирил и Методиj да са бугари,а претендирам да са словени. А ако сакаш да зборуваме за етногенезиса на бугарите-отвори тема,нема проблем,ке коментираме. А грчките маниери да наjавуваш,коj е македонец и коj не мислам са безвкусни,а ?!

Иди това го обесни на руснаците,на чехите,на украинците да видим што ке ти речат.... Сите тиja са во заблуда,дека са словени? Или ти правиш историja и митове за внатре во твоjaта држава? Света не прифакja тази тези, а прифакja само едно- словени и ништо повеке. Земи и провери.
Еве ти например руската теза-белким научиш нешто.
http://www.saints.ru/k/Kirill_i_Mefodii.html
http://vob.ru/public/vrn/obraz/3/popov.htm

еве земи бе фемчо

...К моравам же ходил и апостол Павел и учил там; там же находитсја и Иллирија, до которој доходил апостол Павел и где первоначально жили славјане. Поэтому учитель славјан - апостол Павел, из тех же славјан - и мы, русь(ЕТЕ ОД КОЈ СЛОВЕНИ СЕ РУСИТЕ); поэтому и нам, руси, учитель Павел, так как учил славјанскиј народ и поставил по себе у славјан епископом и наместником Андроника. А славјанскиј народ и русскиј един, от варјагов(ВИКИНЗИТЕ НА РУРИК) ведь прозвались русьју(ЖИМИ ТАКВООТО РУС_ИЈА СЛОВЕНСКО ИМЕ), а прежде были славјане; хоть и полјанами назывались, но речь была славјанској. Полјанами прозваны были потому, что сидели в поле, а јазык был им обштиј - славјанскиј.

знаат тие од кај отишле таму, туку ти дали знаеш од кај си дојден

еве земи бе фемчо

...К моравам же ходил и апостол Павел и учил там; там же находитсја и Иллирија, до которој доходил апостол Павел и где первоначально жили славјане. Поэтому учитель славјан - апостол Павел, из тех же славјан - и мы, русь(ЕТЕ ОД КОЈ СЛОВЕНИ СЕ РУСИТЕ); поэтому и нам, руси, учитель Павел, так как учил славјанскиј народ и поставил по себе у славјан епископом и наместником Андроника. А славјанскиј народ и русскиј един, от варјагов(ВИКИНЗИТЕ НА РУРИК) ведь прозвались русьју(ЖИМИ ТАКВООТО РУС_ИЈА СЛОВЕНСКО ИМЕ), а прежде были славјане; хоть и полјанами назывались, но речь была славјанској. Полјанами прозваны были потому, что сидели в поле, а јазык был им обштиј - славјанскиј.

знаат тие од кај отишле таму, туку ти дали знаеш од кај си дојден
Баш де, ни един збор за античен македонски или за македонски. Ни еден збор. Словени,словенски епископ, словенски jaзик и така натаму....

Баш де, ни един збор за античен македонски или за македонски. Ни еден збор. Словени,словенски епископ, словенски jaзик и така натаму....

Шо е фемчо остана без зборови
не ги врти нештата

Шо е фемчо остана без зборови
не ги врти нештата
Зборове много велики, малко желба за читане детаjно.
Абсолутно не ги врта,там пишува словенски jaзик,словенски епископ,там пишува словени??? Ако и ти негираш постоенето на словените,то какви са тези словени и този словенски jaзшк тогаш за които пишат руснаците?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom