Мачки (општи дискусии)

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Бидејќи темава е за мачки, тука ќе го поставам прашањево. Имам мачор-2 години стар, го чувам уште од пред да прогледа, бидејќи мајка му ја удри кола кога беа мали(4 беа вкупно, сега го чувам само него). Кога беа мали (лето 2008) ги чувавме преку ноќ во летна кујна, а преку ден скоро цел ден беа во задниот двор од куќата, значи беа навикнати да бидат надвор. Од кога почнав да го чувам само него, го прибирав дома и стално го чистев затоа што нормално прљав се враќаше а не можеше да помине ден без да излезе (пробав и песок му ставив дома, од тој за мачки посебен, ништо не помага). Се случувало и цели ноќи да остане надвор, односно повеќето топли ноќи е надвор. Се враќал често изгребан и со рани, затоа што не е кастриран, а сега им беше сезона на парење.
Е сега проблемот...пред 2 месеца сабајле се будам и во задниот двор го глеам мачоров со мало мртво маче во уста (лови стално, гулаби и глувци, иако секојдневно го ранам). Го земав и го фрлив мачето и бев многу изнервиран, ама си викам, ај ваљда тоа им е инстинкт, дека сезона и слично (мачето отприлика 2 месеца беше). Денес сабајле, пред врата едно маче мртво изгризано околу врат, и остатоци од друго маче (задните нозе и опавчето само...да, го изел?!?!?). Не сфаќам, незнаев дека мачките се јадат меѓу себе. Не е дека е гладен, стално е пун. Иначе мачорот отсекогаш бил многу мил со луѓе, стално се местел да се гали, ќе седнам на фотеља, одма трча и он до мене да седне, никогаш не гребел и не напаѓал.
Стварно незнам што да правам, пишете, затоа што ова многу ме загрижува, многу ми беше тешко со таков призор пред врата... :(
И ја сум чувала све мачори, и тоа све големи љубовџии, ама вакво нешто немам видено. Сум слушнала дека кај мачките е нормално да ги дават туѓите мачиња (ама само док се многу мали) со цел да ја ослободат мајката која по губењето на породот практично веднаш влегува "у фаза" а све со цел да создадат свое потомство.
Сепак мислам дека мачето ти е нормално (додуша можда не целосно нормално според мачји стандарди-можда важи за некој психо убица на мали мачиња меѓу мачките :)), ал све док е галлив со вас, све је ОК. Шала на страна, можда (и то скоро сигурно) твојов мачор је главна батка у мало и за тоа место можда се иборил скоро. Сега прави место за себе. Толку.
Чувај си го и сакај си го исто ко и пре, и купувај малце повеќе дезинфекциони средства.

Член од
20 март 2009
Мислења
68
Поени од реакции
5
И ја сум чувала све мачори, и тоа све големи љубовџии, ама вакво нешто немам видено. Сум слушнала дека кај мачките е нормално да ги дават туѓите мачиња (ама само док се многу мали) со цел да ја ослободат мајката која по губењето на породот практично веднаш влегува "у фаза" а све со цел да создадат свое потомство.
Сепак мислам дека мачето ти е нормално (додуша можда не целосно нормално според мачји стандарди-можда важи за некој психо убица на мали мачиња меѓу мачките :)), ал све док е галлив со вас, све је ОК. Шала на страна, можда (и то скоро сигурно) твојов мачор је главна батка у мало и за тоа место можда се иборил скоро. Сега прави место за себе. Толку.
Чувај си го и сакај си го исто ко и пре, и купувај малце повеќе дезинфекциони средства.
И да знаеш, ќе те послушам :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Бидејќи темава е за мачки, тука ќе го поставам прашањево. Имам мачор-2 години стар, го чувам уште од пред да прогледа, бидејќи мајка му ја удри кола кога беа мали(4 беа вкупно, сега го чувам само него). Кога беа мали (лето 2008) ги чувавме преку ноќ во летна кујна, а преку ден скоро цел ден беа во задниот двор од куќата, значи беа навикнати да бидат надвор. Од кога почнав да го чувам само него, го прибирав дома и стално го чистев затоа што нормално прљав се враќаше а не можеше да помине ден без да излезе (пробав и песок му ставив дома, од тој за мачки посебен, ништо не помага). Се случувало и цели ноќи да остане надвор, односно повеќето топли ноќи е надвор. Се враќал често изгребан и со рани, затоа што не е кастриран, а сега им беше сезона на парење.
Е сега проблемот...пред 2 месеца сабајле се будам и во задниот двор го глеам мачоров со мало мртво маче во уста (лови стално, гулаби и глувци, иако секојдневно го ранам). Го земав и го фрлив мачето и бев многу изнервиран, ама си викам, ај ваљда тоа им е инстинкт, дека сезона и слично (мачето отприлика 2 месеца беше). Денес сабајле, пред врата едно маче мртво изгризано околу врат, и остатоци од друго маче (задните нозе и опавчето само...да, го изел?!?!?). Не сфаќам, незнаев дека мачките се јадат меѓу себе. Не е дека е гладен, стално е пун. Иначе мачорот отсекогаш бил многу мил со луѓе, стално се местел да се гали, ќе седнам на фотеља, одма трча и он до мене да седне, никогаш не гребел и не напаѓал.
Стварно незнам што да правам, пишете, затоа што ова многу ме загрижува, многу ми беше тешко со таков призор пред врата... :(
Big.D, не бери гајле, мачорот ти е од оваа планета. :)
Мачките имаат обичај и самите да ги јадат и буквално да не оставаат трага од своите мали мачиња кога ќе почувствуваат дека нивниот род има фалинка, болест, што и да е. Едноставно исчезнува мачето. Тоа е некоја мачешка еутаназија.

Мачорите од друга страна знаеш дека се полигамни. Тие се парат со све што ќе начекаат у февруари па се раѓаат многу маалски мали мачиња. Сосема нормален обичај е мачорите кога ќе добијат шанса да ги убијат своите деца, односно потомокот кој го направиле зашто тоа го чувствуваат како закана по себе, односно да им го земат приматот мачињата кога ќе пораснат. Некој тип на мачешки едипов комплекс, само во обратна насока. :)

Значи, не се работи за недостаток на љубов или храна, туку за еден поразличен свет кој мачките го живеат а ние не го разбираме баш. Остави го мачорот нека си тера по свое, а остатоците од неговата борба за превласт немаш друг избор освен да ги чистиш. :toe:

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Q: Мачката треба деновиве да роди по прв пат, последниве 2 дена е многу депресивна и цело време лежи, дали е нормално, некој да ме упати при тоа и плус после откако ќе роди што и како да правам?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Q: Мачката треба деновиве да роди по прв пат, последниве 2 дена е многу депресивна и цело време лежи, дали е нормално, некој да ме упати при тоа и плус после откако ќе роди што и како да правам?
Нормално дека е нормално. :) И не сака никој да ја крева, да ја допира за стомак итн...
Направете и` посебно место каде што ќе се породи, корпа некоја со ќебенце или нешто... А за малите ќе се снајде сама, инстинктивно.:)

nikaТa

Mr.Lover Lover
Член од
16 април 2010
Мислења
524
Поени од реакции
60
И јас имам проблем со две сестрички :) мачињата ми се земени од една фамилија, таму се биле како маленкички и јас ги зедов на 1 месец, поминато е веке 3-4 месеци мачињата се плашат не доагат кај мене, само кога им се спие можеш да ги земаш.
Еве слика :)

Milla*

100% Milla
Член од
15 јуни 2009
Мислења
254
Поени од реакции
41
Незнаев на која тема да пишам, па ајде се одлучив да биде овде, бидејќи се работи за мачки. Дали има некој или пак познавате некој кој што подарува мало маченце?
Или некој совет, од каде би можела да најдам?
http://www.vdomi.me/?cat=26

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.921
Поени од реакции
73.332
Луѓе ви се случувало ли до сега мачката да ви отиуде од дома и да ја нема долго време па да се врати??:(
Ми го нема мачрот веќе 7 дена :(
Го пребарав цело маало и никаде неможам да го најдам. До оваа година беше ептен домашен мачор, и крајните граници му беа мојот двор или па до крајот на уличката (100 метра од моја куќа). Али во последно време знаеше да исчезне и по 2-3 дена. Сепак ова никогаш не ми се случило. Се надевам дека пак ќе го видам :'(
Ми рекоа дека им се случувало да им ги нема мачките и по месец дена ама се враќале. Колку е ова вистина???:nesum:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Луѓе ви се случувало ли до сега мачката да ви отиуде од дома и да ја нема долго време па да се врати??:(
Го пребарав цело маало и никаде неможам да го најдам. До оваа година беше ептен домашен мачор, и крајните граници му беа мојот двор или па до крајот на уличката (100 метра од моја куќа). Али во последно време знаеше да исчезне и по 2-3 дена. Сепак ова никогаш не ми се случило. Се надевам дека пак ќе го видам :'(
Ми рекоа дека им се случувало да им ги нема мачките и по месец дена ама се враќале. Колку е ова вистина???:nesum:
Се случувало вистина е. Ама исто така вистина е и дека не се враќале по некогаш. Можно е да заталкал некаде од X причини, особено како мачор, кој знае кај води војни. Ако е здрав и може да оди, кога тогаш ќе се врати. Мачка не може да се изгуби, а се раководат по место на живеење, не по човек, што значи, не губи надеж...:smir:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Прв род - петорка, едно мртво, четири здрави, цицаат сега, мачкава ги гали, души се :)

Lepoti, i jas imam doma cetiri - tri maski edna duda, veke mesec dena se stari. :).

Tri meseci bese isceznata i se vrati.
No macorite obicno ne se vrakaat osobeno ako ima konkurencija od drugi postari macori, pa taka da pomladite si baraat druga teritorija. Obicno ne odat daleku tuku vo drugo maalo se, jas sosem slucajno go pronajdov macorceto vo drugo maalo.
Da se nadevame deka povtorno ke govidis maceto :)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.921
Поени од реакции
73.332
Tri meseci bese isceznata i se vrati.
No macorite obicno ne se vrakaat osobeno ako ima konkurencija od drugi postari macori, pa taka da pomladite si baraat druga teritorija. Obicno ne odat daleku tuku vo drugo maalo se, jas sosem slucajno go pronajdov macorceto vo drugo maalo.
Da se nadevame deka povtorno ke govidis maceto :)
Пааааа, има еден постар мачор кој мама ебава низ маало. Всушност тоа е татко му, кој истотака го чувавме од мал. Уствари тоа беше мачор кој го делевме со комшиите. Пола кај нас, пола кај нив, и кога подостаре имаше две мачиња. Едното беше Мемо(моето маче) и едно сивкасто. Сивото го земаа другите комшии, а Мемо го вдомивме ние, додека постариот мачор си остана кај првичните газди (комшиите со кои го делевме). Како растеше мемо, така овој го чувствуваше за онкуренција, и ланското лето, имаше многу пати кога едвај го спасувавме од него. Али оваа година затоа што Мемо потпорасна ( 2 години има :)) почна достојно да се бори со другиве улични мачори. Маче си е и мораме барем малку да го пуштаме надвор, а плус си има и тој потреби. Пред еден месец исчезна сивото маче што му беше брат, а сега и Мемо :(
И пред некој ден, излегувам надвор, и гледам на улица како стариов мачор здави еден друг мачор и ваљда го удави:(
Така да можно е од страв од постариов мачор да избегал мемо од дома :(
Се надевам ќе го најдам што е можно побрзо:(:(:(

Kajgana Shop

На врв Bottom