Lord of the Rings трилогијата + Хобитот

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.125
Поени од реакции
83.735
Филмот го имам гледано едно милион пати... Немам зборови... Специјално продолжено издание имам на 12 ЦД-а, со сите (дополнители) материјали, донесено од САД. Закон.
Музиката, ефектите.... Не знам...
А БТВ, моментално симнувам еден цртан филм од 1978, не знам каков е, ама морам да го ѕирнам.
Ама разбирливо, затоа што мислам дека нема поголем Lord Of The Rings freak од мене.
А да, уште ова: ако сакате да го проучите цел Толкинов Свет прочитајте ги и Силмарилион, Хобитот и сите други книги од него.
Толку (засега).

Extended-uncut верзиите (со се документарците) ги иам и ја на оригинали. Се продаваа во Литиум, со мал тираж. Го имам и цртаниот филм - според Хобит. И никогаш довршениот L.O.T.R. цртан филм (само Felowship е направен). И двата се од седумдесеттите. Ова второво го имаат давано и на МТВ пред едно 20 год.
Што се однесува до книгите, на македонски ги има овие што ги спомна, а на српски има уште, како на пример Толкинов Прстен, Недовршени Приказни, Толкинов Речник...
Се ова го има кај нас по книжарници, а пред некоја год. најдовме во британската книжараница The Atlas Of The Middle Earth.
Инаку, уште пред едно 7-8 години постоеше Македонско Толкиново Здружение (по углед на светските такви). Имаа и свој сајт (многу добар), но не можам повеќе да го најдам и не знам дали постојат.

Член од
20 јули 2007
Мислења
18
Поени од реакции
0
Extended-uncut верзиите (со се документарците) ги иам и ја на оригинали. Се продаваа во Литиум, со мал тираж. Го имам и цртаниот филм - според Хобит. И никогаш довршениот L.O.T.R. цртан филм (само Felowship е направен). И двата се од седумдесеттите. Ова второво го имаат давано и на МТВ пред едно 20 год.
Што се однесува до книгите, на македонски ги има овие што ги спомна, а на српски има уште, како на пример Толкинов Прстен, Недовршени Приказни, Толкинов Речник...
Се ова го има кај нас по книжарници, а пред некоја год. најдовме во британската книжараница The Atlas Of The Middle Earth.
Инаку, уште пред едно 7-8 години постоеше Македонско Толкиново Здружение (по углед на светските такви). Имаа и свој сајт (многу добар), но не можам повеќе да го најдам и не знам дали постојат.
Зборот ми беше за книгите кои Џ. Р. Р. Толкин ги има напишано... А има (и многу други) книги кои други автори ги имаат напишано. Не се замарам со нив. Демек анализа на неговиот свет... Ништо ич. Зедов неколку, ама се разочарав.
А Силмарилион на српски ја имам, на македонски не можев да ја најдам.

Deswaldos

Bob's your uncle!
Член од
11 февруари 2007
Мислења
585
Поени од реакции
2
ja sam procitao knjigu 3 puta i mnogo je jaca od Film. Inace Lord Of The Rings e moja najomiljena knjiga...Igram i igra za PC The Battle For Middle Earth i bas je super je je napravena so filmski karakteri. Do sad su bile skoro sve igre napravene po filmu ili crtanom filmu jako lose (Batman, Terminator, Harry Potter,...)

lile_rock

Олд сКул...хD
Член од
22 јуни 2007
Мислења
902
Поени од реакции
7
Jas mislam deka filmot e super i site delovi se extra.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Го читав Хобитот, ја читав и трилогијата ги гледав и филмовите. Многу моменти се неверојатно склопени, идентични како во книгата. Ликовите на глумците, гласовите, движењата, се е до перфекција баш како во книгата и заради тоа ми се допаѓа. Ретко кој филм што е правен според книга може да се пофали со доловување на таквите моменти. А отстапки секако дека има, и нормално е да има како што е смртта на Саруман и некои делови што се сосема неважни не се прикажани. Го ценам трудот на луѓето што се погрижиле се да изгледа така како што изгледа, сепак тоа бара многу работа, анализирање и трпение.

Член од
29 јануари 2007
Мислења
217
Поени од реакции
1
Моментално го дават на TV првиот дел, освен ако не завршил :D
Инаку добар филм, и одлична книга :)

Gebels

Ела да те бац’м!
Член од
15 март 2007
Мислења
681
Поени од реакции
4
Книгата е многу боље од филмот, што не значи дека викам дека филмот не е добар. Филмот е фантастичен, па сеа видете каква е книгата. :)

"All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.
From the ashes a fire shall be woken,
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken,
The crownless again shall be king."

IvicaPunK

Старо нов член
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.084
Поени од реакции
85
Одлични се сите делови !

Член од
15 јануари 2008
Мислења
116
Поени од реакции
1
Site tri dela se zakon , samo kako sto napomena nekoj pogore mnogu vazni detali ne se opfateni . Isto taka ke se snima i film za The Hobbit , i lani izleze edna kniga koja ne ja dovrsi (mislam deka krajot go napisa negoviot sin) , inaku knigata se vika The Children Of Hurin .

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
i knigite se super a i filmovite isto taka. Poubava obrabotka na kniga nemalo a nema ni da ima. Sekoj nastan ekoe dvizene na sekoj lik e opfateno i seto toa e tolku dobro napraveno so ednostavno ne te ostava da se odalecis od pred tv. Sekako spored mene kniga kogas se cita e podobro no filmot e fenomenalen za razlika od Harry potter, koj sto film e za nigde se preskakulici:toe::pos2:
aj :salut:

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Ненормално добар филм сите три дела. Оваа трилогија уште на почетокот мне воодушеви, ме импресионира, и веднаш после гледањето на филмот, отидов и ја земав играта The Battle For The Middlle Earth - II, башка сега има и expansion на играва, се вика The Return of the Witch King. Немам никакви лоши зборови за филмов, читам погоре некој го оспорува фактот дека е најдобар? Нека ми каже тој на кој друг филм мислеше и дали тој другиот филм зема 11 оскари?? :toe: И јас исто така си ги имам сите три делови дома, а играта до ден денеска ја играм, еве синоќа ја играв, и да ви кажам омилена армија ми се Elfs. :helou:

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Megu najdobrite filmovi koi nekogas se snimeni!!! (i ne znam zosto prviot del ne vi se sviga, osven ako ne ste po fantazija i sakate samo tepacenje)
Se gleda deka lugeto sto stojat zad toj film go doziveale svetot na Tolkin! Toa e pravata stvar!
Tesko e coek da se odluci za eden del, nekogas vikam prviot, nekogas tretiot, nekogas vtoriot so toa besnite Rohanci; sepak tretiot e nekako najtrogatelen, najpoln...
Sekogas moze da se snimi podobar film (i da se napise podobra kniga)... Toa prvoto i ne e tolku tesko, e toa vtoroto... Imalo Tolkin i pred Tolkin, za nekolku godini ke ima tolkin i po Tolkin, ne? (ili za nekolku stoletija... :star:

P.S.
I aj ne mi se prate tuka golemi fanovi na Tolkin, bre :) :3:

Kajgana Shop

На врв Bottom