Лерин

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
Бил ли некој од вас во Лерин?
Мало градче кое брои околу популација од околу 20.000(90% Македонци) на јужниот дел од Пелагонија, дружељубив народ, се гледа дека е Македонски на прв поглед, ја нема онаа тмурност што ја имаат Атињаните.

Еве слики:

lerin2.jpg

lerin3.jpg

%D0%9B%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD.jpg

Lerin.jpg

И уште една информација: 70% од населението, разбира и збори Македонски, ако има некој намера да го посети градот.

Да, кога имам виза редовно одам до Лерин...од БТ е на 20-тина километри и е многу убаво градче. СИТЕ знаат МКД, барем малку да се разбериш :) од постарата генерација збораме, помладите малце потешко.

Интересно е тоа што има МНОГУ (барем последен пат кога бев 10.06.2005 :) ) црнци и јапонци...за разлика од БТ :)

Претежно МКД-ците одат во LIDL и турват бензин (оти е поефтин и поквалитетен), шетаат по главната улица
lerin3.jpg

Овде лево на сликата имаат МНОГУ убаво Гиро :)

Супер градче за промена од секојдневието во Битола (па и за прилепчани и охриѓани)... Летово планирам пак да си земам виза и да одам редовно...

Super gradce, bash makedonsko:helou:

Таму се одеше на мал шопинг , преку ден а како поголеми одевме на вечери со бузуки да смениме местенце хихи, спомени еден куп. И да точно повеќето знат македонски , некој малце се кријат да зборваат.

ја уствари од таму влечам корени блиску :)

eeeeee...na vremeto,koa idesha gospod po zemja,so majka mi idevme da kupime kilo patlidzani i portokali i kafe u Lerin,onaka da utepame vreme,a na vrakjanje,pred izlezot, kaj chichko Sotir,edna kanta zeleni i edna kanta crni maslinki...toa bea vreminja!

redovno odam tamu...super e:) mirno malo tivko gradce:)

Имаше една година ко бев тамо покрај патот дедовци собрани, и ко не видоја почнаа да плачат и да ни викаат да си ја сакаме македонија најповеќе на свет зошто тие цел живот за неа живееле. :( жалничо беше ама ... :)

Во месецот мора барем по еднаш да појдам во Лерин да испазариме нешто,а и да касниме GIRO.

Бев во Лерин пред недела дена, и никогаш не прескокнувам да поминам Кај Павле, човек македонец кај кого го имам јадено најубавото пилешко :)

Sum bil vo Lerin nekolku pati,negde osumdesetti, i se začudiv koj gi učel ovije grci da zboraat makedonski? se šalam....naš narod ....naš grad, naša zemja, okupirana teritorija....Samo slušam, grcite i Bitola poleka e okupiraat....Pred nedela dena bev vo Bitolata, i kaj pazaro gledam na vlezot od edno kafule, ispišano meni, na makedonski, ama i na grčki, so onie trnlivi bukvi.

Трн,ме погоди со сликава :)
Последната посета,седев баш овде во десниот кафич со црвена тенда,а лево кај тоа рекламите Алгида сладоледи,имаше црнци што шиткаа оригинал филмови за 20 евра.

Иначе,имам грешка направено во претходното излагање на темата,корени влечам од една страна од Костур,кој е каде каде поубав од Лерин.
Охрид и Крушево во едно споени.

Мац, види шо ти се вика коинциденција...кафичот во којшто си седел, газда е Македонец :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom