Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Linksis`ot e najdobar ruter na planetava ne gree ic,nego ona gjubre D-LINK sto go vikaat modem e za frlanje,tolku li ne mozele da potpisat dogovor so nekoja saglam firma za modemite.Eden NoNet dava podobri modemi nego ovie na Zeljekom.

P

Princ

Гостин
Може да се вратите на темата? Не збориме за рутери. И јас имам линксис WRT54GL. МОДЕМИТЕ прегреваат.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Мислам дека тоа е причината за премногу честото дисконектирање што го искусуваме последниве неколку дена. Модемите изгор жешки се. Добив сугестија од техничката поддршка на т-хоум повремено да го гасам, ама ако морам да го правам тоа да ви се мочам во решението.
И јас прашав дали е тоа причина, ми рекоа дека не е тоа, немало врска загревањето на модемот блабла :uvo:

Совет од Т-хоум : постави го модемот во вертикална положба, помалку ќе загрева

P

Princ

Гостин
И јас прашав дали е тоа причина, ми рекоа дека не е тоа, немало врска загревањето на модемот блабла :uvo:

Совет од Т-хоум : постави го модемот во вертикална положба, помалку ќе загрева
Мајка му тој нека ја намести во вертикална положба. Од D-Link се глупаци што овој рутер

од фабрика го наместиле во вертикална положба а овој модем

во хоризонтална.

Модемите нагло почнаа да прегреваат, а тоа влијае на брзината и времето на кое си конектиран. Нека си најдат чаре.

Едит: или нека пратат некоја да ми го дува модемот. За да не се прегрее.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Проблемот е што 8mbps му е максимумот на D-Link от затоа што е ADSL, a не ADSL2 модем, и тој работи на граница на издржливост.

Кај мене на Thompson-от кој е АДСЛ2 рутер, немам никакви проблеми со линијата.

P

Princ

Гостин
Не знам колкаво решение е купувањето на нов рутер со модем... Јас ептен си го сакам WRT54GL. И што сега? :toe:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Проблемот е што 8mbps му е максимумот на D-Link от затоа што е ADSL, a не ADSL2 модем, и тој работи на граница на издржливост.

Кај мене на Thompson-от кој е АДСЛ2 рутер, немам никакви проблеми со линијата.
Јас колку што знам, од т-хоум модемите се АДСЛ 2+, а кај нив максимумот е 20мб, а еве и сега модемот е ПРЕГРЕАН а конектиран сум 5 часа и воопшто немам проблеми со адслот

Мајка му тој нека ја намести во вертикална положба. Од D-Link се глупаци што овој рутер

од фабрика го наместиле во вертикална положба а овој модем

во хоризонтална.

Модемите нагло почнаа да прегреваат, а тоа влијае на брзината и времето на кое си конектиран. Нека си најдат чаре.

Едит: или нека пратат некоја да ми го дува модемот. За да не се прегрее.
Баш за тој модем прашав, и СТРУЧЊАКОТ ми покажа како да го наместам ( иако бил направен за во хоризонтална положба, сепак нека бил потпрен на нешто и немало ТОЛКУ да загрева ):toe:

Madrid

Timeless
Член од
23 март 2008
Мислења
3.899
Поени од реакции
154
И кај мене е оган модемот, го исклучив некое време ама за 1 саат пак се угреа како рингла, значи не е решение гасењето, сакав и ја да им звонам на МТ ама еве гледам “решението“ било да се стави во вертикална положба, уау генијалци.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Јас колку што знам, од т-хоум модемите се АДСЛ 2+, а кај нив максимумот е 20мб, а еве и сега модемот е ПРЕГРЕАН а конектиран сум 5 часа и воопшто немам проблеми со адслот

D-Link от што го даваат е ADSL, не е ADSL2 модем и максимум му е 8 mbps.

Стар модел е DSL_360T и го нема веќе на сајтот на DLink, сега сите модеми се ADSL2.

Еве еден линк со со спецификации

http://www.ciao.co.uk/D_Link_DSL_360T__6116266

и таму ќе прочиташ

Modem

Interface Type: Ethernet
Connectivity Technology: Wired
Max Transfer Rate: 8 Mbps
Digital Signaling Protocol: ADSL
Protocols & Specifications: ITU G.992.1 (G.DMT), ITU G.992.2 (G.Lite), ITU G.994.1 (G.hs)
Expansion / connectivity

Interfaces:

• 1 x modem - ADSL - RJ-11
  • 1 x network - Ethernet 10Base-T/100Base-TX - RJ-45
Power

Power Device: Power adapter - external
Power Consumption Operational: 9 Watt

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

Стар модел е DSL_360T и го нема веќе на сајтот на DLink, сега сите модеми се ADSL2.

и таму ќе прочиташ

Modem

Protocols & Specifications: ITU G.992.1 (G.DMT), ITU G.992.2 (G.Lite), ITU G.994.1 (G.hs)
Expansion / connectivity

Interfaces:

Power

Добро бе, кај мене на модемот убаво пишува АДСЛ2+
и не е DSL_360T, туку е DSL-360R...
Сакаш да го сликам и да ти покажам ?

butterfly1135

Tutto questo amore...
Член од
30 август 2008
Мислења
209
Поени од реакции
5

и таму ќе прочиташ

Modem

Expansion / connectivity

Interfaces:

Power

Јас имам DSL 360t флешуван со V3.00B01T02.EU.20060220 ADSL2+ multi mod па супер е има стандардна работна температура, не забележав поголемо загреванје откако качија на 6 mbps, а коа ке се логирам пишува дека од таму е пуштено 8mbps so 1 mbps ...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Јас имам DSL 360t флешуван со V3.00B01T02.EU.20060220 ADSL2+ multi mod па супер е има стандардна работна температура, не забележав поголемо загреванје откако качија на 6 mbps, а коа ке се логирам пишува дека од таму е пуштено 8mbps so 1 mbps ...
Верувам дека не грее, но тоа значи дека имаш многу квалитетна парица до кај тебе, блиску до централа.

Инаку еве спецификации од ADSL2 модем.
http://www.dlink.co.uk/?go=jN7uAYLx/oIJaWVUDLYZU93ygJVYKuJXStvhLPG3yV3oWI5+g6ltbNlwaaRp7TosAmu5j3cf/YENBs7l2qTjLE0WsOjd

High-speed ADSL connection
The DSL-2542B supports the latest ADSL2/ADSL2+ standards, providing speeds of up to 24Mbps downstream and 1 Mbps upstream (ADSL2+), or 12 Mbps downstream and 1 Mbps upstream (ADSL2). It is compatible with all major UK service providers.

Тоа значи дека ADSL2+ има 24mbps/1mbps, а ADSL2 12mbps/1mbps.

Флешуван DSL360T или DSL360R, работи на крајот од силите на 8mbps и само со одлична линија до централа.

Kajgana Shop

На врв Bottom