Заби и сѐ во врска со забите

М

Мартин`

Гостин
Ме интересира како е ставаат навлаките на забите ? што им се прави на забите за да можат да се стават навлаки ? и дали е воопшто препорачливо да се стават истите, зошто имам проблеми со забиве а инаку имам 17 години.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ефективно белеење?
Пастиве нешо не ми помагаат (мада пијам кафиња, не пушам цигари), а не сакам навлаки и глупости.
Идеи?

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.897
Поени од реакции
11.198
Ефективно белеење?
Пастиве нешо не ми помагаат (мада пијам кафиња, не пушам цигари), а не сакам навлаки и глупости.
Идеи?
Ајде кажувајте и јас истово го прашав пред неколку месеци не добив одговор! :D

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Ајде кажувајте и јас истово го прашав пред неколку месеци не добив одговор! :D
Ако коската на забот е природно жолтеникава не вреди ништо моментално ке ти помогне билошто да ставаш, и за кратко време ефектот ке го снема

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ако коската на забот е природно жолтеникава не вреди ништо моментално ке ти помогне билошто да ставаш, и за кратко време ефектот ке го снема
Али не знам дали природно забот ми е жолтеникав, така да пишете у случај да не е :D

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ефективно белеење?
Идеи?
http://www.3dwhite.com/ ако имаш некој да ти ги донесе, тие се најефикасното средство за белење. Не го снемува ефектот за кратко време, трајно е дејството (се' додека ги одржуваш забите чисти, нормално). Јас ги користев лентите од Crest пред скоро 7 години и се' уште ми се бели забите. Подолго време веќе користам и Crest пасти, огромна разлика има од овие што ги продаваат тука, нашиве пасти врска немаат.
Ако можеш некако да ги порачаш, да ти ги донесат/достават, нема подобри! Мислам дека ги продаваат и во Бондстил базата на Косово, ако имаш некој познат што работи таму, порачај си. Ако не, можда од Амазон може, види дали испорачуваат кај нас.

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Ме интересира како е ставаат навлаките на забите ? што им се прави на забите за да можат да се стават навлаки ? и дали е воопшто препорачливо да се стават истите, зошто имам проблеми со забиве а инаку имам 17 години.
Ako на заб му се стави навлака траењето на забот нема да биде поголемо од околу 10 години, и ова не е трајно решение
но ако се работи за преден заб еден или повеќе и ако нема друга алтернатива тогаш се става навлака.

Значи забот целиот се стружи се намалува драстично и на него се става порцеланска навлака и мислам дека се вади и живецот односно нервот.
Добро изгледа и не се разликува од другите заби, тоа малку зависи и од докторот но генерално добро изгледа.
Но ако забот не е премногу оштетен подобро е да се стави квалитетна бломба ќе траа многу повеќе и потоа пак има
можност за навлака на тој заб кога ќе се расипе пак.

М

Мартин`

Гостин
Ako на заб му се стави навлака траењето на забот нема да биде поголемо од околу 10 години, и ова не е трајно решение
но ако се работи за преден заб еден или повеќе и ако нема друга алтернатива тогаш се става навлака.

Значи забот целиот се стружи се намалува драстично и на него се става порцеланска навлака и мислам дека се вади и живецот односно нервот.
Добро изгледа и не се разликува од другите заби, тоа малку зависи и од докторот но генерално добро изгледа.
Но ако забот не е премногу оштетен подобро е да се стави квалитетна бломба ќе траа многу повеќе и потоа пак има
можност за навлака на тој заб кога ќе се расипе пак.
Фала на одговорот :)

Инаку како мислиш дека нема да трае повеќе од 10 години ? после тоа ќе мора одново да се ставаат нови навлаки или толку од забот ? макар и она што се намалува ? - Инаку имав пломби и докторов е еден од подобрите (барем во Велес) ама џабе е пак паѓаат и не е долгорочно решение, на секои 2 месеци ајде пак одново и досадно ми е па затоа сакам навлаки да ставам.

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Која паста е подобра, Лакалут актив или Пародонтакс?
И од што најмногу зависи развитокот на парадентозата? И како може максимално да се забави или по можност да се спречи?

M

marko 1996

Гостин
http://www.3dwhite.com/ ако имаш некој да ти ги донесе, тие се најефикасното средство за белење. Не го снемува ефектот за кратко време, трајно е дејството (се' додека ги одржуваш забите чисти, нормално). Јас ги користев лентите од Crest пред скоро 7 години и се' уште ми се бели забите. Подолго време веќе користам и Crest пасти, огромна разлика има од овие што ги продаваат тука, нашиве пасти врска немаат.
Ако можеш некако да ги порачаш, да ти ги донесат/достават, нема подобри! Мислам дека ги продаваат и во Бондстил базата на Косово, ако имаш некој познат што работи таму, порачај си. Ако не, можда од Амазон може, види дали испорачуваат кај нас.
Татко ми од Германија ги носи овие крест некогаш , ама некако не ми се свиѓа како пасти. Незнам дали е до мене или нешто друго :)

G

GucciMane

Гостин

Инаку како мислиш дека нема да трае повеќе од 10 години ? после тоа ќе мора одново да се ставаат нови навлаки или толку од забот ? макар и она што се намалува ? - Инаку имав пломби и докторов е еден од подобрите (барем во Велес) ама џабе е пак паѓаат и не е долгорочно решение, на секои 2 месеци ајде пак одново и досадно ми е па затоа сакам навлаки да ставам.
Како бе 2 месеци?!
Ја имам порцелански веќе 3-4 години и немаат гајле :baeh:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Татко ми од Германија ги носи овие крест некогаш , ама некако не ми се свиѓа како пасти. Незнам дали е до мене или нешто друго :)
Зависи кој тип, јас користам Crest Baking Soda & Peroxide Whitening, со вкус Fresh mint, другите вкусови ни мене не ми се убави. :toe:

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236

Не после тоа забот се вади, навлаката не се расипува, забот се расипува и мора да се извади а можно е да трае и до 15 години.
И пломбата не смее да паѓа на 2 месеци треба да трае барем три до четири години, тоа се случува ако при ставање на
пломба забот докторот не го исчисти целосно и дури потоа пломбира, пломбата не смее да паѓа можеби треба да
го смениш заболекарот.
Затоа што подобро е да се пломбира отколку да се става навлака, кога ќе се стави навлака забот нема долг век на траење.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Која паста е подобра, Лакалут актив или Пародонтакс?
И од што најмногу зависи развитокот на парадентозата? И како може максимално да се забави или по можност да се спречи?
Лакалут е подобра за сензитивни заби, плус по својот квалитет е потврдена така да би ти ја препорачал таа ако имаш проблеми со развој на парадентоза.
Развојот на парадентозата највеќе зависи од оралната хигиена. Во зависност од тоа колку често одиш на заболекар, можеш да го чистиш каменецот на секои 6 месеци, што многу го релаксира непцето.
Инаку, единствен начин да се спречи парадентозата, е редовно миење на забите (два пати дневно), флосање, како и користење на антибактериски средства за миење на устата. Кај овие би било добро да пазиш да не користиш средства кои имаат алкохол во нив.
На мене ми најдоа некоја почетна форма на парадентоза пред некои 5 години, од тогаш редовно користам конец за флосање, плус лакалут, плус средство за миење на устата, и сеуште сите заби ми стојат кај што се.
п.с. парадентозата е многу опасна, подобро да се потрошиш малце на овие препеарати, знам еден тип кој ги изгуби сите заби од парадентоза, а има 35 години.

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
^ Значи викаш опасно да одам јас на заболекар дур има време се уште,имам многу здрави заби да не си ги расипам.

Kajgana Shop

На врв Bottom