СЕ БАРА НАЧИН ЗА ОПСТАНОК
Одбор за спас на Работнички
Формирање управен одбор за спас на клубот ќе биде првиот чекор што ќе го направи најтрофејниот кошаркарски колектив, Работнички. По откажувањето на генералниот спонзор „Фершпед“ од понатамошно финансирање на клубот поради забраната за вршење дејност од Царинската управа на Македонија, почнаа обидите да се спаси клубот. - Планираме да создадеме Управен одбор и да се обидеме да го спасиме Работнички. Во него би требало да има и поранешни кошаркари и дел од сегашната управа. Ќе се обидеме да најдеме решение за состојбата што не снајде - изјави Горан Костовски, директор на Работнички. Тој вели дека го боли што спортот и неговиот клуб се жртви на политиката и што се уништува Работнички, кој со помош на „Фершпед“ со децении успешно ја промовираше Македонија во Европа. - Политиката воопшто не ме интересира, не сум член на ниту една партија, мене ме интересира само кошарката, спортот ми е на прво место и тоа е единствената партија за мене и за сите во Работнички. „Фершпед“ отсекогаш бил коректен во финансирањето, се што ветиле исполниле до последен денар - вели Костовски. Се шпекулира дека има луѓе и фирми кои нема да дозволат брендот на македонската кошарка да згасне. Приказните за нови спонзори ќе бидат „Кометал“ или „Орка трејд“. Сепак, според вработените во клубот, засега никој не покажал интерес. Првата компанија лани се откажа од женскиот ракометен гигант Ѓорче Петров, а сака да го напушти генералното спонзорство и во фудбалскиот клуб Вардар. „Орка“ во минатото имаше неколку неуспешни излети во кошарката и во фудбалот и не влеваат доверба кај најдобриот кошаркарски клуб во Македонија. Додека трае финансиската неизвесност во Работнички, клубот загуби шест играчи на кои им истече договорот, а тројца се на излезната врата.