јахутерминал
impressed by gay people
- Член од
- 26 јануари 2007
- Мислења
- 778
- Поени од реакции
- 7
Треба да има фискализација, нејќам утре другиден да ме ограби некој. Ако нема фискална сметка, може колку што сака да ми наплати.
Грешно размислуваш. Не е тоа поентата на фискализацијата, и со фискална секој може да ти наплати колку сака и може да ја промени цената на производот исто како што на форумов кликаме "испрати". Намената на фискалната е ова.јахутерминал напиша:Треба да има фискализација, нејќам утре другиден да ме ограби некој. Ако нема фискална сметка, може колку што сака да ми наплати.
Види што сакав да кажам, знам што е поентата на фискализацијата ама битно е уште нешто, што гледаш колку е цената. Што мислам со тоа ако нема фискализација. На пример, влегувам во продавница земам млеко за 55 денари. Утре пак оди некој друг и му го наплатуваат за 100 денари? Прво не може секој ден да го менуваат, човекот што ги подесува цените неможе секој ден да иде?Мистичен напиша:Грешно размислуваш. Не е тоа поентата на фискализацијата, и со фискална секој може да ти наплати колку сака и може да ја промени цената на производот исто како што на форумов кликаме "испрати". Намената на фискалната е ова.
Можеби е така, но јас како што знам повеќето продавници викаат човек да им внесува артикли и слично.Мистичен напиша:Не мора никој да иде, цените си ги внесуваат сами. Промена на цени на производи во широката потрошувачка има секојдневно, во супермаркетите на пример секојдневно стотина артикли поскапуваат, други сто поефтинуваат, се спуштаат на акција, нема секој ден човек да викаат. Ако сака некој да те закрпи низ таков пример, ќе те закрпи и со фискална, тоа не е никаква гаранција.
И незначи дека ако сметката не е фискална, цената не е точна. Разликата е што кај фискалните каси, секоја наплата се регистрира како дневен промет кој останува во фискалната меморија на касата. При евентуална контрола на даночните служби, се прави проверка на евидентираниот промет во касата и уплаќаниот промет како дневен пазар на жиро сметка. Значи, секое плаќање е регистрирано и нема мрдање, нема криење промет. Ако нема криење промет, нема криење данок. Ако има промет, има добивка. Ако има добивка, има данок на добивка. Има и ддв. Два сосема различни даноци.
Малку ќе отидам оф топик, ама и на пиварските можеш колку сакаш.јас можам било кој производ освен тие на пивара Скопје,на Прилепска пивара и Цигарите колку сакам...