Која е границата помеѓу опсесија и љубов?

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Подобро верувај дека никој на овој свет не знае што сака да каже, па ни самиот тој.
Ти веруваш во тоа?
Опсесија... Второто го исклучува првото.
Girlll, одличен одговор. :wink:
А зошто кога некој/некоја ќе ти раскине, ти се трудиш да престанеш да ја сакаш?
Затоа што си бил опседнат, или заљубен?

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Хмм...а ако сакаш тој/таа да биде среќен/срќна, и да е твој/твоја?
Кога немаш некого/ја и знаеш дека можеби никогаш нема да го/ја имаш дали ако вистински го/ја сакаш повеќе ќе ти значи неговата/нејзината среќа или твојата? Дали вистинската љубов знае за граници, здрав разум и лажна среќа?

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Кога немаш некого/ја и знаеш дека можеби никогаш нема да го/ја имаш дали ако вистински го/ја сакаш повеќе ќе ти значи неговата/нејзината среќа или твојата? Дали вистинската љубов знае за граници, здрав разум и лажна среќа?
Не постое егзактен одговор на ова прашање, но ќе се потрудам да одговорам.
Во прво наведената ситуација, тогаш ниту нејзината ниту мојата среќа нема да ти значат ништо...Нели ја/го сакаш затоа што мислиш дека ако бидете заедно, двајцата ќе бидете среќни?

Х

Ханзо

Гостин
Нели ја/го сакаш затоа што мислиш дека ако бидете заедно, двајцата ќе бидете среќни?
Не можеш да ја сакаш зашто мислиш дека ќе бидете среќни ако бидете заедно... Се читаш ли? Нема воопшто смисла.

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Љубов е нешто чисто,убаво,пријатно....опсесија е веќе кога некој не ти остава да дишеш,те гуши,те демне и не ти дава приватност

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Опсесија е нешто претерано според мене, нешто што ме асоцира на прогонување, пратење и цело време се окупира личноста со другиот. Обично честопати љубовта оди кон опсесија ама и не треба до толку, зашто самата љубов сама по себе си е прекрасна, нема потреба од горенаведениве работи. Постои голема разлика!

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60

IronTrooper

The King of Cool
Член од
27 март 2007
Мислења
1.496
Поени од реакции
32
до Ханзо: оф/то/пик/-/не/го/за/ма/рај/шо/сака/нека/си/пра/ви
а што се однесува до темва - па веројатно постои разлика.

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Нема разлика....според мене исто е! Сум приметила дека е така, барем за мене!

Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.768
Поени од реакции
31
има разлика...љубов е стање односно состојба која те прави сигурен во се, грижите ти се на страна, потполна доверба...затоа што ги мешамме овие две работи многу врски пропаѓаат...ретки се оние што по десет години (карикирам) врска се зимаат и подоцна имаат идиличен брак...
Опсесијата станува коа со партнерот се гледаш секој дневно...значи нон стоп сте заедно..од прво е супер ново...но подоцна кога ке помине одредено време почнуваш опсесивно да зависиш од него...кога е со тебе те нервира сакаш да не е тука...а коа не е го бараш по телефони...здивуваш ако не ти крене, а коа ке ти крене се карате од никаква причина...многу од нас праат ваква грешка од старт и после е касно да се опраи...

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Не постое егзактен одговор на ова прашање, но ќе се потрудам да одговорам.
Во прво наведената ситуација, тогаш ниту нејзината ниту мојата среќа нема да ти значат ништо...Нели ја/го сакаш затоа што мислиш дека ако бидете заедно, двајцата ќе бидете среќни?
Ако тој/таа/тоа не те сака, а ти го/ја сакаш ќе сакаш да бидеш со него/неа знаејќи дека е несреќен/на или повеќе ќе сакаш ти да патиш гледајќи го/ја со друг/а знаејќи дека е среќен/а?
Иначе цртичкиве ги користам на секое зошо и ти го прајш истото па да се разбереме полесно :pos2:
Инаку тоа да *го сакаш* затоа што мислиш дека би биле среќни заедно не е љубов.. Е тоа е опсесија.
Ако имаш ваков став за ова.. Ај објасни ми ја платонската љубов жити се?

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Небо, држ http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=21805
Читај внимателно и не поставувај глупи прашања, ок? :smir:
Доволно е кажано.. Тоа погоре што јас го опишав како опсесија Ханзо многу боље го дефинираше..
И да.. Ако стварно имаш вакви размислувања Агора размисли дали си еротоман :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom