Вовед во Stock Photography (комерцијална фотографија), терминологија и поделба

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Се регистрирав во Fotolia дали ке треба да чекам два три дена за да можам да аплоадирам или (poyol.jpg Image dimensions are insuffient.) сликава е мала?
Да бе појолчо мислам дека минималната големина на сликата е некои 4 мегапиксели(неможам да пресметувам:)) за да ти ја примат. Имаш од М до XL

ZOKiPOKi

Човек од збор!
Член од
25 мај 2006
Мислења
81
Поени од реакции
6
Кажуваш дека имаш ДИГИТАЛЕН ФОТО АПАРАТ а кажуваш и дека чекаш да ти стигне мобилен телефон со кој планираш да шиткаш слики. Како прво мобилниот вади слики со премногу noise, што значи дека фотката ќе ти биде одбиена. Како второ ќе сакаш да чистиш noiseот а од сток агенциите ќе ти ја одбијат фотката поради премногу користениот фотошоп. Така да мој предлог е да уклучиш апаратот на 6 мега пиксели и да седнеш да сликаш и да праќаш таму:)
Абе јас со Lumix-от дефинитивно вадам болје слики, само сакав да знам дали можам и со мобилен да извадам слика со висок квалитет, т.е. да имам камера на располагање во секој момент :D

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
само сакав да знам дали можам и со мобилен да извадам слика со висок квалитет, т.е. да имам камера на располагање во секој момент :D
Во никој случај, дури и да ти е со 20 мегапиксели :)

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Еве прва продажба, само што ставив 3 слики, една одма се продаде.

http://www.fotolia.com/p/200607893

Имам неколку идеи со модели, се надевам ќе ги реализирам наскоро, па да видам дали ќе има за леб да се купи :).

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Еве прва продажба, само што ставив 3 слики, една одма се продаде.

http://www.fotolia.com/p/200607893

Имам неколку идеи со модели, се надевам ќе ги реализирам наскоро, па да видам дали ќе има за леб да се купи :).
Сликата со ружата ти е ептен добра, само за ракописот малце да се потрудиш или да најдеш некој со фенси ракопис

Мене на фотолиа ми идат повеќе илустрациите, што знам за комерцијални фотки го немам удрено меракот....али да присредам собата ќе почнам

PowerBoY14

Јас Сум Тој и Тој Роден Тогаш и Тогаш
Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Awe 10 фотографии им аплоадирав, и сите 10 ми ги одбијаја... Мора да сум лош Фотографер.. :)

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Интересна тема, се изначитав и се изнагледав од фотки, него гледам на Shutterstockима многу фотографии кои се фотошопирани или 3д или векторски, дали признаваат и таков вид фотографии или ке мора отворен фали да им се пушти ( *3ds или *eps ).

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Awe 10 фотографии им аплоадирав, и сите 10 ми ги одбијаја... Мора да сум лош Фотографер.. :)
не се откажувај никогаш, за месец дена имаш време да направиш еден куп добри фотографии.:helou:

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Чепкајќи овие дена по темиве и јас се инспирирав да закацам некои мои фотки на Fotolia. Сега за сега закачив 19, но немам никаков одговор. Кога ќе ми стигне ке ви пишам што сум направила, дали ми примиле барем една. Поздрав!

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Имам и едно прашање за Мистичен. Ги разгледував твоите фотки и мислам дека се доведени до совршенство. Јас имам проблем со рефлектирачките површанини, каква што е кај тебе масата.
Те молам ако можеш кажи ми дали по зидовите има некои предмети, слики и.т.н или се идеално бели. Јас не можам никако да ги одбегнам на сликите предметите од околината. И се да тргнам, останува на пример лустерот на плафон, или пак се одразуваат прозорите. Тоа ужано ме нервива, како да го одбегнам сето тоа. Поздрав!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Kaj мене нема ништо околу масата, освен бели ѕидови. Инаку, пробај да најдеш агол со поместување на предметите и местото од каде фотографираш, сигурно може да се избегне да нема рефлексија од непожелните предмети.

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Те молам ако можеш кажи ми дали по зидовите има некои предмети, слики и.т.н или се идеално бели. Јас не можам никако да ги одбегнам на сликите предметите од околината. И се да тргнам, останува на пример лустерот на плафон, или пак се одразуваат прозорите. Тоа ужано ме нервива, како да го одбегнам сето тоа. Поздрав!
За тоа има решение: http://digital-photography-school.com/blog/how-to-make-a-inexpensive-light-tent/

За поголеми работи можеш да ставиш чаршав.

А за рефлектирачка површина, не знам точно, мислам дека плексиглас користат (ако не сте купиле маса што сија :) ). Ама нит знам кај има нит знам колку кошта. Ако знае некој, нека каже. Сум размислувал за стакло, ама не сум пробал.

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
За тоа има решение: http://digital-photography-school.com/blog/how-to-make-a-inexpensive-light-tent/

За поголеми работи можеш да ставиш чаршав.

А за рефлектирачка површина, не знам точно, мислам дека плексиглас користат (ако не сте купиле маса што сија :) ). Ама нит знам кај има нит знам колку кошта. Ако знае некој, нека каже. Сум размислувал за стакло, ама не сум пробал.
Jas slikam na stakla vo boja (profesijata mi e povrzana so staklo, taka da go imam na toni:jaj:), sosema neprovidni, i mnogi mi se dopaga toj reflektiracki moment. Koga slikam mali predmeti uspevam da go odbegnam ovoj problem, ali za pogolemite, kako sto se luge i.t.d ne mozam. :smir:

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Kaj мене нема ништо околу масата, освен бели ѕидови. Инаку, пробај да најдеш агол со поместување на предметите и местото од каде фотографираш, сигурно може да се избегне да нема рефлексија од непожелните предмети.
Da, jas taka se snaogam, baram nekoe malo agolce kade navistina nema nisto drugo, no tesko mi odi nekako, denes probav povtorno i izleze nesto, no ne e toa toa. Inaku ke probam i jas so nekoj carsaf ili pak onie foliite golemi sto idat na rolni pa ke pustam rezultat vo forma na slika. Pozdrav!:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom