Дали помагање на други луѓе е себичен чин?

S

smart ass

Гостин
Постои СУВ Мраз(озбилно),промашена е...сега имаме шест светови башка мноогуу димензии.

Тука

ALL BEINGS ARE FROM THE VERY BEGINNING BUDDHA.
IT IS LIKE WATER AND ICE:
APART FROM WATER, NO ICE,
OUTSIDE LIVING BEINGS, NO BUDDHAS.
Контроверзно

LIKE THE EMPTY SKY IT HAS NO BOUNDARIES, YET IT IS RIGHT IN THIS PLACE, EVER PROFOUND
AND CLEAR
. WHEN YOU SEEK TO KNOW IT, YOU CANNOT SEE IT, YOU CANNOT TAKE HOLD OF IT,
BUT YOU CANNOT LOSE IT. IN NOT BEING ABLE TO GET IT YOU GET IT
Ете ја ти помогнав:)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
сега имаме шест светови башка мноогуу димензии.

)
Шесте светови се светови изобличени(изопачени) од егото и го претставуваат материјалниов свет.
Другите четири се рај-условно кажано.
Што значи им вкупно 10.

S

smart ass

Гостин
Нејасен си игоре,еднаш беа 6 света,па сега 10.

НО добро,нека би така само што ова ствара забуна

Шесте светови се светови изобличени(изопачени) од егото и го претставуваат материјалниов свет.
Кога веќе го спомнавме егото и тие 6 изопачени светови(недефинирани) следува дека имаме 6 типови на его:)

Другите четири се рај-условно кажано.
Што значи им вкупно 10.
Значи 4 притоа, секој посебен исто како 6-те типови на его во 6-те материјални светови-така и 4 материјални условно кажано Рај т.е ако се веќе 10 мора да имаат заеднички особини односно истите да бидат материјални,па се поставува прашањето каде е рајот и дали таму го нема егото???

Втора опција е цитатот да го протолкувам како 10 нивоа на свест(совест),ама сепак чуму 6 типа на его и КАКО 4 светови се РАЈ.

Јас кога помагам не помагам поради егото,туку поради фактот што можам да "влезам" во состојбата на другите луѓе т.е станува збор за соживување,е сега јас имам некои морални и етички принципи според кои се водам,оттука ако можам да помогнам логично е да го сторам тоа-всушност тоа и фактички те прави човек:toe:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Нејасен си игоре,еднаш беа 6 света,па сега 10.

НО добро,нека би така само што ова ствара забуна

Кога веќе го спомнавме егото и тие 6 изопачени светови(недефинирани) следува дека имаме 6 типови на его:)

Значи 4 притоа, секој посебен исто како 6-те типови на его во 6-те материјални светови-така и 4 материјални условно кажано Рај т.е ако се веќе 10 мора да имаат заеднички особини односно истите да бидат материјални,па се поставува прашањето каде е рајот и дали таму го нема егото???

Втора опција е цитатот да го протолкувам како 10 нивоа на свест(совест),ама сепак чуму 6 типа на его и КАКО 4 светови се РАЈ.

Јас кога помагам не помагам поради егото,туку поради фактот што можам да "влезам" во состојбата на другите луѓе т.е станува збор за соживување,е сега јас имам некои морални и етички принципи според кои се водам,оттука ако можам да помогнам логично е да го сторам тоа-всушност тоа и фактички те прави човек:toe:
Батали ги световите не се битни , една друга многу важно има овде да се спомне.
Ама прво едно прашање.
Дали еден ден (а тој ден е блиску) кога ке се направат машини со вештачка интелигенција блиску па и поголема од нашата они ке имаат особина како: сочуство( љубов , милост и тн.).
И покрај фактот што може да им се тури одредена програма - морал(исто како кај лугето) и да се понашаат како луге , па дури и да глумат љубов .
Ја викам не.
Гледаш другар , лугето се раководат по програми па затоа и се осекаат криви за се што ке направат у животот па дури и ако помогнат на некого.
Моралот е програма , уствари некој ти кажал што да правиш.
Ѕирни длабоко у тебе и се ке ти биде јасно
APART FROM WATER, NO ICE,
OUTSIDE LIVING BEINGS, NO BUDDHAS.
NOT KNOWING IT IS NEAR, THEY SEEK IT AFAR.
WHAT A PITY!
Што напишав јас прв пут сега ке те потсетам.

Зависи од која причина им помагаш.
Има две ситуации , првата е ако си Буда а втората е ако не си Буда.

Ако им помагаш од "срце" тогаш си стигнал до негде , ама ако го надминеш дуализмот на добро и лошо
тогаш ти останува ЉУБОВ ама со големи букви , а и што друго би ти останало ако на крај гледаш дека
се е дел од тебе и ти се дел у се , и тогаш си стигнал до крајот.
Само што тој крај е почеток на бескрајот.

S

smart ass

Гостин
Игор вештачката интелегенција всушност ќе биде природна,бидејќи човекот е создаден од Природата таков каков што е,па оттука неговите дела се Природни.

Инаку вештачка интелигенција Има кај одредени беспилотни летала и.т.н но сепак истата е програмирана.

Сметам дека сепак ќе има Морал таа вештачка интелегенција-но не ВГРАДЕН од Човекот-туку преку УЧЕЊЕ...(I God е таков Пример).

А во секој случај мислам дека со развојот на нанотехнологијата се прави простор за кибернетиката,па дали човек со вграден процесор во мозокот(за повеќе работи на пример) и со нанороботчиња(да го чистат организмот и лечат т.е да го продолжат животниот век на човекот е Вештачка Интелегенција???

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Игор вештачката интелегенција всушност ќе биде природна,бидејќи човекот е создаден од Природата таков каков што е,па оттука неговите дела се Природни.

Инаку вештачка интелигенција Има кај одредени беспилотни летала и.т.н но сепак истата е програмирана.

Сметам дека сепак ќе има Морал таа вештачка интелегенција-но не ВГРАДЕН од Човекот-туку преку УЧЕЊЕ...(I God е таков Пример).

А во секој случај мислам дека со развојот на нанотехнологијата се прави простор за кибернетиката,па дали човек со вграден процесор во мозокот(за повеќе работи на пример) и со нанороботчиња(да го чистат организмот и лечат т.е да го продолжат животниот век на човекот е Вештачка Интелегенција???
Си го гледал Матрикс ?

S

smart ass

Гостин
Аха каде што нео им ги крши кичмите,контроверза е зошто Машините сепак им дозволуваат на луѓето да "живеат" во матрицата-кога истите веќе се извор за енергија на машините.(машините можат да ги уништат когнитивните способности на луѓето-па оттука нема потреба од матрица)

П.С има експеримент извршен врз човек-баш ваков

патем одлична реклама за хеклер и кох,и за западното вооружување.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Е ајде бе зошто дозволуваат да живеат лугето тоа и ми беше поентата.
Морал а ?
Машините можат да се научат на морал ?
Не брат , може само да се програмираат .
Поглеј го денеска човекот и се ке ти биде јасно.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Зависи од намерата ако помагаш ради сопствено его, суети или некои набиени комплеси тогаш е крајно лицемерно..а во спротивност правиш добрина и благословен си.

Г

Господ

Гостин
А што има врска кога на крај сепак си направил добро дело?

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Нормално, само што мислам дека за несебични се сметаат тие што прават многу дела во кои што помагајќи им на другите си помагаат себеси тоест и си го хранат своето его. Но сепак, има многу луѓе на планетава што едноставно толку многу се сочуствуваат со болката на другите што повеќе сакаат да им помогнат на нив ,,,уствари пак се враќаме на тоа дека ако и мене ми е жал за некого ќе му помогнам за јас да се чуствувам подобро затоа што нема да го гледам него како пати...и тоа е тоа...сепак сем максимално себични...одавна го зборам ова бре :))

Член од
30 ноември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
5
Прееска гледав пријатели, и една серија беше цела за оваа тема баш (може и ќе ви текне на истата), па така се сетив :P
Конкретно муабетот беше дека сите сме себични затоа што секое добро дело што го правиме, го правиме за да се осеќаме ние подобро или погорди или нешто слично, па според тоа нели, истото го правиме од себичност ... за наше задоволство. Ме замисли сето тоа ... на крај и јас си се сложив дека е така :lol: ... значи кој не е себичен? И ако не е некој, дајте пример што ќе го негира горенаведеното :)
Алтруизмот е најблага форма на себичност
Алтруизмот е преопблечена себичност
Алтруизмот е софистицирана себичност

Kajgana Shop

На врв Bottom