Марио Јовановски
: )
- Член од
- 19 април 2007
- Мислења
- 629
- Поени од реакции
- 37
Едно прашање, дали протеини (во вид на храна) се внесува пред или после тренинг ? Зашто и како, ако знае некој да образложи, би му бил благодарен.mersi 

По принцип поарно е да јадиш појќе јаглехидрати со помалку протеини пред тренинг пошто ти треба енергија, а после тренинг појќе протеини со помалку јаглехидрати за да протеините се искористат во анаболички процеси. Вака ќе ти биди многу поефективно искористена храната, пошто ако јадиш појќе протеини пред тренинг ако не си јал доволно јаглегидрати многу од протеините ќе изгубиш во енергија.Едно прашање, дали протеини (во вид на храна) се внесува пред или после тренинг ? Зашто и како, ако знае некој да образложи, би му бил благодарен.mersi![]()
od licno iskustvo mozam da ti kazam da fatis sekoj den daprais po 500-1000 stomacni (jas obicno praam u teretana eden set i pred spienje uste eden)@ Синдикат
Добро, сите знаеме дека никој од тука не се спрема за бодибилдинг натпревари, џабе споредуваш со нив. Колку што разбрав, неможеш истовремено да работиш на маса, и на стомак ? Што би требало да се изостави од исхрана( храна за маса - месо, риба, ориз, јајца), за да се познаваат стомачните, т.е да се намали масното ткиво околу абдоменот ?
Па добро де, јас не сакам до толкави стомачни. И не дека сакам некоја голема маса на мускулите. Тука сакам само добро да ги издефинирам. Нешто вакво :
Дури и ова е многу за мене. Скромен сум со желбата. Како и да е, прашањето ми беше дали јадењето навечер, пред легнување, е добро или лошо? Или која е границата за најкасно јадење? Што и во колкава мера да јадам за да си ги издефинирам мускулите. Не мора да се волкви како на сликите. Барам само добра дефиниција. Единствен проблем е најверојатно тоа што имам мало стомаче(најверојатно, бидејќи секој ден јадев по многу благо, али сеа престанав, ни благо, ни кока кола. А Браво сокчиња е ок да пијам ?)
![]()
За кардио вежби мислам дека неам проблем, пошто тренирам карате, и многу е заморано и се испотувам како коњ секој тренинг. Сега почнав и да трчам по 4км( доволно се или да зголемам ?)
Поздрав :smir:
Па еве, веќе еднаш го кажав тоа во една од предходните страници, али никој не ме забележаДруже Пропорции , па после совети :wink:.Колку кг,висок,години....
Сакам да почнам да идам во теретана пошто сакам да направам бар малку добро тело.
Тренирам карате скоро 5 месеци, значи кондиционо сум доста спремен (ако воопшто треба кондиција за во теретана).
Не планирам да користам никакви протеини или слични нешта. Значи сакам да пробам природно, па ми треба совет за добра исхрана.
Прв пат ке ми биде во теретана да идам сеа, такашто, што препорачувате за почетници, колку, што и како да кравам(ок веќе 2 пати бев во теретана, и помалце ми се воспалиа мускулит, али ок е )
Висок сум околу 177цм, тежок 73/75кг. Иам ептен мало стомаче(али сепак е стопаче), како да го симнам стомачето, со трчање ?Тешко ли ќе биде тоа ?
Многу ли време ќе ми треба ? А градите, бицепс, трицепс, итн ?
Поздрав:smir:
Да, јасно ми е тоа дека тоа не е хемија и дека не е штетно, но проблемот се парите, малце скапички се тие работи...зарем не?Мораш сумплементи!Тоа не е хемија,да се разбереме и да не нема дилема околу тоа. Хемија ти се стероидите,а сумплементите ти се само додатоци во исхраната, ти за еден оброк верувам дека неможеш да изедеш 2кг месо,но со 60гр протеин ќе го направиш тоа!
Е сега околу вежбањето и исхраната,јас овде ќе поставам неколку текстови кои ги имам за почетници па ќе кажеш дали вршат работа ако не наваѓаме нешто друго :wink:
лол нешто не ми дава да ги аплоудирам текстовите ќе ги ставам покасно.Поздрав
да,но сепак тоа е основата на бб.Ти ако неможеш да си дозволиш финансии за сумплементација тогаш ќе треба исклучиво да внимаваш на исхраната!Да, јасно ми е тоа дека тоа не е хемија и дека не е штетно, но проблемот се парите, малце скапички се тие работи...зарем не?