Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
Едно прашање, дали протеини (во вид на храна) се внесува пред или после тренинг ? Зашто и како, ако знае некој да образложи, би му бил благодарен.mersi :)

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Едно прашање, дали протеини (во вид на храна) се внесува пред или после тренинг ? Зашто и како, ако знае некој да образложи, би му бил благодарен.mersi :)
По принцип поарно е да јадиш појќе јаглехидрати со помалку протеини пред тренинг пошто ти треба енергија, а после тренинг појќе протеини со помалку јаглехидрати за да протеините се искористат во анаболички процеси. Вака ќе ти биди многу поефективно искористена храната, пошто ако јадиш појќе протеини пред тренинг ако не си јал доволно јаглегидрати многу од протеините ќе изгубиш во енергија.

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
Викаат никако јадење навечер за добро стомачи, а викаат билдерот треба да се храни здраво и да јаде 5-6пати на ден. Е сега, како може 5-6 пати денес да јадам, а навечер да не јадам пред да си легнам.
Кое време би требало да е последната вечера?

Дај разјаснете ми го ова.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Билдерот стомачни сине има само 1 недела во годината ко ќе се спреми за натпревар. Иначе преку цела година ако качва тој маса е замастен и слабо му се познават стомачните. Е сеа ти и да се полниш и да се чистиш не можи во исто време, полни се на зима и исчисти се пред летото. Или па ако сакаш цело време да си релативно чист а воедно да креваш на мускули, ќе си прајш кардио вежби по најмалку 30 минути после тренинг. Побавно ќе клаваш маса ама ќе останиш чист, а да јадиш мора за да клајш маса.

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
@ Синдикат

Добро, сите знаеме дека никој од тука не се спрема за бодибилдинг натпревари, џабе споредуваш со нив :). Колку што разбрав, неможеш истовремено да работиш на маса, и на стомак ? Што би требало да се изостави од исхрана( храна за маса - месо, риба, ориз, јајца), за да се познаваат стомачните, т.е да се намали масното ткиво околу абдоменот ?

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
@ Синдикат

Добро, сите знаеме дека никој од тука не се спрема за бодибилдинг натпревари, џабе споредуваш со нив :). Колку што разбрав, неможеш истовремено да работиш на маса, и на стомак ? Што би требало да се изостави од исхрана( храна за маса - месо, риба, ориз, јајца), за да се познаваат стомачните, т.е да се намали масното ткиво околу абдоменот ?
od licno iskustvo mozam da ti kazam da fatis sekoj den daprais po 500-1000 stomacni (jas obicno praam u teretana eden set i pred spienje uste eden)
i za eden mesec ke ti se poznavaat skoro site stomacni osven dolnite (iako imas salo) no za celosno da ti bidat izdefinirani kako sto site gi sakme treba da fatis da trcas na kej redovno a i moze tuka da se ubaci i skokanje na jaze i tocak !
ali trcanje na kej OBAVEZNO!
i za uste eden mesec ke se trgne i saloto...taman za letovo:wink:

eve sea se stopli i od pred nekoja nedela se otvori sezonata na kej taka da idi oraj go kejot!! :))

a sto se odnesuva do jadenjeto bi ti preporacal zdrava hrana no jadi umereno (ne se prejaduvaj) i istotaka sekoj den po edna ovosna salata za zamena za blago..

citaj:BLAGOTO = SMRT za stomacnite....
pozz

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
Абе види, ја тренирам и ракомет, така да мислам дека ми е доволно кардио тоа..нон стоп трчам. Сакав да знам, што рестрикции треба да се направат во храната ? :helou:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Стомачните се најтешки за исчистување и дефиниција.Ако сте виделе бодибилдер каков е оф сезона се ќе ви стане јасно.

Ако сакате вакви стомачни ќе мора да ви се испоти малце газето,бидејќи со 5-6 месеци не се добиваат многу дефинирани стомачни.

П.С. Само со правилна исхрана!Ако сакате отепувајте се од вежбање ако не внесувате доволно протеини,јаглерохидрати,масти и витамини џабе ви е се.И добра сумплементација се разбира.

Еве неколку совети од Ахмад Хаидар бодибилдер со најсовршените стомачни

OSUM NACINI ZA SOVRSENI STOMACNI MUSKULI-AHMAD HAIDAR

Sekogas se pridrzuvam na istiot trening za stomak.Gi probav site vezbi za stomak i ovie vezbi najmnogu gi custvuvam:
*Sromak vezbam pocesto odkolku drugite muskulni partii no ne sekoj den.

*Izveduvajte gi vezbite od poveke agli-edna vezba za goreniot del edna za dolniot del itn.

*Iako edna vezba e odredena za eden muskul drugite muskuli pomagaat i kontrahiraat.

*Stomacnite muskuli efikasno mozat da se vezbaat i so relativno kratki dvizenja-ne e potreben poln opseg za da bidat celosno opfateni muskulite

*Povtoruvanjata gi izveduvam relativno brzo zatoa sto ne custvuvam nisto koga gi izveduvam poleka-sepak dvizenjata treba da bidat ramnomerni.

*Semata koja ja sledam za trening na stomacnite muskuli celosno gi opfaka site delovi-i pokraj toa sto mi trebaa dolgi godini za da go postignam ova denes.

*Uste eden nacin da se napravi vezbata poteska e da se svitkate posilno na krajot na sekoe dvizenje.

*Za da se izdefinirate treba pocesto da go vklucuvate kardio treningot-jas pravam kardio treninzi ednas nedelno von sezona i tri pati nedelno vo sezona.

Еве како изгледа :vozbud:

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
Па добро де, јас не сакам до толкави стомачни. И не дека сакам некоја голема маса на мускулите. Тука сакам само добро да ги издефинирам. Нешто вакво :

Дури и ова е многу за мене:). Скромен сум со желбата. Како и да е, прашањето ми беше дали јадењето навечер, пред легнување, е добро или лошо? Или која е границата за најкасно јадење? Што и во колкава мера да јадам за да си ги издефинирам мускулите. Не мора да се волкви како на сликите. Барам само добра дефиниција. Единствен проблем е најверојатно тоа што имам мало стомаче(најверојатно, бидејќи секој ден јадев по многу благо, али сеа престанав, ни благо, ни кока кола. А Браво сокчиња е ок да пијам ?) :)
За кардио вежби мислам дека неам проблем, пошто тренирам карате, и многу е заморано и се испотувам како коњ секој тренинг. Сега почнав и да трчам по 4км( доволно се или да зголемам ?)

Поздрав :smir:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Па добро де, јас не сакам до толкави стомачни. И не дека сакам некоја голема маса на мускулите. Тука сакам само добро да ги издефинирам. Нешто вакво :

Дури и ова е многу за мене:). Скромен сум со желбата. Како и да е, прашањето ми беше дали јадењето навечер, пред легнување, е добро или лошо? Или која е границата за најкасно јадење? Што и во колкава мера да јадам за да си ги издефинирам мускулите. Не мора да се волкви како на сликите. Барам само добра дефиниција. Единствен проблем е најверојатно тоа што имам мало стомаче(најверојатно, бидејќи секој ден јадев по многу благо, али сеа престанав, ни благо, ни кока кола. А Браво сокчиња е ок да пијам ?) :)
За кардио вежби мислам дека неам проблем, пошто тренирам карате, и многу е заморано и се испотувам како коњ секој тренинг. Сега почнав и да трчам по 4км( доволно се или да зголемам ?)

Поздрав :smir:

Друже Пропорции , па после совети :wink:.Колку кг,висок,години....

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
Друже Пропорции , па после совети :wink:.Колку кг,висок,години....
Па еве, веќе еднаш го кажав тоа во една од предходните страници, али никој не ме забележа:)

Сакам да почнам да идам во теретана пошто сакам да направам бар малку добро тело.

Тренирам карате скоро 5 месеци, значи кондиционо сум доста спремен (ако воопшто треба кондиција за во теретана).
Не планирам да користам никакви протеини или слични нешта. Значи сакам да пробам природно, па ми треба совет за добра исхрана.

Прв пат ке ми биде во теретана да идам сеа, такашто, што препорачувате за почетници, колку, што и како да кравам :) (ок веќе 2 пати бев во теретана, и помалце ми се воспалиа мускулит, али ок е )
Висок сум околу 177цм, тежок 73/75кг. Иам ептен мало стомаче(али сепак е стопаче :)), како да го симнам стомачето, со трчање ?Тешко ли ќе биде тоа ? :) Многу ли време ќе ми треба ? А градите, бицепс, трицепс, итн ?

Поздрав:smir:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Мораш сумплементи!Тоа не е хемија,да се разбереме и да не нема дилема околу тоа. Хемија ти се стероидите,а сумплементите ти се само додатоци во исхраната, ти за еден оброк верувам дека неможеш да изедеш 2кг месо,но со 60гр протеин ќе го направиш тоа!

Е сега околу вежбањето и исхраната,јас овде ќе поставам неколку текстови кои ги имам за почетници па ќе кажеш дали вршат работа ако не наваѓаме нешто друго :wink:

лол нешто не ми дава да ги аплоудирам текстовите ќе ги ставам покасно.Поздрав

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
Мораш сумплементи!Тоа не е хемија,да се разбереме и да не нема дилема околу тоа. Хемија ти се стероидите,а сумплементите ти се само додатоци во исхраната, ти за еден оброк верувам дека неможеш да изедеш 2кг месо,но со 60гр протеин ќе го направиш тоа!

Е сега околу вежбањето и исхраната,јас овде ќе поставам неколку текстови кои ги имам за почетници па ќе кажеш дали вршат работа ако не наваѓаме нешто друго :wink:

лол нешто не ми дава да ги аплоудирам текстовите ќе ги ставам покасно.Поздрав
Да, јасно ми е тоа дека тоа не е хемија и дека не е штетно, но проблемот се парите, малце скапички се тие работи...зарем не?

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Да, јасно ми е тоа дека тоа не е хемија и дека не е штетно, но проблемот се парите, малце скапички се тие работи...зарем не?
да,но сепак тоа е основата на бб.Ти ако неможеш да си дозволиш финансии за сумплементација тогаш ќе треба исклучиво да внимаваш на исхраната!

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Момци да ве прашам дали медот праве проблеми во вежбањето бидејќи се откажав скоро целосно од благото и сега јадам само мед, дали и тој се вбројува исто така во благите работи кои се штетни за вежбањето или тој е природен и не праве проблеми.:nesum: Инаку јадам многу 1/4 од тегло на ден можеби, заедно со банана (фрапе) и така го сркам со лажица. Кажете ако е лош да го намалам па и ако треба да се откажам и од него. И за кикиритките кажете ми дали треба да ги јадам и ако требе по колку е дозволено бидејќи тие содржат масти.
Благодарам однапред :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom